Dinamo a fost, cândva, printre cele mai puternice cluburi din țară. În acest sezon, formația din „Ștefan cel Mare” are statut de nou-promovată în Superligă și zero puncte în clasament după primele două runde ale noului sezon. Totuși, prezentul ne obligă să nu uităm trecutul. Astfel, într-o epocă în totală antiteză pentru „câini” față de 2023, alb-roșiii aveau în lot fotbaliști de clasă, doriți, în regimul comunist, în afara țării sau chiar Ghete de Aur ale Europei. Florea Dumitrache și Dudu Georgescu sunt doi din „câinii de rasă” din istoria de peste 70 de ani a lui Dinamo. A existat, de-a lungul deceniilor, o constantă discuție: care a fost mai bun? Vasile Dobrău (70 de ani), fost coechipier cu cei doi la Dinamo, a vorbit despre asemănările și diferențele dintre cei doi imenși, responsabili cu ruperea plaselor adverse, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru ProSport.
Vasile Dobrău este unul dintre eroii lui Dinamo din perioada anilor ’70. Legitimat la „câini” între 1969-1978, fostul mare fundaș a prins o perioadă de glorie în „Ștefan cel Mare”, încununată cu patru titluri de campion național.
Totodată, în acest interval, a împărțit vestiarul cu unele dintre cele mai grele nume din istoria de peste 70 de ani a clubului alb-roșu. Printre aceștia, doi dintre „goleadorii” de aur ai României: Florea Dumitrache și Dudu Georgescu. Într-un interviu acordat ProSport, fostul mare fundaș a vorbit despre cele două vârfuri care s-au aflat în curtea lui Dinamo peste un deceniu.
„El (n.r. – Dumitrache), la un moment dat, avea nevoie de o nouă provocare. Se plictisise. Avea execuții la fiecare meci, dădea cu capul la fel de tare ca și cu piciorul. Dădea goluri cu capul de la 16 metri. Avea nevoie de o nouă provocare. Așa erau, însă, vremurile. Nu i s-a dat drumul pentru că s-ar fi creat un precedent. Este o diferență, dar și o asemănare între cei doi: amândoi izbeau tabela de marcaj, dar cu alte calități. Ambii aveau un joc de cap extraordinar. Dumitrache, deși nu avea un fizic deosebit, avea ceva nativ. Știa când să sară înaintea adversarului. Dudu Georgescu, în schimb, avea o detentă impresionantă. A fost contestat pentru acele Ghete de Aur, că s-ar fi dat adversarii la o parte. Eu vă dau un singur exemplu: aveam meci cu Jiul Petroșani și am scăpat singur cu portarul. Aș fi putut să trag la poartă, dar am auzit că m-a strigat. Știam că el este, i-am centrat-o înapoi și a marcat. De asemenea, executa penalty-urile. Avea acces la poarta adversă și îl încurajam și noi. Primea, pe parcursul unui meci, cu Radu Nunweiller și Lucescu pe extreme, cam 45 de centrări. Am numărat noi. Vă dați seama dacă ajunge mingea de 45 de ori în careu și el atinge măcar jumătate din ele. Un sfert intrau în poartă. Avea calitate foarte bună, simțea extraordinar momentul întâlnirii cu balonul.”
Florea Dumitrache (170 de goluri) și Dudu Georgescu (252 de goluri) se află în top 10 ai celor mai buni marcatori din istoria primei divizii de fotbal. O bună bucată din reușitele acestora au venit purtând tricoul formației din „Ștefan cel Mare”.
Reușitele în alb-roșu au adus, deseori, interes de peste hotare pentru fotbaliști. Este cazul lui Florea Dumitrache. Într-o altă epocă, sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu, în 1971, Juventus Torino a vrut să-l aducă pe „Mops” în Italia. Oferta, de asemenea, a fost pe măsură: 1.5 milioane de dolari pentru Dinamo + 16 autobuze pentru fiecare dintre cele 16 echipe ale Diviziei A din acea vreme.
Totodată, cei de la Juventus se angajau să deschidă și o fabrică FIAT la noi în țară, dar răspunsul a fost unul negativ. Conducătorul țării, Nicolae Ceaușescu, a refuzat oferta, iar explicația oferită lui Dumitrache a fost următoarea:
Dumneata ești bun național și bunul național nu se vinde.”
Florea Dumitrache a petrecut 11 ani la Dinamo (1965-1976), timp în care a marcat 108 goluri în 198 de meciuri.
Din păcate, în anul 2007, fostul mare atacant a murit în urma unei boli necruțătoare.
Dudu Georgescu (72 de ani) este cel mai bun marcator al primei divizii din România. Și, probabil, va rămâne în vârful ierarhiei încă mulți ani, poate chiar decenii. Fostul atacant lansat în fotbalul mare de Progresul București a marcat 252 de goluri în prima ligă de fotbal, record absolut.
Ionel Dănciulescu se află pe locul 2, cu 214 reușite, dar acesta este retras din 2013. Mai apoi, conform Transfermarkt, următorii trei fotbaliști încă aflați în activitate, cu cele mai multe goluri pe prima scenă a fotbalului românesc, sunt Constantin Budescu (73 de reușite în 217 meciuri), Florin Tănase (73 de reușite în 205 meciuri) și Ciprian Deac (65 de reușite în 317 meciuri).
Revenind la Dudu Georgescu, din cele 252 de goluri, 207 au venit în tricoul celor de la Dinamo, în perioada 1973-1983. În acest timp, și-a trecut în palmares patru titluri naționale (1975, 1977, 1982, 1983), o Cupă a României (1982), patru titluri de cel mai bun marcator al Diviziei A consecutive (1975, 1976, 1977, 1978), dar și două Ghete de Aur ale Europei, una în 1975 (33 de goluri) și una în 1977 (47 de goluri).
Acesta este stabilit, de mai mulți ani, în Canada. În 2019, într-un interviu acordat pentru ProSport, a recunoscut că este dezamăgit de ultima experiență trăită la Dinamo, club căruia a oferit atât de multe.
Am fost nevoit să mă întorc în Canada în 2013. Parcă am fost privit cu alți ochi de cei de la Dinamo, de Negoiță, nu știu cum să descriu acel sentiment, îmi este greu chiar și acum. Dinamo mi-a întors spatele, am trăit o dezamăgire, asta este. Am dat totul pentru acest club, însă am ajuns să spun că rămân cu amintirile, cu ghetele, însă și cu această ultimă dezamăgire.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER