Exemplul testat în Ungaria ce ar putea fi preluat și în Liga 1: un spectator la fiecare 4 scaune. Fotbalistul care a marcat în pandemie: „Nu văd vreun risc” | INTERVIU
Claudiu Bumba este unul dintre primii jucători români care marchează în pandemie. Mijlocașul ofensiv a adus victoria pentru Kisvarda, în prima etapă jucată după pauză de către formația unde mai sunt legitimați Ene și Mincă și unde au jucat și Latovlevici sau Gicu Grozav.
Bumba vorbește despre experiența de a juca un meci oficial în pandemie și încurajează autoritățile din România să permită accesul suporterilor pe stadioane, oferind exemplul Ungariei, care permite ca spectatorii să stea la 4 scaune distanță. Fostul jucător de la Dinamo și ASA Târgu Mureș spune cu ce este fotbalul maghiar peste cel din România: infrastructura și plata salariilor.
„Mi-a fost teamă doar pentru soție”
ProSport: Claudiu, cum a fost primul meci după 10 săptămâni?
Claudiu Bumba: A fost destul de greu să te reacomodezi la efortul unui meci oficial. Am avut câteva amicale, dar nu se compară. Destul de greu, cel puțin în prima repriză, apoi ne-am dat drumul. Per ansamblu a fost bine. M-am simțit obosit pe final de meci, dar simptome normale.
În Ungaria antrenamentele nu s-au oprit.
Două săptămâni am făcut separat, apoi 3 săptămâni am făcut pe grupe de câte 3-4, apoi 6-7 jucătorii. Apoi ne-am împărțit în două grupe și apoi toată echipa.
Ce a fost nou pentru voi la meci?
La meci n-am avut voie să venim cu mașinile la stadion. Le-am lăsat la 300 de metri, la un hotel. Nu știu de ce. Echipele ies separat, nu se mai dă mâna, erau două zone, a vizitatorilor sau suporterilor și zona sportivă. Erau culoare separate.
Ai simțit vreun moment frică să nu te infectezi?
Sincer, la început mi-a fost teamă. Soția mea stătea cu mine și era însărcinată. Îmi era teamă din cauza asta, să nu-i aduc ei. Pentru mine nu aș avea frică. Apoi a plecat și m-am liniștit.
În timpul meciului ai o senzație ciudată?
Nu. Stăm și în vestiar. Dacă facem de 2 ori pe săptămână teste…
La voi e interzis să scuipi pe teren?
Nu. Involuntar o faci. Nu la fiecare pas, dar ți se strânge salivă și ai nevoie să elimini. Ce faci, îți iei șervețele cu tine? (râde) Sunt decizii duse la extrem.
„Fiecare al 4-lea scaun poate fi ocupat”
Se joacă cu spectatori în Ungaria. Ce reguli sunt pentru ei?
E permis accesul pe 25 la sută din capacitatea stadionului. Tot al 4-lea scaun poate fi ocupat. În galerie n-au prea respectat, dar în principiu s-a respectat regula. Am primit vestea că pot veni spectatori cu două zile înainte să începem.
Ar trebui să preia și România acest exemplu?
Normal. Dacă tot are lumea voie la terase, de ce n-ar avea voie să stea la 4 scaune distanță pe stadion? Nu văd de ce nu s-ar juca alături de suporteri. Eventual să le verifice temperatura. Nu văd vreun risc.
„Aici nu există echipă cu întârzieri salariale”
E mai bine în liga din Ungaria, decât în România?
Sincer, eu mă simt mult mai bine. Din perspectiva infrastructurii țării, pentru că sunt autostrăzi, deplasări scurte, terenuri impecabile, încălzite… În august terenurile sunt ca în decembrie. Stadioane noi, iar nivelul este ca în România. Sunt 3-4 echipe mai bune, cu bugete mari și celelalte. În plus, în două ore ajung la Baia Mare. Din România nu ajungeam niciodată în două ore, nici când jucam la Târgu Mureș. Am și colegi români. Mă simt bine.
Financiar?
Financiar e mai bine. De când am venit la echipă, chiar dacă scrie în contract că banii intră până în 10, nu a trecut niciodată data de 5 fără să intre. Nu s-a pus problema nici să ne înjumătățească salariile. Ce apreciez la ei este că ce-ți spun în față asta și plătesc. Aici nu există echipă cu întârzieri salariale. Există garanții bancare.