EXCLUSIV VIDEO | LPF vrea un alt format pentru Liga 1: „E varianta în care crede Gino”

This browser does not support the video element.

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a descris într-un singur cuvânt Cupa Ligii din România: „eșec„. Invitat la emisiunea ProSport LIVE, mâna dreaptă a președintelui Gino Iorgulescu a explicat motivele din cauza cărora nu este posibilă o revenire a competiției. În plus a precizat și despre dorința șefului de la Casa Fotbalului, de a reduce numărul de echipe în Liga I Betano. 

Cupa Ligii a fost o competiție interesantă, fără o finalitate sportivă. Dacă nu mai e astăzi înseamnă că a fost un eșec„, a spus Justin Ștefan, în cadrul emisiunii ProSport LIVE, care a făcut și o comparație între situația din România și cea din Anglia și Franța, acolo unde există competiția Cupa Ligii:

E o competiție bună, dar acolo (n.red. – în Franța și în Anglia) este o situație un pic diferită pentru că încasările venite din vânzarea de bilete sunt foarte mari și ca atare sunt interesați, d-asta au și 20 de echipe. Sunt foarte interesați să aibă meciuri suplimentare să-și mărească sursele de venit. 

În România eu cred că a fost un eșec, în primul rând, pentru că nu a avut o miză sportivă. La un moment dat am discutat cu Federația, câștigătoarea Cupei României cu cea a Cupei Ligii să joace o Cupă a Cupelor, să joace o finală a celor două competiții, Supercupa Cupa, iar câștigătoarea dintre cele două să fie participantă în Europa League. Nu cred că era o greșeală regulamentară pentru că UEFA spune câștigătoarea unei cupe domestice. 

Din perspectiva mea, fără o miză sportivă reală pentru că nu există în spate o miză financiară foarte mare pentru cluburi, să o organizăm din nou nu ar reprezenta altceva decât un eșec.

De ce a fost un eșec? A fost un eșec organizatoric pentru că finalele au reprezentat un cost destul de mare, cele disputate pe Național Arena, acele costuri le-am suportat noi„. 

Cupa Ligii a fost reînființată în sezonul 2014-2015 de către Liga Profesionistă de Fotbal, premiile acesteia ridicându-se anual la aproximativ un milion de euro. A durat doar trei ediții, care au fost câștigate de FCSB în 2015 și 2016 și de Dinamo București în 2017.

12 echipe în Liga I Betano

Justin Ștefan a precizat că singura posibilitate să existe și un Campionat de Tineret ar fi ca numărul de echipe din Liga I Betano să fie redus la 12, pentru că nu sunt fonduri pentru a putea susține o nouă competiție. Ideea de 12 formații în primul eșalon fotbalistic este una susținută de președintele Ligii, Gino Iorgulescu. 

16 sau 18 echipe în momentul de față (n.red. – în Liga I Betano) nu este posibil, pentru că și așa sunt echipe care vin din comunități mici, sunt echipe care au stadioane proaste, sunt multe echipe care nu au centru de copii și juniori sau îl au așa pe hârtie, că trebuie să fie 5 echipe la licențiere, dar nu e o activitate serioasă… și să mai vii cu încă două sau patru cred că este o greșeală. 

Gino a insistat la un moment dat într-o variantă cu 12 echipe, el și astăzi crede într-o variantă cu 12 echipe în Liga I Betano, pentru că ne-ar ușura munca de programare pe zona de playout, n-am mai avea mai multe meciuri acolo decât în playoff și terminându-se jocurile în același timp, în cele două faze, chiar am putea face și acea finală, între câștigătoarea playout-ului și ocupanta ultimului loc de cupă europeană, ceea ce a susținut și Burleanu, a mai spus Justin Ștefan, în cadrul emisiunii ProSport LIVE.
 
Secretarul general al LPF a mai precizat că numărul echipelor în Liga I ar putea crește (16 sau 18 echipe) doar în cazul în care echipele cu brand-uri importante din fotbalul românesc vor confirma în Ligile inferioare și vor demonstra că există continuitate din perspectiva finanțării. Acest lucru este însă exclus să se întâmple la finalul acestui sezon: „la acest moment aș putea să fac 16 echipe începând cu sezonul 2020-2021, pentru că vorbesc o dată de numărul de echipe și doi de principii de promovare și retrogradare, deci după mintea mea bazându-mă după regulament în aprilie nu se poate schimba schimba sistemul competițional„.

 

Publicat: 30 01. 2019, 08:43
Actualizat: 30 01. 2019, 08:44