FRF a plătit banii și a salvat fanii după cazul Kosovo, Cristi Chivu și Istvan Kovacs ne reprezintă la cel mai înalt nivel: culisele celor trei lucruri de bine din ultima săptămână în fotbalul românesc
ProSport găzduiește în fiecare marți rubrica jurnalistului Gabriel Berceanu: trei lucruri memorabile și pozitive din fotbalul românesc petrecute în ultima săptămână. „Trei de bine” înseamnă goluri superbe, declarații de aplaudat, gesturi fair-play, decizii care cresc valoarea fotbalului nostru, tot ce vine mai bun din partea jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor, arbitrilor și spectatorilor. Comentat, pus în lumină și fixat pentru o memorie pozitivă! Azi, Cristi Chivu, Istvan Kovacs și vestea că românii pot susține naționala la startul preliminariilor CM 2026!
Promovează presa sportivă prea mult „rău”? Sau cer suporterii să se hrănească, deși nu admit, cu acest „rău”? Sunt coordonatele unei polemici captivante dar fără deznodământ. Certă e doar senzația fiecăruia dintre noi că înghițim prea mult rău din fotbal. Culmea, din cel mai iubit sport și cel care înseamnă, până la urmă, bucurie curată!
Între atâtea acuzații și invective, zvonuri alarmiste, atacuri, replici la atacuri și tragedii, conspirații și dezastre la minut, pierdem cumva frânturile esențiale care țin în viață pasiunea noastră, și a generațiilor ce vin, pentru fotbal.
Cristian Chivu, antrenor în Serie A!
După 26 de ani, avem iarăși un antrenor român în Serie A. Campionatul care ne-a fermecat irepetabil anii ’90 și care ne-a „susținut” stranierii de top, câți au fost, în ultimii ani. De la Mircea Lucescu spre Cristian Chivu! Numirea fostului fundaș la Parma este un veritabil moment de sărbătoare pentru fotbalul românesc.
Dacă veți spune că ne bucurăm cu prea puțin, câtă vreme alte țări de nivelul nostru au avut poate mai mulți tehnicieni ca reprezentanți în Il Calcio până de curând, stă în picioare parțial. Acum, când vorbim, doar Conceicao de la Milan, Runjaic de la Udinese și Fabregas de la Como sunt non-italieni!
E tare greu să pătrunzi în fotbalul italian de cel mai înalt nivel ca antrenor român. E o realitate. De-aceea, sărbătoarea trebuie respectată! E și mai greu să performezi. Iar de-aici încolo, firește, nimic nu-i garantat pentru Chivu, ba din contră, premisele sportive par destul de șubrede la clubul unde Mutu a lăsat o imagine de colecție.
Dar fotbalul nostru se mișcă și o face înainte: după ce Dan Șucu a preluat Genoa, iată cum Cristi Chivu antrenează Parma, iar în Serie A îi numărăm deja pe Răzvan Marin, Florinel Coman, Dennis Man, Vali Mihăilă, Răzvan Sava, Ionuț Radu (apără la Venezia!), Rareș Burnete.
Românii pe stadion, alături de tricolori, la startul preliminarilor spre Mondial
Naționala României joacă primul meci din preliminariile CM 2026, acasă cu Bosnia-Herțegovina, cu spectatori în tribune. Părea imposibil. Avea toate coordonatele să fie așa. Dar era și nedrept. Însă totul s-a schimbat în favoarea românilor și, luna viitoare, debutăm spre Mondial în fața unui adversar care țintește, teoretic, tot locul 1 în grupă, beneficiind de sprijinul și afecțiunea incredibile a zeci de mii de suporteri!
E o veste excepțională, care nu doar are influență directă asupra evoluției tricolorilor, ci și bucură pur și simplu atât de mulți români care meritau să-și susțină prima reprezentativă pe stadion, acasă, la București. Verdictul UEFA după Kosovo a fost unul dur la nivel financiar pentru noi, s-a vrut dur și la nivel sportiv. Ar fi fost o injustețe prea mare. Doar că FRF și președintele Răzvan Burleanu merită felicitați pentru felul în care au reprezentat cauza în tot acest subiect. Cum s-ar spune, s-au plătit banii dar s-au salvat fanii!
Istvan Kovacs, arbitrul ales de UEFA pentru Real Madrid – Man City
Dincolo de faptul că a oficiat finală de Conference League în 2022 și finală de Europa League anul trecut, performanțe la care arbitri din alte țări pot doar visa!, românul Istvan Kovacs și-a construit un parcurs remarcabil în Champions League. Delegat la Real Madrid – Man City, ajunge la meciul 28 în fazele superioare Champions League, un parcurs între care se regăsesc mai regăsesc partide precum Bayern – PSG, Liverpool – Real, Inter – Arsenal, Barcelona – PSG… Jos pălăria! Lipsește doar finala Ligii Campionilor. Ceva îmi spune că nu pentru mult timp.
Acum, Istvan Kovacs a primit din partea UEFA delegare la cel mai tare duel al săptămânii din Liga Campionilor. Asta nu anulează stângăciile și erorile lui din competiția internă, atunci când chiar apar. Și nici n-ar trebui să ne pună ochelari strâmbi când îi monitorizăm evoluțiile prin Superliga.
Doar că nici forul continental nu e „nebun”. N-ar delega la finale Conference și Europa League, la un asemenea meci de Champions League, un arbitru care n-ar fi de un nivel excepțional! Să acceptăm că, uneori, evaluarea altora poate fi mai aproape de corectitudine, prin depărtarea de focul subiectivismului. Și să ne bucurăm acum că, prin Istvan Kovacs, fotbalul românesc e reprezentat la acest nivel!
„Trei de bine”, în fiecare marți, doar pe ProSport
De ce e rubrica „Trei de bine” în fiecare marți? Pentru că tradiția noastră spune că „marțea sunt trei ceasuri rele”. Dar prezentul și viitorul fotbalului în care și pentru care trăim trebuie să fie diferit.
Sunt jurnaliștii prea încrâncenați și alunecă în tiparele „șocului” negativ întreținând inconștient ura? Probabil. Ascund suporterii o apetență pentru răul citit, vizionat și auzit, în diferite forme? Posibil. Sau este, pur și simplu, fereastra fotbalului nostru compusă constant din mai multe cioburi de rău decât din raze de lumină? Descoperind în fiecare marți „Trei de bine”, poate fiecare din noi se va schimba puțin. Inclusiv fereastra.
Descoperă celelalte episoade „Trei de bine”:
- Primul episod „Trei de bine” din 2025: Ianis Hagi, Zeljko Kopic, Andrei Vlad
- De ce Răzvan Sava, Andrei Nicolescu și Radu Drăgușin au fost eroii
- Eroii săptămânii pozitive: Vali Crețu, Szabolcs Kovacs și Alexi Pitu
- „FCSB transformers”, reverență pentru Sorin Cârțu și „stofa” lui Louis Munteanu
- Am impresionat Europa, nevoia de Mirel Rădoi și pasul lui Florinel Coman spre Serie A
- Decența smerită a lui Sabău, lecțiile lui Olimpiu Moruțan și Gică Hagi