Încă un patron arestat în Liga 1? Ioan Niculae, acuzat de DIICOT în „Dosarul Bica”. Finanțatorul Astrei i-ar fi propus fostei șefe a structurii anticorupție 3,5 milioane de euro pentru a-l salva de un dosar

Patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae, este implicat în dosarul în care fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv în dosarul retrocedărilor, scrie jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său. Potrivit acestuia, Niculae ar fi oferit 3,5 milioane de euro mită pentru tergiversarea unui dosar până la apariția prescripției

  • Niculae a discutat cu Liviu Dragnea pentru ca vicepremierul să intervină pe lângă Alina Bica în vederea tergiversării dosarului în care era inculpat pentru subminarea economiei naționale

Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv în 22 noiembrie pentru abuz în serviciu, în cazul unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat în București în valoare de 60 de milioane de euro. Iar de aici, procurorii au urmat diferite fire care au dus la oameni importanți de afaceri din România. Potrivit jurnalistului Robert Turcescu, care a publicat pe site-ul personal o parte din rechizitoriul anchetatorilor, e vorba despre Ovidiu Tender, Dorin Cocoș, Bogdan Buzianu și Ioan Niculae, finanțatorul Astrei Giurgiu.

Robert Turcescu a publicat pe blogul personal documentele din dosarul întocmit de procurorii DIICOT

Potrivit blogului lui Turcescu, la pagina 3 a Ordonanței de disjungere a cauzei se vorbește despre cazul lui Ioan Niculae, inculpat într-un dosar de subminare a economiei naționale. Potrivit sursei citate, Niculae a intervenit pe lângă Liviu Dragnea, vicepremier al României, pentru ca acesta să discute cu Alina Bica pentru tergiversarea dosarului până la apariția prescripției. În respectiva Ordonanță se arată că Niculae a plătit 3,5 milioane de euro către Bica pentru a realiza acest lucru, adăugând totodată că o va sprijini pentru a deveni Procuror General. La rândul ei, Bica a intervenit la nivelul procurorului de caz, cerându-i să oprească investigațiile pe care le derula cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Dragnea.

Dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae”

Dosarul pentru care Niculae cerea tergiversarea era cel în care a fost acuzat de DIICOT de subminarea economiei naționale. Numit de presă „Dosarul gaze ieftine pentru Niculae”, dosarul îl acuza pe Niculae de „complot și subminarea economiei nationale” în care sunt acuzați circa 40 de șefi din cadrul Ministerului Economiei, ANRE și Romgaz pentru ca ar fi favorizat firma miliardarului Niculae, care a primit gaze la preț redus. Prejudiciul a fost estimat de procurori la 130 de milioane de dolari. Pe 23 iunie 2014, DIICOT a decis ca Niculae, alături de soția sa, Domnița, și fiica sa, Adina Elena, să fie puși sub urmărire penală pentru infracțiuni de sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor.  

1,1 miliarde de euro este averea lui Niculae, potrivit Capital

Imediat, DIICOT a pus sub sechestru toate bunurile lui Niculae care au fost declarate la Fisc. Potrivit Evenimentul Zilei, averea lui Niculae e formată dintr-o casă într-o zonă rezidențială a Bucureștiului, cu o suprafață construită de 1.859 metri pătrați, un apartament pe Bulevardul Unirii din București, plus alte nouă terenuri în zone centrale ale Capitalei. Totodată, terenuri din Ploiești, Bușteni, Zimnicea sau din județele Teleorman și Giurgiu au fost indisponibilizate. Alte cinci conturi deschise la bănci au fost puse sub sechestru, la fel ca și acțiunile deținute de Niculae la firmele sale, printre care Amurco Bacău, un combinat chimic, Interagro, cu afaceri în agricultură, Interagro SA, grupul de companii deținut de Niculae sau Zahărul Zimnicea, o fabrică de zahăr.

Are trei combinate în insolvență

Problemele lui Niculae au fost reliefate și de decizia miliardarului de a băga în insolvență trei dintre cele mai mari șase combinate pe care le deține. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești sunt cele trei companii care au primit acest „regim”, decizia fiind luată chiar de Niculae pentru a-și adăposti averea de la o eventuală poprire a conturilor de către Stat. „Insolvența nu e ceva rău, înseamnă reorganizare și curățare de datorii. Statul, prin multiplele lui entități, Garda Financiară, Garda de Mediu, începuse să mă hărțuiască, ca să-mi ia banii. Pasămite, aș fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor și nu pentru chimizare, în fabrică. Cum să spui așa ceva, cum să spui că am vândut gazele, când fiecare metru cub a intrat în fabricile de îngrășăminte, lucru demonstrabil cu acte! A, vrei tu stat să-mi poprești conturile și să-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intrăm în insolvență și în reorganizare, și căpătăm protecție împotriva creditorilor. E o măsură de autoconservare„, a explicat Niculae pentru economica.net. Interesant e că la toate cele trei companii, InterAgro este creditor majoritar, având peste 50% în Consiliul de Administrație, prin urmare Niculae decide cum va arăta planul de reorganizare al combinatelor. 

Publicat: 14 12. 2014, 16:55
Actualizat: 15 12. 2014, 08:33