Graeme Souness, amintiri de la meciul despre care Cornel Dinu a spus că Dinamo nu l-a câștigat pentru că nu a „umblat la arbitri”. „Polițiștii români ne-au făcut semn că ne taie gâtul”
Aprilie a fost luna în care românii și englezii au redescoperit după 36 de ani duelul dintre Dinamo și Liverpool. Era prima oară în istorie când o echipă din România juca o semifinală în Cupa Campionilor Europeni. Cornel Dinu a spus că trupa din „Ștefan cel Mare” nu a câștigat duelul pentru că nu a putut să dea bani arbitrilor. Internaționalul Graeme Souness și-a amintit de lovitura pe care i-a aplicat-o lui Lică Movilă, fără ca arbitrul să vadă.
Cornel Dinu a șocat fotbalul românesc. A descris drumul lui Dinamo în Cupa Campionilor Europeni din anul 1984 ca pe o aventură demnă de un film de spionaj. Se regăsesc în poveștile lui dezvăluiri despre valize cu bani pentru arbitri, dar și despre implicarea unor personaje importante din Securitate și din aparatul de conducere al statului comunist. „Mister” a declarat că la „dubla” cu Liverpool nu s-a ajuns la cei care conduceau meciurile, la fel ca în celelalte partide.
Declarațiile lui Cornel Dinu au stârnit numeroase reacții în rândurile jucătorilor dinamoviști. Cel mai emoționat, dar și cel mai marcat a fost Dumitru Moraru: „Tremur tot! Plâng ca un copil! Nea Cornele, nu-ți bate joc de nopțile nedormite de noi”, a spus în exclusivitate pentru ProSport, „Țețe” Moraru, portarul și căpitanul echipei. Gigi Mulțescu și Ioan Andone au ripostat după declarațiile lui Dinu.
Graeme Souness: „A fost cel mai bun pumn aplicat vreodată”
Ca o ironie, și jucătorii de la Liverpool și-au adus aminte de această „dublă”, tot în această lună. Britanicii au făcut un titlu de glorie din pumnul zdravăn încasat de Lică Movilă, chiar sub privirile arbitrului.
„A fost cel mai bun pumn aplicat vreodată. Movilă era cel mai rău dintre toţi. Lovea tot ce mişca, pe mine mă lovise de trei ori în picior! Cum de arbitrul n-a văzut nu o să știu niciodată”, s-a lăudat agresorul, fostul internațional scoțian Graeme Souness.
De altfel acesta este titlul din materialul publicat de „The Independent”. „A fost cel mai bun pumn aplicat vreodată”. (VEZI FAZA DE MIN 6.20)
Souness și-a amintit apoi că l-a văzut pe cel căruia i-a rupt maxilarul la ieșirea de pe teren.
„Stătea la gura tunelului cu un prosop în jurul capului și cu fața împachetată în gheață. Era alături de doi semeni foarte mari. Păreau poliţişti. Mă înfiorau”, şi-a mai amintit Souness.
Această poveste s-a întâmplat la meciul tur, iar manșa a doua s-a disputat pe 24 aprilie 1984 pe stadionul „23 August”. Alan Kennedy a mărturisit că s-a speriat destul de mult după vizita dintr-o țară din lagărul comunist.
„După golul lui Rush, au renunţat. Au vrut doar să ne lovească. Unul dintre ei m-a scos 10 metri în afara terenului. M-a zburat pur şi simplu. La final, soldaţii şi poliţiştii români ne-au făcut semne că ne taie gâtul. Pe Souness nu l-au prins să-l rupă. Eram prea inteligenți pentru români”, și-a amintit Kennedy.
Liverpool a câștigat ambele partide. S-a impus în Anglia cu 1-0, dar și la București cu 2-1. Singurul gol al echipei române a fost marcat de Costel Orac. În acel an, „cormoranii” au câștigat Cupa Campionilor Europeni după ce au trecut în finală de AS Roma.
Graeme Souness a vrut să-i rupă piciorul lui Iosif Rotariu
Graeme Souness a fost cunoscut ca un jucător foarte dur. Intra cu talpa sus mai des decât saluta. În anul 1987 a înfruntat Steaua, iar atacul criminal la Iosif Rotariu a fost inclus, de o publicație din Anglia, în „Top 5” al „celor mai dure faulturi din istorie”. În vremea respectivă, Souness era manager-jucător la Glasgow Rangers.
„M-a lovit în prima repriză și mi s-a umflat piciorul pentru că mi s-au spart niște ganglioni. Țin minte că doctorul mi-a scos lichid cu seringa, iar după două zile m-am operat. M-am uitat de multe la faza aceea. Am avut noroc, putea să mă nenorocească”, a retrăit momentul de groază Iosif Rotariu.
SURSA FOTO: independent.co.uk