Helmut Duckadam, 62 de ani! 12 lucruri inedite din cariera fostului portar care a cucerit de unul singur Cupa Campionilor Europeni
Helmut Duckadam astăzi împlinește 62 de ani. Fostul mare portar, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986).
Helmut Duckadam, 62 de ani! 12 lucruri inedite din cariera fostului portar care a cucerit de unul singur Cupa Campionilor Europeni
A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.
Cele trei plonjoane în partea dreaptă şi unul în stânga vor rămâne în arhiva sentimentală a istoriei fotbalului românesc, iar strigătul din noaptea de 7 spre 8 mai 1986 al crainicului TVR Teoharie Coca Cosma – „Apără Duckadam!” a rămas peste timp.
ProSport a găsit 12 momente importante din cariera fostului mare portar.
1. A avut curajul că în momentul în care a echipa Steaua a fost primită de către Nicolae Ceaușescu să nu-i se adreseze acestuia după șabloanele impuse pentru un astfel de moment. În loc de „Servesc Patria” i-a transmis „Sănătate” atunci când a ciocnit o cupă cu șampanie cu el.
2. După câștigarea trofeului a refuzat să-i dea mănușile unui copil de mingi care s-a ținut minute bune după el. Se spune că însuși Regele Spaniei și ar fi dorit acea pereche de mănuși.
Duckadam a lucrat ca vameș la Nădlac
3. La puțîn timp după ce s-a întors în țară a avut acel episod cu anevrismul, care i putea pune viață în pericol. Cel care l-a operat de urgență, în București a fost profesorul Cândea. Zvonistica vremii lansase ideea că Duckadam ar fi fost împușcat de Nicu Ceaușescu, la vânătoare, pentru că Duckadam ar fi refuzat să-i cedeze o limuzina primită din partea Regelui Spaniei.
Totul s-a dovedit a fi doar o poveste inventată, Duckadam neprimind nici o limuzină din partea Regelui și, evident, nu a fost împușcat de cel supranumit Prințișorul.
4. Înainte de câștigarea Cupei Campionilor Europeni, antrenamentele de pe stadionul Steaua se făceau sub supravegherea Armatei, din cauza radiațiilor de la Cernobîl. Specialiștii l-au sfătuit să nu prindă mingea la piept deoarece, în contact cu gazonul, aceasta putea păstra un grad ridicat de radioactivitate.
5. A lucrat că vameș că Nădlac. La un moment dat o trupa de lăutari care se întorcea din Franța i-a oferit un adevărat spectacol, doar pentru că aceștia aflaseră că el este pe tură.
6 A pierdut la un moment dat un pariu sportiv, fiind nevoit să-și taie mustață
7. Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită la București l-a dat drept exemplu, românilor, pe Helmuth Duckadam. Acesta i-a făcut ulterior o surpriză, oferindu-i o pereche de mănuși personalizate și o sticlă cu palincă, tot personalizată.
„N-avem pâine și salam, dar îl avem pe Duckadam”
8. După câștigarea Cupei Campionilor Europeni se născuse deja o zicală între români. „N-avem pâine și salam, dar îl avem pe Duckadam”.
9. A intrat în Cartea Recordurilor datorită faptului că reușit să apere patru lovituri de la 11 metri consecutiv.
10. Îi place pescuitul. Ori de câte ori are posibilitatea merge la pescuit cu prietenii.
11. Chiar dacă a fost plecat în America, prin Loteria Vizelor, a preferat să revină în România, neputînd să se acomodeze acolo.
12. Și-a vândut mănușile cu care a aparat cele patru penalty uri contra sumei de 3000 de dolari. Acestea au devenit propietatea unui român stabilit în Canada.
4 penalty-uri apărate la Sevilla pe 7 mai 1986
Vârful carierei sportive pentru Duckadam l-a atins în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ.
Cele patru lovituri consecutive de la 11 metri apărate jucătorilor barcelonezi – Alesanco, Pedraza, „Pichi” Alonso şi Marcos – l-au făcut pe fostul stelist să intre în „Cartea Recordurilor”.