Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că starea de urgență va înceta pe 15 mai, iar echipele vor putea reveni la antrenamente. Totul se va desfășura, însă, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Președintele AFAN avertizează că foarte puține echipe vor putea respecta protocolul stabilit și că se va ajunge la litigii.
Cluburile din România vor fi nevoite să respecte un set de reguli foarte stricte pentru a putea relua pregătirea în vederea finalizării sezonului.
Printre condițiile cerute se numără baza de pregătire (proprie, închiriată, hotel) în care fotbaliștii și staff-ul, fie el medical, de protecție sau bucătari, vor fi izolați în perioada pregătirii.
Președintele AFAN, Emilian Hulubei, avertizează că vor fi doar câteva echipe care vor putea respecta regulile. Hulubei este convins că se va ajunge la litigii și că totul se va decide la TAS.
„Protocolul care s-a aprobat în România este luat din Germania, dar oamenii nu s-au gândit că infrastructura nu este aceeași. Cred că sunt vreo cinci sau șase cluburi care pot respecta o parte din măsurile cerute de cei de la Minister.
Este foarte greu să aplici ce este în acest protocol. Părerea mea este că este facut de un grup de lucru care nu are nicio treabă cu sportul.
Atât noi, cât și FRF și LPF, am trimis niște amendamente la acest protocol. A avut loc o ședință în cadrul Federației, împreună cu reprezentanții echipelor de la Liga 3, unde varianta este înghețarea campionatului.
În liga 2 s-a propus un sistem play-off/play-out, dar încă nu se știe cum se va desfășura.
Sunt convins că vor fi litigii și totul se va decide la TAS. Vă aduceți aminte de barajul inventat cu Chiajna și Rapid, în 2013. Cu siguranță vor fi memorii la TAS, dacă Liga 3 se îngheață, iar Liga 2 sau Liga 1 nu”, a declarat Emilian Hulubei la Digi Sport.
O altă măsură impusă de protocol este testarea pemanentă a jucătorilor. Președintele AFAN crede că echipele vor putea plăti testele la început, dar și aici va fi o problemă dacă nu va interveni FRF:
„În prima fază, da, cred că vor putea. Mai ales la Liga 1, dar nu știu dacă există posibilitatea financiară să îi testeze la fiecare 48 de ore. Vor fi multe teste, nu sunt așa accesibile financiar, deci poate fi de discutat.
Cred că vor direcționa niște bani din bugetul FRF și al Ligii pentru a asigura testele, măștile, mănușile etc”, a mai spus Hulubei.
Președintele AFAN (Asociația Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România) are și o veste bună și spune că înțelegerile cluburilor cu jucătorii vor putea fi prelungire, în cazul în care va exista acordul ambelor părți:
„Am avut ședințe, s-au făcut modificările de regulament, sunt convenite de cam toate părțile. În mare parte se va rezolva această problemă. Cluburile vor putea prelungi contractele în cazul în care vor ajunge la un acord cu jucătorii.
Va trebui foarte mare atenție la securitate, la igienă. Se prăbușește totul, dacă se întâmpla ca unul, doi jucători să fie infectați și să intre în contact cu adversarii.
Exista însă și varianta ca, în cazul în care un jucător sau doi vor fi infectați, atunci să nu se oprească sezonul și să se meargă mai departe, dar cu măsuri drastice”, a încheiat Hulubei.
”Cu ziua de 15 mai 2020, sportivii profesioniști vor putea intra în cantonamente, în condiții speciale, dar va mai dura ceva până când se vor relua și competițiile. Acestea se vor relua după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele de pregătire vor fi deschise doar pentru sportivii profesioniști, nu și pentru amatori”, a declarat Klaus Iohannis cu câteva zile în urmă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER