Fotbalul a renăscut în Mediaș! Echipa locală, campioana județului Sibiu, a promovat, după doar un an, în Liga 3 și duce mai departe istoria „răposatei” Gaz Metan. „Dacă am fi condus clubul vechi, nu s-ar fi ajuns aici!”. Obiective îndrăznețe pentru noua formație de pe cursul Târnavei Mari: „Vrem promovări succesive!” | REPORTAJ FOTO & VIDEO

Fotbalul a renăscut în Mediaș! Echipa locală, campioana județului Sibiu, a promovat, după doar un an, în Liga 3 și duce mai departe istoria „răposatei” Gaz Metan. „Dacă am fi condus clubul vechi, nu s-ar fi ajuns aici!”. Obiective îndrăznețe pentru noua formație de pe cursul Târnavei Mari: „Vrem promovări succesive!” | REPORTAJ FOTO & VIDEO
  • Publicat:

Ziua de sâmbătă, 24 iunie, a tras cortina peste sezonul 2022-2023 la toate nivelurile. În acest weekend, pe stadioane din toată țara s-au jucat manșele retur ale barajelor de promovare în Liga 3. Aproape fiecare județ și-a trimis campioana locală în lupta pentru eșalonul următor. În acest demers, ProSport a fost prezent în județul Sibiu, acolo unde ACS Mediaș 2022, campioana locală, formație ce dorește să ducă istoria fotbalistică a răposatei Gaz Metan mai departe, a primit vizita celor de la CS Gheorgheni, laureații cu aur din Harghita. În cele ce urmează, ProSport vă prezintă un reportaj foto și video cu meciul de pe stadionul pe care, chiar și în stagiunea trecută, s-a jucat fotbal de Superligă.

La final de meci, ProSport a stat de vorbă cu Ionuț Buzean (40 de ani), președintele formației gazdă. Fostul fundaș lateral care și-a dedicat cariera, aproape în totalitate, celor de la Gaz Metan, cu vizbile emoții pe chip, a discutat despre ambițiile de la club și obiectivul pentru sezonul viitor. În același timp, lansează acuze conducătorilor care au dus Gazul spre faliment.

Gaz Metan, una din poveștile frumoase ale fotbalului românesc de după 2000

Gaz Metan Mediaș a fost un club de fotbal înființat în 1945 și dispărut de pe harta fotbalului autohton la capătul sezonului 2021-2022. Atunci, după multe puncte cu minus în clasament din cauza datoriilor, echipa retrograda în Liga 2. De aici, a urmat sfârșitul. Gaz Metan nu a mai fost înscrisă în competiție și a fost desființată.

Formația de pe cursul Târnavei Mari a jucat o singură finală de cupă. Acum, parcă, o viață, în 1951. Au lipsit trofeele din palmares, dar nu și dorința de a juca fotbal la nivel înalt. După 2000, clubul a urcat ușor-ușor în ierarhii, promova, retrograda, rămânea câteva sezoane în „B”. Practic, un roller-coaster.

După 2008, în schimb, a fost o prezență constantă în Liga 1. Apogeul l-a reprezentat perioada 2010-2012. În stagiunea 2010-2011, echipa termina pe 7 în Liga 1, loc ce-i permitea prezența în preliminariile competițiilor europene. A fost o „vremea” când România, ca Spania sau Italia astăzi, de exemplu, trimitea 7 formații în Europa.

În 2011-2012, Gaz Metan a avut prima și singura aventură în Europa. Iar drumul, deși scurt, rămâne și astăzi întipărit în memoria oricărui microbist român. În turul II al UEFA Europa League, medieșenii treceau, la general, de KuPS (2-1). Turul III, Mainz, trupă din Bundesliga, ieșea în calea românilor, dar, după 2-2 la general, echipa din județul Sibiu s-a impus la penalty-uri, 4-3. Pe banca nemților? Un anume Thomas Tuchel, poate este cunoscut… Visul european s-a încheiat, din păcate, în play-off, la un pas de grupe. După o victorie în tur, acasă, cu Austria Viena, Mediașul ceda în retur, 1-3.

Gazul nu mai există, dar ACS Mediaș i-a luat locul. Promovare după doar un an „la județ”

Gazul dispărea, definitiv, în vara lui 2022. Se credea, practic, ca și în alte cazuri, că, din oraș, fotbalul la nivel înalt va dispărea pentru o bună bucată de timp. Fals. Anumiți oameni au pus bazele unui nou club, ACS Mediaș 2022, și au dat drumul la treabă. Ionuț Buzean, Eric de Oliveira sau Cristian Pustai au răspuns „Prezent” la convocare.

Pentru oameni, însă, amintirile care-i leagă de Gaz Metan sunt încă vii. Se vede, se simte și se aude în cântece. Dar amintirea este, cel mai important, vie. Continuă. Prezentă. Ca în vremurile bune, când Gazul elimina pe Mainz sau lupta în prima ligă, oamenii și-au făcut apariția la stadion.

Conform estimărilor, 5000 de suflete au trecut porțile stadionului. Și nu au regretat nicio secundă. Chiar dacă este Liga 4, chiar dacă este nivel amator, chiar dacă fotbalul de Superligă era, parcă, mai ieri, aici, prin FCSB, Dinamo sau CFR Cluj, oamenii și-au făcut apariția. Și au cântat, au susținut, s-au bucurat. De la mic la mare. Cu eșarfe la gât. Unele cu Gaz Metan, altele cu ACS Mediaș.

Dar sunt aici, martori ai promovării în Liga 3.

Pe stadionul „Gaz Metan” și-au făcut apariția și o mână de oameni din județul Harghita, suporterii echipei oaspete. Distanța între Mediaș și Gheorgheni este de puțin peste 100 de kilometri.

Campioana Sibiului, victorie clară cu CS Gheorgheni.  Oamenii au invadat terenul de joc după fluierul final

Cum am scris mai sus, vitrina de trofee a Gazului este goală. Totuși, pasiunea există. Iubirea pentru fotbal se simte în aer. ACS Mediaș, deși la primul an de existență, a devenit campioana Sibiului. Fără fotbaliști cu CV-uri importante, fără sume de bani aruncate în stânga și în dreapta, dar cu copiii Mediașului, în mare.

Locul 1 pe Sibiu i-a permis, după tragerea la sorți, să-și dispute șansa la Liga 3 într-un baraj cu campioana Harghitei, CS Gheorgheni. Turul, jucat în deplasare, a însemnat o înfrângere la limită, 2-1.

„Au avut emoții băieții. S-a văzut meciul de baraj, presiunea. Un egal ar fi fost echitabil, am ratat de două ori singuri cu portarul. Bine, și al nostru goalkeeper, Neacșa, a avut câteva intervenții senzaționale.”, ne-a mărturisit un localnic cu privire la meciul din Harghita.

Sâmbătă, de la 17.30, medieșenii aveau de întors un deficit de un gol. Și au făcut-o. Rapid. Minutul 15, 1-0, minutul 21, 2-0. În al doilea mitan, gazdele au mai marcat de două ori, s-a terminat 4-0. Cum s-ar zice în termeni de pariuri, 1 pauză, 1 final. Victorie clară, meci dominat din minutul 1 până în 90 și o promovare în Liga 3.

Ca pe marile stadioane, suporterii au invadat terenul după fluierul final. Voi lăsa imaginile și pozele să vorbească de la sine.

Mediaș respiră fotbal. Fie că este Liga 4. Bine, de acum, Liga 3.

Un lucru, din păcate, din ce în ce mai rar întâlnit la noi, fair-play-ul, a fost prezent la Mediaș. După bucuria de pe teren, suporterii sibienilor au aplaudat micuța galerie de aproximativ 20 de persoane venită de la Gheorgheni. Pentru că… așa trebuie să arate normalitatea. Câteodată ne mirăm de ea..

Ionuț Buzean, președinte ACS Mediaș: „Suntem un club diferit de Gaz Metan. În primul rând, vrem să oferim tinerilor un loc unde să facă fotbal”

Ionuț Buzean (40 de ani) este președintele clubului. Cariera sa profesionistă se confundă, aproape în totalitate, cu Gaz Metan. 1999-2001 și 2003-2017. 16 ani la seniori + mulți alții la juniori.

Imediat după fluierul final, președintele-jucător a acordat, în exclusivitate pentru ProSport, un interviu.

Eu am făcut și junioratul aici, la Gaz Metan. E vorba de oraș, comunitate. A fost o problemă intensă la nivel local. Și acum suntem supărați. Trist este că nu am fost noi cei care am condus. Dacă am fi fost noi la conducerea clubului Gaz Metan, nu s-ar fi ajuns aici.”

Când Gazul a falimentat, nu a stat cu mâinile în sân. În secunda doi, a pus mâna pe telefoane, a atras și alte persoane și au dat drumul la proiect.

Am trăit foarte intens aceste clipe. Ne-a fost foarte greu să întoarcem rezultatul din tur. Am întâlnit o echipă experimentată, cu jucători care, în trecut, au fost pe la Liga 2 sau Liga 3. Mă bucur pentru ce am făcut, alături de membrii fondatori, pentru acest oraș după dispariția Gazului. Le-am redat locuitorilor bucuria de a vedea un meci de fotbal. Noi ne-am propus promovări succesive. Vedem ce finanțări vom avea. Și la anul, noi vrem să mergem în Liga 2.”

Mai mult, când situația a cerut-o, chiar și la 40 de ani, a coborât din birou pe teren.

Am jucat în tur. Am început campionatul cu șapte seniori, restul juniori. Am jucat și eu câteva meciuri, dar doar în tur. Din retur n-am mai intrat. Eu, după ce m-am lăsat, acum șase ani, am mai jucat la nivel de Liga 4. A fost în regulă, dar trebuie să lăsăm locul celor tineri. Mediașul este un oraș care a dat jucători echipei naționale și celor de Liga 1.”

Ionuț Buzean, în tricoul ACS Mediaș 2022, în stagiunea recent încheiată, într-un meci de Liga 4

Deși duce tradiția Gazului mai departe în fotbal, „ACS Mediaș este un club diferit. Ăsta a fost primul scop, să oferim tinerilor o variantă unde să se antreneze, unde să joace fotbal. N-am vrut să pierdem copiii. Dacă n-am fi creat echipa vara trecută, imediat, probabil juniorii ar fi plecat pe la alte cluburi prin țară”.

În tribunele stadionului au fost și Azdren Llullaku și Alexandru Curtean, jucători care, în trecut, au îmbrăcat tricoul Gazului. La final, fostul jucător de la Dinamo, retras de câteva zile de la Corvinul, l-a felicitat pe Ionuț Buzean pentru reușită.

Mihai Pop (foto&video) / FOTO & VIDEO
Jurnalist sportiv din noiembrie 2021, fotbalul este omniprezent în viața lui Silvian Bădulescu, reporter special al ProSport, încă din copilărie. Una din ultimele generații care a bătut mingea pe maidan, cu visul de a deveni fotbalist în perioada junioratului și experiență la nivelul ligilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×