Încă o echipă de tradiție renaște în fotbalul românesc: „Sper că vom ajunge cât mai repede în Liga 1!”
Fotbalul românesc și-ar putea recupera una dintre echipele de tradiție. Teodor Birț, fostul președinte al celor de la FC Hermannstadt, anunță revenirea la viață a celui mai cunoscut club de fotbal din Sibiu.
După Timișoara, Ploiești, Pitești sau Constanța, un alt oraș și-ar putea recupera echipa fanion. Inter Sibiu ar putea reveni la viață, chiar dacă Sibiul are deja două echipe „grele” cu care se poate mândri: FC Hermannstadt, dar mai ales Gaz Metan Mediaș. Județul și-ar putea recupera și echipa-fanion.
Inter Sibiu ar putea reveni la viață: „Sper că vor ajunge câte mai repede în Liga 1!”
Noua formație are lotul conturat și va pleca la drum din Liga 4, spune Teodor Birț, cel care a pus bazele noului proiect:
„Este vorba despre un proiect nou. De ce Inter Sibiu? Pentru că Inter Sibiu este echipa cu cea mai mare performanță a orașului Sibiu, este echipa iubită de toți sibienii, este echipa care a câștigat Cupa Balcanică și pot să vă spun că în cei patru ani de zile în care am condus Clubul Hermannstadt foarte multă lume m-a întrebat de ce FC Hermannstadt și nu Inter Sibiu?
Nu puteam să răspund, dar acum am considerat că dacă încep un proiect nou acesta este obligatoriu să se numească Inter Sibiu. Considerăm oportun să începem de la Liga 4.
Am trimis actele la Ministerul Tineretului și Sportului, pentru obținerea certificatului de identitate sportivă care este obligatoriu, pentru a ne înscrie în Liga 4 în Campionatul Județean și având în spate experiența, parcursul foarte bun pe care l-am avut cu AFC Hermannstadt, sper eu că vom reuși aceeași perfomanță și cu Inter Sibiu pentru a-l putea aduce foarte repede pe prima scenă a fotbalului din România.
Plecarea din Liga 4 ne ajută ca să punem o bază solidă în această construcție, astfel încât în momentul în care vom ajunge în ligile superioare, respectiv Liga 2 și apoi Liga 1, acest club să aibă o construcție sănătoasă, o imagine și o susținere foarte bine puse la punct.
Este obligatoriu, din punctul meu de vedere, ca un club să se susțină singur. Iar pentru asta e nevoie de o imagine bună, de foarte mulți susținători. Am plecat în acest proiect cu o construcție nouă, curată, tocmai pentru că una dintre condițiile ca suporterii să vină aproape de noi este aceasta”, a spus Teodor Birț, pentru Ora de Sibiu.
Inființată în 1982, Inter Sibiu a avut cel mai bun sezon în 1990-1991, atunci când a terminat pe locul 4 în Liga 1, dar a câștigat și Cupa Balcanică.
Clubul a dispărut din fotbalul românesc în 2000. Între jucătorii de seamă ai sibienilor au fost Mihail Majearu, Gheorghe Mihali, Ovidiu Maier, dar mai ales Dorinel Munteanu. Viorel Hizo, Florin Halagian și Cornel Țălnar sunt numele mari care au stat pe banca lui Inter Sibiu.
Readucerea la viață a echipelor de tradiție nu este scutită de scandalurile clasice din fotbalul românesc. Cel mai recent exemplu este cel de la Rapid, care stă pe un butoi cu pulbere după ce actuala echipă din Liga 2 a ratat promovarea, dar a pierdut și marca Rapid.
„Este un abuz strigător la cer, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat de nenumărate ori statul român pentru situații similare. Nu știu dacă este cineva în spatele acestui abuz și care sunt interesele. Pentru mine prezintă interes doar respectarea legii, mai ales de către judecător!
Este cert însă că vom face apel și acest abuz va fi sancționat în scurt timp. Mărcile notorii Rapid au fost legal înregistrate, sunt intens folosite de clientul meu, singurul care la acest moment este implicat în fotbalul profesionist din România”, a declarat Dragoș Vilău, avocatul Rapidului, în exclusivitate pentru ProSport.