Incredibil, Gică Hagi, Ladislau Boloni și Bănel Nicoliță s-ar putea duela în 2024 la EURO! „Ni-i dorim ca selecționeri sau pentru promovare la turneul cu 27 de formații”. În paralel cu tricolorii lui Edi Iordănescu, tot în Germania, joacă aromânii, romii și maghiarii din România la Europeada minorităților, alături de bulgari, cehi ori slovaci! EXCLUSIV

Incredibil, Gică Hagi, Ladislau Boloni și Bănel Nicoliță s-ar putea duela în 2024 la EURO!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Românii așteaptă EURO 2024, tricolorii lui Edi Iordănescu s-au calificat entuziasmant iar turneul final din Germania ne va transpune din nou, cu siguranță, în starea de emoție, nerăbdare și sărbătoare care pictează verile inubliabile ale generațiilor. Dar, în paralel cu provocarea lui Stanciu, Drăgușin și Ianis Hagi, nemții vor găzdui în iunie și iulie anul viitor, alături de danezi, un alt Campionat European! Unul special, al reprezentativelor minorităților! Iar acolo vom avea mai multe echipe legate de țara și fotbalul nostru, printre care aromânii, romii și maghiarii! Cu conexiuni râvnite de cei implicați spre Gică Hagi, Bănel Nicoliță și Ladislau Boloni!

ProSport îți prezintă în exclusivitate, printr-o incursiune spectaculoasă, tot ce înseamnă Europeada, ce surprize pregătesc reprezentativele de la noi și care e povestea turneului fermecător ce aduce laolaltă, în același timp cu EURO 2024, bucuria fotbalului din comunitățile minoritare ale continentului!

Ce este Europeada, unde minoritățile îi cer pe Gică Hagi, Boloni și Bănel

Europeada se află la a cincea ediție, a debutat în 2008 și se organizează teoretic o dată la patru ani, precum Europeanul celor de la UEFA. Participă diferite reprezentative ale minorităților naționale de pe continent, alcătuite exclusiv din fotbaliști amatori, juniori sau jucători retrași din fotbalul profesionist. Până acum, toate trofeele au fost cucerite de Tirolul de Sud, formația comunității vorbitoare de germană din Italia. Iar ediția 2024 va fi a treia în care există și segmentul fotbalului feminin în competiție!

Elveția, Germania, Italia și Austria au fost gazdele până acum, turneul 2024 va fi organizat în Germania și Danemarca. Cu 9 echipe la start în zona feminină și nu mai puțin de 27 pe tabloul masculin! Europeada e programată în perioada 28 iunie – 7 iulie, suprapusă peste EURO 2024, care începe pe 14 iunie și se încheie pe 14 iulie.

Dacă turneul UEFA se va juca pe arenele impunătoare din Munchen, Köln, Stuttgart, Frankfurt sau Berlin, Europeada se mulțumește cu mult mai modestele baze sportive din Flensburg, Tonning, Schleswig sau Niebull, Sonderborg ori Tonder din Danemarca:

Organizatorul Europeadei este Uniunea Federală a Naționalităților Europene, un ONG înființat în 1949 în colaborare cu Consiliul Europei, cu peste 100 de membri, minorități etnice, lingvistice și culturale de pe continent. Are sediul la Flensburg (Germania) și organizează acest European de fotbal cu scopul de a conecta, întări și promova minoritățile. Președintele în funcție al organizației este… Lorand Vincze! Europarlamentar UDMR în vârstă de 46 de ani, născut în Târgu Mureș.

Armănamea, cu Stelian Carabaș antrenor-jucător

Cei mai experimentați din trio-ul abordat de ProSport care va pleca din România pentru Europeada sunt aromânii! Aceștia au participat deja la trei din cele patru ediții ale competiției de până acum, sub coordonarea lui Sterică Bala, cel care ne planurile curajoase ale formației sale. În imaginea mai jos, Bala (stânga), alături de Gruia Bumbu, coordonatorul echipei romilor, la tragerea la sorți a Europeadei:

Selecționerul reprezentativei botezate „Armănamea” va fi Stelian Carabaș (49 ani), fostul mijlocaș de la Farul, FC Național și Steaua, care a activat și în fotbalul din Turcia, Grecia și Cipru, bifând inclusiv un meci pentru naționala României!

Stelian Carabaș (foto jos) va fi antrenor-jucător, în trecut i-am avut și pe Adrian Pitu sau Mihai Stere! N-am stabilit încă lotul, avem  jucători eligibili, care s-au lăsat de curând de fotbalul profesionist și o să vedem. În șase luni se pot întâmpla multe. E o ediție specială, în premieră cu atâtea formații. Organizatorii se așteaptă la 1.000 de participanți implicați. În plus, compania Select a produs o minge specială! Obiectivul nostru e să ne promovăm identitatea, până la urmă misiunea turneului este de a oferi un impact sporit imaginii minorităților și incluziunii sociale. Fotbalul adună lumea peste tot! Și vrem să ne simțim bine la Europeada!”

Numărul aromânilor din țara noastră e aproximat undeva la 30.000, dar cifrele sunt relative, câtă vreme există căsătorii mixte iar unii aromâni nu mai vorbesc această limbă. Foarte posibil ca numărul să fie, în realitate, mult mai mare.

Și-l doresc pe Gică Hagi alături, spre duelul cu bulgarii catolici din Timiș!

Aromânii încearcă un parteneriat puternic în care să îl aducă aproape de echipă pe Gică Hagi! Detaliază același Sterică Bala:

Noi ne autofinanțăm, avem parteneri, nu sunt considerați minoritate de Statul român și nu avem acces la bugetul Guvernului. Cu părere de rău, iar aici nu vorbesc doar de armâni, nici noi și nici celelalte minorități nu suntem atât de activi cum sunt minoritățile din alte țări. Minoritatea din Sud Tirol are primari care se ocupă de acest turneu, politicul atinge orice latură. Noi avem niște discuții pornite cu Academia domnului Hagi, momentan la nivel de echipament, de sponsorizare, dar dacă o să ducem o singură poză cu Gică în Germania … o să fie ceva specia! Acum, probabil el o să fie în perioada aia în Germania, la EURO. Ne dorim, măcar, să avem o promovare cu el alături, să fim cât mai vizibili”

La Europeada, reprezentativa aromânilor va juca în grupa C. Și se va duela cu echipa comunității ladine (nu latine!) din nordul Italiei (aproximativ 30.000 de oameni), vorbitoarea unei limbi romanice din munții Dolomiți. Cei mai reprezentativi membri ai acestei comunități în sport sunt patinatoarea Carolina Kostner, deținătoarea recordului de medalii all-time la Europenele de patinaj, și Kristian Ghedina, nume celebru în schi.

Alt adversar va fi echipa danezilor din Germania, iar grupa se încheie cu Pobeda, formația comunității bulgare catolice din… Timiș! Grupați în jurul localității Dudeștii Vechi, unde au avut formație pe perioada 2020-2023 inclusiv în fotbalul profesionist din România, la nivel de Liga 3, bulgarii bănățeni se mândesc inclusiv cu un primar al Timișoarei de la începutul anilor 1900, Carol Telbisz, dar și cu Luis Bacalov, compozitor de muzică de film premiat cu Oscar în 1996.

Hlambura și povestea ei fascinantă 

Selecționata Armănamea a aromânilor din țara noastră are și un blazon interesant, care aduce cumva cu cel al lui Middlesbrough FC, deși diferențele sunt evidente.

Sterică Bala detaliază care e povestea din spatele imaginii spectaculoase, una cu profunde semnificații istorice și culturale:

Stema noastră este formată dintr-un berbec, animalul cel mai des folosit de către armâni, care ține o hlambură. Acestea e specifică armânilor încă de pe vremea când Imperiul Otoman stăpânea Balcaniul, locul de baștină al aromânilor. Este o bucată de pânză, de regulă albă, prinsă de un suport special din lemn care în vârf formează o cruce. Se făcea la nunți când se întâlneau sute de oameni și se duceau cu alaiul după mireasă, apoi era jucată hlambura pe toată perioada nunții. O ținea cel care conducea corul, o horă deschisă specifică nouă. Le arăta musulmanilor, în Balcani, că armânii sunt creștini și pașnici, că nu s-au întâlnit să facă o revoltă. Albul ca simbol al păcii, prosperității și începutului de viață nouă”

Maghiarii, cu gândul la Boloni, luptă cu friulanii, slovenii din Italia și germanii din Ungaria

Maghiarii din România sunt la a treia participare iar coordonatorul Zsolt Grabant mărturisește că una din ținte este cooptarea lui Ladislau Boloni, antrenor la Metz în Ligue 1, în acest proiect:

Ne-am dorit asta încă din ultimul an, dar chiar atunci a preluat domnul Boloni echipa din Franța, nu a mai avut posibilitatea să vină, deși ar fi răspuns pozitiv solicitării noastre. Ne dorim să facem o echipă din toate zonele țării, dar cei mai mulți sunt maghiari din Ardeal, tineri, până în 35 de ani. O să facem un lot lărgit, câteva cantonamente scurte de 2-3 zile, apoi un lot principal de 17-18 jucători și o listă de rezervă, cu încă vreo 10. Faptul că participăm, ne întâlnim, comunicăm, este extraordinar. În țară, dacă am face asta, nu ar fi totuși vizibilitate. Așa, va înțelege toată lumea că România e multiculturală și avem foarte multe lucruri de câștigat unii împreună cu ceilalți.”

Maghiarii din România sunt cea mai mare minoritate din Europa trăind într-o singură țară, 1,23 milioane potrivit Recensământului din 2011. La Europeada se vor duela în grupă cu echipa slovenilor din Italia, comunitate care i-a dat fotbalului pe antrenorul Eduardo Reja (ex-Brescia, Lazio, Bologna, Atalanta, Napoli și selecționer al Albaniei).

Ceilalți doi adversari vor fi formația germanilor din Ungaria și cea a friulanilor, comunitate din nord-estul Italiei, cu 600.000 de vorbitori de friulană, care i-a dat fotbalului pe Zoff, Collovati, Buffon…

Revanșa lui Bănel Nicoliță și vedeta Matei Bumbu

Echipa romilor din România e la prima participare! Dar ambițiile sunt mari și aici! Gruia Bumbu, coordonatorul inițiativei, este extrem de entuziasmat:

Am reușit în ultimul moment să înregistrăm echipa, e prima experiență. A fost un lucru extraordinar că ne-au primit. Mergem, oarecum, teleghidați, dar este superb. Pentru noi, participarea reprezintă creșterea stimei de sine pe partea de incluziune. O să ne fie foarte greu, dar încercăm să trecem de grupe, avem o chestiune de identitate! Am povestit chiar de Bănel Nicoliță, el are o echipă de juniori, am vrea să ne fie selecționer! E primul nostru gând, pentru el ar fi și o revanșă. El a fost victimă a rasismului, și-au bătut joc de el și au zis că e cerșetor în Franța. Mai sunt nume care ar putea să participe, însă să vedem dacă vor”

Pentru romi, vedeta echipei în viziunea lui Gruia Bumbu este un puști de 16 ani, legitimat la SC Dinamo 1948, care a dat probe inclusiv la Pescara în Italia. Numele său? Matei Bumbu (foto jos).

În grupă la Europeada, un prim adversar special pentru romii de la noi. E vorba de echipa sorabilor, o comunitate slavă cu aproximativ 60.000 de membri care trăiește încă din secolul VI în Germania, în regiunea Luzacia, la granița cu Polonia. Alături de aceștia, se vor lupta ca reprezentativă și germanii din Polonia. Ultimul adversar? Unul care nu vine departe de casă!

E vorba de echipa cehilor și slovacilor din România (foto jos). Aproximativ 20.000 de membri ai acestor două comunități, fixate cu precădere în vestul țării, au Nădlac drept punct principal pentru slovaci iar Moldova Nouă, pentru cehi.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×