Noul selecționer al României, Christoph Daum, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport, pe Național Arena. Germanul a vorbit despre planurile sale pentru echipa națională, dar și despre viața sa personală într-o discuție relaxată pe care o puteți urmări în curând pe www.prosport.ro. Șa un moment dat, Daum a fost întrebat despre un episod din cariera sa de antrenor. Continuarea ar trebui să le dea frisoane tuturor jucătorilor români care își doresc să fie convocați la naționala României.
Reporter: Vă voi spune câteva cuvinte. Mergând pe cioburi de sticlă. Care e povestea reală din spatele lor? Am citit despre asta în presa germană. Daum: În spate e…Știi unde e cel mai important mușchi al tău? E în corp?
Creierul. Perfect. Uite niște oameni cu care pot lucra.
Inima? Pe locul doi. (Face semn din cap că nu e mulțumit de răspuns). Ok, sentimentele.
Acea disciplină boemă. Poate, dar sunt mai interesat de creier.
Acel al treilea picior. Poate deveni al treilea picior. Eu spun: „Creierul e bossul”. E ceva în interiorul lui care spun: „Stop! Nu pot face mai mult!”. Toate sunt limitări pe care ți le comanzi singur din creier. Trebuie să lucrezi cu creierul tău. Dar oamenilor nu le place. Eu numesc asta antrenament mental. Antrenamentul mental e la fel de important ca antrenamentul tactic. E la fel de important ca antranementul fizic. E la fel de important ca tratamentul medical. Dar jucătorii…Că tot vorbeam de Germania. Acum vreo 20 de ani, jucătorii mei nu era pregătiți. Mă tot gândeam: „Ce aș putea să fac să-i aduc la un nivel de concentrare, de putere maximă?”. Ok. Cineva mi-a spus: „Pune-i să alerge pe cărbuni încinși!”. Ok, dar aveam nevoie de un foc și trebuia să ne gândim la multe reguli de siguranță. Am zis: „Las-o baltă, e prea complicat!”. Persoana respectivă mi-a zis: „Aleargă pe cioburi de sticlă”. I-am zis: „Ești nebun? Cum să pui o echipă de fotbal să meargă pe sticlă spartă? N-o să fac asta niciodată!”. El mi-a răspuns: „Poftim, de asta avem nevoie! De reacția asta din partea jucătorilor. Nimeni nu o să vrea să facă asta”. I-am zis: „Da, ai dreptate, nici eu nu aș face-o!”. Atunci am stabilit să facem o încercare și, dacă nu îmi plăcea, o lăsam baltă. A adus un covoraș special, care e moale, cu bucăți mici de sticlă în ea. Totul este legat de fizică. Trebuie să înțelegi cum trebuie să distribui presiunea pentru a nu te accidenta. Dar trebuie să faci asta supravegheat de un expert. Repet. Nimeni nu trebuie să încerci asta acasă! Dacă o va face…
Sună a vodoo… …va suferi niște răni absolut îngrozitoare. Încă o dată. Nimeni nu ar trebui să facă asta acasă! Chiar ai nevoie de supraveghere profesionistă pentru a face asta. Eu am făcut-o și am fost atât de surprins încât am zis: „De asta am nevoie!”. Acum, au înțeles că dacă lucrezi cu mintea, dacă o antrenezi, pot face lucruri despre care credeau înainte că sunt imposibil de realizat. E imposibil! I-am întrebat pe jucători dacă vor să facă asta. Mi-au răspuns: „Nuuuu!”. Toți au refuzat. Fantastic! De reacția asta aveam nevoie. Le-am făcut un program, iar ei au zis: „Niciodată, coach!”. Ok, am făcut programul, am reușit și din acel moment toți au avut o revelație…Noi numim asta în explicația psihologică „efectul Aha”. Îl poți avea dacă sari dintr-un avion cu parașuta. Sau dacă faci Bungee-jumping. Sunt mai multe posibilități pentru a avea această experiență. Experința noastră a făcut ca probabil 50 la sută dintre jucătorii de atunci să se identifice cu munca mentală, cu puterea mentală, cu voința, cu rezistența mentală. Toate aceste lucruri care vin din creier. Dacă doar vorbești, uneori nu poți atinge acest efect într-un timp scurt. Dar dacă ai o experiență reală și treci prin ea, dacă faci un lucru despre care crezi că e imposibil, atunci înțelegi mai bine influența creierului asupra întregii tale vieți.
Potrivit presei germane, episodul pentru care Daum a fost luat deseori în râs s-a petrecut la finele anilor 90, pe când actualul selecționer antrena la Bayer Leverkusen. Daum a luat echipa într-o situație delicată și a dus-o în grupele Champions League de trei ori în patru sezoane.
Interviul video integral poate fi urmărit în curând pe Prosport.
Articol realizat de Ovidiu Iordan și Costin Ștucan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER