Astra Giurgiu a retrogradat. Echipa Rafinăriei din Ploiești începe un drum abrupt în 1996 din Divizia C, iar doi ani mai târziu era în Divizia A. La timonă era Gabi Stan, astăzi ajuns la aproape 69 de ani.
Renumit că a dus pe FC Brașov pentru ultima oară în cupele europene, el este creatorul retrogradatei Astrei Giurgiu, acum 25 de ani se numea Astra Ploiești.
Cum s-a format acea echipă, cine a jucat pentru culorile alb-negre, câteva amintiri despre o formație care a bătut, la acea vreme, la porțile cupelror europene. Mulți dintre fotbaliști au ajuns la echipe de top.
Gabi Stan a acordat un interviu ProSport vorbind despre începuturile unei echipe care a plecat de jos, a cucerit titlul, iar acum se vorbește despre desființare, la câteva zile dpuă ce aretrogradat în eșalonul secund.
ProSport: Cum a fost acum peste două decenii când făceați performanță la Astra?
Gabi Stan: Atenție: era Astra Ploiești atunci, nu Astra Giurgiu! Îmi aduc aminte de aceste lucruri pentru că ele îmi rămân în memorie pentru toată viața! A fost o perioadă minunată. Am promovat echipa din Divizia C pînă în Divizia A în doar doi ani.
Acum simțiți o durere după ce Astra a retrogradat?
Două lovituri a primit echipa asta și mă doare sufletul foarte tare: retrogadarea de acum și faptul că a fost smulsă de la Ploiești și dusă la Giurgiu! M-a durut tare de tot plecarea din localitate! Echipa mea de suflet e FC Brașov, dar am o afecțiune deosebită pentru Astra.
Am muncit mult și am avut satisfacții foarte mari la această grupare. Sunt amintiri incredibile, realizări majore pentru o echipă mică.
Cum stăteați cu banii?
Două promovări succesive, dar erau și atunci probleme financiare… Atunci erau mici salariile, mi-a aduc aminte că după ce am ajuns în B am adus 20 de jucători, am schimbat tot lotul. Au mai rămas câțiva fotbaliști. Și când am promovat în primul eșalon am transferat un singur jucător: Beraru de la FC Brașov. Cu echipa aia am ajuns pe locul 8 în Liga 1, al doilea locul 10 și tot așa…
Ce mai buni jucători…
A venit Pompiliu Stoica de la Buzău, jucase la naționala de juniori, Florentin Dumitru de la Sportul Studențesc pe câteva cisterne de motorină! Atât a costat, eu l-am făcut fundaș dreapta, amândoi i-a luat Pițurcă și au ajuns la echipa națională!
Ilyeș a sosit de la Foresta, Robert Ilyeș l-am smuls de la Foresta, altfel acolo rămânea… L-am luat cu 70.000 de dolari de la Eugen Huțu, îl știam de ceva vreme pe fotbalist… Și Rohat, Mulțescu, Nae, Dunăreanu, Cireș, Petroesc, frații Dăscălescu, Ciorea… Mulți. Pe Ciorea l-am adus de la Corvinul, alături de alți 4 jucători. Am creat un schelet în jurul lor!
Cine finanța echipa din cartierul 9 mai?
Am început cu domnul director Nan, șeful Rafinăriei. Rafinăria a ținut echipa, apoi în Liga 1 a venit Ion Niculae. Când s-a vândut rafinăria, a luat și echipa de fotbal la pachet.
M-am înțeles bine cu el la început! Dar apoi greu, greu de tot! Eu am avut doi Nicolae, adică Ion Nicolae și Ioan Neculaie la Brașov… (râde) Aoleu, ce dificili! Zic unii că e greu azi, dar n-ați trăit băieți în urmă cu ceva timp… (râde) Să vedeți ce greu era!
Eu am venit de la Corvinul Hunedoara, cu Ciorea și mai mulți. Erau juniori, am plecat de acolo că nu voiau să promoveze. M-au dorit cei de la Astra și am plecat imediat! Voiam să fac performanță!
La Astra m-am înțeles extraordinar cu domnii Manea și Dorobăț, dincolo de domnul director Nan. Au făcut o echipă senzațională. Am fost aproape de cupele europene, dar nu era rândul nostru atunci!
Ce sentiment trăiți acum?
Sunt mâhnit de ce am văzut cu Astra Giurgiu în acest sezon. S-au zbătut numai în probleme. Au schimbat mulți antrenori, nu vreau să comentez că sunt colegii mei. Oricine ar fi fost, ar fi fost greu.
Domnului Nicolae îi este greu acum, i-a fost distrasă atenția de la fotbal. Are alte nenorociri pe cap acum, mai importante. Nu era prima situație dificilă, dar acum n-a mai mers ulciorul la apă ca alte dăți.
De ce a plecat Astra de la Ploiești?
Cu Petrolul a fost o concurență tâmpită, că cică n-i voie să ai două echipe din același oraș în Liga 1. Uite că sunt și au fost atâtea cazuri, Cluj și Craiova. Dar noi nu se poate, la noi e râcă.
Domnul Nicolae e din Zimnicea și a luat-o la Giurgiu că e aproape. A făcut un stadion frumos, asta a fost bine! A găsit înțelegere la primarul din Giurgiu, ceea ce nu a găsit la Ploiești, fiindcă aici toată lumea era cu Petrolul și atunci a ajuns la concluzia că e mai bine la Giurgiu. N-avea încotro! Dar sunt mâhnit că Astra a ajuns acum în Liga 2. Mă doare sufletul!
… Astra, club originar din Ploiești, a fost înființat în 1921 de către muncitorii olandezi și britanici care au venit să lucreze în industria petrolieră în județul Prahova.
… Danubiana București nu dispunea de susținerea financiară necesară pentru o evoluție în Divizia B, astfel că, în vara anului 1996, cele două echipe au fuzionat, iar din această fuziune a rezultat AS Danubiana Ploiești, și astfel noua echipă a evoluat în următorul sezon în Divizia B. În locul Astrei din Divizia C fiind promovată echipa Victoria Florești.
… Echipa a avut instalație de nocturnă din 1995. Nocturna s-a realizat când echipa era în Divizia D, pe locul vechiului teren Columbia, iar stadionul avea o capacitate de 10.000 de locuri.
… În 2003, Astra a fuzionat cu Petrolul, și numele ei a dispărut,timp de doi ani, din fotbalul românesc. Asta a durat doar până în 2005 când, după un conflict cu Liviu Luca, Ioan Niculae a luat câțiva jucători de la Petrolul și a înființat o nouă echipă cu denumirea de „Astra Ploiești”, nume care putea fi utilizat, după ce vechea Astra se transformase în SC FC Petrolul SA.
Pentru a nu începe campionatul în ultima ligă, Niculae a cumpărat cu locul echipei FC Internațional Pitești din liga a II-a.
… La 21 septembrie 2012, la începutul sezonului 2012-2013 al Ligii I, Astra Ploiești s-a mutat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, clubul luând denumirea de Astra Giurgiu. Restructurarea masivă a lotului Astrei de către antrenorul Daniel Isăilă a dus la obținerea mai multor rezultate pozitive ale clubului proaspăt mutat în Giurgiu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER