Încă un fost finanțator de Liga 1 reținut pentru nereguli în fotbal. Ioan Hămbășan, personaj central în ancheta ProSport „Blaturi cu Voința”, acuzat de luare de mită și suspect de evaziune fiscală
Acuzat în urmă cu doi ani că ar fi comandat trucarea a două meciuri ale Voinței Sibiu pentru câștiguri la pariuri, Ioan Hămbășan a fost arestat marți pentru 24 de ore. Omul de afaceri din Sibiu a fost prezentat în fața judecătorilor Tribunalului Alba cu propunere de reținere pentru 29 de zile. Hămbășan este acuzat de luare de mită. ProSport rememorează episoadele tulburi în care a fost implicat fostul patron al Voinței Sibiu, echipă care în 2012 evolua în Liga I.
- Hămbășan a fost arestat marți pentru luare de mită. Afaceristul ar fi solicitat 200.000 de euro pentru a vinde un imobil la o valoare sub cea a pieței
- Afaceristul din Sibiu este omul indicat că a comandat două blaturi pentru pariuri în 2012, atunci când era finanțatorul Voinței Sibiu, formație care evolua în Liga I
- Hămbășan a fost bănuit de evaziune fiscală la Voința, mai mulți jucători ai ardelenilor fiind audiați de Direcția Generală Anticorupție în iulie 2012
Blaturile din Antalya făcute la ordinul lui Hămbășan
George Hermann*, un fost fotbalist al Voinței a cărui identitate a fost protejată de reporterii ProSport, dezvăluia în octombrie 2012 că formația ardeleană a aranjat pentru pariuri două meciuri din cantonamentul de iarnă, din Antalya. Informațiile furnizate de jucător primeau ulterior confirmări din partea lui Marius Postolache și Doru Buican, doi coechipieri de la Sibiu. Postolache, fotbalist care a evoluat în repriza secundă a meciului cu Cracovia, părăsea terenul fără voia antrenorilor ca formă de protest față de blatul pus la cale.
Ce-au spus fotbaliștii Voinței Sibiu despre meciurile cu Cracovia Krakow (0-3) și Dacia Mioveni (3-0)
- George Hermann*: La pauza amicalului cu Cracovia i-am auzit pe Beza și pe Grigore spunându-le băieților să o lase mai moale, că trebuie să luăm trei goluri”
- Doru Buican: „Am auzit că în meciul cu Cracovia trebuia să pierdem cu 3-0. Vorbeau jucătorii pe margine. Eram lângă ei, dar nu am vrut să știu cine vorbește”
- Marius Postolache: „Așa este, am ieșit de pe teren. Nu eram accidentat, dar nu am vrut să joc într-o piesă de teatru”
Ioan Hămbășan, patronul echipei, a fost indicat de sursele ProSport drept omul care a cerut aranjarea partidelor. „El le-a spus oamenilor că, în cazul în care nu vor face asta, nu vor mai fi bani și nimeni nu își va mai primi salariul”, explica George Hermann*. În cantonamentul din Antalya, Hămbășan a fost prezent chiar la meciurile bănuite că ar fi fost trucate. „O să suport consecințele dacă se dovedește că eu am făcut ceva necurat. Lucrurile sunt întâmplate, deci nu putem să facem ceva ca să le evităm sau să le schimbăm”, se apăra Hămbășan în timpul unei conferințe de presă ținută la Sibiu, la care au participat și doi reporteri ProSport.
Tot potrivit mărturiilor lui George Hermann*, cele două meciuri suspecte au fost arbitrate de Ionuț Iacob, un fost „central” din ligile inferioare. În momentul în care a fost adus în Antalya, Iacob renunțase la arbitraj și lucra ca șofer pe TIR în Germania. Tot din șirul anomaliilor descoperite în cantonamentul Voinței din iarna lui 2012: după meciul cu Cracovia Krakow, pierdut cu 3-0, oficialii ardelenilor postau pe site-ul oficial că în repriza a doua, atunci când au fost primite golurile, antrenorul Pelici a testat doi fundași croați. În realitate, ardelenii nu au avut niciun jucător străin în probe în acea partidă și totul făcea parte dintr-un plan firav de a acoperi înfrângerea. Confirmare a venit chiar din partea tehnicianului Pelici: „N-am testat niciun croat în partida cu Cracovia”. Marius Lungu, directorul sportiv al clubului, oferea o explicație halucinantă pentru așa-zisa eroare: „Poate a fost un sârb. Eu așa le zic la toți din fosta Iugoslavie: croați”.
În iulie 2012, un grup de fotbaliști ai Voinței Sibiu au fost audiați de procurorii Direcției Generale Anticorupție Sibiu. Fotbaliștii au fost întrebați despre contractele pe care le aveau încheiate cu formația ardeleană și despre partidele bănuite de blat din Antalya. Anchetatorii îi bănuiau pe conducătorii Voinței de evaziune fiscală. Un fost fotbalist al sibienilor explică modalitatea prin care își primea banii la clubul patronat de Ioan Hămbășan: „Contractele noastre erau făcute în felul următor: ei plătesc 600 de lei sau cât vine salariul minim, iar restul de bani sunt trecuți sub ce formă vor conducătorii: prime, bonusuri. Nu se plătesc taxe și impozite și, automat, asta este evaziune fiscală”. Procurorii DGA au ridicat atunci contractele fotbaliștilor Voinței de la sediul LPF, lucru confirmat parțial de Claudiu Popa, șefu Departamentului de Competiții: „Chiar dacă ar fi așa, nu v-aș putea spune în mod oficial”.
Tentativă de șantaj cu Postolache
Încolțit de dezvăluirile făcute de fotbaliștii aflați sub contract cu Voința Sibiu, dar în special de declarațiile date de Marius Postolache, Hămbășan a ales să riposteze cu o tentativă de șantaj. Afaceristul a vrut să profite de un conflict al fotbalistului cu un suporter și a încercat să-i convingă, conform surselor din club, pe părinții băiatului să depună plângere la Poliție împotriva lui Postolache. Refuzul acestora nu l-a împiedicat pe Hămbășan să îl amenințe pe Postolache: „Există o plângere depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Ea a fost făcută de cel pe care l-a agresat Marius Postolache”. Poziția oficială a instituției a demontat tot scenariul construit pe grabă de Hămbășan: „Nu există nicio plângere făcută pe numele lui Marius Postolache”.
Arestat pentru luare de mită: mese pentru echipă și 200.000 de euro
Marți după-amiază, Ioan Hămbășan a fost arestat pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită. Conform procurorilor DNA, afaceristul din Ardeal, administrator al unei societăți (ATCOM) care deține mai multe spații comerciale în Sibiu , a solicitat mese zilnice (aproximativ 100 de porții pe zi) timp de doi ani pentru componenții echipei de fotbal CSU Voința Sibiu unor chiriași cu restanțe pentru a nu rezilia contractul și pentru a le amâna plata chiriei. În evidențele contabile ale societății comerciale pe care funcționa clubul de fotbal existau facturi și chitanțe de plată pentru aceste servicii, dar, în realitate, Voința Sibiu nu a plătit niciodată contravaloarea acestora.
Al doilea moment în care Hămbășan a solicitat și a primit mită, conform procurorilor DNA, s-a petrecut în urmă cu un an. Omul de afaceri a solicitat atunci 200.000 de euro pentru a vinde un imobil aflat în proprietatea ATCOM fără licitație și la un preț sub valoarea de piață, folosind o evaluare a spațiului de dinainte de amenajare. În schimbul celor 200.000 de euro, Hămbășan a promis că va convoca Adunarea Generală a ATCOM și îi va convinge pe restul asociaților să voteze vânzarea imobilului. Fostul finanțator al Voinței Sibiu s-a ținut de cuvânt, dar tranzacția a fost blocată de intervenția autorităților. Acum, procurorii au cerut pentru Ioan Hămbășan un mandat de arestare de 29 de zile.