INTERVIU cu Florescu. Ce ar face dacă ar fi patronul echipei U Cluj, de ce-l apreciază pe fotbalistul căruia i-a purtat tricoul, terenurile execrabile și o țintă: „Suntem tratați ca o echipă de primă ligă. E clar că vom promova. Suporterii dau culoare fotbalului”

Universitatea Cluj încearcă să revină pe prima scenă a fotbalului românesc. Echipa este condusă de veterani precum Dorin Goga, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan sau George Florescu. Suporterii susțin proiectul. La meciul cu Unirea Alba Iulia, jucat sâmbătă pe un vânt năpraznic, la o temperatură de cinci grade Celsius, în jur de 2000 de oameni au venit pe „Cluj Arena”. Multe echipe din Liga 1 nu visează la un public atât de numeros. La finalul jocului, ProSport a stat de vorbă cu George Florescu.

ProSport: Pentru început vreau să te întreb cum te simți la „U” Cluj?
George Florescu: Mă simt foarte bine. Sunt acasă, din nou, după 13 ani. Am găsit o altfel de echipă, decât cea care era am plecat eu. Pe atunci eram în Liga a II-a, jucam pe stadionul vechi, acum avem condiții mult mai bune, chiar dacă suntem în Liga a III-a. Toată suflarea universitară crede în acest proiect.

Ce ar însemna pentru tine să promovezi cu „U” Cluj în prima ligă?
Ar fi ceva deosebit! Eu cred că Universitatea nu are voie să lipsească de pe prima scenă a fotbalului românesc. Este un nume mare în fotbalul din România. Avem și acești suporteri minunați, suporteri de primă ligă.

U
Cu 10 minute înainte ca meciul dintre „U” Cluj și Unirea Alba Iulia să înceapă, circa 100 de suporteri stăteau la coadă pentru a-și cumpăra tichete. Cel mai ieftin bilet, cel dedicat elevilor și studenților, a costat 1.9 lei! Foto: Octavian Vasilescu

Crezi că fotbalul românesc ar putea fi revitalizat dacă în prima ligă ar reveni echipe precum „U” Cluj, Rapid sau Petrolul?
Da, cu siguranță! Fotbalul este făcut, în primul rând, pentru suporteri. Tot ce facem noi pe teren, facem pentru ei. Încercăm să câștigăm meciurile pentru ei, să facem spectacol pentru ei. Suporterii sunt cei care dau culoare fotbalului. Echipe cu suporteri mulți, precum cele pe care le-ai enumerat mai devreme, ar trebui să fie mereu în prima ligă!

În acest moment ți se pare o diferență mare, din punct de vedere fotbalistic, între Liga 1 și Liga 3?
Da, e o diferență destul de mare. Noi trebuie să avem trei juniori în teren. Din păcate nici juniorii nu mai sunt ca pe vremuri. Nu zic asta ca să-i acuz, Doamne ferește. Spun asta pentru că în ultima perioadă nu s-a mai investit în centrele de juniori. Cam asta e problema reală a fotbalului românesc. Am văzut că Hagi a făcut o treabă excepțională la Viitorul, a scos fotbaliști pe bandă rulantă. Sper să continue munca pe care a început-o acolo. De astfel de centre are nevoie România. Astfel de centre sunt peste tot în Europa.

Totuși, Dinamo s-a chinuit cu Aerostar Bacău…
Vă dați seama, echipele din eșaloanele inferioare dau totul când întâlnesc echipe cu nume din prima ligă. E normal să fie și surprize. La fel suntem tratați și noi în campionat, în Liga a III-a. Suntem tratați ca o echipă de primă ligă. Toată lumea vrea să facă meciul vieții împotriva noastră. Adversarii fac tot posibilul ca să câștige împotriva Universității. Practic e meciul anului pentru ei. Ne fac nouă viața mult mai grea. Suporterii au așteptări foarte mari, pentru că avem jucători cu sute de meciuri în Liga 1. Dar, să știți că nu e atât de ușor în Liga a III-a. În deplasări jucăm pe terenuri execrabile, jucătorii dau totul pe teren, nu e ușor. În ultima perioadă am legat rezultate foarte bune și suntem acolo sus. Nu-mi fac probleme că nu vom promova. E clar că va trebui să muncim foarte mult la fiecare meci.

Cât despre echipa națională, când crezi că ne vom mai califica la un campionat mondial?
Suntem români, trebuie să ne iubim echipa națională, să iubim jucătorii care sunt acum la echipa națională. Trebuie să fim și realiști, să vedem că alți jucători nu sunt. Trebuie să facem treabă cu cei pe care îi avem. Nu vreau să fac pronosticuri, o să vedem. Cei care conduc fotbalul din România trebuie să înțeleagă de ce s-a ajuns la nivelul ăsta și să facă anumite schimbări.


Florescu în duel cu Valbuena. Franța – România 2-0. Foto: Mediafax

Un exercițiu de imaginație: Dacă ai fi pentru o zi patronul Universității Cluj, ce schimbări ai face?
(Râde) Aoleu, ar fi mult prea multe! Deși avem condiții foarte bune, nu avem o bază a noastră, nu avem stadionul nostru. „Cluj Arena” este stadionul primăriei. Baza pe care ne pregătim aparține Universității Babeș-Bolyai. Atât timp cât Primăria și Universitatea sunt alături de noi, e clar că nu o să fie probleme. Trebuie să ne gândim și ce s-ar întâmpla dacă nu am avea acest sprijin. Deci dacă aș ajunge patronul echipei, cu siguranță aș construi o bază care să fie baza permanentă a Univeristății Cluj.


Sursă foto facebook U Cluj

La 14 ani, Roberto Mălăele și Ianis Stoica au debutat în fotbalul mare. Tu ce făceai la 14 ani?
Eram pe la juniori. Și eu am debutat la o vârstă fragedă, la 15 ani și opt luni, dacă îmi amintesc bine. Doar că eu am debutat în Liga a III-a, ei au debutat la echipe de primă ligă. E frumos să vezi că se întâmplă și astfel de evenimente. Chiar m-am bucurat pentru Ianis că a marcat. Știu că e băiatul lui Pompilică (n.r. – Pompiliu Stoica). Mă bucur că a reușit să atingă o astfel de performanță. E important ca ei să rămână cu picioarele pe pământ și să ajungă într-un campionat puternic.


Florescu în meciul FC Midtjylland – Manchester City, din 2008, din turul II al Cupei UEFA. Englezii s-au calificat la loviturile de departajare, după ce, la general, scorul a fost 1-1. Foto: Mediafax


„Dinho”, tu ești? Foto: Mediafax


George Florescu, într-un meci dintre Astra și Petrolul. Sursă: Mediafax Foto

Publicat: 04 11. 2017, 12:08
Actualizat: 04 11. 2017, 12:09