Urbea Cumpăna, la 7 kilometri de Constanța, are o populație de 20.000 de locuitori. 350 dintre copii practică mai multe sporturi la club. Aici ar fi trebuit să fie baza Academia Gică Hagi.
Dar acum 13 ani s-a ales în cele din urmă varianta Ovidiu. Iar Cumpăna s-a dezvoltat, s-au făcut trei săli de sport și un stadion ultramodern, cu vestiare și cu 20 de camere de hotel.
Comuna este la un singur kilometru de Canalul Dunărea Marea Neagră și la trei kilometri de Marea Neagră. În apropiere, lipită de localitate, trece autostrada care leagă Bucureștiul de malul mării.
„A fost varianta Hagi, nu știu ce s-a întâmplat. Cert e că noi avem alte planuri acum și colaborăm și cu Hagi. A fost aici, avem niște jucători la el. La rugby am dat 4 jucători la CSM Constanța, acum sunt la lotul național Under 20”, ni se destăinuie Ion Răuță, președintele clubului CS Victoria Cumpăna, fost portar de Divizia A, care a jucat la Farul Constanța.
Ulterior a fost conducător la Farul, antrenor secund în mai multe mandate, iar timp de un sezon, în 2013, a fost principal al grupării de la malul mării.
În timp ce vorbim, 6-7 copii de clasa 1, echipați cu veste portocalii, aleargă pe pista de tartan a stadionului cu 870 de locuri. Terenul e sintetic, dar se prezintă în condiții impecabile.
„Avem șapte secții, dar cea mai galonată este cea de gimnastică ritmică, secție campioană națională. Sunt peste 20 de cluburi în toată țară, toate orașe mari, noi suntem cei mai mici ca localitate, dar cei mai buni. La fete suntem buni la lupte, ne descurcăm și la rugby.
Avem echipe de copii, nu de seniori”, se mândrește fostul portar, antrenor secund al lui Ion Marin prin Irak și Arabia Saudită.
Luptele aduc medalii la întrecerile naționale, de asemenea scrima.
„Cu fotbalul nu vrem neapărat să promovăm, vrem să formăm jucători din localitate. Avem șase echipe de juniori și una de seniori. Cea mai mare grupă e cea de 2006. Nu avem mare bază de selecție, se nasc doar 150 de copii pe an la Cumpăna.
Toți sportivii de la clubul nostru sunt de aici, nu avem proveniți din alte zone sau orașe. Cine vrea să alerge, e binevenit din comună. Abonamentul lunar pentru ai noștri e 5 lei anual, o sumă imensă, pentru alții suma e mai mare.
Totul e aprobat în Consiliul Local, respectă ce se decide de autoritățile locale”, continuă prezentarea șeful grupării de pe Litoral.
„Avem 20 de camere de hotel pentru sportivi aflați în cantonamente, închiriem cui dorește. Dar tot ce facem e pentru copiii de aici. Condițiile sunt bune. Nu există nicăieri așa ceva”, ne spune Răuță, originar din Călărași, căsătorit cu o dobrogeancă, acum 37 de ani, atenție, originară chiar din Cumpăna.
Antrenorii la fotbal sunt doar din Constanța: Cristocea, Mustacă, Vlas, Șchiopu. Am adus numai foști fotbaliști de la care cei mici să învețe. Scopul este să creștem fotbaliști, nu să facem performanțe. Dacă vin e bine, dar nu e o tragedie
Este stabilit la malul mării din 1989. A jucat fotbal ca portar, o bună perioadă petrecând-o şi la FC Farul. Între anii 1992 şi 1995 a ocupat un post în administraţia clubului, în paralel cu activitatea de antrenor la Viitorul Dorobanţu (devenită ulterior Jandarmii Dorobanţu), cu care a urcat din Liga a 5-a până la Liga a 3-a, unde a antrenat un an.
Apoi a lucrat la Centrul de Copii şi Juniori al Farului, unde a pregătit portarii. Au urmat zece ani (1999 – 2009) în care a fost secund la echipa mare, la care a antrenat şi goalkeeperii, contribuind şi el la marile performanțe ale echipei de la mijlocul anilor 2000, fiind secundul lui Petre Grigoraș. A activat și în Irak, unde a făcut parte din staff-ul tehnic al lui Ion Marin la o echipă din primă ligă a acelei ţări, Al Minaa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER