Inginerul rockbalist! Este portar, ca Seaman și cântă la bass, ca Trujillo
Unii îi spun „David Seaman”, alții i-au zis că seamănă cu Trujillo, de la Metallica. Este portar, ca Seaman, cântă la bass, ca Trujillo, însă atât fotbalul, cât și muzica, sunt pentru el doar hobby-uri.
Dan Șerban își dă doctoratul în inginerie mecanică. Tatăl lui este rectorul Universității Politehnica, iar el a crescut pe lângă Poli, fie că vorbim de școală sau de echipa de fotbal. De aproape un deceniu, de când s-a înființat ASU Politehnica (echipă de amatori, formată din studenți și cadre didactice), Dan este portarul acestei formații. După ce Poli, cea care juca până nu demult în Liga I, s-a desființat, o bună parte a timișorenilor au decis să o ia de la capăt cu echipa universității. Acum, Dan și colegii săi privesc cu totul altfel fotbalul și responsabilitatea lor pentru ASU Politehnica. „E cu totul altceva, parcă am început o altă carieră. La primul meci la care au venit suporterii, un amical cu FC Bazoș, îmi tremurau picioarele și mie și multor colegi. Credeam că o să joc tot în liga a șasea până când mă retrag, cu prieteni din facultate, cu actualii studenți, nu mă așteptam niciodată să ajungem o echipă cu pretenții”, mărturisește portarul și căpitanul alb-violeților.
De la antrenament, la repetiții
Aproape toate activitățile lui Dan Șerban aveau oricum legătură, într-un fel sau altul, cu Politehnica. Cu toate acestea, fiul lui Viorel Șerban a ales să mai adauge una pe listă. Acum câteva luni, formația de rock „Noi din Banat” a rămas fără basist. Membrii trupei care cântă numai melodii dedicate lui Poli nu au stat mult pe gânduri și l-au chemat pe „Seaman” la ei. „Din punctul de vedere al tehnicii, Dan se descurcă foarte bine, mai ales că el a mai cântat și înainte. A fost singura opțiune, nu exista un candidat mai potrivit pentru chestia asta. Joacă de atâta timp la ASU, e și în Politehnică, tot ce se învârte în jurul lui Dan e legat de Poli și era normal să aibă loc și la noi în formație”, explică Ema Cernescu, solistul de la „Noi din Banat”. Această trupă a fost înființată cu intenția de a promova spiritul suporterilor poliști. „«Noi din Banat», practic, nu e o trupă. E un proiect, sunt niște chefuri live ale noastre. Noi funcționăm dacă Poli și tot ce înseamnă Poli funcționează. Dacă nu mai exista Poli, așa cum era să se întâmple, atunci nici noi nu mai aveam niciun sens”, mai spune Cernescu. „Am avut o formație mai mult de garaj, cu niște colegi. Am avut doar două apariții live prin 2007. Era ceva cross over hardcore, un gen din acela mai supărat”, explică Șerban jr trecutul său în materie de muzică.
De două ori pe săptămână, Dan se antrenează cu echipa de fotbal, după care pleacă direct la repetiții cu „Noi din Banat”. „De obicei sunt ocupat seara, am mult de lucru și îmi place să leg aceste două activități. Nu e obositor, am mâncat o banană și mi-am recăpătat energia”, explică portarul și basistul în vârstă de 27 de ani.
Următorul concert al lor și, totodată, prima cântare cu Dan Șerban pe scenă, va avea loc în jurul datei de 4 decembrie, ziua în care Politehnica Timișoara a luat ființă, în 1921.
Legătură specială între fani și jucători
Jucătorii lui ASU nu au salarii, joacă din plăcere. Suporterii îi iubesc pe acești semi-amatori poate mai mult decât pe starurile care băteau Steaua și Dinamo în urmă cu câțiva ani. „Ă‚sta e un lucru senzațional, că există o legătură strânsă între suporteri și jucători. Bem împreună, cântăm împreună, nu știu dacă mai există în lume o asemenea legătură între fani și jucători”, spune Dan Șerban.
„Mai bine la Remetea decât la Chiajna”
Suporterii timișoreni trăiesc de câteva luni o poveste ciudată. De la duelurile cu rivalii din București, au ajuns să facă deplasări la sate, în județul Timiș. „Indiferent unde vom juca, Steaua, Dinamo și UTA vor fi tot rivalii noștri. Chiar dacă nu ne întâlnim în competiție directă, până la urmă ne vom întâlni din nou. Și ce dacă jucăm la Giarmata? Hai că la Steaua, Dinamo sau UTA sunt meciuri tari, dar mai bine să mă duc la Giarmata sau Remetea, aici în Banat, decât la Urziceni, Motru, Brănești sau Chiajna. Fotbalul e mai frumos aici, la noi în Timiș, chiar dacă e în liga a cincea”, explică Ema Cernescu, solistul „Noi din Banat” și unul din liderii galeriei.
O să am emoții la primul meu concert, mai mult ca sigur. De abia aștept. Nu am prea văzut concerte în Timișoara cu o asemenea atmosferă, în care publicul să se implice așa de mult
Dan Șerban, portar ASU Politehnica
Mi se mai spunea și Conan într-o vreme, datorită faptului că sunt mai mare și pletos. Dar nu am nicio problemă, pot să îmi zică și David Seaman. Și de Trujillo mi-a plăcut întotdeauna, dinainte să fie la Metallica
Dan Șerban, portar ASU Politehnica
Nu știu dacă e o regulă ca fotbaliștii să asculte manele, poate pe la Steaua. La Timișoara, se ascultă rock
Emanuel Cernescu, solist „Noi din Banat”
Spectatori mai mulți ca în Liga a II-a
La meciurile de acasă ale lui ASU Politehnica, de pe stadionul Știința, vin aproape 1.000 de suporteri meci de meci. Alb-violeții au și în deplasare susținere consistentă, de câteva sute de oameni. În schimb, la ACS Poli (echipa din Liga a II-a, de pe „Dan Păltinișanu”), media este sub 500 de spectatori. Asta dacă nu punem la socoteală meciul cu UTA, din prima etapă. Atunci au venit 4.000 de oameni la meci, însă Peluza Sud a fost goală.