Gheorghe Gruia, desemnat cel mai mare handbalist al lumii în 1992, ajunsese preparator fizic și fotbalist la 40 de ani în Mexic! Cum a ajuns dublul campion la fotbal și cum l-au „descoperit” acolo Dinu, Dumitrescu și Belodedici
Gheorghe Gruia, trecut în neființă în urmă cu 2 zile, rămâne în amintirea tuturor cu titlul onorific de cel mai mare handbalist român al tuturor timpurilor. La viața lui, dublul campion mondial a fost însă un sportiv polivalent. A început cu atletism și volei, disciplină de la care a fost adus la handbal, pe când avea 21 de ani. După aproximativ 2 ani și jumătate, Gruia câștiga și primul titlu mondial la Praga (1964). A scris istorie în handbal la cel mai înalt nivel până în 1973, a mai jucat vreo 2 ani apoi la Săvinești, pentru ca activitatea de sportiv activ să o încheie … la fotbal! Da, ați citit bine! Gheorghe Gruia a jucat 3 ani fotbal la Jaguares, liga a 2-a din Mexic, într-o perioadă în care avea 40 de ani! Și nu a fost singura lui legătură cu fotbalul. Fost și preparator fizic la Club America! Pare un detaliu incredibil, având în vedere ce a făcut Gruia pe plan mondial și cum a fost perceput la nivelul IHF (Federația Internațională de Handbal), cel mai bun handbalist al lumii, desemnat în 1992.
„Țin cu clubul de fotbal America, patronat de familia Azcárraga. Ei dețin tot ce ține de televiziune în America Latină. Tot ce ține de telenovele, ce vedeți la televizor, ei controlează. Am și lucrat la America pe postul de preparator fizic. La prima echipă, când Hugo Sanchez a jucat acolo. Am jucat și fotbal de performanță la echipa Jaguares care înainte se chema Estudiantes de Chiapas. Am jucat trei sezoane în liga a doua”, i-a declarat Gruia în 2014 jurnalistului Marian Burlacu.
- Club America este cel mai important club din Mexic, cu 16 titluri de campioană. „Vulturii” dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Azteca (105.000 de locuri). Celebrul atacant Hugo Sanchez a semnat cu America în 1992, venind de la Real Madrid, și a jucat acolo un sezon. În 1996, America l-a transferat pe Ilie Dumitrescu. După un an, românul a trecut la un alt club mexican, Atlante, pentru care jucase și Belodedici.
Dar cum a ajuns Gheorghe Gruia preparator fizic în Mexic? „Știam că a ajuns la fotbal. Guriță a plecat în Mexic într-o perioadă în care la putere era un președinte socialist. Ministrul Sportului și-a dorit să aducă în Mexic 10 specialiști din întreaga lume, pe cei mai buni. La gimnastică au adus din Rusia, la handbal din România ș.a.m.d. Transferul lui Gruia în Mexic s-a rezolvat în urma unei vizite a ministrului Coman în Mexic”, ne-a relarat Gheorghe Goran, fost coechipier al lui Gruia. Numai că, Guvernul Socialist a căzut după un timp, astfel că s-au produs multe schimbări, cum se întâmplă de obicei în politică, fiecare cu oamenii lui. Gheorghe Gruia a fost nevoit să caute o alternativă și așa a ajuns să fie preparator fizic și fotbalist. Cu această ocazie, marele handbalist reușișe să intre și la Universitate în Mexic.
- Coechipierii lui Gruia au povestit că el a avut și alternativa să revină și în țară, după ce puterea s-a schimbat în Mexic, însă nu și-a mai dorit acest lucru. Faptul că autoritățile române l-au blocat în 1973 să plece în Germania l-au afectat mult prea tare.
Gheorghe Gruia a ajuns în 1978 în Mexic pe relația lui Ceaușescu – Coman, după ce a avut mai multe tentative să ajungă într-o audiență la șeful statului. În 2014, într-un interviu pentru Adevărul, marele handbalist a povestit cum îl pândea pe Nicolae Ceaușescu în Parcul Herăstrău, împreună cu Mircea Lucescu: „Știți ce ajunsesem să fac? Mircea Lucescu se interesa când iese Ceaușescu prin Herăstrău, că mai ieșea și el la o mișcare, apoi mă suna. Hai George, că iese șeful diseară>> Și hop și noi. Ă‚știa din garda lui ne întrebau : >. >. Noi vroiam de fapt să vorbim cu el, să-l rugăm să ne lase să plecăm din țară, că nu eram sigur dacă cererile noastre ajung la el. Securiștii nu ne credeau și zâmbeau. Ce naiba să căutăm noi la antrenamente în Herăstrău? Dar nu prea îl prindeam pe Ceaușescu, ba ieșea coana Leana, ba alți miniștri”.
În perioada cât a stat în Mexic, Gheorghe Gruia s-a întâlnit cu Miodrag Belodedici și Ilie Dumitrescu, dar și cu Cornel Dinu, care în 1993 a fost acolo într-un turneu de pregătire cu naționala României. De altfel, dublul campion mondial a avut o relație bună cu mai toți fotbaliștii cu care a intrat în contact de-a lungul timpului: „Eram prieten cu jucătorii de fotbal. Eram prieten cu Gheorghe Constantin. Cumnatul lui frati-miu este fostul stoper de la Jiul, Stocker (n.red. – Andrei Stocker, fundaș central care a câștigat Cupa României în 1974, cu Jiul), care acum trăiește la Malmo, în Suedia. Eram prieten cu Iordănescu”.
Mexicanii au auzit de România. Belodedici și Ilie Dumitrescu au jucat fotbal acolo și au lăsat o impresie bună. România e destul de cunoscută. Mai sunt și d-ăștia, proști la învățătură, care spun că Budapesta e capitala României. Le zic mereu, mă voi ați lipsit la geografie?
Gheorghe Gruia, mai 2014
Cornel Dinu: „Pentru mine a fost o onoarea deosebită să-l cunosc în Mexic pentru că l-am iubit foarte mult ca handbalist”
Cornel Dinu a rememorat pentru ProSport episodul din 1993: „L-am cunoscut pe Gruia în turneul pe care l-am făcut cu echipa națională în 1993, în turneul din America de Sud și din Mexic. Am stat în Mexico City și am jucat la Monterrey. În Ciudad de Mexico, a venit să ne vadă, am stat cu el de vorbă. A fost foarte drăguț, venise să ne salute. Am băut o bere, am stat vreo două ore de vorbă cu el pe o terasă. Se ținea foarte bine. Eu îl cunoșteam ca jucător. Fusese cel mai mare handbalist al nostru și al lumii. Ca inter dreapta, Gruia era uluitor.
Mi-a plăcut extraordinar de el. Pentru mine a fost o onoarea deosebită să-l cunosc în Mexic pentru că l-am iubit foarte mult ca handbalist. Până în clasa a șaptea, am făcut și handbal. Eram foarte talentat. Nu știam că jucase fotbal”.
Miodrag Belodedici: ” Era bine îmbrăcat, vorbea frumos. Era un domn”
Nici Miodrag Belodedici nu a știut că Gruia a fost fotbalist în Mexic, este adevărat cu vreo 12-14 ani înainte ca fundașul central să ajungă la Atlante. „Am avut o problemă cu nasul. L-am avut rupt, am fost la doctor. Când am ajuns la club, mi-a zis doctorul că îl cunoaște pe un doctor român care era prieten cu Gruia. Eu îl știam pe Gruia, cum să nu? Am vorbit cu doctorul și cu Gruia și ne-am întâlnit toți trei în Mexico City. Ne-am întâlnit într-o casă. Lumea îl cunoștea bine, vorbeau toți de el că era cel mai mare handbalist din lume. Doctorul îmi povestea că a plecat din România. Avea o situație bună. Era bine îmbrăcat, vorbea frumos. Era un domn. Mă știa că veneam de la Steaua, că eram fotbalist, că am câștigat Cupa Campionilor. Mai știu că lucra la America. De asta l-am cunoscut. America, Atlante și Necaxa erau cluburi surori. Aveau același patron, pe Azcarraga. Țin minte că patronul ne-a făcut un cadou frumos. Tuturor de la Atlante ne-a dat câte un ceas TagHeur”, a povestit Miodrag Belodedici.
Ilie Dumitrescu: „Ce destin! Ne-am cunoscut în Mexic. Mi-era drag de el, era o legendă”
Ilie Dumitrescu a avut ocazia să-l cunoască pe Gheorghe Gruia tot în 1993, când a fost cu naționala în Mexic. Mai târziu, când s-a transferat la Club America, cei doi au avut ocayia să se vadă des. „Eram departe de țară, nu erau foarte mulți români. De-abia așteptam să ne vedem. Era un om plin de viață. Am ieșit cu el la masă de câteva ori. Îl știam de copil, de la taică-miu. Îmi spunea de Gruia, ce forță avea și ce făcea. Ce destin! Ne-am cunoscut în Mexic. Mi-era drag de el, era o legendă. Dumnezeu să-l ierte”.
Gheorghe Gruia a decedat miercuri după un infarct, iar vineri a fost înmormântat în Mexic. Foștii coechipieri de la Steaua și de la echipa națională au participta, tot vineri, la o slujbă în memoria marelui handbalist!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?