Garantul promovării. Falub, la a patra echipă pe care o urcă în Liga 1 în opt ani de carieră

Redactor:
Mihai Andries
Garantul promovării. Falub, la a patra echipă pe care o urcă în Liga 1 în opt ani de carieră
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Să promovezi o echipă în Liga 1 este o performanță la loc de cinste în CV-ul oricărui antrenor din fotbal românesc, iar până în această vară, doi tehnicieni se puteau lăuda cu astfel de trei performanțe, Aurel Șunda și Adrian Falub.

În urmă cu câteva zile, dejeanul a stabilit un nou record, după ce a reușit și a patra promovare în primul eșalon din postura de principal, cea cu ASA Târgu Mureș, după precedentele reușite cu U Cluj (2007), Unirea Alba Iulia (2009) și FCM Târgu Mureș (2010). ProSport a stat de vorbă cu tehnicianul mureșenilor pentru a afla secretele care l-au ajutat să obțină această performanță, dar și planurile sale în cariera de antrenor.

Patru promovări în opt ani de carieră

Până acum câțiva ani, când spuneai antrenor de promovare, toată lumea se gândea la Aurel Șunda, cel care a dus patru echipe în primul eșalon, Poli Timișoara (1994), UMT (2001), Unirea Alba Iulia (2003), CFR Ecomax Cluj (2004), însă prima a fost din postura de secund. Din păcate, norocul l-a părăsit în ultimii ani, iar reputatul tehnician nu s-a mai putut lăuda cu o nouă performanță de acest gen, însă ștafeta a fost preluată de mai tânărul Adrian Falub. Fostul jucător al Universității Cluj a debutat ca principal în 2006, la doar 35 de ani, atunci când a preluat „Șepcile Roșii” și a promovat în primul eșalon în chiar primul său an de antrenorat, o performanță cu care puțini tehnicieni din țară se pot lăuda. Din 2007, în CV-ul lui Falub au mai apărut alte șase echipe, Sportul, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș, ACSMU Poli Iași, UTA de două ori la rând și actuala ASA Târgu Mureș. Dintre acestea șase, trei au însemnat pentru Falub pentru tot atâtea promovări, cu care a ajuns la actualul record de patru accederi în Liga 1.

Promovarea cu ASA, cea mai dificilă dintre toate

Contrar așteptărilor, Falub s-a confesat că cel mai mult a avut de muncă anul acesta, când a promovat-o pe ASA și nu, cum s-ar aștepta toată lumea, la U Cluj, atunci când de abia debutase ca principal.

„Asta cu ASA a fost cea mai dificilă. Un lot bun, multe probleme, o stare de spirit nu prea în regulă, jucători greu de gestionat cu multă personalitate. Erau jucători care veniseră de la un nivel superior și se obișnuiau greu cu tot ce înseamnă Liga 2 și cu ora 11 și cu vestiarele de la Divizia B. Vorbim de jucători care au evoluat în Champions League, care au trecut de la jucat pe stadioane de top ale Europei la jucat pe terenurile din eșalonul secund, toți cu personalitate puternică. Dar până la urmă cred că am avut o relație bună cu toată lumea și am creat un grup cu care, dacă va fi păstrat nucleul ăsta, eu cred că se poate face treabă foarte bună în Liga 1″, s-a confesat Falub

„La fotbal e greu să faci același lucru și să reușești de două ori

Falub crede că un element cheie al promovărilor reușite a fost adaptabilitatea sa la condițiile găsite la fața locului, în special modul în care și-a construit tactica de joc în funcție de lotul avut la dispoziție. „Nu poți să faci același lucru peste tot, în fiecare zi trebuie să faci altceva, nu se asemănă. La fiecare promovare au fost lucruri diferite, oameni diferiți, jucători diferiți, condiții diferite. Așa că a trebuit să adaptez tactica de fiecare dată la ceea ce am găsit la fața locului. Părerea mea e că la fotbal e greu să faci același lucru și să reușești de două ori, nu de alta, dar ce ai făcut azi nu mai e valabil mâine. O promovare nu este ușoară, trebuie să câștigi un campionat, sunt foarte multe lucruri de pus la punct, e foarte greu pentru orice antrenor”, spune fostul jucător de la FC Național.

UTA, cel mai greu moment al carierei

Sezonul 2013-2014 i-a adus lui Adrian Falub nu doar o promovare cu ASA, ci și cel mai greu moment din carieră, aventura de la Arad, pe banca UTA-ei. Acolo, tehnicianul clujean a cunoscut clipe grele atunci când a trebuit să lucreze cu jucători valoroși, dar neplătiți cu lunile, la o echipă aflată în pragul colapsului din cauza problemelor financiare.

„Al doilea mandat la meu la UTA mi-a adus cea mai dificilă experiență ca antrenor. Am avut parte de o echipă destul de bună cu care puteai să faci rezultate, dar nu erau condiții de niciun fel. Nu erau bani, jucători neplătiți de foarte mult. Acolo cred că am învățat cel mai mult ca antrenor, chiar dacă nu au fost rezultate. Însă am învățat cum să lucrez în situații de criză, cu jucători care sunt nemulțumiți. O astfel de experiență este o lecție neplăcută, dar utilă pentru orice antrenor. Tragi foarte multe învățăminte din ea”, a explicat actualul antrenor al echipei din Târgu Mureș.


2006 este anul în care Falub a debutat ca antrenor, atunci când a preluat echipa U Cluj


Timpul, principalul adversar al nou-promovatelor în Liga 1

Chiar dacă a mai promovat de încă trei ori până acum, de fiecare dată Falub a întâmpinat probleme în Liga 1 și nu a apucat să termine sezonul următor pe bancă. Din punctul de vedere al său, explicația vine în special de la timpul foarte scurt avut la dispoziție de nou promovate pentru a se pregăti de rigorile noului eșalon și nu doar de la dezechilibrul valoric dintre cele Liga 1 și Liga 2.

„Echipele nou-promovate au o mare problemă la noi, deoarece timpul scurs dintre finalul sezonului din eșalonul secund și începutul Ligii 1 este foarte scurt. Dacă nu ai destule fonduri și un lot foarte bun de jucători nu ai cum să faci față. Din păcate, de fiecare dată după ce am promovat am rămas cu același lot așa că am avut starturi de Liga 1 foarte grele. Până lumea își dădea seama că în primul eșalon e altceva și până se adapta, deja era prea târziu. Fără un plan bine pus la punct și de cei din jurul echipei încă din timpul returului Ligii 2, atunci șansele de a face față șocului noului sezon sunt mici. În plus, noi avem nevoie de o Ligă 2 puternică, ori la noi nu există așa ceva. Chiar dacă facem o serie de 20 de echipe nu se va schimba mare lucru, în condițiile în care vor promova doar două echipe. Anul acesta s-a retrogradat din Liga 1 cu 38 de puncte, la anul, când vor cădea șase echipe te aștepti să cazi și cu 42-45 de puncte”, a detaliat clujeanul.


4 echipe a promovat Falub în Liga 1: U Cluj, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș și ASA Târgu Mureș


Falub: „După 10 ani de carieră o să îmi propun obiective”

Orice antrenor visează să ajungă la o echipă de top, dar Falub consideră că încă mai are de lucru: „În momentul în care m-am apucat de meseria asta am spus că timp de 10 ani voi învăța și de abia după aceea îmi voi propune obiective. Momentan mai am încă doi ani și chiar dacă am demonstrat tot ce se putea la Liga 2 prin cele patru promovări mai am destule de învățat. Mă gândesc de unde am plecat și unde am ajuns înainte de cei 10 ani și momentan e ok”.

În încheierea dialogului cu Falub, am vrut să aflăm care este antrenorul său preferat. Acesta s-a confesat că cel mai mult i-a plăcut ce a văzut la Juventus în perioada Fabio Capello, însă nu are un idol. „E greu să ai un model dintre antrenori, poți doar să-i admiri. Am avut o experiență foarte bună cu Olăroiu, unul dintre cei mai buni tehnicieni ai noștri, de la care am avut foarte multe de învățat”, a încheiat Falub.

 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor…
Președintele Federației din Kosovo a rostit opt cuvinte, după abandonarea meciului de pe Arena Națională
Președintele Federației din Kosovo a rostit opt cuvinte, după abandonarea meciului de pe Arena Națională
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Marian Iancu are un verdict surprinzător asupra scorului dictat de UEFA la România - Kosovo!
Marian Iancu are un verdict surprinzător asupra scorului dictat de UEFA la România - Kosovo! "Comisia reţine ce am făcut.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut nicio șansă. Șapte copii au rămas fără tată
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut…
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Adevărul despre incidentele de la România-Kosovo! A fost filmat momentul
Adevărul despre incidentele de la România-Kosovo! A fost filmat momentul
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Jake Paul îl învinge pe Mike Tyson prin decizie unanimă
Jake Paul îl învinge pe Mike Tyson prin decizie unanimă
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură că România nu va avea de suferit
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură că România nu va avea…
×