Acum patru ani Costel Gâlcă reprezenta cam ce este azi Mirel Rădoi. Tânăr, ambițios, cu rezultate extraordinare la formația patronată de Gigi Becali, acolo unde a antrenat în perioada iunie 2014 – iunie 2015 și a câștigat „tripla” campionat – Cupă – Cupa Ligii. A fost apreciat pentru performanțe și pentru calmul său.
Acum, Gâlcă (48 de ani), alături de secundul său Dumitru Uzunea, conduce formația Vejle Boldklub, lider în liga a doua din fotbalul danez. Pentru cei care iubesc Steaua, este primul nume eliminat în campania din 1985-1986, încununată cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni în finala de la Sevilla.
A fost atunci 0-1 la Vejle și 4-1 pe Ghencea. După despărţirea de roş-albaştri, tânărul tehnician le-a mai pregătit pe Espanyol Barcelona, Al-Taawoun şi Al-Fayha. Vejle BK are 5 titluri de campioană în Danemarca, ultimul cucerit acum 35 de ani. Costel Gâlcă, aflat la Almeria (Spania), a acceptat o discuție cu Prosport.
Prosport: Cum e în Danemarca?
Costel Gâlcă: E foarte bine. Este excelent când muncești, ești lăsat să-ți faci treaba și apar și rezultatele. Avem 6 puncte avans, dar trebuie să fim foarte atenți. E un sistem un pic ciudat, se joacă tur-retur și apoi iar tur. Dar sper să promovăm, doar prima echipă ajunge în prima ligă. E un campionat foarte dur din punct de vedere fizic, cred că aici se face diferența față de alte campionate.
Suporterii cum sunt?
Extraordinari. Nu te înjură nimeni, te aplaudă la fiecare meci. Ei vin la fotbal ca la un spectacol, iar la liga a doua cele mai multe meciuri sunt cu stadioanele pline.
Mecurile naționalei le-ai văzut, cu Suedia și cu Spania?
Sigur. Nu mi-au picat prea bine, mai ales că am fost dominați din toate punctele de vedere, însă asta e situația. Atât timp cât nu investim, nici nu vom avea rezultate. E simplu. Ce mă deranjează cel mai tare este faptul că nu avem un stil de joc… Fiecare națională are propriul stil de joc, să încercăm să definim dacă nu avem în momentul de față. E o situație foarte grea. Uitați-vă la Suedia, are același stil de joc de decenii, Spania la fel, chiar dacă nu câștigă mereu… Dar merge pe o idee clară! Și noi, în anii 90 avem o echipă națională cu un stil de joc foarte clar, lumea știa cum joacă România.
Cu Cosmin Contra ai apucat să vorbești?
Nu prea vorbim noi, foarte rar…
Cu Gigi Becali ai mai ținut legătura? Când naibii am vorbit cu el? (iritat) Nici când eram la Steaua nu stăteam de vorbă, îmi vedeam de treaba mea!
Mirel Rădoi pare un Costel Gâlcă de acum 6-7 ani, la început de drum.
(râde) Fiecare are drumul lui în viață. Dacă FRF i-a dat credit, e nevoie să-l susținem. Tot aud oameni care spun că trebuie promovați cei de la Under 21 la echipa mare, nu putem face această trecere foarte repede. Dar în România toată lumea se pricepe la fotbal… O să ne fie greu. Avem meciul cu Islanda, unde, după părerea mea, trebuie să așteptăm, să temporizăm, nu să ne aruncăm peste ei. Dacă avem răbdare, islandezii o să greșească la un moment dat. Nu au mari individualități, să fim serioși
Gică Hagi ți-a făcut o ofertă să vii la Viitorul acum doi ani? Ce s-a întâmplat?
(râde) A trecut ceva timp de atunci, nu-mi aduc aminte exact… Îl apreciez foarte mult pentru ce face la nivel de copii și juniori. Va lua titlul și anul acesta, o să vedeți. Regula Under 21 nu mi se pare ok.
De ce?
Trebuie să primeze valoarea. Nu putem vorbi de fotbal profesionist dacă tu, ca Federație, îmi impui mie să joc cu copii în teren. E inadmisibil că antrenori din Liga 1 îi scot după 10 minute pe cel de-al doilea tânăr Under 21 de pe teren. E umilitor și pentru club, și pentru fotbalistul respectiv.
Păi altfel cum să promovăm tinerii?
Eu la 18 ani eram la lotul de tineret Under 21, cu trei ani mai mic! Nu era nicio regulă.
E adevărat, dar nu existau jucători străini atât de mulți, erau doar câțiva, și aceia valoroși.
Așa e. Cred că licențierea trebuie să fie nemiloasă în ceea ce privește academiile cluburilor din primul eșalon, ca acestea să producă la un moment dat fotbaliști. Aici trebuie mers, nu la impunerea unor reguli cu totul și cu totul aiurea.
Crezi că antrenorii români sunt apreciați în lume?
Evident. Hagi, Boloni, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu și Olăroiu nu mai au nevoie de nicio prezentare. Dar toate speranțele sunt în Rădoi, care trebuie să ne califice la turneul final. Și cred că avem șanse.
Ai vreo favorită în Champions League?
FC Liverpool. Fotbalul britanic s-a dezvoltat foarte mult pentru că au investit și mulți bani. Dar Liverpool joacă un fotbal încăntător.
E Messi cel mai bun din lume?
Da. Fără îndoială, nu cred că am văzut un fotbalist mai bun ca el de când m-am născut.
Barcelona – Real Madrid pe 18 decembrie.
Mă duc la meci. Nu știu cu ce o să țin, dar mă voi bucura de spectacol.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER