Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal, apare din nou în centrul atenției, asta după ce a fost reținut pentru 24 de ore într-un dosar legat de o achiziție publică făcută în pandemie prin firma fiului său, Alexandru Pițurcă. Suspectat că ar fi fost ”omul din umbra” acestei controversate afaceri cu măști medicale destinate Ministerului Apărării Naționale (MApN), Victor Pițurcă este ”legat” acum de o altă licitație pe care procurorii DIICOT au ”demontat-o” pas cu pas.
În scenariu apare, acum, fiica lui Victor Pițurcă, aceasta fiind asociat la firma SC Mykland Imobiliare SRL, administrată, potrivit DIICOT, de Constantin Şpak-Boldici, nimeni altul decât ginerele fostului mare portar al Universității Craiova și secund al Naționalei, Gabriel Boldici. Victor Pițurcă este, de altfel, nașul lui Constantin Şpak-Boldici.
”Afacerea Extensiv” are, însă, ramificații spectaculoase, în scenariu apărând mai multe firme care, potrivit procurorilor DIICOT, au pus în aplicare un plan în urma căruia au reușit să obțină o proprietate a SC Extensiv Com SRL, deținută de frații Eugen și Nicu Mihăilescu. Este vorba despre 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume, acolo unde se află și stadionul de fotbal al echipei Extensiv Craiova, intrată în faliment în anul 2010.
Victor Pițurcă este audiat de către procurorii DIICOT, într-un dosar referitor la cumpărarea stadionului Electroputere din Craiova.
Procurorii o vor audia în acest dosar și pe fiica fostului selecționer, Claudia, dar și pe Mihai Naboiu, ginerele lui Victor Pițurcă, proprietarul unei firme de demolări.
Stadionul Extensiv, construit de fraţii Eugen şi Nicu Mihăilescu în 1998 cu o investiţie de 978.000 de dolari, a fost scos la licitaţie pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului din Craiova.
Arena care aparține firmei Extensiv SRL, aflată în procedură de faliment, a fost achiziționată – pe 12 noiembrie 2021 – de S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL la un preţ de numai 60 euro/mp, iar statul şi creditorii firmei falite reclamă că au fost păcăliți, potrivit informațiilor obținute de Pro Sport.
Gândul prezintă și alte informații în exclusivitate din acest dosar în care procurorii DIICOT acuză reprezentanții mai multor firme că s-au aliat pentru a cumpăra terenul respectiv cu un preț subevaluat, respectiv 2,6 milioane de euro, ceea ce însemna doar aproape jumătate din prețul real – 5,5 milioane de euro.
Afacerea a avut ca punct de pornire data de 12 noiembrie 2021, iar procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce Nicu Mihăilescu, fostul patron al echipei Extensiv Craiova, a făcut o plângere penală în care a reclamat un adevărat ”complot”.
Potrivit ordonanței DIICOT, ”cu prilejul licitației publice organizată de către lichidatorul judiciar SC CASA DE INSOLVENȚĂ GMC SRL, care a avut ca scop valorificarea bunurilor imobile ale societății comerciale debitoare SC EXTENSIV COM SRL”, procedura ”ar fi fost viciată prin înțelegerea dintre participanți în scopul adjudecării la un preț cât mai mic”.
”…persoanele implicate în operațiunile frauduloase au fost Cherciu Ștefan prin SC CASA NOASTRĂ SRL, Predoi Alexandru-Dan prin SC DRASOR SRL, Georgescu Ana-Maria prin SC AGROFERT LAND INVEST SRL, Niță Narcis-Florin prin SC BIZ SOLUTIONS SRL și Șpak-Boldici Constantin prin SC MYKLAND IMOBILIARE SRL”, firma unde fiica lui Victor Pițurcă este asociat.
În exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare au declarat că o astfel de ”schemă”, din păcate, nu este o noutate, explicând și modalitatea prin care firme amatoare de câștiguri rapide intervin în anumite licitații, apoi se retrag în urma primirii unor sume de bani.
Astfel, licitațiile respective se desfășoară după un anumit tipar, iar legea este încălcată.
”De multă vreme s-a creat o piață paralelă. Sunt persoane care urmăresc licitațiile publice și care se prezintă la astfel de licitații în ideea de a cumpăra bunuri la prețuri subevaluate și de a le revinde, ulterior, pentru a câștiga din diferența de preț.
Numai că, pornind de la premisa că practicienii în insolvență, de exemplu, au – de regulă – și un onorariu de succes, scopul lor, care este și scopul legii, ar trebui să fie acela de a obține cel mai bun preț. Dacă ai un onorariu de succes, atunci intersul este acela de a obține un preț cât mai mare posibil, onorariul tău, ca practician în insolvență se raportează la cel mai bun preț obținut. Ai și o obligație legală, dar ai și un interes…
Știind că există astfel de persoane interesate și că există o piață secundară care se leagă de licitații, paracticienii în insolvență, dar și executorii judecătorești, trebuie să aibă grijă să elimine dintr-o licitație falșii competitori. Sunt unii care participă la licitații doar pentru a obține niște bani la negru ca să se retragă din respectiva licitație. Cu explicația că ”dă-mi niște bani să mă retrag, altfel îți ridic prețul până la cer”.
Ca practician în insolvență sau ca executor trebuie să ai grijă ca ofertanții să nu se cunoască între ei. Nu spui niciodată cine s-a înscris, nu trebuie să se cunoască între ei înainte de a se prezenta în licitație. Trebuie loate măsuri organizatorice, astfel încât un participant la licitație să nu afle cine s-a mai înscris și să nu aibă posibilitatea de a discuta cu alți participanți la respectiva licitație. Pentru a nu se ajunge la înțelegeri între participanți.
Dacă se ajunge la concluzia că se încearcă deturnarea licitației respective, licitația poate fi oprită sau unul dintre participanți poate fi eliminat din licitație. Ulterior, dacă i se pare că a fost nedreptățit, poate contesta licitația. Practicienii în insolvență și executorii judecătorii judecătorești trebuie să ia, neapărat, asfel de măsuri pentru ca licitația să se desfășoare conform legii”, au explicat surse judiciare, în exclusivitate, pentru Gândul.
În urma cercetărilor pe care le-au efectuat, procurorii DIICOT au devoalat ”pașii” pregătitori ai celor implicați în această afacere.
Narcis Florin Niță – patronul de la SC Biz Solutions – a cumpărat creanțele de la AVAS și de la Direcția Finanțelor Publice Craiova, devenind, astfel, creditor majoritar (55,34%)
”După ce dobândit calitatea de creditor majoritar, SC BIZ SOLUTIONS SRL a putut sa controleze deciziile luate în cadrul Adunărilor Generale ale Creditorilor, stabilind condițiile în care să fie scoase ia licitație activele SC EXTENSIV COM SRL (terenul de fotbal Extensiv și o hală de pe strada Caracal), dar și prețul minim de adjudecare”, se precizează în Ordonanța DIICOT.
Trebuie menționat că Stadionul Extensiv ocupa numai 17.000 de metri pătrați din terenul achiziționat în 1998 de frații Mihăilescu. Stadionul fusese omologat de Federația Română de Fotbal (FRF), însă nu fusese înscris în Registrul Bazelor Sportive.
Din această cauză, în zona respectivă pot exista dezvoltări imobiliare. Astfel că acolo se pot face orice dezvoltări imobiliare, iar falimentul SC Extensiv COM SRL a dus la situația în care activele trebuiau vândute.
Prețul de pornire al licitației a fost stabilit la 5,5 milioane de euro, dar existau și prevederi foarte clare:
Așa cum era de așteptat, având în vedere planul pus la cale de cei implicați, la prima licitație nu s-a prezentat niciun potențial cumpărător.
”La data de 05.1 1.2021 a fost organizată prima licitație, prețul de pornire fiind de 100% din valoarea de evaluare a bunurilor imobile, adică 26.379.190 lei. Întrucât la prima licitație nu s-a înscris nicio persoană, la data de 12.1 1.2021 a fost planificată o nouă licitație, al cărei preț de pornire era de 75% din valoarea de evaluare, respectiv suma de 19.784.392 lei”, arată procurorii DIICOT.
Ulterior, se arată în ordonanța DIICOT, Narcis Florin Niță – patronul de la SC Biz Solutions – a introdus în scenariu 2 firme:
”Având în vedere situația expusă mai sus, Niță Florin-Narcis s-a folosit de SC AGROFERT LAND INVEST SRL, firma administrată de concubina sa Goagă Silvia-lleana, pentru a participa la licitație și a adjudeca bunurile scoase la licitație la o valoare apropiată de prețul minim de adjudecare, 13.010.000 lei.
De asemenea, întrucât tot potrivit Codului de Procedură Civilă, la al doilea termen al licitației bunurile nu puteau fi adjudecate un preț mai mic de 75% din prețul de pornire al primei licitații, dacă nu existau doi parteneri la licitație, Niță Florin-Narcis a mai avut nevoie de o firmă care să participe la licitație.
Aici a intervenit SC DRASOR SRL, firmă administrată în drept de Abagiu Nicolae-loneluș și în fapt de Floricel Mihai Marian și de membrii familiei acestuia din urmă) în numele firmei fiind prezentată o ofertă de adjudecare a bunurilor la prețul de 13.000.0001ei”, precizează procurorii DIICOT.
Cele două firme apărute intempestiv în scenariu nu se aflau printre creditori, dar BIZ Solutions le-a achitat garanția de participare la licitație – respectiv 550.000 euro – dar și caietul de sarcini (2.500 euro). Numai că totul s-a făcut cu o condiție esențială: SC Drasor SRL să nu ofere mai mult de 13.000.000 lei la licitație.
”Aceste acțiuni au permis grupului infracțional alcătuit din Niță Florin-Narcis, Goagă Silvia-lleana și Floricel Mihai-Marian să denatureze prețul licitației, scopul real fiind acela de a dobândi proprietatea unor terenuri cu bune perspective în domeniul dezvoltării imobiliare, la un preț redus, sub prețul pieței”, se arată în ordonanța DIICOT.
”Pentru atingerea obiectivelor urmărite și pentru a nu atrage atenția persoanelor interesate de felul în care erau valorificate activele societătii falimentare, ambele firme, atât SC AGROFERT LAND INVEST SRL, cât si SC DRASOR SRL au fost pregătite de membrii grupului cu aproximativ o lună înainte de data licitației.
Mai exact, la data de 04.11.2021, denumirea societătii BIZ AGROFERT SRL a fost schimbată în AGROFERT LAND INVEST SRĽ, data la care a ieșit din societate Niță Iasmina-Nora (fiica lui Niță Florin-Narcis din societate) și a intrat Georgescu Ana-Maria (cumnata concubinei lui Niță Florin-Narcis).
Referitor la SC DRASOR SRL, la data de 06.10.2021 a fost numit administrator Abagiu Nicolae-loneluș, preluând cota de 100% a părților sociale de la mama lui Floricel Marian. Aspectele care indica faptul ca Floricel Marian a coordonat activitățile efectuate de mai multe persoane în numele SC DRASOR SRL pentru a participa la licitație, rezultă din faptul ca este de notorietate că locul de joacă pentru copii ZAO PARK (SC DRASOR SRL) îi apartine, C.C. este angajată la biroul notarial al acestuia – persoana care s-a deplasat pentru a ridica caietul de sarcini și a depus în contul societatății suma de 1.500 lei, totodată fiind împuterhicită pe contul SC DRASOR SRL.
Încă două firme intră în ”schemă” pentru a completa un puzzle financiar dubios
În acest punct al ”afacerii” demontate de DIICOT au intrat încă 2 firme în scenariu.
Firma este a Claudiei Naboiu, fiica lui Victor Pițurcă, fostul selecționer al României. În dimineața licitației, ”surprinzător”, Mikland Imobiliare SRL s-a retras, dar acest demers a fost ”ajutat” prin plata de 235.000 de euro către Recycling System SRL, firmă controlată tot de… Șpak Constantin Boldici.
Plata a fost făcută de cea de-a doua firmă intrată în licitație la acest moment:
SC Casa Noastră SRL se retrage și ea din licitație, numai că înainte de a spune ”pas” încheiase un acoRd cu BIZ Solutions și S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL, urmând să cumpere de la cele două firme terenul – cu suma de 3,3 milioane de euro -, scopul final fiind acela de a construi, în zona respectivă, blocuri.
În astfel de condiții, au rămas în licitație numai S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL și Drasor SRL.
S.C. AGROFERT LAND INVEST SRL a oferit 13.010.000 milioane (2,6 milioane euro) și a câștigat, fiindcă oferta a fost mai mare cu 10.000 lei decât aceea făcută Drasor SRL.
”Urmare a administrării probatoriului, prin ordonanța din 23.11.2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Niță Florin-Narcis, Goagă Silvia-lleana, Georgescu Ana-Maria, Floricel MihaiMarian, Abagiu Nicolae-loneluș, Predoi Alexandru-Dan, Cherciu Ștefan, Pîrvulescu Ionuț și Șpak-Boldici Constantin sub aspectul săvârșiriil în concurs, a infracțiunilor de constituirea infracțional organizat și deturnarea licitaților”, s-a mai precizat în ordonanța DIICOT.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER