Tribunalului București a decis anularea dreptului de folosință a mărcii Rapid de către formația din Liga 2. Acesta consideră că echipa care a ratat promovarea în Liga 1 este doar o clonă, iar AFC este continuatoarea vechii societăți Rapid, ce a intrat în faliment. AFC Rapid a postat un comunicat prin care salută decizia instanței și argumentează prin faptul că înregistrarea mărcii a fost făcută cu reaa-credință.
Este război în toată regula între rapidiști. Ratarea promovării a scos la lumină tensiuni mai vechi din Giulești.
FC Rapid 1923, clubul din Liga 2, a primit o lovitură puternică din partea Tribunalului București privind identitatea sa. A pierdut dreptul de a mai folosi mărcile UFC Rapid, achiziționate în urma unei licitații. Totodată, nu mai are nici dreptul de a utiliza numele FC Rapid.
AFC Rapid reacționează după decizia Instanței. Asociația spune că societatea care administrează echipa din Liga 2, FC Rapid 1923, a înregistrat cu rea-credință marca Rapid și că astfel s-a făcut dreptate. Iată comunicatul celor de la AFC Rapid:
„COMUNICAT FC RAPID BUCURESTI
Ieri Tribunalul București a pronunțat o soluție mult așteptată de noi!
Tribunalul a decis anularea mărcii, întrucât a fost înregistrată cu rea-credință în 2015 de FC Rapid S.A. (în faliment), din moment ce aceasta era emblema AFC Rapid din statutul de înființare din 2001. Această acțiune a fost începută de noi încă din 2018, dinainte de vânzarea la licitație a mărcii către FC Rapid 1923 S.A., societatea care conduce echipa din Liga 2, și care și-a asumat expres în contract riscurile achiziției unei mărci aflate în procedura de anulare.
Decizia ne bucura cu atât mai mult cu cât ea consfințește un adevăr: acela că AFC Rapid este continuatoarea activității fotbalistice a Clubului istoric Rapid și deținătoarea de drept a mărcii Rapid, potrivit tuturor documentelor depuse în dosar. AFC Rapid este cea care a înființat FC Rapid S.A. și s-a prevăzut că drepturile acesteia se vor întoarce în patrimoniul nostru în cazul încetării activității societății comerciale. AFC Rapid a permis societății comerciale să joace folosind sigla din Statutul asociației, însă nu am permis o înregistrare ca marcă în nume propriu, pentru ca nu am gândit aceasta societate ca o continuatoare a activității noastre, ci doar ca o formă de organizare temporară care să corespundă cu cerințele UEFA din acel moment.
Or, din pacate, după deschiderea procedurii falimentului nu s-a mai ținut cont de aceste realități și obligații dovedite de documente. Așa cum am arătat și în fața instanței, marca problemă, care reproduce emblema din Statutul nostru, s-a depus la înregistrare în anul 2015, într-o perioadă incertă si obscură, în care societatea Fotbal Club Rapid S.A. era în insolvență, fără a exista o hotărâre a adunării creditorilor sau o aprobare a administratorului judiciar. Marca a fost depusă la OSIM de un personal cu un rol cu totul efemer, un administrator special, al cărui mandat a fost declarat nul absolut de Tribunalul București încă din 2015 (hotărârea fiind definitivă).
Toate aceste aspecte de fapt și de drept dovedite de noi în cadrul acțiunii de la Tribunalul București au convins instanța că înregistrarea mărcii „Rapid” s-a făcut cu rea-credință și că trebuie anulată, FC Rapid 1923 S.A. nemaiputând reclama drepturi exclusive cu privire la această marcă. Vom lupta în continuare ca drepturile asociatiei noastre sa-i fie recunoscute!
Hotărârea Tribunalului este în acord și cu decizia definitivă a Curții de Apel București din 6 mai 2020, prin care a fost respinsă o cerere de ordonanță președințială inițiată de FC Rapid 1923 S.A. împotriva noastră pentru a nu mai juca sub sigla Rapidului. Salutam atunci decizia instanței de a ne permite în continuare să jucăm folosind sigla sub care am muncit mulți ani pentru gloria Rapidului.
Salutăm aceasta decizie corectă a Tribunalului București, ce reflectă o ințelegere completă și competentă a tumultoasei istorii a echipei Rapid din care am făcut și facem parte, neputând să acceptăm o înlăturare nelegală.
Mulțumim din nou echipei de avocați specializați în drepturi de proprietate intelectuală din cadrul S.C.A. MILCEV BURBEA pentru profesionalismul și dedicarea ce au făcut posibilă această nouă victorie. Fără efortul dumnealor nu am fi reușit!
P.S. Nu putem trece cu vederea conținutul comunicatului parții perdante, fiind extrem de uimiți de modul cum induc în eroare opinia publică, prezentând conspirații fantasmagorice. Le reamintim faptul că au fost prezenți la fiecare termen de judecată, că au ridicat exceptii, că instanța le-a acceptat depunerea de înscrisuri ( mii de pagini). Oare acele înscrisuri și pledoarii erau de fapt pentru altă cauză și au nimerit din eroare în sală unde se judecă speța privitoare la mărcile Rapid? Jenantă justificare din partea lor !
P.P.S. În Mediul online este prezentată o factură. Da, factura este cât se poate de reală, este achitată însă cei care o ’vântură’’ nu spun adevărul până la capăt ! Că bunurile ce fac obiectul acelei tranzacții la momentul înstrăinării lor erau afectate de un litigiu. Litigiu asumat de către cumparător, care și-a asumat în mod expres toate riscurile ce rezultă din litigiu! Atașat vă prezentam dovada.
P.P.S. 2 Nu mai induceți în eroare publicul afirmând că statul a vândut certificatele de marcă OSIM! Vânzatorul a fost FOTBAL CLUB RAPID S.A., reprezentat de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant, lichidator care a respectat întocmai prevederile legale privind licitația.
FIAT JUSTITIA PEREAT MUNDUS!”, au scris cei de la AFC Rapid pe pagina de Facebook.
Dragoș Vilău, avocatul clubului Rapid, a comentat situația juridică prin care trece clubul din Giulești, după ce a rămas fără marca achiziționată la licitație. Reprezentantul giuleștenilor acuză că Tribunalul București a dat sentința fără să respecte legea.
„Trebuie sa clarificam un lucru pentru a înlătura orice speculații – mărcile notorii Rapid aparținând clientului nostru, Fotbal Club Rapid 1923 SA, sunt și vor rămâne în vigoare. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.
Am mai avut cazuri în care decizii neconforme legii au fost schimbate în apel. Așa încât oricine afirmă ca la acest moment mărcile notorii RAPID sunt anulate este în eroare. Este însă ingrijorător – și afirm acest lucru având în vedere o experiență de peste 24 de ani – că în anul de grație 2020, Romania ca stat membru al Uniunii Europene consideră statul de drept și ordinea juridică drept o problemă de interes național, iar Tribunalul București pronunță o sentință împotriva a două persoane juridice fără ca acestea să fie citate, fără să le fie comunicate pretențiile și fără respectarea dreptului la apărare. Legea a fost încălcată în mod grosolan”, a declarat, pentru ProSport, Dragoș Vilău.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER