EXCLUSIV | Singurul meci la care Pulhac a simțit că Dinamo nu joacă pe bune: „Cu Lazio, la București”. Dezvăluire din vestiar, la 7 ani și jumătate. „Cine a făcut-o va plăti în viață”

Cristi Pulhac e un tip controversat, genul de fotbalist despre care poți jura că pune la cale o nouă petrecere de pomină dacă-l vezi într-un supermarket, însoțit de o brunetă frumoasă, cumpărând o sticlă de vin scump. Ajuns la 30 de ani, campionul României în 2007 cu Dinamo se pregătește însă să se însoare cu bruneta, iar naș le va fi Dragoș Grigore. Zilele în care fundașul stânga născut la Iași și crescut la Sporting Pitești cânta „Steaua e numai una” par definitive uitate. Pulhac a semnat la finele anului trecut cu o echipă din Polonia cu un nume imposibil de pronunțat, Zawisza Bydgoszcz, club aflat pe ultimul loc în clasament, rupt la 8 puncte de restul. E un moment lipsit de strălucire, tot mai aproape de finalul carierei, dar cum vede acum Pulhac anii în care a jucat fotbal? A fost sau nu un fotbalist profesionist?


Cristi Pulhac, campion al României cu Dinamo în 2007

Cum e viața în Polonia?
E bine, campionatul începe pe la jumătatea lui februarie. O să plecăm în Marbella, mi se pare că o să jucăm și cu Astra. Așa mi-au zis cei de la club. Condițiile sunt ok, dacă nu era așa nu stăteam. Echipa e în partea a doua a clasamentului, într-o situație delicată, dar problema e că joacă fotbal frumos, însă nu prea înscrie.

Față de România sunt bani mai mulți?
Situația financiară e puțin mai bună. Probabil că sunt și echipe care depind de drepturile de televiziune, dar salariile se plătesc și sunt mult mai mari ca în România. Primele 6 echipe sunt cluburi care plătesc destul de mult. Cam cum se plătea pe la noi acum vreo 4-5 ani.

Ce mai joci la 30 de ani, tot fundaș stânga?
Atacant (se distrează copios). Nu, nu m-am reprofilat. Dacă n-am făcut-o până acum…

Cum crezi că va merge cariera ta în continuare? Ce speri să ți se întâmple?
Sper să rămânem în prima ligă. Dacă va fi așa, ei ar vrea să mai semnăm pe doi ani. Dacă retrogradăm, sper să-mi găsesc în altă parte. Mai e o variantă, dacă o să-mi găsesc ceva mult mai bun financiar, patronul mi-a spus că o să mă lase să plec.

Oferta asta foarte bună va trebui să vină din străinătate. Din România nu e nicio șansă.
Nu, nu, nu! Nu exclud România. Înțeleg situația dificilă din țară, dar nu totul depinde de bani. În primul rând am venit în Polonia pentru că voiam să joc. Am încheiat contractul cu Qabala într-o perioadă în care toată lumea își făcuse lotul. La sfârșitul lui august e greu să-ți găsești echipă. M-am antrenat cu Dinamo în septembrie pentru că nu voiam să-mi pierd forma.

Ai avut vreo discuție cu vreun club din țară?
(Laconic) Da.

Cu cine?
Nu aș vrea să zic. Cu Dinamo nu a fost nicio discuție.

Cu Steaua clar nu…Astra, CFR, cu cine?
Mai sunt o grămadă de cluburi.

Poate la Iași, unde ești născut.
Mai sunt și mai jos pe hartă.

La Craiova.
(Schimbă subiectul) Pentru mine conta să joc. Nu am pus problema banului când am plecat din Azerbaidjan.

„Aș fi vrut să mă transfer acum, când cluburile din Liga 1 acceptă și un milion de euro”

Crezi că fotbalistul Pulhac mai are ceva de oferit fotbalului sau cariera ta e aproape de final?
Din punct de vedere fizic, am ce să ofer. Fizic, mental. Am doar 30 de ani. Mă uit și la Sânmărtean care la 35 de ani are o carieră reușită în continuare.

Cum ți-ai caracteriza cariera de până acum?
Îmi pare rău că nu am plecat mai devreme din România, deși au fost oferte. În fiecare vară și iarnă, aveam oferte de transfer.

Spune-mi o ofertă pe care ai avut-o și pe care o regreți.
Oferta concretă nu am avut eu pe masă, jucători află ultimii. Au fost echipe interesate din Rusia, din Belgia. Chiar FC Bruges m-a vrut după ce am jucat în Cupa UEFA cu ei. Au mai fost, dar nu vreau să-mi mai aduc aminte.


Pulhac în urmă cu 12 ani, în tricoul lui Dinamo II, unde purta numărul 10 și juca mijlocaș stânga.

De ce ai refuzat?
Dar nu am refuzat. Probabil, într-o perioadă n-am plecat din cauza conducerii, au cerut mai mulți bani, în alte rânduri n-am plecat din cauza mea. N-am avut o formă bună. Când aveam formă bună, nu voia conducerea. Nici agenții nu s-au înțeles. Trebuie să ai noroc, să fie toată lumea de acord. În perioada aia, se cereau bani mulți în fotbalul românesc, patru-cinci milioane. Aduceți-vă aminte că se transferau jucători în campionatul intern pe un milion jumătate, două. Erau alte vremuri. Dacă prindeam și eu perioada asta în care cluburile sunt mulțumite și cu un milion de euro era perfect.

Ai rămas cu regretul ăsta.
Da. Când nu pleci la momentul potrivit e greu. Se plictisesc și suporterii de tine, te plictisești și tu.

Ți s-a părut că jucătorii de la Dinamo au fost răsfățați de fosta conducere a clubului? Din afară, păreați niște alintați.
Nu. Era un moment în care era în vogă cancaniada. Fotbaliștii erau urmăriți, televiziunile de sport preluau subiectele de scandal. Totul era monitorizat. Ieșirile în cluburi, chiar dacă nu ieșeam în timpul campionatului, chiar și când ieșeam în vacanță.

Borcea, Turcu, Walter, Nețoiu, Badea, cum erau acționarii aceștia față de voi?
Erau apropiați de noi. Cristi i-a făcut pe toți să aibă și o oarecare prietenie cu jucătorii. Să le spună și lucruri bune, și lucruri rele.

„Dacă vorbesc despre episodul Maneaua, mă cert cu multă lume”

Cine vă certa cel mai tare?
Cristi. Cu toate că s-a zis că era prietenul nostru. Am fost certat de câteva ori de el. Dar să știți că dacă ne certau la televizor, erau toți altfel în particular. Erau alături de noi.

Când ai fost foarte nervos pe presă?
Nu am fost niciodată nervos pe presă. Singurul lucru pe care mi-l reproșez a fost atunci cu maneaua. Chestia aia cu Torje…


Cristi Pulhac încearcă să-l deposedeze pe Bănel Nicoliță într-un derby Steaua – Dinamo 2-2, din septembrie 2005

ZIUA ÎN CARE DINAMOVIȘTII AU CÂNTAT „STEAUA E NUMAI UNA”

În noiembrie 2008, după o înfrângere a lui Dinamo la Brașov,  Torje, Pulhac, Ropotan și Lucian Goian s-au strâns în apartamentul celui dintâi, care își serba ziua de naștere. Pulhac, accidentat, a dat tonul petrecerii, în timp ce Torje se ocupa să desfacă o sticlă de vin, iar Ropotan și Goian trăiau din plin clipa. Cheful a fost filmat de o prietenă a lui Torje, invitată  la petrecere. Filmarea a apărut în Libertatea, iar jucătorii au fost criticați dur de suporteri și amendați de conducere.

Ce s-a întâmplat atunci?
E o poveste foarte lungă și o știm doar cei care am fost acolo și câțiva din conducere.

A fost o înscenare?
Nu vreau să mai vorbesc despre asta. Dacă vorbesc, se vor supăra mulți.

S-a întâmplat diferit față de ce s-a scris?
Am fost supărați pentru ce a apărut.

Ce e diferit?
E diferit! Nu pot să vă spun.

A fost cineva plătit să vă filmeze?
Chiar nu mai vreau. Am trecut peste chestia asta. Dacă vorbesc, o să intru în polemică, o să se supere mulți și nu vreau. Nu am vrut să fac rău nimănui. Aș fi putut să fac și eu rău altora.

După episodul acesta, ai fost certat cu vreun coleg cu care ai fost acolo?
Prefer să nu răspund.

Acum vorbiți?
Acum vorbim toți. Nu mai e nicio problemă. Era normal atunci să intervină unele discuții, fiecare era supărat în felul lui, dar suntem prieteni, vorbim.

De ce ai cântat atunci despre Steaua?
Dar nu s-a cântat de Steaua.

Ați cântat Steaua e numai una>
A fost o glumă. S-a tăiat doar ce s-a vrut. A fost mult mai mult acolo. Am înjurat și Steaua, dar s-a dat doar părticica aia.

A fost vorba de bani la mijloc?
Din ce am auzit, și da și nu. Nu știu sigur.

Ai fost pus pe lista de transferuri atunci.
Da, eu și mai mulți. Dar din ce știu eu, nu am fost pus efectiv pe lista de transferuri. A fost o strategie. Eram oricum accidentat, iar până reveneam mai trecea din nebunia aia.

Regreți ceva din ce ai făcut în carieră?
Momentul ăsta a fost cel mai delicat pentru mine.

Ai avut o viață extrasportivă dezordonată așa cum s-a scris și s-a spus?
Nu am nimic extraordinar față de un om liber sau față de un jucător de fotbal. Ținând cont că am ieșit să mă întâlnesc cu o fată sau că am ieșit în club în timpul liber, nu mi se pare nimic exagerat. Nu am fugit niciodată din cantonament. Nu am avut abateri grave.

Fă un top trei al celor mai buni jucători alături de care ai jucat.
Niculescu, Dănciulescu, Denis Șerban. Sunt mai mulți. Zicu. Au fost jucători extraordinari. Tamaș, Moți, Radu Ștefan. Îmi pare rău dacă nu enumăr pe cineva anume.

Cum ți se pare fotbalul românesc acum?
E o perioadă dificilă în România pentru că nu mai sunt bani…


Dinamo pleacă de la stadionul din Brașov cu duba jandarmeriei, după un meci tensionat

Bourceanu spune că jucătorii sunt tratați ca niște sclavi în România. Cum comentezi afirmația lui?
Da, am mai auzit discuții. Fotbaliști care probabil depindeau de conducere și, dacă nu făceau ce li se spunea, nu erau plătiți și trimiși la echipa a doua. Am mai auzit chestii de genul ăsta.

Ce anume nu făceau? Să trântească meciuri?
Nu să trântească meciuri. Nu la asta mă refeream. Cât am jucat la Dinamo, nu mi s-a oferit, nu ni s-a oferit și nu am făcut niciodată.

 

Cine a trădat la meciul cu Lazio?

Totuși, s-a vorbit mult despre blaturile lui Dinamo. Ai simțit la vreun meci că lucrurile nu sunt în regulă? Mi-ar plăcea un răspuns sincer.
(Tace, apoi râde). Nu, singurul meci la care am fost foarte supărat a fost meciul cu Lazio.

De ce?
(Tăcere lungă). Nu știu, am fost supărat. (Tace din nou)

Ce era în capul tău după acel meci?
Multe. O grămadă de…(râde). O grămadă de lucruri erau. Bine, eram și supărați toți, dar am avut o perioadă bună, aveam echipă bună. Făcusem un meci foarte bun la Roma, am făcut 1-1, iar la București am condus cu 1-0 fără ca Lazio să ajungă la poarta noastră.

Descrie un pic atmosfera în vestiar după meciul cu Lazio.
(Oftează) Sincer să-ți spun, nu prea am stat foarte mult în vestiar. Ă‚ăăăăă. Normal, au fost reproșuri, supărări. Era o posibilitate pentru noi să jucăm în Champions League.

Ție ți s-a reproșat ceva?
Nu.

Tu ai reproșat cuiva, ceva?
Nu. Nu sunt genul care să reproșeze unele lucruri la nervi și la cald.

Ai ținut în tine…
Da.


Imaginea dezamăgirii după Dinamo – Lazio 1-3


Pulhac îl depășește pe Behrami la meciul disputat pe Olimpico, Lazio – Dinamo 1-1

Pulhac și decepția dinamovistă de pe fostul stadion Național la finalul meciului cu Lazio, atunci când echipa a fost aproape de Liga Campionilor

Cum ai descrie ce s-a întâmplat în a doua repriză cu Lazio?
(Tăcere lungă) Ghinion și lipsă de experiență. (Pufnește în râs)

Și ceva ciudat?
(Tace îndelung) Am zis și lipsă de experiență.

Feelingul tău ce spune că s-a întâmplat?
(Din nou tăcere de 3-4 secunde). Nenoroc.

Tăcerea ta e amuzantă.
Am o singură chestie de spus. Eu nu am să acuz pe nimeni niciodată, dar dacă a făcut cineva ceva fiecare va plăti în viață mai devreme sau mai târziu. Fie prin fotbal, fie prin altceva.

Crezi în pedeapsa asta divină?
Da, nu trebuie să-i pedepsim noi, ca oameni, pe alții.

În 2007, după ultimul titlu de campioană câștigat de Dinamo, echipa antrenată de Mircea Rednic a fost la un pas de calificarea în premieră în grupele Champions League. După 1-1 la Roma, cu Lazio, Dinamo a deschis scorul pe fostul stadion Național, în fața a 50.000 de spectatori, prin Bratu. La pauză a fost 1-0, iar Dinamo era calificată. Imediat însă după reluare, Vali Năstase l-a faultat în careu pe Del Nero, iar Rocchi a egalat din penalty. Pandev a făcut 2-1 în minutul 53, iar Rocchi a înscris pentru 3-1. La final, Rednic a declarat că „jucătorii le-au facut cadou doua goluri. Ne-am batut singuri. Jucatori cu experienta au facut greseli incredibile”. Vali Năstase a fost bănuit de fanii lui Dinamo că a trântit meciul. La 5 luni după meci, Radu Ștefan a fost împrumutat  la Lazio pentru un milion de euro, iar în vara lui 2008 a fost transferat definitiv pentru alte 3,5 milioane.

DINAMO: Lobonț – Blay, Năstase, Radu Ștefan, Pulhac – Oprița (59′ Chiacu), Ropotan, Mărgăritescu (76′ Niculescu), Cristea – Bratu, Dănciulescu (72′ Munteanu)

 

În Spania a învățat să se antreneze mai bine

Cum e fotbalul românesc fără cei 8 condamnați în Dosarul Transferurilor? E mai curat?
Nu știu cât de curat și de sănătos e în momentul în care nu se mai uită lumea la televizor, nu mai vin oameni în tribune. Nu se mai investește. Nu mai sunt bani, nu mai sunt oameni fanatici să-și bage banii lor în fotbal. Acum sunt multe echipe care depind de drepturile de televizare. Nu am auzit înainte o echipă care să depindă exclusiv de acești bani. Poate erau una-două, dar înainte nu erau dependente de drepturi. Nu auzeam să spună cineva că nu ne prezentăm dacă nu bagă banii din drepturile TV.

Ce legătură are criza cu faptul că ei au fost închiși? Criza a pornit înainte.
Nu știu ce să zic. Văd că toată lumea are probleme. Dacă au greșit, asta e situația. Fiecare când greșește, plătește. Probabil nu trebuiau să fie arestați sau poate trebuiau arestați, dar nu doar ei. Mie îmi pare rău. Erau niște oameni extraordinari care puneau suflet pentru echipă.

Cum e ca dinamovist să vezi că Steaua trece printr-o perioadă foarte bună de doi ani și jumătate?
E o situație grea prin care trece clubul. Au avut multe datorii, Steaua a jucat în cupele europene. Au strâns bani, se autofinanțează. Au o stabilitate financiară. La Dinamo, au fost schimbări masive. Vom vedea ce va fi cu proiectul pe termen lung. Văd că au făcut schimbări care mi se par bune. Venirea lui Marius Niculae, a lui Daniel Stanciu și a lui Mihai Teja. Le doresc mult succes la Dinamo. Sper să termine în primele trei-patru.


Cristi Pulhac, primul din stânga, printre „spartanii” lui Cristi Borcea

Cum a fost experiența din Spania, de la Hercules?
A fost un vis pe care orice fotbalist îl are de când e copil. Îmi pare rău că nu am rămas în continuare acolo. Clubul a retrogradat, a intrat în insolvență și trebuia să mai plătească vreo 700.000 de euro la Dinamo.

Am văzut niște poze cu tine contra lui Ozil și a lui Di Maria.
Da, sunt de pe Bernabeu. E unul dintre cele mai importante meciuri din cariera mea.

Cine te-a alergat cel mai tare?
Di Maria. Dar meciul nu a fost foarte dificil. Am avut și noi ocaziile noastre.


Pulhac recunoaște că a avut mari probleme cu actualul jucător de la Manchester United, argentinianul Angel Di Maria

Ce ai văzut în Spania, te-a impresionat și ai continuat să faci după ce ai plecat?
Încerc să mă pregătesc mai mult la antrenament. Ei se pregăteau mai mult la antrenament decât la meci. Aveau o dăruire mai mare. Făceam antrenament numai cu mingea, nu aveam alergări lungi, nu făceam alergări montane sau să cărăm doi saci cu nisip în spate.

Alimentația?
Diferită, dar să știți că și în Azerbaidjan, la Qabala, aveam o alimentație foarte bună.

Dă un exemplu.
Erau foarte multe feluri pe care nu le știam. Ne dădeau și foarte multe medicamente. Nu le cunosc. Și la Qabala, și în Spania. Era o medicamentație mult mai bună decât la echipele de din România. Din ce știu de la fotbaliștii de la noi, nu au o medicamentație ca lumea. Costă bani.

Te simțeai mai bine, bănuiesc.
Și la Dinamo mă simțeam bine, cu medicamentația de acolo. Dar afară erau multe lucruri pe care nu le-am văzut.

 

Pulhac spune că ar închide casele de pariuri

Ce spui despre problema meciurilor trucate?
Să se închidă casele de pariuri!

Să se închidă? Nu e posibil.
E părerea mea. Aș vrea să se închidă.

Fostul tău impresar, Victor Becali, spunea acum câțiva ani că toți fotbaliștii pariază. Tu?
Nu. Și nici nu știu. Am încercat de vreo două ori, dar habar n-am.

Nu s-a prins de tine?
Nu îmi place. Nu îmi plac jocurile de noroc. Joc doar rummy. Nu îmi place cazinoul. Eu nu am noroc. Sunt un tip care nu are noroc la bani nemunciți. Nu am câștigat nici măcar la loz în plic.

 
 
 
 
 
 
Publicat: 12 01. 2015, 08:14
Actualizat: 12 01. 2015, 11:54