Ilegal non-stop. Cum au ajuns Real Vărăști și Speranța Săbăreni să voteze șeful cluburilor de fotbal din București. Zeci de echipe din alte județe sunt afiliate ilegal la AMFB, alte zeci joacă fără să fie afiliate. Toată lumea dă din umeri: merge și așa!

O brambureală de nedescris. Acesta este cuvântul care descrie bine situația din cea mai mare organizație locală fotbalistică din România, Asociația Municipală de Fotbal București. Câteva zeci din cele 125 de cluburi trecute pe tabelul membrilor afiliați la AMFB cu drept de vot la ultima Adunare Generală de alegeri sunt fără activitate sau au sediul în localități din afara Bucureștiului. În schimb, alte zeci de cluburi care participă la competiții nu sunt afiliate, unele neavând nici măcar toate documentele necesare pentru a participa. Situația este nu numai neobișnuită, dar și total în afara legii. Conducătorii Asociației, deși recunosc, ridică din umeri: fie nu e vina lor, fie n-au ce face.

Cazul pe care vi-l prezintă mai jos ProSport este o părticică din haosul în care se irosește fotbalul românesc sub înaltul patronaj al FRF, instituție care asistă cataleptic (și complice) la prăbușire.

Pe 5 aprilie 2017, la Tribunalul București, actuala conducere a Asociației Municipale de Fotbal București – parte a Federației Române de Fotbal – va încerca să anuleze ordinul Ministerului Tineretului și Sportului prin care i se supendă Certificatul de Identitate Sportivă. MTS, în urma unui control efectuat la AMFB astă-toamnă, a decis că neregulile găsite sunt atât de grave încât se impune suspendarea CIS – și, implicit, a activității – până la reintrarea în legalitate. Conform MTS, de la AMFB lipsesc documente esențiale nu doar pentru constituirea legală a Asociației, dar și privind membrii afiliați și activitatea de zi cu zi.

La ultima Adunare Generală a AMFB, în care a fost votat noul președinte, Marian Lumânare, pe lista membrilor afiliați cu drept de vot s-au aflat 125 de cluburi. Dintre acestea, conform informațiilor ProSport, 13 sunt din Județul Ilfov și alte 3 din Giurgiu. 21 de echipe nu au activitate cel puțin în acest sezon – unele, chiar de câțiva ani. Pe de altă parte, sursele ProSport spun că la competiții participă cel puțin 57 care nu sunt afiliate (și, teoretic, n-ar avea dreptul să intre în campionat), unele neavând nici măcar toate actele necesare.

Tudor Iacov, președinte FC Progresul: „Interesul este ca aceste cluburi să rămână în AMFB pentru că votează așa cum doresc șefii Asociației”

O Adunare Generală a AMFB în care să se voteze afilierea cluburilor aflate acum în competiție fără să fie membre și dezafilierea celor în neregulă ar putea reglementa o mare parte din probleme. Doar că, din motive aparent ciudate, actualii conducători întârzie să facă aceste demersuri. Marian Lumânare, actualul președinte, susține că, fiind contestat în instanță, se teme de asemenea operațiuni pentru a nu fi acuzat precum Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Șeful AMFB invocă greaua moștenire a lui Vasile Avram, precedentul conducător. Problema este că de la alegerea sa în funcție au trecut deja un an și câteva luni, interval în care nu s-a făcut absolut nimic.

În același timp, contestatarii lui Lumânare spun că acesta este direct interesat să mențină haosul – iar aici lucrurile capătă altă turnură. Tudor Iacov, președinte la FC Progresul București, afirmă că „este o permanentă încălcare a legilor și regulamentelor din partea actualei conduceri. Spre exemplu, deja s-a depășit termenul legal pentru organizarea Adunării Generale anuale, care ar fi trebuit deja să aibă loc. Actuala conducere a AMFB întârzie să ne informeze când va avea loc următoarea Adunare Generală. Interesul este ca aceste cluburi, unele fără activitate, altele din județe limitrofe, să rămână în AMFB pentru că acestea depind de bunăvoința șefilor Asociației. Aceste zeci de cluburi sunt o masă de manevră care votează așa cum doresc conducătorii Asociației. Cu ajutorul lor, Lumânare și echipa sunt siguri că orice tentativă de a-i schimba eșuează. Mai este și o mare miză financiară. Sunt mulți bani la mijloc proveniți din taxe. Iar marea miză nu o constituie campionatul de seniori, unde oricum sunt puține echipe, ci cel de juniori, unde părinții susțin, din banii lor, activitatea. Cu cât ai mai multe cluburi, cu atât îți vin mai mulți bani. Și atunci, închizi ochii și accepți și echipe din Giurgiu, și din Vrancea și de pe unde o mai fi. Legal, nu ai voie să primești însă aceste cluburi, dacă la ele în județ există competiție pentru categoria respectivă de vârstă”.

Datele au fost obținute de ProSport din surse neoficiale pentru că, din motive neelucidate, conducerea AMFB nu dă publicității informații precum numele tuturor cluburilor participante la competiții și câte dintre acestea sunt sau nu afiliate.

Liderii Ligilor 4 și 5 din campionatul Bucureștiului nu sunt membri AMFB!

Situația este absolut bizară. Cluburi precum Constructorul Bolintin Deal, Real Vărăști și Speranța Săbăreni, din Județul Giurgiu, au avut drept de vot la alegerile pentru șefia AMFB din ianuarie 2016. Prima grupare nu s-a prezentat, în schimb celelalte două au fost în sală și au și votat! Situația este similară și cu multe alte cluburi din Ilfov.

Pe de altă parte, în acest moment lider în Liga 4 este Progresul Spartac 1944, club neafiliat la AMFB. Cu alte cuvinte, dacă acest sezon va fi validat de FRF și MTS, iar Progresul Spartac câștigă campionatul, Bucureștiul va propune la barajul pentru Liga 3 o echipă care nu face parte din Asociație. Tot două cluburi neafiliate, AFC Rapid și CSM CFR București, conduc în cele două serii ale Ligii 5. Anomalia ar fi fost evitată dacă s-ar fi convocat o Adunare Generală care să aprobe afilierea acestor grupări.

Dincolo de situațiile particulare, cazul AMFB poate fi considerat o situație de manual în care un snop inițial de ilegalități duce la o reacție în lanț care scapă de sub control. Azi, nimeni nu pare să mai știe cum se poate rezolva o criză în care conducerea este contestată și se teme să convoace membrii afiliați, actele nu sunt în regulă, MTS vrea să suspende activitatea AMFB, diverse cluburi reclamă abuzuri pe bandă rulantă.

Totul se petrece cu acordul tacit al FRF. Instituția condusă de Răzvan Burleanu a fost întrebată de ProSport, în urmă cu trei săptămâni, dacă știe ce se întâmplă la AMFB, dacă este legal ca echipe din alte județe să fie afiliate și să joace în campionatul Bucureștiului și ce se va întâmpla dacă Asociația pierde în instanță procesul cu MTS. Departamentul Juridic al federației a răspuns că „a fost informată” despre decizia MTS. Nicio vorbă despre preocuparea pentru legalitatea situației de la AMFB, despre o eventuală investigație proprie privind respectarea regulamentelor.

Tudor Iacov, președintele FC Progresul, a povestit pentru ProSport că noua conducere a FRF a aflat de dezastru încă din 2014, imediat după ce a fost aleasă, și că a promis că va acționa pentru a readuce situația în limitele legale. De atunci au trecut trei ani și nu s-a întâmplat absolut nimic.

INTERVIU | Marian Lumânare, președintele AMFB: „Nu pot să fac dezafilieri. Să nu pățesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv!”


Marian Lumânare, șeful AMFB, s-a bucurat astă-vară de organizarea impecabilă a Europenelor din Franța. Credit: Facebook

ProSport: Domnule Lumânare, pot echipele din alte județe să joace în campionatul Bucureștiului?
Marian Lumânare, președintele AMFB: Conform cu statutul, cu acordul ambelor asociații județene, s-ar putea. S-ar putea face o… Noi avem o echipă din Focșani care vine și joacă duminică de duminică. Are acordul AJF-ului respectiv. Am avut o echipă de la Giurgiu care a venit și a jucat. Nu e o problemă! Eu am moștenit aceste chestiuni, cu afilierea cluburilor din Ilfov.

Dar vi se pare OK?
Sincer să fiu, la nivel de seniori, nu! La nivel de copii și juniori, unde județul respectiv nu-i oferă competiție…

Da, de acord cu dumneavoastră, dacă nu ai cu cine să joci, e normal să participi la competițiile din județul vecin. Dar la seniori eu știu că Ilfov are campionat. Sau mă înșel?
Are campionat, dar acum dacă eu am moștenit, de exemplu, Dobroeștiul, care Dobroești știți unde este poziționat geografic(n.r. – localitate din nord-estul Bucureștiului lipită de oraș)… Ei fac antrenamentele pe Granitul, joacă pe artificial la Juventus Colentina… Ei sunt mai mult din București. Nu le convine, pur și simplu. Eu am discutat punctual cu dumnealor. Le-am spus: domnule, eu vă spun la modul cel mai sincer, nu am făcut afilieri și dezafilieri până acum pentru că eu nu… Îmi contestă colegii mei și calitatea de președinte. Au contestat alegerile… Am câștigat la fond, dar beneficiind de căi de atac, au tergiversat puțin. Dar în momentul în care se va produce înregistrarea mea la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, automat o să procedez la afilieri și dezafilieri. Numai dacă nu cumva cei de la Ilfov își schimbă poziția. Sau Dobroești, sau cine mai e acolo, îmi vine cu negație.

Deci cei din Ilfov care joacă în campionatul dumneavoastră au acordul AJF Ilfov?
Așa ar trebui să aibă. Numai că aceste echipe au fost afiliate de domnul Avram de acum câțiva ani de zile. Eu nu am avut… Am moștenit o stare de fapt pe care trebuie să o gestionez. Nici nu pot să fac dezafilieri, pe de o parte, pentru că n-am… Susțin colegii noștri că n-am calitatea deplină. Să nu pățesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv! Că, vă dați seama, nici lor nu le convine să-i dezafiliez în plin campionat, să le spun nu mai jucați la București! Este o situație mai delicată, pe care nu știi cum s-o negociezi ca să mulțumești pe toată lumea. Nu poți să-i mulțumești pe toți.

Am văzut că sunt foarte multe echipe din Ilfov și din alte județe care joacă în campionatul Bucureștiului. Cred că sunt zeci!
Corect. V-am spus, eu am moștenit o situație de pe timpul domnului Avram. Eu am preluat și trebuie să gestionez.

Publicat: 16 03. 2017, 14:44
Actualizat: 16 03. 2017, 17:33