Impactul stranierilor din Liga1 la ultimele patru ediții ale CM
â—¦ România nu a participat la un Campionat Mondial din 1998. Nici Liga1 nu excelează la acest capitol, iar Mondialul din Africa de Sud a fost singurul la care stranieri care activau în campionatul nostru au făcut parte din loturile echipelor calificate
Primul eșalon este repetent când vine vorba de jucătorii pe care îi trimite în Brazilia, la Mondialul de fotbal. România a ratat calificarea la acest turneu final în urma barajului din noiembrie, când Grecia a dispus în dublă manșă de reprezentativa noastră. La Pireu, jucătorii lui Victor Pițurcă au pierdut cu 3-1, în timp ce pe Arena Națională returul s-a încheiat 1-1. Nici stranierii din campionatul nostru nu excelează deoarece Liga 1 nu va trimite la Rio vreun fotbalist cu cetățenie diferită de cea română.
Trei foste prezențe din prima ligă în Brazilia
La ediția din acest an vom putea vedea în competiție trei jucători care au activat în prima ligă românească în trecut. Beto, portarul Portugaliei, a obținut un titlu de campioan cu CFR Cluj la finele sezonului 2011-2012. În prezent, acesta este portarul Sevillei, iar finala Europa League l-a avut ca erou pe lusitan, care a apărat două penalty-uri în cadrul loteriei ce a dus trofeul în curtea andaluzilor.
Un alt component al echipei ardelene a fost Alvaro Pereira. Fundașul uruguayan a făcut parte din lotul care reușea să aducă primul titlu din vitrina clujenilor, în 2008. În ediția 2008-2009 a Ligii Campionilor a impresionat, iar prestațiile din partidele cu AS Roma și Chelsea i-au atras atenția clubului FC Porto. După o perioadă fructuoasă petrecută în Portugalia, care a conținut și trofeul Ligii Europa din 2011, sud-americanul s-a transferat la Internazionale Milano, unde activează în prezent.
Cel mai controversat membru al acestui trio este hondurianul Carlo Costly. Acesta a refuzat să se mai întoarcă la acțiunile clubului SC Vaslui, în pofida faptului că avea semnat un contract pe trei sezoane. Salariul fotbalistului era uriaș pentru nivelul Ligii1, ridicându-se la aproximativ 350.000 de euro. Gestul i-a atras și suspendarea din partea FIFA, iar timp de un an și jumătate acesta a fost șomer. În prezent, Costly este legitimat la Real Espana, o formație din Honduras.
Careu „K” la Mondialul din 2010
În urmă cu patru ani, Liga 1 a trimis patru stranieri pe continentul african. Pantelis Kapetanos, legitimat și atunci la Steaua, a fost păstrat de către Otto Rehhagel în lotul grecilor care a participat la acel turneu final. Atacantul elenilor a bifat doar 29 de minute în jocul de deschidere, pierdut de europeni cu 0-2 în fața Coreei de Sud.
Pe lângă acesta, Dușan Kuciak, care juca la Vaslui și Jan Kozak, fotbalist ce evolua pentru Politehnica Timișoara, au făcut parte din lotul Slovaciei. Acesta din urmă a evoluat doar în partida cu Paraguay, încheiată cu victoria sud-americanilor cu 2-0, în timp ce goalkeeperul nu a fost folosit nici măcar un minut .
Nu în ultimul rând, Emmanuel Kone s-a deplasat în Africa de Sud ca și component al team-ului Coastei de Fildeș, dar nu a jucat deloc în „grupa morții”, cea în care ivorienii au dat peste Brazilia, Portugalia și Coreea de Nord.
Un alt episod de menționat e reprezentat de cele două jocuri în care hondurianul Edgar Alvarez a evoluat pentru naționala țării sale: 0-0 cu Elveția și 0-1 cu Chile. În vara anului 2012, acesta avea să fie transferat de Dinamo, dar evoluțiile sale pentru trupa câinilor au dezamăgit, punctul culminant fiind derby-ul cu Steaua din turul ediției 2012-2013. La doar câteva minute după începerea partidei, acesta a suferit o ruptură musculară, iar problemele fizice au dus la vânzarea fotbalistului după doar câteva luni de zile.
Episodul Ze Kalanga
Turneul final din 2006, găzduit de Germania, a fost în atenția scouterilor clubului Dinamo. Aceștia l-au monitorizat pe mijlocașul Ze Kalanga, care a evoluat în fiecare din cele trei partide pe care naționala Angolei le-a disputat în grupa D, alături de Portugalia, Mexic și Iran. Africanii au terminat pe trei acea grupă cu două puncte, golul lui Pauleta fiind cel care a produs singura înfrângere a acestora la acel Campionat Mondial.
Fotbalistul a fost transferat de bucureșteni în vara acelui an, iar acesta a fost o piesă importantă în contextul titlului câștigat la finele sezonului 2006-2007. Din cauza personalității sale dificile și a faptului că obișnuia să nu se prezinte în timp la reuniuni, a fost împrumutat la Boavista în 2007. În cele din urmă, „roș-albii” au renunțat la serviciile jucătorului în ianuarie 2010, când Ze a fost achiziționat de Recreativo de Libolo, în schimbul a 500.000 de euro.
Număr de stranieri la ultimele patru ediții ale CM
Ediția 2002 – 0
Ediția 2006 – 0
Ediția 2010 – 4
Ediția 2014 – 0
*cifrele se referă la fotbaliștii care activau în Liga1 la momentul disputării turneului
Articol scris de Cătălin Rusu