EXPLOZIV | Rednic, despre campionatul pierdut la Urziceni: „Dinamo nu a vrut titlul. Mi s-a furat”. Harta relațiilor Băsescu-Dorin Cocoș-Bucșaru-Petrescu-Victor Becali-Borcea și culisele unui titlu luat în an electoral

EXPLOZIV | Rednic, despre campionatul pierdut la Urziceni:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Declarația a rămas uitată într-o agendă dedicată Dosarului Dinamo – Lazio. Contactat acum câteva luni să comenteze dacă partida din 2007 din play-off-ul de calificare în grupele Champions League a fost blat, așa cum susțineau Vladimir Cohn și Cornel Dinu, Mircea Rednic a recunoscut că și el suspectează asta, sugerând că artificiul pentru a masca banii a fost transferul lui Radu Ștefan. Pe finalul discuției, printre concluzii, antrenorul de atunci și de acum de la Dinamo a spus: „Două lucruri au rămas pentru mine, m-au marcat și m-au deranjat. Primul a fost meciul cu Lazio, iar al doilea a fost meciul cu Urziceniul…”.

Consternare la capătul celălalt al firului. Meciul cu Urziceni din 2009, cel în care Dinamo a avut șansa să câștige campionatul și, implicit, să meargă direct în grupele Champions League? „Da, când am pierdut campionatul”, a lămurit Rednic, scurt. Prima partidă indicată de el constituie acum subiectul unei anchete DNA, deschisă după articolele din ProSport. Secretele celui de-al doilea meci se întrezăresc astăzi.

Domnule Rednic, ce v-a supărat cel mai tare?
Ce m-a supărat? Nu s-a vrut atunci campionatul…

A fost autosabotaj la Dinamo?
Tu ții minte că eu am spus că o să vin să antrenez gratis când pleacă Borcea!? Și i-am reproșat campionatul ăla pentru că mi s-a furat. Și atât, mai multe nu spun.

Citește continuarea mai jos.


Dacian Varga sărbătorește golul care i-a adus Unirii Urziceni titlul de campioană

Plonjon de campion: Rusescu sare peste colegii săi care-l îmbrățișează pe Mihai Stoica


Mihai Stoica și Dumitru Bucșaru la petrecerea organizată după câștigarea titlului

 

Invocă datoriile lui Bucșaru la verii Becali

Deși vorbește inițial impersonal, Rednic îl indică pe Borcea. Într-un interval de câteva luni, două momente importante din istoria lui Dinamo sunt în pericol de a fi reinterpretate într-un registru penal. Potrivit mărturiilor mai multor oameni din club, fostul președinte executiv Cristi Borcea a compromis intenționat două calificări în cea mai importantă competiție intercluburi din lume, cea despre care declara că reprezintă visul său de o viață. Pare absurd, imposibil.

Dialogul uimitor cu Mircea Rednic continuă.

Cum să nu vrea Dinamo campionatul?
Eee. Nu se poate ca Urziceni să pună arbitrul spaniol (n.red. – Cesar Muniz Fernandez). Și acum toate se leagă când am văzut declarațiile. Bucșaru ăla avea datorii la Gigi Becali, la frații Becali, avea datorii la toată lumea. Era normal, că băiatul (n.red. – Bucșaru) nu avea de unde să returneze banii.

De la meciul Unirea Urziceni – Dinamo 1-0 au trecut 6 ani și jumătate, dar Rednic nu a uitat. „Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, am relatat două lucruri care m-au deranjat teribil pe mine, ca antrenor”, spune el. Totuși, declarațiile sale sugerează un scenariu bine pus la punct.

Pentru a înțelege contextul partidei, ne întoarcem în timp în 2009. Pe 24 mai, la Urziceni, se juca un meci decisiv pentru titlu. Mai erau trei etape din acel sezon, iar clasamentul arăta așa:

1. Dinamo 65 de puncte
2. Unirea 63 de puncte
3. Poli Timișoara 55 de puncte

Practic, Dinamo și Unirea se băteau pentru titlu, dar Poli putea intra teoretic în calcule dacă primea înapoi de la TAS cele 6 puncte luate în urma unei decizii a Comisiei de Disciplină FIFA, pusă în practică de FRF. Cu cele 6 puncte recuperate, Poli ar fi stat la patru puncte în spatele primului loc și mai avea meci direct cu Unirea în penultima etapă, acasă. Bătălia se anunța încinsă, cu Dinamo mare favorită după ce fusese lider aproape tot campionatul.

Arbitrul „adus de Popescu” pentru finul Petrescu

Meciul de la Urziceni a fost arbitrat de spaniolul Cesar Muniz Fernandez, în urma cererii făcute de Mircea Sandu omologului și, totodată, prietenului său, președintele Federației spaniole, Angel Maria Villar. Povestește o sursă din FRF: „Meciul a fost arbitrat de un străin pentru că Borcea a făcut o eroare majoră. Cu vreo 6 etape înainte de finalul campionatului, s-a dus la Casa Fotbalului și a început să urle pe holuri că e furat de arbitri și că el a dat bani cui trebuie din federație pentru a fi protejat în lupta pentru titlu”.

Muniz a venit, a arbitrat și, potrivit dinamoviștilor, a avantajat-o clar pe Unirea Urziceni. Nu a acordat un penalty pentru Dinamo la un fault asupra lui Bruno Simao, l-a eliminat pe fundașul stânga portughez și i-a anulat un gol valabil lui Ionel Dănciulescu, actualul manager sportiv al clubului. La finalul meciului pierdut cu 1-0 după golul lui Varga din minutul 24, Cornel Dinu spunea:

„La meciul cu Unirea a ieșit la vedere prietenia dintre Gică Popescu și Nadal, fostul său coechipier de la Barcelona, partener de tenis cu arbitrul spaniol Muniz”

Citește continuarea mai jos.


Jucătorii lui Dinamo, dezamăgiți la finalul meciului de la Urziceni

Caseta meciului Unirea Urziceni – Dinamo

 

Replica de atunci a lui Popescu a fost promptă: „Numai niște oameni bolnavi ar putea spune așa ceva. Eu i-am spus lui Borcea cu o săptămână înainte că vreau să câștige Unirea cu 1-0 pentru că Dan (n.r. – Petrescu) e prietenul meu, dar de la asta la ce zvonuri au apărut e o mare diferență. Niște imbecilități”.

Intrat, la cald, la Sport.ro, acționarul Vasile Turcu a arătat și el spre prietenii Popescu și Petrescu, foștii colegi din Generația de Aur: Am mari bănuieli la acest arbitru dacă nu cumva a fost influențat de „generații”. Cum să arbitreze într-un campionat așa puternic cum e Spania și să facă asemenea greșeli!?”

La 6 ani și jumătate după meci, Mircea Rednic îi pomenește și el pe Gică Popescu și pe finul acestuia, Dan Petrescu: S-a pus unul (n.red. – arbitru) care era…și legătura cu Gică Popescu, prietenia. Despre Dan Petrescu am înțeles, dar nu sunt sigur, că și el i-ar fi împrumutat niște bani lui Bucșaru. Când am văzut câți bani avea de dat datorii… Nu se poate să decidă Urziceni ce arbitru să vină. Nu se poate ca noi, Dinamo, o forță, să nu fim în stare să avem parte de un arbitraj corect. Eu am protestat ca antrenor față de chestia asta. Am pierdut campionatul din cauza aia”.

Rednic e când laconic, când explicit. Din declarațiile sale puse cap la cap reiese, însă, următorul scenariu:

Cristian Borcea ar fi vrut să piardă campionatul 2008-2009, în complicitate cu prietenii săi, frații Ioan și Victor Becali, și cu viitorul său naș, George Becali, pentru ca ultimii să-și poată recupera datoriile de peste 15 milioane de euro pe care le avea Dumitru Bucșaru față de ei. Victor Becali, un prieten apropiat al lui Dumitru Bucșaru și Dan Petrescu, l-ar fi folosit pe un alt prieten al său, Gică Popescu, nașul și prietenul cel mai bun al lui Petrescu, pentru a-l aduce pe Cesar Muniz Fernandez. Totul cu complicitatea lui Borcea.


Cristi Borcea și Mircea Rednic în 2007, când Dinamo câștiga campionatul, dar rata calificarea în grupele Ligii în meciul ciudat cu Lazio

Pare un scenariu de film indian, nu-i așa?

„Dogii” lui Rednic au afișat toată săptămîna, de fapt tot campionatul, un aer superior, confirmat deseori prin joc. Dar nu ajunge! Pentru că banii și încrederea lui Bucșaru și competența cuplului Petrescu – MM Stoica au adus Liga I într-un final de patetism efuziv marca Bollywood
Cătălin Tolontan, în cronica meciului Unirea – Dinamo 1-0

 

Dinamo pierdea, Borcea flirta cu o hostesă

Totuși, conform deciziei judecătorilor, Borcea execută acum 6 ani și patru luni de închisoare tocmai pentru că a prejudiciat Dinamo cu 5,8 milioane de dolari. Sunt fapte de corupție împotriva fostului club dovedite și condamnate de justiția din România. Lucrurile nu se opresc aici. Fostul președinte riscă un spor de 7 ani după ce complicii săi din Dosarul Transferurilor, frații Ioan și Victor Becali, au recunoscut că au dat mită de 220.000 de dolari judecătoarei Geanina Terceanu pentru o sentință favorabilă în instanță. Un alt personaj din scenariu, Gică Popescu, tocmai a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit o pedeapsă de un an și 7 luni pentru complicitate în același Dosar al Transferurilor, iar George Becali a ieșit în aprilie 2015, după doi ani petrecuți după gratii.

Și o coincidență penală legată de cele trei echipe aflate în 2009 în lupta pentru titlu. Președintele lui Dinamo, Cristi Borcea, este în închisoare, președintele de la Unirea, Mihai Stoica, este după gratii, finanțatorul Unirii, Dumitru Bușcaru a fost arestat pe 6 martie 2015 și este acum cercetat sub control judiciar, iar președintele de la Poli Timișoara, Marian Iancu, a fost condamnat în iunie 2015 la 14 ani de închisoare!

Aceste date nu dovedesc că Dinamo a cedat deliberat titlul Unirii Urziceni, dar oferă niște indicii despre oamenii implicați în finalul de campionat care a zguduit fotbalul românesc, trimițând direct în Champions League o echipă mică din mijlocul Bărăganului.

În decembrie 2008, la jumătatea acelui sezon, Borcea declara: „La anul, merg în Ligă și ies la pensie”. Cu câteva ore înainte de meciul de la Urziceni, îi mobiliza pe fanii lui Dinamo: „Veniți la stadion să ne bucurăm împreună de titlu”. Numai un actor foarte bun ar fi putut da senzația că trage cu dinții să ia campionatul, când el, de fapt, urma să-și vândă clubul.

Din nefericire, însă, în plină criză de jucători, fotbalul românesc nu duce lipsă de actori talentați.

  • „Să vă ferească Dumnezeu să ajungă familia mea să conducă țara asta. Să vă văd atunci dacă faceți dreptate sau nu. Aveți cătușe, doamna judecătoare?”, urla Ioan Becali în sala de judecată, în 2012, în timp ce Borcea și Nețoiu încercau să-l calmeze. Procurorii DNA dețin acum probe potrivit cărora scena isterică a fost regizată chiar la îndemnul judecătoarei Terceanu, pentru a da impresia că inculpații se așteaptă la pedepse grele. Ei urmau, de fapt, să fie achitați.

După meciul de la Urziceni, în etapa următoarea, Dinamo a fost învinsă acasă de FC Brașov cu 2-0. În public, Borcea a făcut o criză de nervi, accidentându-se serios după ce a rupt o ușă. Cu o săptămână mai devreme, în loja stadionului din Urziceni, președintele executiv al clubului avusese o altă atitudine, ferit de ochii publicului.

Povestește un martor ocular, sub protecția anonimatului:

„Am fost șocat la acel meci. Borcea a stat în aceeași lojă cu Giovanni, cu Victor și cu Turcu. Mai era și un bodyguard al unuia dintre ei. Țin minte că toți erau relaxați, deși sub ochii lor Dinamo pierdea titlul de campioană. O hostesă cu fustă foarte scurtă, angajată de Urziceni, le aducea băuturi, iar Borcea era numai cu ochii pe ea. Tot meciul, a ținut-o numai în apropouri. O trăgea de mână, tot un zâmbet. „Vino și stai la mine în brațe!”. Îi plimba, ostentativ, trabucul pe fustă. Nu părea foarte afectat de ce se întâmpla în teren”

Citește continuarea mai jos.


Cristi Borcea, la finalul meciului., alături de Vasile Turcu. Este momentul în care s-a ridicat de pe scaun și a putut fi văzut de fotografi și cameramani

 

Clanul Becali și promovarea lui Petrescu

Totuși, de ce ar fi vrut Borcea să piardă un titlu care ar fi băgat în conturile lui Dinamo o sumă minimă de 12 milioane de euro oferită de UEFA? În ce a constat această concesie? Doar a închis ochii la jocurile de culise ale Unirii sau a transmis mesajul și jucătorilor?

Pentru a înțelege relațiile dintre personaje și contextul acestui caz, trebuie să ne întoarcem în timp, la finele anilor 90. Tânărul Cristian Borcea, intrat inițial în club ca director de marketing, de fapt șofer al lui Cornel Dinu, a dovedit încă de la început o dorință imensă de afirmare. La scurt timp, Borcea s-a apropiat de frații Ioan și Victor Becali. Cei doi erau fani Dinamo, dar religia lor era banul. Din acea perioadă datează cazul Marius Niculae, fotbalistul a cărui semnătură a fost falsificată cu un copiator de Borcea, cu știința lui Ioan Becali, pentru ca Dinamo să nu-l piardă pe atacant pentru o sumă stabilită din oficiu.


Ioan Becali, Cristi Borcea și Victor Becali, pe vremea când petreceau în libertate. Acum, așteaptă un spor de pedeapsă pentru mituirea unei judecătoare

Ulterior, Marius Niculae a devenit finul de cununie al lui Borcea, la fel și Claudiu Niculescu, o dovadă a abilității conducătorului de a intra în mintea și sub pielea fotbaliștilor.

Campionatul e trucat de peste 20 de ani. Eu nu știu care e ultima campioană corectă
Adrian Porumboiu, mai 2012

La rândul lor, frații Becali au controlat la un moment dat 90 la sută din piața fotbaliștilor din România. Potrivit numeroaselor mărturii, selecționerul și selecția la echipa națională erau decise în birourile lor. Dintre jucătorii aflați sub contract cu ei, cele mai strânse legături le au cu Hagi, Popescu și Petrescu. Primii doi erau prieteni foarte buni cu Ioan, ultimul cu Victor Becali. Cei trei au beneficiat de toată atenția fraților impresari care au investit timp și energie pentru a le obține cele mai bune contracte. Hagi și Popescu sunt cumnați, Popescu și Petrescu sunt naș și fin.

La mesele ținute cu ocazia zilelor de naștere, cercul prietenilor prezenți era format din Ioan Becali, care stătea de obicei în capul mesei, Victor Becali, Ion Crăciunescu, Dan Petrescu, Gică Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Cristian Borcea, Vasile Șiman și Mihai Stoica. Lor li se alăturau deseori Florian Walter, Gigi Nețoiu și Daniel Stanciu.


Prietenii: cei mai importanți fotbaliști din Generația de Aur, alături de impresarii Victor și Ioan Becali. Foto: Fanatik

 

Cariera lui Dan Petrescu în antrenorat a început la Sportul Studențesc, echipa finanțată de Vasile Șiman, unul dintre puținii prieteni care, potrivit martorilor, își permitea să-și pună picioarele pe biroul lui Victor Becali. Ulterior, Petrescu a ajuns la Rapid, adus de proaspăt instalatul președinte, Ioan Becali, dar s-a întors la Sportul după doar 9 meciuri. Un antrenor riguros, Petrescu a semnat cu Unirea Urziceni în vara lui 2006, după ce echipa recent promovată în Liga 1 disputase deja primele meciuri în prima ligă.

Povestește un fost angajat al clubului din Urziceni: „Toată lumea a fost mirată de cum a venit Petrescu. Ne-am trezit cu el într-o zi, adus cu mașina de la București de Dumitru Bucșaru. „Domnilor, el este noul antrenor”. Costel Orac și Iulian Mihăescu habar nu aveau. Mihăescu a rămas „secund”, dar Petrescu a început, ușor, ușor, să-și aducă oamenii. Pojar, Stângaciu, peste un an a venit Mihai Stoica, un prieten al fraților Becali”. Unirea se echipa pentru a se bate cu giganții Steaua, Dinamo, CFR Cluj și Poli Timișoara.

Înființat în 1954, Unirea Urziceni a rămas un club anonim în ligile inferioare din România până în 2002, când a fost preluat de afaceristul Dumitru Bucșaru în liga a treia. Promovată rapid, Unirea a jucat trei ani în Liga 2, perioadă în care a legat o prietenie strânsă cu Dinamo București, clubul prezidat de Borcea și căpușat de acesta împreună cu frații Becali. Fotbaliști și antrenori de la Dinamo mergeau la Urziceni, iar cele două echipe disputau în pauzele competiționale partide amicale la baza clubului din județul Ialomița. În 2006, Unirea a promovat și, după un loc 10 și un loc 5, echipa a jucat o finală de Cupă în 2008. Vremurile de glorie se apropiau.

Citește continuarea mai jos.


Epaminonda Nicu, primul din stânga, în liga a doua, cu Unirea Urziceni. Peste câțiva ani, avea să joace în Champions League

Bucuria jucătorilor Unirii Urziceni, pe fostul stadion Național

 

În 2002, echipa era finanțată de Gheorghe Babagianu, un politician de origine aromână, foarte bun prieten din copilărie cu Bucșaru. Afaceristul născut în Coșereni, o comună situată la 4 kilometri de Urziceni, a preluat clubul, dar l-a păstrat pe Babagianu în funcția de vicepreședinte și folosea hotelul acestuia, Royal, pentru a găzdui cantonamentele Unirii, dar și pe echipele oaspete ale acesteia.

Consilier local din partea Partidului Democrat Liberal (PDL), Babagianu a candidat în 2008 la funcția de primar al Urziceniului. În ciuda campaniei electorale făcute inclusiv de Dan Petrescu și Mihai Stoica, a pierdut alegerile, dar s-a ales cu funcția de suprefect a județului.

„Eu sunt paralel cu politica, nu mă interesează deloc acest domeniu. A candidat cineva care lucrează la noi în club și era normal să-l susțin. Nu m-am urcat pe nicio scenă, n-am făcut nimic. Doar mi-am exprimat părerea, cine ar fi mai bine pentru noi să iasă primar în Urziceni”
Dan Petrescu, în 2009

Babagianu este primul personaj care introduce această poveste în sfera politică. Urmează, însă, legături mult mai strânse și personaje mult mai importante. Poate prea importante.

Băsescu și memoriile de la finanțatorii din fotbal

Anii 2008 și 2009, în care Unirea a dominat Liga 1, au fost extrem de agitați în sfera politică din România, cu alegeri locale, urmate de alegeri prezidențiale. Dominația PDL slăbea, deși guvernul Boc a supraviețuit până la finele lui 2009. Aflat în scădere de popularitate, președintele Traian Băsescu a obținut cu greu un nou mandat în decembrie 2009, cu 50,33% din voturi.

Ne întoarcem din nou în timp, de data asta la finele anilor 90, când Borcea era un tânăr om de fotbal aspirant. În 1998, în timpul mandatului lui Băsescu de ministru al Transporturilor, la Regionala CFR Iași era numit un anume Mihai Necolaiciuc. Doi ani mai târziu, acesta venea la București ca director al Companiei Naționale CFR SA, numit de succesoarea și protejata lui Băsescu, Anca Boagiu. Presa a speculat că Necolaiciuc este văr primar cu Maria, soția fostului președinte al României. Apostol Mușat, fostul primar din Snagov condamnat pentru luare de mită, l-a cunoscut în arest și a povestit lucruri interesante pentru ProSport:

„La Astoria, în Snagov, s-a făcut o renovare pe când era Băsescu ministrul Transporturilor (n.red. – renovarea s-a făcut în mandatul Ancăi Boagiu). Finul, Necolaiciuc ăla, de i-a botezat Băsescu doi copii, a fost și el în arest cu mine. Ă‚sta de la Unirea Urziceni, Bucșaru, a făcut toate șmenurile, cu pahare, cu șuruburi. Cum adică… tu ești contructor și aduci pahare? A fost și el ospătar pe timpuri”, a povestit Mușat pentru ProSport.

Fugit din țară, Necolaiciuc a fost condamnat anul acesta la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În acest dosar, el și alte persoane au prejudiciat statul român cu 57 milioane de euro.

În mandatul lui Necolaiciuc, între 2000 și 2003, unul dintre clienții fideli ai contractelor cu CFR a fost Dumitru Bucșaru, prin firmele sale SC Valahorum SA, SC Continental Invest SRL și SC Star Constructa 91 SRL. SC Valahorum SA era și firma care finanța Unirea Urziceni, redenumită din acest motiv Unirea Valahorum Urziceni.

În sezonul 2008-2009, când Dinamo a pierdut sau i-a cedat titlul Unirii, unul dintre acționarii clubului era Florian Walter, fost Bușcă. Prieten și fost coleg cu Cristi Borcea în 1989 la un centru de vânzare a buteliilor din Pantelimon, Walter a făcut închisoare în Austria pentru trafic de persoane. El era un alt client al afacerilor cu compania națională CFR SA, condusă de Necolaiciuc. În 2005, directorul CFR a fugit din țară prin vama Albița, în mașina cui credeți? A lui Florian Walter! În iunie 2009, la scurt timp după ce Unirea Urziceni devenea campioană în România, Necolaiciuc a fost prins în Statele Unite. Doi ani mai târziu, era extrădat pentru a fi judecat.

Unul dintre contracte, invocat de și fostul primar Mușat, este cel pentru modernizarea bazei Astoria, deținute de CFR la Snagov, contra sumei totale de 20 de milioane de euro.

Devizele plăților făcute de CFR firmei lui Bucșaru sunt halucinante: un sac de ciment de 200.000 de lei vechi a costat 3,6 milioane de lei vechi, o solniță 11 milioane de lei vechi, o lumânare 5,1 milioane de lei vechi.

Informațiile despre prețurile umflate chiar și de 100 de ori au apărut în 2009, la două săptămâni după ce Unirea a câștigat titlul în Liga 1. „În perioada lui Bucșaru, banii în club se plăteau la timp. Era foarte serios”, spune fostul angajat al clubului. Din diverse contracte cu statul, Bucșaru avea un cash-flow constant pentru a putea ține un club de fotbal cu un buget deloc extravagant.


Cristi Borcea între doi politicieni dinamoviști: fostul primar Adriean Videanu și fostul deputat Dumitru Dragomir

Atunci când banii nu au venit la timp, a intervenit nimeni altul decât Traian Băsescu! În aprilie 2005, președintele României înainta către ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, un memoriu al firmei Art Construcții 92 SA, patronată de Dumitru Bucșaru, prin care finanțatorul Unirii Urziceni cerea Președinției recuperarea de la CFR a unei sume de 110,5 miliarde de lei vechi pentru lucrări executate la „Complexul Snagov”, „Cantina Restaurant MTCT”, „Gara Obor”, „Gara Galați”, „Grădinița Witting” și pentru „Modernizare Stație CF Focșani la standarde europene”.

Pe memoriu, Traian Băsescu a notat: „Dl Ministru Dobre, Rog analizați și rezolvare legală”. La scurt timp, Bucșaru a primit banii restanți, aproape 3 milioane de euro.

Doi ani mai târziu, președintele țării vorbea public despre un alt memoriu, primit de la un „cetățean din Cluj”. Acesta s-a dovedit a fi alt finanțator din fotbal, Arpad Paszkany, deranjat de faptul că DIICOT vrea să redeschidă un dosar în care era implicat alături de tatăl său. Băsescu a recomandat tot „analiză și rezolvare rapidă”. Dosarul nu a mai fost deschis.

 În 2008, la un an după memoriu, Paskany a donat 230.000 de euro pentru campania electorală PD-L.

Coincidența e bizară: în același an 2008, CFR a câștigat titlul și Cupa României. Un an mai târziu, a venit rândul Unirii Urziceni, finanțată de Dumitru Bucșaru, să fie campioană. Ambele au mers direct în grupele Champions League și au încasat fiecare minimum 12 milioane de euro.

„E o vrăjeală ce zice Rednic. Lăsați-mă-n pace! Eu țin cu el, dar nu-l cred. A simțit numai el? Tot neamul e nesimțit și a simțit numai el”
Dumitru Dragomir, șeful LPF în 2009

În dialogul cu ProSport, Mircea Rednic spune: „Mai dau și eu din gură, toate lumea zice că „Strâmbu”” face, că vezi Doamne… Dar au fost două lucruri anormale. Mi s-au părut lucruri bizare”.

Lucrurile bizare continuă.

Domiciliat în Pipera, Dumitru Bucșaru – afaceristul care a făcut 11 luni de închisoare înainte de 1989 – a cumpărat în 2006, cu 17 milioane de euro, o fostă gospodărie de partid, SC Comaico, unde funcționau celebrele sere din comuna 1 Decembrie. Miza o reprezentau de fapt cele 100 de hectare ale societății, pe care Bucșaru a dezvoltat trei ani mai târziu proiectul imobiliar Green City. Ghinionul lui s-a numit criza financiară care a dinamitat piața imobiliarelor.

Pentru a obține fondurile necesare achiziției, în 2006, Bucșaru s-a împrumutat de 12 milioane de euro de la George Becali, finanțatorul Stelei, viitorul naș al lui Borcea. Datoria a figurat în declarație de avere a lui Becali atunci când acesta a candidat pentru un loc de europarlamentar.

De aici începe hățișul relației financiare dintre Bucșaru și verii Becali. Doi ani mai târziu, în 2008, Bogdan Stancu s-a transferat de la Unirea la Steaua și datoria lui Bucșaru a scăzut peste noapte cu 2,7 milioane de euro, la 9,3 milioane. Conform înțelegerii, garanția primită de Becali pentru împrumut era chiar Comaico, societate care i-ar fi revenit dacă Bucșaru nu ar fi plătit până în 2013.


Dumitru Bucșaru, Victor Becali și George Becali, la un meci al echipei naționale

George Becali zâmbește mulțumit la Urziceni. Performanța Unirii i-a permis să-i ia banii și jucătorii lui Bucșaru

 

În vara lui 2009, după câștigarea titlului, finanțatorul Unirii a cesionat băncilor banii care urmau să vină din participarea în grupele Champions League și i-a plătit lui Becali 5,3 milioane de euro din datorie. Ulterior, s-a împrumutat din nou la omul care împrumută și Steaua. În 2010, după ratarea calificării în Champions League, Unirea i-a cedat Stelei la pachet pe Apostol, Galamaz, Ricardo, Marinescu, Bilașco, Onofraș și Brandán. Începea declinul. Un an mai târziu, Rusescu ajungea și el în Ghencea.

În iunie 2011, Unirea Urziceni s-a desființat. Clubul a lăsat în spate o datorie la bugetul de stat de 253 miliarde de lei vechi, aproape 6 milioane de euro.

Rednic vorbește și despre alte credite, la Ioan și Victor Becali și, posibil, chiar Dan Petrescu.

Bucșaru și Victor Becali sunt legați de un alt împrumut, făcut de data aceasta de impresar după câștigarea titlului. Bucșaru a creditat cu 15 la sută din clubul Unirea și cu 10 la sută din Comaico. Ulterior, după condamnarea din Dosarul Transferurilor, media a scos la suprafață două împrumuturi la bancă, unul de 900.000 de euro și altul de 3,9 milioane de euro, făcute împreună cu Dumitru și Manuela Bucșaru. Pentru primul, neachitat de soții Bucșaru, Victor Becali a fost executat silit.

Intră Udrea și Cocoș. Plus Bica, „amica intimă a lui Borcea”

În afacerea Comaico a apărut la un moment dat și numele Elenei Udrea. Indicată de Mircea Badea drept avocatul lui Bucșaru, fosta consilieră a lui Traian Băsescu a negat orice legătură cu fostul finanțator de la Unirea. Câteva luni mai târziu, recunoștea, însă, că a fost la un pas de a deveni avocata lui Bucșaru.

V-ați săturat? Mai aveți puțină răbdare.

Fiica lui Dumitru Bucșaru, Ramona Magdalena, a fost acționar în două firme, alături de sora lui Dorin Cocoș și de un asociat al aceluiași Dorin Cocoș, soțul de atunci al Elenei Udrea. Și dacă a venit vorba despre copii, fiți atenți. Declară Cristi Tănase, actualul președintele de la Concordia Chiajna și fost oficial al lui Dinamo:

„Pe vremea când Unirea Urziceni era în liga a doua, relațiile cu Dinamo erau prietenești. Aveam o relație cu ei, făceam și jocuri între noi. Am trimis antrenori acolo, Orac, Dragnea. Am trimis și jucători. Predescu, Pădurețu, Alin Cocoș”.


Dumitru Bucșaru și George Galamaz, cu trofeul de campioană. Ulterior, Galamaz a aflat că apartamentul primit nu-i aparține

Dorin Cocoș, fiul lui Alin Cocoș, fostul fotbalist de la Dinamo și Unirea Urziceni

Media a scris în 2007 despre intenția lui Dorin Cocoș de a muta Unirea la Voluntari, la sugestia lui Gigi Nețoiu. Beneficiarul era Alin Cocoș

Alin Cocoș, fiul lui Dorin Cocoș, a fost împrumutat de Dinamo la clubul lui Bucșaru la jumătatea anilor 2000. Cancan publica în 2007 o poză cu Dorin Cocoș și Victor Becali, surprinși în timp ce omul de afaceri devotat președintelui Traian Băsescu  discuta cu impresarul despre viitorul fotbalistic al fiului său, în vârstă atunci de 20 de ani.

Cocoș junior n-a ajuns fotbalist, iar acum se află în arest la domiciliu pentru implicare în deja celebrul dosar ANRP, legat de retrocedări. Tatăl său și Alina Bica, fosta șefă DIICOT și prietenă cu familia Cocoș și Elena Udrea, rămân în continuare după gratii.

Citește continuarea mai jos.

Elena Udrea în 2005, pe vremea când era consiliera lui Traian Băsescu

Elena Udrea și Alina Bica (în negru), fotografiate la cumpărături în Paris


Mihai Necolaiciuc, fostul director de la SN CFR SA în mandatul căruia afacerile lui Bucșaru au prosperat

De Alina Bica, se leagă o altă mărturie, de data aceasta din lumea fotbalului. O sursă a povestit pentru ProSport despre relațiile condamnaților din Dosarul Transferurilor: „La un moment dat s-au certat între ei pe tema strângerii banilor pentru judecători. Unii nu voiau să dea mită, alții nu voiau să dea mulți bani. S-au strâns totuși mult mai mulți bani decât cei 220.000 de euro apăruți prin presă. Știu că vorbeau despre două milioane la un moment dat. Frații Becali și Borcea se ocupau de intermedierea discuțiilor. Borcea avea relații foarte importante. De multe ori, era la restaurant, la masă cu Alina Bica. Păreau foarte intimi”.

 „Sătui de minciuni, de ipocrizii, de pericole morale, nu Champions League vrem noi, doar titlul în Ștefan cel Mare”
Bannerul fanilor lui Dinamo la meciul cu Unirea Urziceni din 2009

Jucător: „Borcea a avut presiune pe el să piardă”

În ultimele trei etape din acel sezon, Dinamo n-a câștigat niciun punct, în timp ce Unirea a făcut șapte, inclusiv cele din victoria ciudată, 1 pauză/2 final, de la Timișoara. A cedat echipa lui Borcea titlul Unirii datorită influenței mari a echipei finanțate de un om din sfera președintelui Traian Băsescu?

ProSport i-a căutat pe aproape toți fotbaliștii convocați de Rednic pentru meciul de la Urziceni. Cei mai mulți dintre ei erau impresariați de Victor Becali, prietenul lui Bucșaru și Dan Petrescu (foto, cu trofeul acordat campioanei). „Ați simțit că Dinamo nu a vrut titlul?”, a fost întrebarea comună. Unii au refuzat dialogul, alții au răspuns telegrafic, dar mulți au vorbit. Oficial sau sub protecția anonimatului. Multe dintre păreri le puteți citi în zilele următoare.

„Am auzit și noi că Borcea ar fi avut presiune pe el să nu luăm campionatul”, spune unul dintre oamenii importanți aflați pe teren în acea zi de mai 2009. Nu ar fi fost pentru prima oară. Cu doar 12 luni mai devreme, în primăvara lui 2008, Dinamo a învins-o pe Steaua cu 2-1 și a trimis titlul la Cluj. „Dacă Steaua bătea, Borcea și ceilalți erau luați de autorități. Stadionul era înconjurat de oameni din diverse direcții”, declară un fost angajat la Dinamo.

Dinamo a pierdut titlul la Urziceni, iar Torje a fost schimbat la pauză. După 6 ani și jumătate, actualul mijlocaș de la Osmanlispor comentează malițios ce spune Rednic: „Nu am ce să comentez ce vorbește domnul Rednic. Nu știu, probabil dânsul știe mai bine. Din teren se simte un lucru, de pe bancă se simte altfel. Nu poți să simți același lucru. Probabil a simțit mai mult frig. Cum poate să se gândească vreun om că nu s-a vrut campionatul!? Nu există așa ceva”.

Titularizat în locul suspendatului Tamaș, Lucian Goian nu crede nici el în veridicitatea celor spuse de fostul antrenor: „Nu am simțit niciodată chestia asta. A fost o dezamăgire mare că am pierdut campionatul. Am condus un sezon întreg și în ultimele trei etape am pierdut tot. A fost dezamăgire mare atunci. Dacă Rednic a declarat așa ceva, e treaba dânsului, dar nu pot să mă gândesc la asta. Era un vis pentru oricine din club”.

Visul era concretizat și printr-o primă de titlu de 100.000 de euro. „Noi aveam o primă extraordinar de mare și șansa unică de a merge în Champions League. Din punctul meu de vedere, la meciul ăla mi-am spart arcada, eram foarte, foarte nervos că nu puteam să-i învingem. Poate știe Rednic mai multe. Dar în rândul echipei, din ce am simțit eu, toată lumea își dorea să câștige. Claudiu (n.red. – Niculescu), Danciu (n.red. – Ionel Dănciulescu) erau pe final de carieră, voiau Champions League. Poate a fost ceva la alte meciuri, dar la meciul cu Urziceni nu cred!”, spune și Marius Niculae, atacantul cununat de Borcea la începutul acelui sezon.  

Marius Niculae a jucat la Urziceni cu capul spart. Aici, urmărit de Bruno Fernandes

Dan Petrescu și Mihai Stoica exultă la finalul partidei cu Dinamo. Erau campioni cu o echipă venită de nicăieri

 

Sezonul bizar care s-a terminat cu victoria Unirii Valahorum a fost presărat cu întâlniri între Dumitru Bucșaru și Victor Becali:

  • 29 noiembrie 2008: Bucșaru, Mihai Stoica și Victor Becali, surprinși de Cancan în localul Caffe Louis din Dorobanți
  • 22 ianuarie 2009: Bucșaru și Victor Becali sunt din nou fotografiați la ieșirea din același local
  • 6 iunie 2009, la două săptămâni după meciul Unirea – Dinamo, dar înainte de ultima etapă: Victor Becali, Bucșaru și Mihai Stoica au asistat la discuțiile dintre George Becali și Dinu Gheorghe pentru venirea ultimului la Steaua. Tratativele au picat în cele din urmă.

Practic, înainte de meciul direct Unirea – Steaua, campionul Bucșaru, președintele lui și impresarul Becali erau implicați în discuțiile privind viitorul Stelei, club care a beneficiat de o parte din banii și din jucătorii Unirii. „Jucau table nederanjați de nimeni și puneau fotbalul la cale”, explică fostul angajat al Unirii Urziceni.

Aflat la Turnu Severin, unde are acum un business, Gabriel Boștină simte încă amărăciunea acelui titlu pierdut: „Am stat 3 ani la Dinamo și îmi pare rău că nu am luat campionatul niciodată. Echipă de titlu aveam și meritam să câștigăm. Îmi aduc aminte că am avut gol anulat. Eu am centrat, iar Dănciulescu a dat gol cu capul. Știu doar că am făcut un meci slab, deși aveam echipă foarte bună. Peste Urziceni”.

Echipa mai slab cotată a câștigat titlul și a mers în Champions League unde a câștigat 8 puncte într-o grupă cu Stuttgart, Glasgow Rangers și Sevilla. Unirea Urziceni a primit de la UEFA 17,72 milioane de euro și cu toate acestea s-a desființat după doar doi ani. În loc de prima de 100.000 de euro pentru titlul, mulți dintre jucători au acceptat apartamente în cartierul Green City. Când să se mute, Galamaz, Bordeanu și Epaminonda Nicu au descoperit că erau puse gaj la CEC pentru un împrumut luat de patronul lor.

Unirea Urziceni a fost un tun dat de Bucșaru. În prezent, afaceristul legat de cercul de influență al președintelui Băsescu este cercetat în paralel în două dosare, pentru bancrută frauduloasă și pentru finanțări ilegale garantate de stat.

A fost Bucșaru ajutat de Borcea și de frații Becali să-i sufle titlul lui Dinamo?

Rednic spune că da.

Citiți mâine în ProSport mărturia unui fotbalist despre comportamentul incredibil al lui Borcea din finalul acelui sezon.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Călin Georgescu aruncă bomba: Ascunde o capcană! A existat un preț.
Călin Georgescu aruncă bomba: Ascunde o capcană! A existat un preț.
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×