EXCLUSIV | Vom avea arbitraj video în Liga 1, după ce un articol ProSport a deblocat dosarul VAR și a provocat reacția FIFA! Anunțurile făcute de FRF și LPF + cât va costa arbitrajul video
Arbitrajul video va fi testat din primăvară la meciurile din Liga 1, urmând ca, din sezonul 2019-2020, să se aplice la toate meciurile, costurile urmând a fi suportate de LPF, iar arbitrii adiționali necesari – aduși de Comisia Centrală a Arbitrilor, cu sprijinul FRF. Aceasta este concluzia la care au ajuns LPF și FRF, într-o spectaculoasă deblocare a unui dosar care trenează pe biroul lui Burleanu încă din 29 august.
Această mică revoluție în arbitrajul românesc poate să înceapă în urma unui material din ProSport, care a dezvăluit joi cum documentația de 600 de pagini despre VAR, trimisă de LPF la Casa Fotbalului în august, n-a mai primit niciun răspuns oficial în cele două luni și jumătate trecute de atunci.
Vineri însă, la nici 24 de ore după apariția articolului din ProSport, federația a trimis pe adresa redacției un răspuns surpriză: își manifestă deschiderea și sprijinul pentru arbitrajul video, cere testarea sistemului încă din primăvară și implementarea lui din sezonul viitor, dar cere ca LPF să achite costurile.
Justin Ștefan: „După apariția articolului din ProSport am primit de la FIFA un e-mail cu lista firmelor care au licența pentru implementarea arbitrajului video”
Este prima reacție oficială a instituției lui Burleanu pe această temă, după ce demersurile repetate ale LPF s-au lovit de tăcere.
Contactat de ProSport, Justin Ștefan, secretar general al LPF, a jubilat: „Super! Ne și apucăm de treabă! Ieri (n.r. – joi), după ce a apărut în ProSport articolul, am și primit de la FIFA un e-mail în care suntem informați ce firme dețin licența pentru implementarea tehnologiei. Asta arată că FIFA și UEFA monitorizează ceea ce apare în presă. Le mulțumim celor de la FRF și așteptăm să discutăm subiectul imediat, în prima ședință a Comitetului Executiv. E mult de lucru și trebuie să ne apucăm imediat de acest proiect. Vom relua discuțiile cu sponsorii dispuși să finanțeze arbitrajul video în Liga 1″.
Potrivit surselor consultate de ProSport, implementarea acestui sistem ar urma să coste aproximativ 200-300.000 de euro pe an. Mai dificilă va fi însă problema arbitrajului. În ciuda asigurărilor date de federație, că e pregătită Comisia Centrală a Arbitrilor pentru aplicarea VAR, sursele noastre spun că găsirea și instruirea unui contingent suplimentar de arbitri, care să urmărească de la stadion meciul pe camerele video și să comunice cu brigada de arbitri din teren, este destul de problematică”.
Aici articolul publicat joi de ProSport, de la care a plecat deblocarea proiectului cu arbitrajul video în România și care a generat un e-mail de la FIFA pe adresa LPF.
Mai jos puteți citi comunicatul remis de FRF către redacție în cursul zilei de vineri. ProSport salută deschiderea federației în acest caz, mai ales că, în urmă cu o săptămână, o solicitare a publicației noastre, foarte importantă pentru cariera și reputația arbitrului Șovre, a fost ignorată de FRF.
„Bună ziua,
Referitor la materialul publicat pe site-ul www.prosport.ro cu titlul: «Arbitrajul video în Liga 1, blocat de Burleanu. LPF a trimis la FRF un dosar cu 600 de pagini pentru aplicarea VAR din sezonul viitor. Ce reacție a avut federația», vă transmitem următorul drept la replică pe care vă rugăm să-l publicați pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră:
«Federația Română de Fotbal este total deschisă implementării arbitrajului video în Liga 1 și apreciază utilitatea acestei perspective. Astfel, a susținut și susține în mod evident orice inițiativă a Ligii Profesioniste de Fotbal în acest sens, iar Comisia Centrală a Arbitrilor este pregătită să înceapă testarea sistemului chiar din primăvara anului 2019. Considerăm că testarea sistemului chiar din partea a doua a sezonului actual este benefică, urmând ca din sezonul 2019/2020 acesta să fie implementat în Liga 1, în funcție de posibilitățile Ligii Profesioniste de Fotbal. Totodată, precizăm că Liga 1 este o competiție organizată de Liga Profesionistă de Fotbal, nu de Federația Română de Fotbal, motiv pentru care toate drepturile comerciale și TV aparțin LPF și membrilor săi. Ne manifestăm încrederea că Liga Profesionistă de Fotbal va găsi resursele financiare pentru a acoperi costurile aferente implementării arbitrajului video».
Vă mulțumim!
Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal.”