Hagi s-a enervat, în urmă cu câteva zile, atunci când o tânără angajată la un post de televiziune l-a întrebat dacă meciul Dinamo – Steaua de duminică mai poate fi considerat derby, ținând cont de situația din ultimii ani. „Nu mai vorbiți așa că voi nu știți! E o istorie prea mare în spatele unor astfel de jocuri! Există interes pentru un astfel de meci, dar poate nu vedeți voi! Să nu uităm că se întâlnesc echipele care au istoria cea mai mare dintre cluburile românești?”, a replicat „Regele”, care a jucat pentru „roș-albaștri” în derby-urile cu Dinamo în perioada 1987-1990.
Istoria la care face referire Hagi este, într-adevăr, mare. Începând din 1948, neîntrerupt, timp de 67 de ediții, Steaua și Dinamo sunt antrenate într-o rivalitate fără sfârșit, o goană umăr la umăr care a clădit pas cu pas, indiferent de perioada istorică traversată, brandul „unicului derby”. În acest moment, nu există în fotbalul românesc un alt duel măcar comparabil ca durată și importanță la vârful clasamentului. Nu vorbim de o simplă rivalitate locală care, la un moment dat, a avut și unele implicații pentru fruntea clasamentului, ci de două echipe care, la nivelul ultimilor 67 de ani, au cucerit 43 de titluri: peste 70% din total!
Cătălin Hâldan, simbolul renașterii de la sfârșitul anilor ’90, și Florea Dumitrache, marele atacant al generațiie anilor ’70, sunt simboluri care dau identitate comunității dinamoviste dincolo de rezultatele de moment
Marea rivalitate dintre Steaua și Dinamo înseamnă pentru Liga 1 ceea ce înseamnă Celtic – Rangers în Scoția, Manchester – Liverpool în Anglia, Inter – Milan în Italia, Real – Barcelona în Spania și Benfica – Porto în Portugalia.
Steaua a terminat de 37 de ori înaintea dinamoviștilor. Cele mai mari diferențe în clasament au fost însă în favoarea „roș-albilor”
ProSport vă prezintă traiectoria celor două mari rivale din București în prima ligă din România începând din 1948 și până astăzi. Steaua a terminat de mai multe ori înaintea dinamoviștilor: de 37 de ori față de 29. Acest avantaj s-a realizat după Revoluție, până atunci Dinamo fiind în față. În același timp, Steaua n-a reușit niciodată să termine în clasament la o distanță zdrobitoare față de Dinamo, pe când gruparea din Șoseaua Ștefan cel Mare – da. În 1948, 1962 și 1966, distanța consemnată la final între cele două a fost de peste 6 locuri. Maximul istoric s-a consemnat în 1966, când Dinamo a terminat pe locul 3, iar Steaua – pe 12. În sens invers, diferența maximă de 5 locuri s-a consemnat chiar acum doi ani, în 2013, când Steaua terminat pe locul 1, iar Dinamo – pe 6.
Marius Lăcătuș, jucătorul care a câștigat cele mai multe trofee din istoria Stelei în anii ’80-’90, a devenit simbolul clubului și motiv de mândrie în marile meciuri cu Dinamo
Recordul pentru cea mai proastă clasare dintre cele două echipe le aparține tot steliștilor, care în ediția 1947-1948 au terminat pe locul 14 din totalul de 16 și ar fi trebuit să retrogradeze. În locul lor, în liga secundă au fost trimiși clujenii de la Dermata, care terminaseră pe 11.
Cele două cluburi au alternat perioadele de dominație
Statistica ne arată însă că astfel de perioade de dominație categorică fie a uneia, fie a alteia dintre echipe au existat permanent și că, întotdeauna, gruparea care părea căzută a reușit să revină și să inverseze trendul. Anii de început ai acestei mari rivalități le-au aparținut steliștilor, care din 1948 până în 1961 s-au clasat de 10 ori peste Dinamo. Apoi, timp de peste două decenii, începând din 1962 și până în 1984, , „roș-albii” au răsturnat spectaculos situația, terminând de 18 ori mai sus decât Steaua. Înceând din 1985 și până la Revoluție, „roș-albaștrii” au inversat iar raportul de forțe. Imediat după căderea regimului comunist, între 1990 și 1992, a fost o luptă relativ echilibrată, dar având totuși Dinamo într-un mic avantaj. Din 1993, Steaua a revenit în frunte și timp de șase ani a dominat cu autoritate nu numai duelul cu eternii rivali din Șoseaua Ștefan cel Mare, dar și fotbalul românesc.
După 1998, însă, Dinamo a renăscut din propria-i cenușă și, timp de peste un deceniu, a reechilibrat balanța. Până în 1999 până în 2009, „câinii roșii” au terminat de 6 ori înaintea steliștilor, care n-au reușit performanța inversă decât de 5 ori. Din 2010, profitând de problemele interne de la Dinamo, „roș-albaștrii” s-au instalat iar în frunte. Nici această supremație categorică nu este însă eternă și anul acesta au apărut deja premisele unei noi reechilibrări a duelului, după ce Dinamo a anunțat că intenționează să iasă din insolvență și să atace la anul titlul, iar Steaua și-a vândut vedetele și pare să fi intrat într-o criză care poate duce la pierderea campionatului în acest sezon.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER