Gică Popescu, oaia neagră a generației Barcelona ”96. Patru titulari din acea echipă se întâlnesc azi în „sferturile” Ligii Campionilor. Românul va vedea meciurile la TV dacă-l lasă gardienii
Patru dintre titularii trupei de vedete cu care FC Barcelona câștiga Supercupa Spaniei în 1996 se înfruntă miercuri, ca antrenori, în „sferturile” Ligii Campionilor. În acest timp, românul Gică Popescu așteaptă după gratii să-și ispășească pedeapsa de 3 ani, o lună și 10 zile primită în 2014 pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Abelardo e la Sporting Gijon, Sergi – la Almeria, Pizzi antrenează în Mexic, Amor – manager în Australia
Practic, „Baciul” este singurul care face notă discordantă într-o generație cu un destin excepțional. Ziariștii de la Daily Mail au remarcat nemaipomenita coincidență și, în același timp, performanță a echipei care în vara lui 1996 ridica deasupra capului Supercupa Spaniei. Toate cele patru formații care se întâlnesc azi, 14 aprilie 2015, în „sferturile” Ligii Campionilor sunt conduse de foști titulari în acel 11 pregătit de englezul Bobby Robson: FC Porto îl are ca manager pe Julen Lopetegui (portarul Barcelonei în Supercupa Spaniei 1996), Bayern München – pe Josep Guardiola (mijlocaș), Paris Saint Germain – pe Laurent Blanc (fundaș) și FC Barcelona – pe Luis Enrique (mijlocaș).
Site-ul www.dailymail.co.uk prezintă uluitorul destin al generației Barcelona 1996
Nici ceilalți șase titulari ai generației Barcelona ”96 nu se fac de râs, chiar dacă n-au reușit să performeze precum cei patru enumerați mai sus. Albert Ferrer (fundaș) a antrenat Cordoba, Abelardo (fundaș) pregătește în prezent Sporting Gijon, Sergi (mijlocaș) antrenează Almeria, Amor (mijlocaș) este director sportiv la formația australiană Adelaide United, Stoicikov (atacant) a antrenat naționala Bulgariei și Celta Vigo, în timp ce Pizzi (atacant) este acum manager la echipa mexicană Leon, după ce în trecut a fost manager la Valencia.
„Baciul”, singurul din generația Barcelona 1996 care a eșuat în afaceri și s-a înhăitat cu infractorii
Gică Popescu e singurul titular din acel 11 de o calitate fenomenală în dreptul căruia nu e trecută nicio performanță, ba din contră. „Baciul” a cochetat cu afacerile după ce s-a lăsat de fotbal, dar investițiile în imobiliare făcute cu niște parteneri spanioli s-au dovedit neinspirate după apariția crizei. Școala de Fotbal, pe care a creat-o înaintea lui Hagi, a dat faliment anul trecut.
Gică Popescu a bătut sălile tribunalelor cu frecvența cu care colegii săi de generație de la Barcelona joacă derby-uri în Liga Campionilor.
FOTO: Bogdan Iordache
Rămas în anturajul fraților Ioan și Victor Becali, a încercat și rețeta infracțională a acestora, împărtășindu-le soarta. S-a făcut impresar și, îndrumat de cei doi, s-a apucat să facă matrapazlâcuri la transferurile de fotbaliști. Instanța a stabilit definitiv și irevocabil, în 2014, după 6 ani de procese, că Gică Popescu a făcut evaziune fiscală și spălare de bani, iar fostul titular al marii echipe pregătite de Bobby Robson a ajuns după gratii. Sentința a venit pe 4 martie 2014, exact cu o zi înainte de alegerile pentru șefia FRF care urmau să-l declare pe Gică Popescu președinte și succesor de drept al lui Mircea Sandu.
De menționat că la FC Barcelona mai activa, în 1996, un personaj ajuns acum în vârful fotbalului mondial. Portughezul Jose Mourinho, în 1996 asistent al managerului Bobby Robson, este acum manager la Chelsea Londra.
O poză excepțională: mijlocașul Guardiola și ajutorul de antrenor Mourinho în 1996, pe iarba de pe Camp Nou
Popescu, titular în ambele manșe ale Supercupei Spaniei din 1996
Pe 25 august 1996, în tur, a fost FC Barcelona – Atletico Madrid 5-2 (2-1). Marcatori: Ronaldo (min. 5 și 89), Giovanni (min. 31), Pizzi (min. 73), De la Pena (min. 75) / Esnaider (min. 37), Pantic (min. 57)
Pe 28 august 1996, în retur, a fost Atletico Madrid – FC Barcelona 3-1 (1-0). Marcatori: Lopez (min. 32), Esnaider (min. 64), Pantic (min. 76) / Stoicikov (min. 58)
În ambele manșe, Gică Popescu a fost titular și a jucat toate cele 90 de minute.