Iată semnele clare că Dinamo merge spre retrogradare! Nimeni nu s-a salvat cu atâtea puncte după 20 de etape, iar poziția rușinoasă din topul celor mai slabe atacuri pe toată Europa, unde alb-roșii se bat cu amatorii de la Pontrypridd sau Pennarossa, dă palme istoriei! EXCLUSIV
Dinamo a tras o gură de aer după 2-0 în deplasare cu FC Botoșani, codașa Superligii, dar speranțele că vor evita retrogradarea în acest sezon par încă foarte departe. Realitatea din clasament, lipsa resurselor din teren și din buget, dar și modul la care se prezintă celelalte competitoare din primul eșalon sunt motive de îngrijorare acută pentru „câini”.
Astăzi, ProSport îți prezintă în exclusivitate concluziile unei analize în premieră care radiografiază situația la zi de la Dinamo în contextul ultimelor sezoane ale Superligii, dar și în raport cu ce se întâmplă în toate ligile europene la acest moment. Iată semnele clare că Dinamo merge spre retrogradare!
Cele 13 puncte ale lui Dinamo. Nimeni nu a scăpat cu atât de puține!
Actualul format al Superligii, cu 16 echipe la start și sezon regular urmat de play-off și play-out se află la a patra ediție consecutivă de implementare. Din sezonul 2023/2024, Dinamo a jucat 20 de meciuri în campionat, reușind să obțină doar 13 puncte. Ei bine, cu acest punctaj la acest punct al sezonului, de când există acest format, niciun club nu s-a salvat de la retrogradarea în Liga 2!
Analiza noastră acoperă toate sezoanele cu format identic, adică 2020/2021, 2021/2022 și 2022/2023 și ne oferă următoarele concluzii amare pentru „câini”. Pentru sezonul trecut, CS Mioveni avea 8 puncte după 20 de etape și a retrogradat. Alte formații cu 13 puncte sau mai puțin, câte are Dinamo acum, nu erau.
În sezonul 2021/2022, Dinamo a ajuns pentru prima oară în istoria sa în L2, după ce avea doar 12 puncte după 20 de etape de sezon regular. Însoțită la retrogradare de Academica Clinceni, 11 puncte.
Mai mult decât atât: au retrogradat echipe care aveau după 20 de meciuri chiar mai multe puncte decât are Dinamo azi!
Spre exemplu, FC Argeș și Chindia, care sezonul trecut aveau 22, respectiv 21 de puncte. Cu un sezon în urmă, Gaz Metan Mediaș stângea pe teren 19 puncte, dar care îi erau afectate de sancțiuni, și tot retrograda. La fel, în sezonul 2020/2021, trei formații au mers în Liga 2 deși aveau mai multe puncte cumulate decât Dinamo acum! Astra Giurgiu (19p), AFC Hermannstadt (17p) și Poli Iași (15p) au mers toate în eșalonul secund!
Atacul lui Dinamo? Sub Brera Strumica, Mondercange sau Sparta Selemet!
Impotența ofensivă e una din principalele cauze ale randamentului scăzut pentru Dinamo și ale situației din clasamentul la zi al Superligii. Cu doar 12 goluri marcate în 20 de meciuri, „câinii” propun ineficiență din partea atacanților dar și slăbiciuni mari când vine vorba de toată construcția atacatului, per total.
Am parcurs toate campionatele Europei la zi, identificând în primă fază ce formație are cel mai slab atac din fiecare ligă. Apoi, am realizat ierarhia agregată a ofensivelor catastrofale de pe continent în care, vom vedea, Dinamo București ocupă o poziție rușinoasă!
Practic, echipele cu cele mai proaste raporturi goluri marcate / meciuri jucate pot fi grupate în trei mari categorii, la acest moment. În prima avem cluburi care se apropie de o medie rezonabilă de 1 gol înscris pe meci sau chiar depășesc această bornă:
- 1,13 – Mondercange (Luxemburg)
- 1,05 – Lausanne Ouchy (Elveția)
- 1 – Mezokovesd (Ungaria)
- 0,94 – Telavi (Georgia)
- 0,92 – Panetolikos (Grecia), Casa Pia (Portugalia)
- 0,9 – Shirak Gyumri (Armenia), Ilves (Finlanda), Keflavik (Islanda)
- 0,88 – Zeljeznicar Sarajevo (Bosnia – Herțegovina), Aksu (Kazahstan)
- 0,82 – Cadiz (Spania)
Mai departe, formații în derivă, cu atacuri și mai slabe, dar care nu se apropie totuși de reperul negativ setat de Dinamo! Vorbim de echipe cu o medie de peste 0,6 goluri înscrise pe meci, până spre 0,8 goluri marcate per partidă:
- 0,78 – Rogaska (Slovenia), Ceske Budejovice (Cehia)
- 0,76 – Teuta Durres (Albania), Aalesund (Norvegia)
- 0,75 – Harju Laagri (Estonia), Vitesse Arnhem (Olanda)
- 0,73 – Istanbulspor (Turcia)
- 0,72 – Brera Strumica (Macedonia de Nord), LKS Lodz (Polonia)
- 0,7 – Sheffield United (Anglia)
- 0,69 – Super Nova (Letonia)
- 0,66 – FC Koln (Germania), Kortrijk (Belgia), Fushe Kosova (Kosovo), Baltika Kaliningrad (Rusia)
- 0,64 – Gabala (Azerbaidjan), Sparta Selemet (Moldova)
- 0,62 – Clermont (Franța), Empoli (Italia)
- 0,61 – Banga (Lituania), Radnik Surdulica (Serbia)
Ofensivă din categoria „așa nu” la nivel european
Dinamo București se regăsește între cele mai slabe 11 medii de goluri per meci ale tuturor campionatelor din Europa la acest moment! Cu doar 0,6 reușite / partidă, la egalitate cu codașa vecinilor bulgari și cu modesta Hapoel Ierusalim. Printre formațiile cu care Dinamo se luptă ca să evite ultimele locuri pe continent apar inclusiv unele de amatori, precum Pennarossa din San Marino, Santa Lucia din Malta ori Pontypridd din Țara Galilor, pe care alb-roșii, momentan, și doar după 2-0 la Botoșani, le depășesc!
- 0,6 – Dinamo București (România), Etar Veliko Tarnovo (Bulgaria), Hapoel Ierusalim (Israel)
- 0,56 – Livingston (Scoția)
- 0,55 – Zlate Moravce (Slovacia)
- 0,52 – Hvidovre (Danemarca), Ballymena (Irlanda de Nord), Rudar Pljevlja (Muntenegru)
- 0,47 – Austria Lustenau (Austria)
- 0,46 – Doxa (Cipru)
- 0,45 – Santa Lucia (Malta)
- 0,42 – Pontypridd (Țara Galilor)
- 0,4 – Minaj (Ucraina)
- 0,38 – Pennarossa (San Marino)
- 0,36 – NK Rudes (Croația)
Descoperă AICI cu ce atacant vrea Dinamo să își întărească ofensiva în această iarnă!