EXCLUSIV | Ședință-surpriză la Ministerul Transporturilor cu reprezentanții ministerului, ai CS și ai facțiunilor rapidiste din fotbal. Planul prezentat, ce spun participanții la discuții și reacția lichidatorului SC FC Rapid

O întorsătură absolut surprinzătoare în zbucuimata epopee a Rapidului a avut loc săptămâna trecută, când la Ministerul Transporturilor au fost convocate toate facțiunile care vor să preia tradiția brandului falimentat în 2016. Mai mulți reprezentanți ai Ministerului, în frunte cu un secretar de stat și cu un jurist, alături de Vali Ionescu-Caciureac, președinta CS Rapid, au discutat cu conducători de la AFC Rapid, Academia Rapid și Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului (suporterii de la Tribuna a II-a). Propunerea Statului, au confirmat pentru ProSport surse bine informate, a fost de a închiria marca și culorile CS Rapid către una din aceste entități. În baza acordului care s-ar semna, clubul de fotbal respectiv ar urma să joace cu emblema Clubului Sportiv Rapid și în echipament purtând culorile acestuia.

Aceleași surse afirmă că reacțiile liderilor celor trei facțiuni au fost diferite. Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid, s-a opus. Reprezentanții Academiei Rapid, managerul Ovidiu Burcă și avocatul Andrei Nicolescu, au întâmpinat pozitiv proiectul. Cătălin Tudor și Răzvan Căprăroiu, conducători la Frumoșii Nebuni, n-au respins ideea, dar au cerut o nouă întâlnire, pentru mai multe clarificări.

Vali Caciureac: „Ar urma să joace cu sigla și culorile noastre. Din punctul meu de vedere, noi suntem cei cu 94 de ani de activitate”

Solicitată de ProSport, Vali Ionescu Caciureac, președintele CS Rapid, a explicat acest demers: „Am avut o întâlnire cu cele trei entități numite Rapid, pentru a discuta oportunitatea evaluării siglei și a mărcii, pentru a o putea închiria. Să facem venituri proprii. Urmează să ne întâlnim cu fiecare în parte, să avem discuții individuale, să-și expună planurile pe termen lung, să vedem dacă merită să facem această evaluare”.

Principala problemă a CS Rapid este că, după ce secția de fotbal s-a separat de clubul-mamă, în 1992, acesta a rămas fără ramura fotbal pe Certificatul de Identitate Sportivă. Fosta vicecampioană olimpică la atletism, la Jocurile din 1984, a precizat că e vorba numai de siglă și culori, nu și de nume: „Va fi către o entitate care se dorește a fi continuatoarea spiritului rapidist. Numai către rapidiști! Ar urma să joace cu sigla și culorile noastre, iar închirierea ar fi doar pentru ramura de fotbal, pentru că noi nu avem secție de fotbal. Vom discuta cu fiecare, să vedem proiectele. Vom lua ulterior o decizie la nivelul ministerului”.


Vali Ionescu Caciureac și fostul atacant rapidist Ioan Goanță în 2013, la gala în care s-au aniversat 90 de ani de la înființarea Rapidului. FOTO: Mediafax

Lichidatorul Mihai Florea: „Pot închiria orice, dar nu pentru fotbal!”

Dacă proiectul se concretizează, se va ajunge la situația în care două grupări, falimentarul SC FC Rapid SA și departamentalul CS Rapid, vor închiria sigle și culori reprezentând Rapidul. Vali Caciureac a fost prudentă, referindu-se la această perspectivă: „Noi vrem să facem cu ce avem noi. Din punctul meu de vedere, noi suntem cei cu 94 de ani de activitate pe linie sportivă. Funcționăm din 1923 neîntrerupt. Dar vom vedea ce va fi. Deocamdată, a fost doar o discuție. Acum, așteptăm să le vedem proiectele. Unii din cei prezenți la întâlnire au fost de acord, alții nu… Vom vedea!”.

Reacția lui Mihai Florea, lichidatorul și reprezentantul SC FC Rapid SA, a fost seacă și elocventă, când a aflat de întâlnirea de la sediul Ministerului Transporturilor: „CS Rapid are secție de fotbal? Nu! Păi, atunci, ce închiriază? Din punctul meu de vedere, pot închiria orice, dar nu pentru fotbal!”.

Cătălin Tudor, de la Rapid Frumoșii Nebuni: „Le-am propus o întâlnire separată”

Contactat de ProSport, Cătălin Tudor, unul dintre membrii proiectului ACS Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului, a confirmat și el discuțiile. Din partea acestui club a participat președintele Răzvan Căprăroiu. Cătălin Tudor a menționat că „urmează o întâlnire separată, la minister, cu reprezentanți de la noi, pentru a discuta și proiectul nostru. Deocamdată, nu ne-am conturat o opinie. A fost această discuție, la comun, cu toți. Să vedem exact ce se vrea, cine și ce oferă. Acum vrem să prezentăm proiectul nostru ministerului. Chiar dânșii au fost interesați de asta. Sigur că vrem să vedem clar și ce vor ei”.

Rapid Frumoșii Nebuni, creată și finanțată de membrii galeriei de la Tribuna a II-a (T2), ar fi trebuit înscrisă în Liga 5 astă-vară. Tentativa a eșuat, iar proiectul a rămas în conservare pentru la anul.

Horia Manoliu, președinte AFC Rapid: „Ne-a luat prin surprindere. Suntem neutri. Vom vedea”

Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, spune că „am primit absolut neutru această idee. Ne-a luat prin surprindere. Am primit o invitație să mergem la minister, noi ne-am prezentat, am auzit ce au de spus dânșii, ne-am expus propriile idei și gata. Nu s-a luat nicio decizie, nu s-a notat nimic, nu s-a întocmit niciun document. A fost pur informală respectiva întâlnire. Vom vedea ce se întâmplă mai departe. Dacă vom mai fi solicitați, ne vom duce. Mai mult, n-am ce spune”.

Conducătorii AFC Rapid au fost invitați astă-vară de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, să renunțe la echipă și să depună o cerere de adeziune la Mișcarea CFR, formație care promovase din Liga 5 în Liga 4. Aceștia au refuzat. Aproape simultan cu aceste evenimente, Mișcarea CFR s-a desființat, iar Vasile Mălureanu, fost general de Securitate, a fondat, ca reprezentant al Asociației Redivivus 2017, Academia Rapid. Noua grupare este susținută de Primăria Sectorului 1, i-a cooptat pe Daniel Pancu, Daniel Niculae, Constantin Schumacher și Ovidiu Burcă și a fost înscrisă direct în Liga 4. Academia a închiriat și brandul SC FC Rapid, dar – în mod surprinzător – folosește o siglă modificată, de pe care a șters o parte din elementele de identificare ale mărcii originale cunoscute suporterilor (cuvintele „Fotbal Club”, care figurau pe panglica din ghearele acvilei).

Ovidiu Burcă, Academia Rapid: „Da, a existat această întâlnire”. Academia, care are contract de închiriere pentru brandul FC Rapid, e interesată și de marca CS Rapid


Academia Rapid a închiriat sigla falimentarei SC FC Rapid, dar a modificat-o și folosește o variantă neomologată la OSIM și care doar seamănă cu originalul. Sursele ProSport spun că, acum, echipa Primăriei Sectorului 1 ar fi tentată să se reorienteze către sigla CS Rapid

ProSport l-a contactat și pe Ovidiu Burcă, manager la Academia Rapid. Acesta a confirmat întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și a promis că îl va suna înapoi pe reporter ceva mai târziu, pentru a-i explica punctul său de vedere. Sursele ProSport spun că Burcă și avocatul Nicolescu au manifestat interes față de proiect.

În acest moment, Academia Rapid, susținută de Primăria Sectorului 1, are contract de închiriere, pe un an, contra sumei de 5.000 de euro plus TVA pe lună, pentru mărcile deținute de SC FC Rapid SA, care e în faliment. Acest angajament a devenit nesigur după ce familia Moraru, care deține în acest moment nu numai majoritatea acțiunilor la SC FC Rapid, dar și majoritatea creanțelor, a decis să scoată la licitație brandul pentru 3,4 milioane de euro plus TVA. Suma a provocat descurajare la Primăria Sectorului 1, care ar fi fost dispusă să achiziționeze brandul, dar pentru un preț mult mai mic (câteva sute de mii de euro).
Între timp, la prima licitație pentru brandul SC FC Rapid nu s-a prezentat nimeni. Suma a fost redusă cu 10% și s-a anunțat o nouă licitație, pentru vineri, 24 noiembrie. Până azi, 20 noiembrie, nu se înscrisese nimeni nici pentru această a doua sesiune.

Publicat: 21 11. 2017, 08:14
Actualizat: 21 11. 2017, 08:15