FRF confirmă că încearcă să distrugă clubul Progresul: “Asociația se dizolvă la cererea oricărei persoane interesate.” De ce e “interesat” Burleanu să elimine un membru afiliat al federației. Și minciuna de final a FRF | DOVEZI
FRF a confirmat oficial luni că este interesată ca Progresul București să dispară. După ce ProSport a dezvăluit, dimineața, că instituția condusă de Răzvan Burleanu a cerut și obținut, în primă instanță, dizolvarea clubului Progresul – unul dintre cele mai vechi din România –, FRF a replicat la prânz cu un comunicat explicativ în care este strecurată cel puțin o minciună.
Publicația noastră a scris, luni dimineață, că FRF a solicitat dispariția clubului “bancar” pentru o datorie de 7.000 de lei, refuzând să accepte plata pe care patronul Progresului se oferise s-o facă – și care ar fi stins conflictul financiar. Instanța de la Judecătoria Sectorului 3 nu a ținut seama de faptul că datoria reclamată de FRF este contestată în instanță, nu a mai așteptat dezodământul acelui proces și a dat curs solicitării FRF.
Sentința pe scurt, publicată ințial pe site-ul instanțelor de judecată din România, portal.just.ro, a dispărut la scurt timp după ce fusese afișată.
FRF: “Asociația (n.r. – Progresul) se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate”. Dar de ce e interesat Burleanu să-i dizolve pe “bancari”?
Comunicatul emis de FRF luni, la prânz, confirmă informațiile ProSport: da, federația reclamă o datorie de aproape 7.000 de lei și este “interesată” de dizolvarea clubului Progresul. Forul condus de Burleanu pretinde că executarea silită n-ar fi fost contestată de gruparea “bancară” în instanță și că sentința privind dizolvarea clubului Progresul n-ar fi dispărut de pe site-ul instanțelor de judecată.
Așa cum veți citi mai jos, FRF scrie, negru pe alb, că a cerut dizolvarea Progresului pentru că, potrivit legii, o putea cere “orice persoană interesată”. Iar această “persoană interesată” este instituția reprezentată de Burleanu.
Nu se explică însă în comunicat și DE CE Burleanu ar fi interesat să distrugă unul din membrii asociați ai federației, mai ales că astfel nu și-ar mai putea recupera niciun ban.
“Referitor la materialele apărute azi, 30 septembrie 2019, în mass-media, materiale despre dizolvarea ASFC Progresul București, pentru corecta informare a publicului interesat, departamentul juridic al Federației Române de Fotbal face următoarele precizări:
ASFC Progresul București a deschis și pierdut, rând pe rând, multiple proceduri judiciare inițiate împotriva FRF.
Aceste proceduri au presupus și presupun costuri pentru FRF, cheltuieli de judecată ce trebuie suportate de ASFC Progresul conform legii. Subliniem faptul că aceste debite ale ASFC Progresul față de FRF nu reprezintă în niciun fel datorii ale ASFC Progresul rezultate din calitatea acestei entități de structură sportivă, ci reprezintă exclusiv debite ale unei persoane juridice care a inițiat litigii în instanțele de drept comun, litigii pe care le-a pierdut și pentru care are obligația de a achita costurile generate de aceste acțiuni.
Precizăm că motivul dizolvării acestei entități nu l-a constituit o simplă datorie, ci starea de insolvabilitate evidentă în care se află asociația. Astfel, conform Încheierii din 1.02.2019 emisă de Biroul Executorilor Judecătorești căruia FRF i-a încredințat executarea silită, “nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile aparținând debitoarei [ASFC Progresul] […] în urma adreselor de înființare a popririi nu a fost recuperată nicio sumă de bani”.
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, “Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate: […] d) când asociația a devenit insolvabilă.”
Starea de insolvabilitate care rezultă din lipsa oricăror bunuri urmăribile, constatată de executorul judecătoresc, a fost consfințită de instanța judecătorească prin Hotărârea din 13.09.2019 a Judecătoriei Sectorului 3.
De asemenea, dorim să mai precizăm următoarele:
- Dispozitivul hotărârii de dizolvare nu a fost “șters”, fiind disponibil pe portalul oficial al instanțelor de judecată.
- Contestația la executare formulată de ASFC Progresul a fost respinsă prin Sentința civilă nr. 2167/5.03.2019, rămasă definitivă prin neapelare la data de 23.04.2019, conform mențiunii exprese a Președintelui Judecătoriei Sectorului pe documentul depus la dosarul cauzei de către FRF.
- Existența unei stări de insolvabilitate constatată în scris de organele abilitate nu poate fi ocolită în fața instanței de judecată, așa cum pare să creadă ASFC Progresul.
Dreptul la liberul acces la justiție este garantat, dar el implică și responsabilitatea patrimonială pentru exercitarea acestuia fără temei.
ASFC Progresul nu deține imunitate față de lege și nu este scutită de plata cheltuielilor pe care le provoacă prin cererile sale nefondate și nici de executarea unor hotărâri judecătorești.
Departamentul Juridic al Federației Române de Fotbal”.
Dovada: soluția instanței nu mai există pe site. Apelul la executarea silită a fost depus
Așa cum puteți vedea în captura alăturată, căutarea dosarului 9563/301/2019 – numărul cauzei care a fost pe rol la Judecătoria Sectorului 3 și a vizat dizolvarea Progresului – nu dă niciun rezultat. Aceasta este dovada că FRF a mințit cel puțin o dată în comunicat, afirmând că sentința poate fi găsită pe portal.just.ro. Aici, rezultatul căutării acestui dosar.
Iar FRF a mai mințit o dată când a afirmat că nu s-a făcut apel în privința contestației la executare. Puteți vedea alăturat apelul făcut de Progresul la executarea silită obținută inițial de FRF.
Cel mai probabil, acest apel va fi considerat tardiv de judecătorul Tribunalului București, pentru că Tudor Iacov, președintele de la Progresul, l-a depus în iulie, deși ar fi trebuit s-o facă până în aprilie – o eroare care îl va costa procesul.
Soluția pe scurt a judecătoarei de la Judecătoria Sectorului 3, publicată la sentința din 5 martie, a conținut o capcană în care Iacov a și căzut, dealtfel. “Respinge, ca neîntemeiată, contestația la executare formulată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Sectorului 3 București. În temeiul art. 396 alin. (2) Cod proc. civ., pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței astăzi, 05.03.2019”, scrie în soluția publicată pe site-ul portal.just.ro.
Ultima propoziție precizează că soluția este pusă la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, începând cu 5 martie. E o precizare legală, dar mai puțin utilizată de judecători în soluțiile lor: părțile puteau afla sentința mergând personal la Judecătorie. Iacov a așteptat să i se comunice acasă, prin poștă, sentința instanței, dar acest lucru nu s-a întâmplat, el depășind astfel termenul-limită la care putea contesta executarea silită.
FRF a profitat de eroarea celor de la Progresul și a obținut o grefă, în aprilie, care atesta că sentința n-a fost atacată în timp util și a rămas definitivă. Cu acest act s-a prezentat în celălalt proces, în care cerea dizolvarea clubului „bancar”.
Totuși, apelul a fost făcut – chiar dacă în iulie – și tardividatea acestuia nu o poate stabilit decât Tribunalul București. Iar acesta încă nu s-a pronunțat.
În mod interesant, FRF confirmă în comunicatul pe care vi l-am redat mai sus ceea ce ProSport a scris încă de la început: este, de fapt, o răzbunare și nu dorința de a recupera o datorie. Federația spune că procesul privind dizolvarea Progresului a fost inițiat de FRF după ce acest club, la rândul său, l-a contestat pe Burleanu și a intentat mai multe procese, inclusiv cel privind invalidarea alegerilor din 2018. FRF, instituție care cu buget de aproape 18 milioane de euro pe an, din care peste 10 milioane primite de la FIFA și UEFA, a dorit să recupereze cheltuieli de judecată în valoare de 6.300 de lei.
În final, a renunțat și la recuperarea sumei, mulțumindu-se să ceară “doar” dizolvarea clubului Progresul – chiar dacă asta înseamnă că nu-și va mai recupera niciodată “paguba”.
Dar va scăpa, în schimb, de unul dintre ultimii oameni din Adunarea Generală care mai îndrăzneau să ceară socoteală pentru modul în care sunt cheltuiți banii fotbalului românesc și pentru rezultatele sportive dezastruoase din ultimii ani.