12 zile. Atât dura cantinamentul montan al echipei de fotbal Steaua, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, din perioada anilor 80.
Locul de cantonament: cabana „Forban”, aflată nu departe de stațiunea montană Predeal.
Ștefan Iovan, cel care avea să poarte banderola de căpitan al echipei în finala Cupei Campionilor Europeni, din 1986, disputată la Sevilla, contra Barcelonei, spune că nu va uita vreodată acele cantonamente.
Situat în apropierea stațiunii montane Predeal, la o altitudine de 1400 m, complexul sportiv Steaua – Forban este una dintre cele mai ”celebre” locații ale clubului militar. Este supranumit ”laboratorul de performeri”.
„Pregătirea montană, la „Forban”, începea, de regulă, după Sfântul Ion – 7 ianuarie – și ținea cam 2 două săptămâni. Când știam că se apropie momentul „Forban” ni se ridica părul de cap, cum se spune în popor.
Antrenamentele erau extrem de dure. Trebuia să alergăm kilometri întregi prin zăpadă, care de multe ori ajungea până la brâu dacă era viscolită. Aveam și alte antrenamente fizice la fel de dure. De pildă, eu trebuia trebuia să-l car în spate, pe un deal, pe Bumbescu, apoi rolurile se inversau.
Formam perechi de jucători în funcție de înălțime și greutate. Era infernal de greu. Lângă cabană este un teren de fotbal,care era tot timpul curățat de soldații care se aflau acolo, așa că, puteam juca și fotbal.
Chiar dacă era foarte grea acea perioadă de pregătire, pe parcursul anului condiția fizică pe care o căpătam la munte ne ajuta fantastic”, a povestit Ștefan Iovan pentru Prosport.
Zona din preajma cabanei „Forban” este una în care animalele sălbatice sunt la ele acasă. Ursul își face zilnic apariția și nu numai.
Ștefan Iovan și-a adus aminte de un episod amuzant în care eroul principal a fost Adrian Bumbescu.
„La un moment s-a certat el cu cineva din lot și a zis că pleacă. A luat-o pe jos.
Am mers după el. Unde credeți că l-am găsit? Într-un copac. Se suise acolo pentru că crezut că vine ursul.
Așa, întâmplări petrecute la Forban, sunt multe. De pildă, îmi amintesc că domnul Ienei ne dădea voie să plecăm din cantonament, doar o singura dată în două săptămâni.
„Noi am câștigat Cupa Campionilor cu cartofi prăjiți, ceafă de porc la grătar și „inimă” de varză acră
La Forban, și nu numai, mâncarea preferată de jucătorii Stelei era o porție de cartofi prăjiți, o friptură din ceafă de porc și varză acră.
„Cu astea noi am cucerit Cupa Campionilor Europeni. Ne plăcea tuturor. Iar salata de varză acră trebuia să conțină, mijlocul acela, „inima” cum ne plăcea nouă să spunem”, a adăugat Ștefan Iovan.
La 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua Bucureşti a cucerit Cupa Campionilor Europeni (CCE), aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe celebra FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.
Este cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club, pe care Steaua Bucureşti o putea repeta în 1989, când a jucat din nou finala competiţiei, dar a fost învinsă clar de formaţia italiană AC Milan cu scorul de 4-0.
Steaua a devenit, astfel, prima echipă din România care a jucat finale europene, singura echipă care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi şi singura dintr-o ţară comunistă care a obţinut trofeul continental suprem.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER