Guvernul României a aprobat bugetele pentru reconstrucția stadioanelor „Steaua” și „Arcul de Triumf”. Suma uriașă pregătită pentru arena din Ghencea, marile probleme și durata estimativă a lucrărilor

Guvernul României a aprobat bugetul pentru reconstrucția stadioanelor „Steaua” și „Arcul de Triumf” în vederea organizării de către București a Campionatului European de fotbal din 2020, arată un comunicat oficial remis marți. Pentru arena din Ghencea au fost alocați 301.772.000 de lei (67 de milioane de euro), în timp ce în „Arcul de Triumf” se vor investi 126.411.000 de lei (aproximativ 27 de milioane de euro).

Noua arenă din Ghencea va avea o capacitate de 30.500 de locuri și o durată a lucrărilor estimată la doi ani și o lună. Grupurile sanitare, vestiarele, lipsa locurilor pentru presă, sala de conferințe sunt, explică guvernanții, problemele care împiedică desfășurarea evenimentelor sportive cu public: „Noul stadion Steaua va avea o capacitate de 30.500 de locuri iar durata lucărilor a fost estimată la 25 de luni. Cum prima grijă trebuie să o constituie condițiile asigurate spectatorilor, nu poate fi trecută cu vederea dotarea precară cu facilități sanitare și lipsa aproape în întregime a punctelor minime de servire și a punctelor de prim ajutor. Conform calculelor, grupurile sanitare existente sunt sub jumătate față de cerințele curente.

Apoi, vestiarele se află pe latura opusă Tribunei Oficiale. Deși această conformare nu este interzisă, apar probleme funcționale în special pentru presă, boxa presei fiind în tribuna 1 în timp ce zona mixtă trebuie organizată lângă vestiare. Circulația către sala de conferințe de presa este și ea o problema. Accesul echipelor către vestiare/părăsirea stadionului au loc pe latura tribunei 2, generând necesitatea unei noi zone de securitate (prima zona de securitate fiind accesul către Tribuna Oficială). În sfârșit, vestiarele actuale ale echipelor sunt vizibil sub normele curente în materie de suprafețe și spații asigurate.

În prezent stadionul nu mai poate fi utilizat pentru meciuri cu public. Pe de altă parte, o parte dintre condițiile UEFA (presa, echipe) nu sunt îndeplinite, iar condițiile pentru spectatori (calitatea „serviciilor”) sunt precare și ar rămâne precare chiar și în cazul unei renovari. Prin urmare intervenția asupra stadionului Steaua este absolut necesară”, se arată în comunicatul remis marți.

Cât despre Stadionul Arcul de Triumf, acesta va putea găzdui 8.100 de spectatori, iar durata lucrărilor e estimată la un an și nouă luni.

Pe lângă „Steaua” și „Arcul de Triumf”, în programul de modernizare pentru organizarea EURO 2020 se mai află Stadioanele Giulești și Ștefan cel Mare.

Publicat: 07 03. 2018, 15:44
Actualizat: 07 03. 2018, 16:37