Ionuț Rada, fostul jucător de la CFR, Rapid, U Craiova și FCSB este de astăzi vicepreședintele AFAN, asociația care luptă pentru drepturile fotbaliștilor. Acesta spune că primul său obiectiv este să fie prezent alături de jucători.
„Mă voi axa pe dialogul cu jucătorii. Să fie respect pentru jucători, asta vrem să le transmitem cluburilor. Atâta timp cât au obligații, să fie și drepturi. Ne propunem să avem dialog, educație pentru jucători și o bază stabilă puternică, informată. Nu facem decât să aducem jucătorul la același nivel ca orice angajat din orice instituție. Jucătorul este un angajat și trebuie plătit lunar.
Ei trebuie să știe că ne luptăm pentru drepturile lor. Vom face mai multe întâlniri cu jucătorii, ca ei să știe că reprezentantul AFAN este lângă ei și îi ajută. Ne dorim să se urgenteze o nouă lege a sportului și vrem ca LPF și FRF să ne ajute. AFAN deja se pregătește pentru a încerca implementarea unei reguli prin care LPF să oblige cluburile de Liga 1 să prezinte garanții financiare pentru salarii, înainte de începerea sezonului sau să se rețină din drepturile TV acești bani”, a spus Rada.
Fundașul central, care încă mai evoluează pentru Sănătatea Cluj, vorbește despre o cifră uimitoare, de peste 500 de litigii existente în acest sezon, în care fotbaliști din toate ligile se plângeau că au întârzieri salariale. Din acestea, peste 200 s-au soluționat pe cale amiabilă, dar Ionuț Rada spune că vrea să reducă această cifră.
„Litigiile au crescut alarmant, după întocmirea noilor contracte. Au fost aproape 500 de memorii, din păcate. Se pare că conducătorii cluburilor nu mai au niciun fel de respect. Ne întrebăm de ce nu avem fotbal, dar e normal din moment ce nu mai există pic de respect pentru jucători. Cifrele sunt îngrijorătoare. Suntem singura țară din lume cu atâtea litigii într-un an competițional. Și nu este asta direcția bună”, a spus noul vicepreședinte AFAN, care și-a pus în gând să rezolve și o altă problemă a jucătorilor, legată de pensii sau asigurări de sănătate.
„De multe ori când se accidentează sau pe final de contract sunt forțați să renunțe la niște salarii. Acestea sunt drepturi încălcate. Trebuie să avem și sprijinul Ministerului Sportului și al Ministerului Muncii. Aici nu este vorba doar de fotbal. Sportivul român suferă și de asta se îndepărtează lumea de la sport. Sportivii știu că nu vor avea pensii sau asigurări medicale și asta nu este normal. Nu venim să impunem noi reguli, venim să avem discuții și vrem ca jucătorul să fie respectat. El trebuie să se gândească la meserie și nu trebuie să aibă alte griji, cum ar fi pensie, sănătate sau dacă vine salariul”, a mai adăugat Rada.
Unul dintre obiectivele lui Rada este și acela de a reintegra în societate fotbalișii care se retrag și nu știu ce cale să urmeze. Din acest motiv, mulți au ajuns să aibă probleme financiare.
„Vrem să implementăm tot felul de programe pentru a-i ajuta pe jucătorii care se apropie de finalul carierei să facă ce își doresc. Sunt vreo 4600 de antrenori în România și doar câteva posturi libere. Sigur îi putem ajuta să se îndrepte spre alte meserii. Antrenorii vor avea și ei sprijinul nostru”, a sus Rada.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER