INTERVIU | Copos susține Academia Primăriei în lupta cu AFC Rapid: „Voi fi alături de cel care și-a luat corect numele, palmaresul, sigla. FC Rapid a primit absolut tot”. Replica președintelui AFC Rapid: „Asta va stabili Justiția!” | DOCUMENTE
George Copos, patronul echipei FC Rapid din 1994 și până în 2013, a declarat pentru ProSport că absolut toate drepturile asupra mărcii și a brandului revin falimentarei SC FC – care le-a închiriat, la rându-i, către Academia Rapid, din Liga 4.
Punctul de vedere al fostului acționar majoritar, care s-a declarat susținătorul Academiei Rapid pentru că „voi fi alături de cel care și-a luat corect numele, palmaresul, sigla”, vine într-un moment în care noul club, înființat de generalul Mălureanu, susținut de PSD și băgat direct în Liga 4, luptă pentru inima suporterilor cu ruda mai săracă AFC Rapid.
Ambele echipe susțin, cu argumente, că sunt îndreptățite să reclame moștenirea Rapidului. Academia a închiriat marca, pe 12 luni, de la SC FC Rapid SA, contra sumei de 5.000 de euro plus TVA pe lună. AFC Rapid afirmă că deține palmaresul până în 2006 și reclamă faptul că, după falimentul vechii societăți, marca și toate celelalte drepturi revin acestei grupări care le concesionase către SC FC acum nouă ani.
Explicațiile lui Copos par susținute de documente. Pagina din contractul în baza căruia s-au cesionat drepturile, în 2006, de la AFC Rapid către noua societate SC FC Rapid (care a dat faliment în 2016), este lămuritoare. SC FC Rapid a primit „(…) drepturile de utilizare exclusivă și nelimitată în timp și în spațiu a însemnelor, emblemei/siglei și a mărcilor deținute cu orice titlu de AFC Rapid București”. Așa cum puteți citi mai jos, acționarii SC FC Rapid „în funcție de interesele în prezență ale Societății, pot decide cesiunea prealabilă, cu titlu oneros, a drepturilor menționate mai sus (…)”.
George Copos: „Toată viața mea voi fi alături de Rapid. Cât trăiesc eu!”
Iată dialogul reporterului cu George Copos pe tema succesorului legitim al Rapidului.
ProSport: Conducătorii echipei Academia Rapid spun că sunteți alături de ei.
George Copos: Toată viața mea voi fi alături de Rapid. Cât trăiesc eu! Mulțumesc.
Mai sunt cei de la AFC…
Voi fi alături de cel care și-a luat corect numele, palmaresul, sigla și așa mai departe.
Din punctul dumneavoastră de vedere, dintre cele două echipe, AFC și Academia, care e mai aproape de original?
De ce mă întrebați pe mine lucrurile astea?
Pentru că dumneavoastră ați fost, atâția ani, numărul 1 la Rapid. Știți cel mai bine situația.
Noi am fost extrem de corecți în momentul când am vândut, sau când am cesionat către FC Rapid. Am fost extrem de corecți. FC Rapid a primit absolut tot. A primit și palmaresul, și sigla și tot ce vreți dumneavoastră.
Semne de întrebare
Interesante sunt, însă, două amănunte care vin să ridice semne de întrebare asupra afirmațiilor lui Copos:
1) lichidatorul Mihai Florea a precizat pentru ProSport, astă-primăvară, după ce a studiat toate documentele disponibile, că nu va scoate la licitație și palmaresul, pentru că nimeni nu poate dovedi cui îi aparține. Detalii aici.
2) după închirierea mărcii către Academia Rapid, conducătorii acestei grupări au modificat sigla originală imprimată pe tricourile echipei și ale stafului. Prin modificarea siglei (s-a șters inscripția „Fotbal Club” de pe panglica din ghearele acvilei), s-a renunțat, practic, la dreptul obținut prin închiriere, deoarece marca și însemnele sale sunt unice și înregistrate la OSIM. Noua emblemă este asemănătoare, dar nu identică. Academia Rapid s-a pus astfel la adăpost de eventuale procese în care să-i fie imputată folosirea ilegală a emblemei. În același timp, operațiunea arată că e posibil ca situația mărcii să fie mai complicată decât încearcă șefii clubului să o prezinte.
Ovidiu Burcă, managerul clubului, a explicat pentru ProSport că sigla a fost modificată deoarece Academia Rapid nu are încă în denumire sintagma „Fotbal Club”. Din punct de vedere legal, modificarea mărcii anulează însă legătura cu originalul. Detalii aici.
Manoliu: „Într-adevăr, atunci au fost cesionate anumite drepturi, dar societatea urmează să dispară”
Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, nu s-a arătat impresionat de ce a spus George Copos și a declarat că atacă în Justiție drepturile societății falimentare asupra Rapidului: „Așa a spus dânsul? Nu intru în polemici. Cine are palmaresul și drepturile asupra Rapidului va stabili Justiția! Vom vedea la tribunal a cui este dreptatea. Într-adevăr, atunci au fost cesionate anumite drepturi, dar ele au fost către societatea care acum e în faliment. Această societate urmează să dispară. Oricum, nu înțeleg de ce se prelungește acest proces. Deocamdată, văd că nu s-a făcut nici măcar inventarierea bunurilor pe care le are SC FC Rapid SA. Toată lumea insistă pe palmares și siglă. Dar mai sunt și alte bunuri acolo. De alea nu mai știe nimeni nimic”.
ProSport vă prezintă pagina din Actul Constitutiv al SC FC Rapid SA în care se reglementează trecerea tuturor drepturilor de la AFC către SC FC Rapid SA.