INTERVIU Gabi Cânu | „Mi-ar fi plăcut să-l am antrenor pe Jurgen Klopp”. Cum arată Top 3 analiști sportivi din Premier League în viziunea fostului fundaș și cu ce „stâncă” din Anglia se aseamănă
Fost fotbalist la Progresul, Poli Timișoara, SC Vaslui și Ceahlăul, Gabriel Cânu (38 de ani) urmărește încă de la junioratul făcut în Parcul cu Platani tot ce se întâmplă în fotbalul britanic. Fundaș atletic, cu un plasament excelent și cu un simț de anticipație dezvoltat, Cânu impresiona și prin capacitatea de a câștiga duelurile aeriene. A progresat alături de colegi cu ștaif, a dat cap în cap cu atacanți puternici și a lucrat sub comanda unor conducători precum Gino Iorgulescu, Marian Iancu sau Adrian Porumboiu. Din septembrie, Gabriel Cânu a devenit analist TV la Eurosport și pune sub microscop, alături de Manolo Terzian, Ion Alexandru și Ioan Viorel tot ce e remarcabil în cel mai puternic campionat din lume, Premier League, unul marcat de fotbaliști de top, dar și de banii investiți de miliardari americani, est-europeni și asiatici. ProSport l-a provocat pe Gabi la o discuție deschisă despre noul său job pentru a afla cum se face trecerea de pe teren în fața camerelor TV.
Salut, Gabi. Încep abrupt. Care sunt experiențele bune și care sunt cele în care ai fost în dificultate până acum, de când ai devenit analist al canalului Eurosport?
Trecerea a fost destul de grea pentru mine, nu e plăcut să nu mai poți face ce făceai de 25 ani, dar faptul că rămâi în fenomen, în caz că ai posibilitatea, reușește să mai aline un pic amarul. Încep cu cele bune, și anume faptul că iau în serios orice meci pentru că mă ajută și în viitoarea carieră de antrenor, iar în acelasi timp vreau să aduc iubitorilor de fotbal cât mai mult din experiența mea din teren. Iar în cazul experiențelor mai puțin plăcute, probabil faptul că fiind la început, am emoții, acum mai puțin decât la primele ediții, dar nu mi-a fost ușor știind că atâția oameni mă urmăresc.
Îmi spuneai mai demult, pe vremea în care erai la FC Național, că marile provocări pentru tine deveneau mereu atacanții importanți, pe care îi studiai și încercai să-i anihilezi. Care sunt în prezent provocările, din noua postură?
Încercarea de a fi imparțial, chiar dacă am anumiți jucători preferați sau echipe preferate.
Spune-mi cum te ajută experiența trăită în 25 de ani de fotbal în rolul pe care-l ocupi acum în cadrul emisiunii Premier League Show?
Mă ajută să înțeleg mult mai bine situațiile din teren, din vestiar și perioadele bune sau rele prin care trece o echipă, întrucât am trecut și eu prin ele. Fără nicio ezitare, pot să spun că m-am simțit într-o zonă de confort pe teren, dar dacă voi fi analist 25 ani, este foarte posibil să îmi schimb părerea.
„Gary Lineker e de asemenea unul dintre favoriții mei. De la toți am ceva de învățat”
Ai modele de profesioniști în materie de TV de la care încerci să înveți „meserie”?
L-am văzut de multe ori pe Rio Ferdinand în rolul său analist și mi-a plăcut lejeritatea și naturalețea de care dă dovadă în noua meserie, dar îl urmăresc pe Steven Gerrard. Gary Lineker este de asemenea unul dintre favoriții mei. De la toți am ceva de învățat.
Te-am văzut în studio alături de jurnaliști experimentați precum Manolo Terzian, Ion Alexandru, Ioan Viorel…
Sunt adevărați profesioniști, preocupați de ceea ce fac, iar acest lucru te face și pe tine, fiind cu ei în echipă, să dai 100%! Să știi că mă documentez foarte mult înainte de emisiune și acumulez cât mai multe informații despre etapă, meciuri, echipe, jucători și urmărind meciurile anterioare.
Spune-mi ceva din ce nu se vede la TV, despre minutele de încălzire de dinaintea unei partide în fața camerelor.
Venim mai devreme, discutăm ultimele noutăți, ne concentrăm pe lucrurile care pot fi interesante pentru telespectatori și emisiunea nu are cum să fie altfel decât plăcută.
Face cursuri pentru licența B UEFA, la Chișinău
Odată cu trecerea ta în tabăra opusă, a media, vezi cu alți ochi industria media sportivă și cum ți s-a schimbat viața? Mai ai timp de ce făceai până acum?
Nu pot spune că văd diferit media acum pentru că sunt de puțin timp implicat. Sunt însă mai atent la tot ce se scrie legat de fotbal și, mai ales de Premier League. Week-end-urile sunt schimbate, dedicate aproape în total emisiunii, însă pot recupera în timpul săptămânii. În timpul liber aleg cel mai adesea să mă reconectez cu prietenii și colegii mai vechi. De asemenea, îmi place să merg la film foarte mult, iar când am ocazia, călătoresc cât mai mult și aleg locuri pe care nu le-am mai vizitat.
Te gândești și la o potențială carieră de antrenor în fotbal? Faci demersuri în acest sens?
Da, sunt la licența B UEFA a școlii de antrenori din Chișinău, unde au fost și sunt Dan Alexa, Ianis Zicu sau Marius Croitoru.
Dacă ar trebui să te asemeni cu un jucător din Premier League, care ar fi acela și de ce?
Îmi place leadershipul lui Virgil Van Dijk, nu neapărat că mă asemăn cu el, dar este un jucător determinat într-un post cheie pentru Liverpool.
„Mi-aș fi dorit să-l fi avut pe Jurgen Klopp antrenor”. Ce spune despre begianul-orchestră. „City se pliază pe stilul lui”
Care sunt jucătorii cheie despre care poți spune că sunt la un nivel clar deasupra tuturor în Premier League și ce calități i-au dus atât de sus?
Kevin de Bruyne pare cel mai bun și mai în formă jucător din Premier League. A ajuns la o maturitate în joc, calitatea lui este deosebită și faptul că este integrat deja de ani buni într-o echipă care se pliază excelent pe stilul lui de joc îl face la momentul acesta cel mai bun jucător din Premier League, din punctul meu de vedere. De asemenea, Sadio Mane (decisiv în multe rânduri pentru Liverpool) și Sergio Aguero pot fi și ei în lista jucătorilor de top din campionat.
Pe care dintre antrenorii din Premier League ți-ar fi plăcut să-l fi avut la conducere ca jucător și de ce?
Jurgen Klopp, datorită efervescenței sale, felului de a fi și a trăi meciurile și caracterului său mereu pus pe glume. Profesional, strict legat de joc, cu siguranța toți managerii din Premier League sunt de top și oricare dintre ei te poate învăța o mulțime de lucruri benefice ca jucător.
Ce abilități crezi că ar trebui să aibă un fundaș central ideal din Premier League?
Pare că au apus vremurile în care fundașul central din Premier League era acel stereotip: puternic, slab din punct de vedere tehnic și predispus la greșeli, neputând fi concentrat pe toată durata partidei. Acum, majoritatea sunt nevoiți și știu să iasă din apărare cu construcție, nivelul de concentrare este ridicat pe toată durata partidei și încrederea în sine este foarte mare.
Sergio Aguero și Sadio Mane, călăi pentru fundașii din Premier League
Care este un jucător actual din Premier League pe care ți-ar fi foarte greu să-l marchezi ca fundaș, și de ce?
Sunt mulți atacanți greu de marcat în Premier League, însă datorită experienței, calității, simțului de atacant, cred că Sergio Aguero este cel mai dificil de marcat, urmat de Sadio Mane.
Cum s-a schimbat tactic rolul fundașilor în fotbalul modern față de vremurile în care erai jucător – în special fundașii laterali?
Fotbalul este într-o continuă schimbare datorită faptului că nu se mai iese cu minge lungă. S-au schimbat și rolurile și atribuțiile fundașilor. Cei laterali participă activ la faza de construcție – cei de la Manchester City devenind chiar și mijlocași centrali în unele situații de joc -, fundașii centrali joacă acum și la intercepție, mai inteligent, lăsând intrările dure în planul secund.
O ultimă întrebare. Anglia are în spate generații de tineri foarte talentați. Crezi că ar putea câștiga Cupa Mondială în Qatar 2022?
Pare un an în care tinerii chiar sunt la putere, există foarte multă valoare la vârste fragede, iar acest lucru pare a fi o bază a dorinței tuturor englezilor, aceea de a aduce Cupa Mondială „acasă”.