Mircea Geoană a vorbit despre situația fotbalului românesc în cadrul unui podcast.
Viitorul candidat pentru postul de președinte al României, în vârstă de 66 de ani, a fost invitat în cadrul unui podcast unde a abordat mai multe subiecte, printre care și situația din fotbalul românesc.
Mircea Geoană a mai candidat la alegerile prezidențiale în 2009, iar acum și-a dat demisia din funcția de secretar general adjunct al NATO pentru a candida din nou.
Mircea Geoană a vorbit, în cadrul podcastului „Vin de-o poveste”, moderat de Radu Țibulcă, despre sport, incluzând infrastructura, banii publici, dar și percepția sa despre modelele din fotbal.
De asemenea, posibilul candidat la alegeri a vorbit și despre abordările lui Gigi Becali și Dan Șucu la echipele lor de club, dar și despre nemulțumirile lui Gică Hagi legate de partea financiară.
„Eu cred că sportul și fotbalul în particular reflectă, de fapt, modelul de capitalism al țării respective. Și-n cartea mea spun asta, observând modul în care se întâmplă lucrurile.
Ăla britanic e foarte financiar, e pe bursă, investesc toți, ăla german e legat de landul plus banca, plus firma, e modelul industrial și de organizare statală, apoi socios de la Barcelona, Real sau Atletico Madrid, care reflectă acționariatul popular de pe vremea lui Franco, când a vrut să-i facă pe toți acționari în sistemul de pensie și s-a reflectat și-n fotbal…
La noi, e modul ăsta extrem de inegal în care se face sport de performanță, în particular fotbal, fiindcă ăsta e cel mai capitalist dintre toate, că acolo sunt și bani… Iar la cât de mulți suporteri are Steaua… În mod normal, e un superbrand, e și istoria… În mod normal, ai avea condiții de capitalism excepționale.
Eu nu vorbesc acum nici de Gigi, mi-e simpatic, vorbesc cu el când și când, n-am nicio problemă. Nu vorbesc nici de Dan Șucu, vorbesc cu el, sau de Neluțu Varga de la CFR sau ceilalți.
Eu vorbesc acum de faptul că există un fel de lucru neterminat, în sensul în care nu e clar care e raportul între banul public și banul privat. Construiește CNI-ul stadionul Giulești, Dinamo… Apoi Armata n-o lasă pe FCSB. E o brambureală totală!
De multe ori, când o autoritate locală bagă bani în sport, în handbal, în fotbal, în sportul juvenul de orice fel, este o suspciciune de corupție: «Aaa, e ban public!».
Bă, trebuie clarificat! În Italia, de exemplu, stadioanele sunt publice. În afară de Juventus, care și-a făcut [stadion], ăla de la Milano, unde joacă și Inter, și AC Milan, e al primăriei. Trebuie să clarificăm lucrurile astea.
În al doilea rând, modelul de finanțare… Unul care vine cu banul de acasă, cum e cazul lui Gigi, la FCSB, automat devine mai capricios. Și nu e vorba de el, ci în general.
Păi dacă eu sunt singurul finanțator al echipei, înseamnă că, automat, influența mea ca patron e una – nu chiar ca Gigi, să facă echipa (râde)…
În timp ce cluburi care sunt listate pe bursă, în care sunt mai mulți investitori, în care există o chestiune cu socios, automat devin cluburi mai organizate, mai structurate, și unde e mai ușor să începi să faci, (…) se aplică niște criterii de profesionalism și performanță”, a declarat Mircea Geoană.
Mircea Geoană a deschis subiectul despre modelele de business din fotbalul românesc și l-a amintit pe Dan Șucu, investitorul majoritar de la Rapid București. În același context, a vorbit despre reținerea companiilor străine de a investi în sportul nostru.
„Dan Șucu încearcă la Rapid (…) să facă o chestiune mai profesionistă, mai occidentală, cred că și în alte părți se încearcă. Și mai e ceva.
Pentru că proasta reputație a fotbalului a făcut ca marile companii străine din România să se ferească de fotbal ca sponsori… Ăia de la Udinese joacă pe piept cu Dacia și nu joacă FC Argeș, Mioveni, nu știu, să-și aleagă ei pe cineva. Joacă pe piept cu Ford în altă parte și nu joacă la Craiova.
Ceva nu e în regulă! Iar aici trebuie să intervină Statul și Guvernul și să spună: «Măi băieți, faceți profit la mine, vă încurajez, vă dau reducere fiscală dacă investiți în sport, îmi faceți creșe, îmi dați bani la muzeu».
Nu doar fotbalul e un loc în care trebuie să încurajezi investițiile! «Îmi faci o arenă publică pentru cinema, să meargă tinerii la un concert mișto».
Trebuie gândită relația capitalistă între ce face partea publică și ce face partea privată, ce face românul, ce face străinul. (…) Cred că fotbalul românesc, în mod normal, la o țară care astăzi are un PIB de 250 de miliarde de euro… Și dacă țara va ajunge la jumătate de trilion, undeva la 500 de miliarde în 7-8-9-10 ani de zile, asta înseamnă că deja ești într-o țară înstărită pe fond.
Lumea începe să-și permită, să cheltuiască, sponsorii să vină, reclama să conteze mai mult. Până atunci, eu cred că ne vom maturiza pe zona asta. Dar tranziția asta complicată este reflectată și în sport, dar și în fotbal. Fotbalul e cel mai vizibil din punctul meu de vedere, e martor al economiei și al societății”.
Gică Hagi aduce în fața oamenilor, nu de puține ori, problema banilor publici investiți in sport, iar Mircea Geoană a povestit un dialog avut recent cu „Regele”, referitor la această problemă:
„(…) Îmi spunea Gică Hagi, un om pe care-l admir enorm și pe care-l cunosc de pe vremea când juca la Sportul Studențesc… Ne-am văzut înainte de nunta lui Ianis și-mi spunea:
«Băi Mircea, am o chestie pe care n-o înțeleg cum s-o fac. Eu am abandonat brandul Viitorul și l-am dat la Farul, pentru că Farul m-a făcut om, și am dat ceva înapoi comunității de unde provin.
Și, în clipa de față, Clubul Municipal Farul Constanța nu are voie sau nu poate, nu vrea să investească în grupa mea de copii de la Viitorul, care e o grupă socială, nu e o grupă de performanță». El are o grupă în care se face și școală, se face și fotbal, și le dă un viitor acelor copii.
Probabil că legea nu permite ca din banul public să se investească într-o zonă privată. E un fel de «ciumă!» Se spune: «Aoleu, dacă a venit de undeva un ban public înseamnă că aduce corupție și nenorociri».
Trebuie să clarificăm treaba asta. Dacă banul public este un ban curat și cu un scop clar și dacă are niște criterii de performanță, atunci să-l acceptăm, să-l incorporăm într-un model, pentru ca apoi să vină în mod evident privatul și să spună: «OK, comunitatea îmi oferă infrastructura, eu dezvolt business-ul și facem un model.».
Modelul românesc de capitalism încă este neclar, e încă în devenire”, a adăugat Mircea Geoană, în dialog cu moderatorul Radu Țibulcă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER