E la un pas să scrie istorie în fotbalul românesc. El, alături de alți puști de Under21 și în frunte cu un selecționer care i-a urcat la cel mai înalt nivel în sportul rege al plaiurilor mioritice: sunt pe primul loc în grupa 8 din preliminariile pentru EURO 2019. „Sunteți viitoarea Generație de Aur„, le-a repetat Daniel Isăilă tricolorilor mici de la naționala României U21.
Căpitan la echipele naționale, începând cu U13 până la U19, Andrei Radu, nelipsit din primul 11 asamblat de Isăilă pentru campania EURO 2019, a povestit pentru ProSport cum i-a motivat selecționerul, ce le-a spus antrenorul naționalei mari, Cosmin Contra, dar și care e concepția sa despre fotbal la 21 de ani.
Fundașul stânga, Andrei Radu, și-a început junioratul la Steaua, apoi a făcut o alegere în fața căreia mulți ar ridica din sprâncene … a ajuns la rivala de moarte a echipei roș-albastre. Din Ghencea s-a mutat pe Ștefan cel Mare, la Dinamo. Totul se petrecea la vârsta de 15 ani.
Acum Andrei Radu, ajuns la 21 de ani, evoluează într-un campionat cu o climă subtropicală și o temperatură medie anuală de 20 de grade Celsius. Fundașul stânga a semnat în vara anului 2016 cu echipa din prima ligă din Cipru, Aris Limassol.
ProSport: Stelist, dinamovist sau … ? Andrei Radu: Sunt dinamovist. Este adevărat că am început la Steaua, însă Academia s-a desființat și nu mai aveam nici o condiție de antrenament și am fost nevoit să plec și să caut în altă parte.
Cum ai ajuns la Dinamo? În primul rând m-a atras să merg acolo pentru că așa cum ți-am mai spus sunt dinamovist, dar Dinamo nu a fost singura variantă pe care am avut-o. Am fost în discuții și cu un club din străinătate. Puteam să merg la echipa din Anglia, Fulham. Și Sportul Studențesc și Viitorul m-au ofertat, însă am considerat că cea mai bună ofertă este cea de la Dinamo.
Câți ani aveai când ai debutat la Dinamo? Aveam 15 ani, iar primul meci în tricoul alb-roșu a fost la echipa a doua. Apoi am ajuns și la prima echipă, cu care m-am pregătit și am fost în multe cantonamente, am fost inclus în lot la majoritatea meciurilor, dar odată cu schimbările de conducere de la Dinamo s-au produs schimbări și în cadrul echipei, iar eu am fost împrumutat la Berceni, unde am jucat toate meciurile în Liga a doua, dar voiam mai mult și așa am ajuns în Cipru la Aris Limassol.
Îți place? Eu cred că am făcut un pas foarte important venind aici. Este o echipă de Liga I, campionatul este destul de puternic și ceea ce mă bucură este că joc meci de meci.
„Dacă aș avea o ofertă foarte bună încât să consider că va fi bine pentru viitorul meu, cu siguranță m-aș întoarce în România
„
Echipa nu merge foarte bine. Aris Limassol este pe locul 11 în campionat, iar din 12 meciuri aveți doar o victorie, restul 6 remize și 5 înfrângeri. Ce se întâmplă? Este o perioadă destul de grea aici, dar eu sunt sigur că ne vom reveni pentru că avem o echipă foarte bună. Au fost probleme pentru că s-a schimbat antrenorul de două ori și a fost o situație instabilă din punctul acesta de vedere. Din cauza asta nu am reușit să obținem cele mai bune rezultate.
Ești de un an și jumătate la Aris Limassol, te gândești să pleci? Îmi doresc să evoluez într-un campionat și mai puternic sau la o echipă și mai puternică decât Aris Limassol., însă de când am devenit fotbalist profesionist, nu am avut niciodată scopul de a pleca de la echipa la care evoluez. Obiectivul meu este să îmi fac treaba cât mai bine aici, să joc cât mai bine și să am performanțe din ce în ce mai bune. Ce îmi rezervă viitorul voi afla…
În România te-ai mai întoarce? Dacă aș avea o ofertă foarte bună încât să consider că va fi bine pentru viitorul meu, cu siguranță m-aș întoarce.
Cu ce antrenor român ai vrea să lucrezi? Sunt mulți antrenori români care îmi plac și cu care aș vrea să lucrez.
Și un nume? Mircea Lucescu, Dan Petrescu.
Dan Petrescu este la CFR? Vrei să mergi la CFR? Nu am o echipă anume la care aș vrea să merg. Aș merge la orice club care mi-ar oferi o ofertă bună.
Andrei Radu nu este străin de echipa națională. De la U13 până la U19 a fost căpitan. „Sunt foarte fericit și optimist. Avem o echipă și un grup foarte puternic. Consider că avem șanse foarte mari să obținem această calificare și să scriem istorie.”
Ce părere ai de lupta la titlu în România? S-a schimbat din nou clasamentul, acum este CFR pe primul loc. Cred că anul acesta va fi o luptă echilibrată. Și CFR are o echipă foarte puternică, și FCSB și sunt mai multe echipe care se pot bate la titlu. Să nu uităm de Craiova. Va fi interesant.
Dar de Dinamo ce părere ai? Prinde play-off-ul? Este clar că traversează o perioadă foarte grea, dar eu sunt sigur că își va reveni pentru că Dinamo este un club de tradiție și puternic și am încredere că toți cei de acolo vor reuși să ajungă în top, acolo unde îi este locul lui Dinamo.
Rămânem pe plaiurile mioritice, depășim echipele de club și mergem la selecționata României U21. Felicitări pentru poziția de lider în grupa 8-a de calificare la EURO 2019. Sunteți tot mai aproape să scrieți istorie. De 20 de ani nu au mai fost tricolorii mici la un turneu final. Cum te simți când știi că faci parte din acest lot? Este un sentiment foarte frumos având în vedere că suntem acum pe primul loc și că am reușit să obținem rezultate foarte bune. Sunt foarte fericit și optimist pentru că avem o echipă și un grup foarte puternic și consider că avem șanse foarte mari să obținem această calificare și să scriem istorie.
Cum a reușit Daniel Isăilă? Ce vă spune? Cum vă motivează? Cel mai bun sfat pe care ni l-a dat cred că este acela să fim o echipă și să nu ne fie frică de nimeni. Tot timpul ne motivează și ne spune că avem calități și că putem fi următoarea generație de aur, iar asta ne dă o încredere foarte mare și chiar nu ne e frică de nici o echipă. Părerea mea este că datorită încrederii lui am și reușit să obținem rezultatele pe care le-am obținut până acum.
Dar cu selecționerul echipei naționale mari, Cosmin Contra, ați vorbit? Înaintea ultimelor meciuri, cu Portugalia și Țara Galilor, a venit, ne-a încurajat și ne-a spus că are foarte mare încredere în noi și că ne susține din toate punctele de vedere. Ne-a spus că având performanță le putem motiva și pe celelalte generații să aibă performanță și că mulți dintre noi putem face pasul la echipa mare. A fost un discurs foarte important pentru noi.
Cum poți demonta afirmația că tinerii fotbaliști români nu mai sunt atât de serioși? Poate prin exemplul personal sau prin reușitele cu echipa Under 21. Avem rezultate foarte bune acum. Consider că toți suntem foarte serioși.
Sfaturi de la fotbaliștii cu experiență iei? Am prieteni și la Dinamo și, în general, am prieteni din tot fotbalul mare. Jucători care au evoluat la nivel foarte înalt și cu care mă sfătuiesc și care m-au îndrumat atât în joc, cât și în toate lucrurile pe care trebuie să le fac.
„IDOLUL MEU ESTE MARCELO DE LA REAL MADRID!”
Care este ultimul fotbalist, cu experiență, cu care ai vorbit? Nu este doar unul, sunt doi. Marius Alexe, care a jucat și la Dinamo, este acum cu mine în echipă, îl cunosc de mult și am evoluat împreună. Și tot aici, la Aris Limassol este și Bănel Nicoliță, care îmi poate da sfaturi din toată experința pe care o are.
Am vorbit de fotbaliști români, dar dacă ar fi să ceri sfaturi de la jucători din străinătate, care ar fi top 3-ul tău în materie de sfaturi de la un fundaș stânga la fundaș stânga? Primul pe care l-aș întreba este și idolul meu, Marcelo de la Real Madrid. Apoi, aș merge la un apărător pe care îl urmăresc și care îmi place mult, David Alaba (n.r. Bayern Munchen), iar nu în ultimul rând i-aș cere câteva sfaturi și lui Jordi Alba (n.r. Barcelona).
Într-o lume care are tendința de a cheltui mai mult decât câștigă, ce îmi poți spune de tine folosind verbul „a cheltui”? Și eu cheltuiesc! Și cheltuiesc mult, dar pe lucruri care mă ajută în cariera și viitorul meu. Investesc timp și bani în lucruri care să mă ajute să fiu din ce în ce mai bun. Mi-am angajat un preparator fizic personal cu care vorbesc zilnic și care mă sfătuiește în ceea ce privește exercițiile fizice, dar și în alimentație. Îmi doresc să mă autodepășesc și țintesc să fiu mai bun decât cei mai buni.
Să înțeleg că pentru tine contează foarte mult pregătirea fizică, de ce? Din punctul meu de vedere, pentru un fotbalist pregătirea fizică este cea mai importantă treaptă în construirea unei cariere în fotbal. Atât timp cât ești într-o formă fizică foarte bună cu siguranță poți face și celelalte lucruri foarte bine. De aici pleacă totul, dacă fizic ești pregătit bine, poți gândi în fiecare situație liniștit pentru că nu obosești, nu te sufoci, nu îți este rău. În momentele în care nu ești foarte bine pregătit atunci intervin și problemele în care te sufoci, nu mai ai resurse, nu mai gândești cum ar trebui să gândești și intri într-o perioadă de criză și atunci se fac foarte multe greșeli.
Andrei, îți doresc mult succes în continuare și să ne vedem la EURO 2019. Mulțumesc. Mulțumesc și eu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER