Pe 27 august, FC Rapid 1923 a anunțat oficial despărțirea de Ștefan Ciuculescu (26 de ani), portarul care a fost în lotul echipei giuleștene în ultimele două sezoane, bifând două promovări succesive. Liber de contract, acesta se antrenează intens și vrea să înceapă, din iarnă, un nou capitol în cariera sa.
Ciuculescu a vorbit pentru ProSport, pe larg, la „rece”, despre toată experiența sa la gruparea din Giulești, la mai bine de două săptămâni după ce și-a încheiat socotelile cu Rapid. Acesta a plecat cu un „bagaj” plin cu amintiri frumoase și lecții importante, iar în prezent se ocupă de propria sa academie de portari.
ProSport: Ce ai făcut după plecarea de la Rapid? Ștefan Ciuculescu: Nu a fost decizia mea, îți dai seama, că nu aveam cum să plec în etapa a cincea. A fost decizia lor, a celor de la Rapid. A antrenorului și a clubului. În momentul de față nu fac nimic, mă pregătesc singur. Puteam să mă transfer în timpul perioadei de transferuri, nu mai au voie să facă transferuri celelalte echipe. E normal, deja și-au făcut loturile și e foarte greu să-mi mai găsesc ceva. La Liga 3 nu am găsit ceva care să fie ok pentru mine pe plan personal.
„Contează foarte mult ca unui copil să-i placă să fie portar”
Deci aștepți perioada de iarnă. Da, aștept perioadă de iarnă să vedem ce pot face. Până atunci, m-am apucat iar de antrenorat cu copiii…
Da, am văzut că ai și o școală de portari. Am academia de portari, da. Cât am jucat s-a ocupat cineva cu care eu am lucrat când eram copil și va lucra în continuare. Eu mi-am văzut de partea fotbalistică în timpul ăsta și de luni vreau să încep și eu antrenamentele. Nu-mi place să stau așa.
Care sunt principalele lucruri pe care pui accent în formarea unui tânăr portar? Păi, în primul rând, contează foarte mult ca acelui copil să îi placă să fie portar. De acolo pleacă tot, să aibă o doză de nebunie, să sară după minge, să nu se sperie când vine mingea spre el. Eu nu caut ceva la el, trebuie să aibe, ca și copil, talentul de a fi portar. Restul vin de la sine! Tehnica prinderii mingii, așezarea în poartă, cât de cât, ca și copil. Până la o vârstă, totul este ca o joacă pentru el. Nu poți să îl pui în poartă și să îi spui ‘Asta trebuie să faci!’. Totul vine de la sine.
„La Rapid m-am simțit cum nu m-am simțit niciodată”
Care este cea mai frumoasă amintire a ta de la Rapid? În acești doi ani pot să spun că a fost totul frumos. La Rapid m-am simțit cum nu m-am simțit niciodată și am spus-o de multe ori. Am spus-o mai multor cunoscuți că la Rapid am trăit ceea ce nu am trăit nicăieri. Chiar și la Steaua, pot să spun. Eram copil, chiar dacă eram în lotul echipei mari până la 19 ani nu am avut șansa să joc cu aproape 40.000 de oameni în spate și să întâlnesc atmosfera pe care am întâlnit-o și în Giulești, și în Regie. Țin să le mulțumesc oamenilor care m-au susținut de când am venit eu la Rapid.
Ce ai învățat din această experiență? Atât din punct de vedere profesional, cât și ca om. Pe plan profesional am învățat foarte multe. Am avut un om lângă mine care m-a ajutat și m-a învățat extrem de multe lucruri și țin să îi mulțumesc și lui. Marian Ioniță, antrenorul cu portarii. În rest, nu pot să spun că am învățat, am fost același. Pot spune că am fost mult mai serios față de mine și mult mai rău cu mine din punct de vedere al antrenamentelor și în general. Când ești la Rapid, în primul rând, trebuie să te schimbi tu pe tine. Știind și greșelile mele din trecut, am învățat să nu le mai fac și pot să spun că și asta pot să trec la plusuri. Vrei, nu vrei, te schimbă lucrurile astea și te gândești la ele, știi?
Rapidiștii, bucurându-se pentru promovarea în Liga 3 la finalul sezonului 2017-2018. FOTO: Mediafax
Îți mai aduci aminte ziua în care ți s-a propus să vii la Rapid? Da! Acum doi ani, în ianuarie. După o ‘miuță’ cu mai mulți fotbaliști din Liga 1. Jucam la Dănilescu și a venit Daniel Niculae cu propunerea.
Deci el te-a remarcat. Cu Daniel Niculae, din acel moment, am avut o prietenie. Și după plecarea lui am rămas prieteni. Niciodată nu am vorbit despre problemele legate de Rapid. Am preferat să avem alte subiecte și cred că și asta a contat și mai mult. Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre problemele unor persoane. Nu sunt genul care să pună ‘degetul pe rană’, pentru că știu că pe el îl doare chestia asta.
Cum te-au primit fanii Rapidului și în ce relații ai rămas cu ei după plecare? Eh… cum mă așteptam să fie primirea, îți dai seama (râde). Cu faimoasele înjurături și așa mai departe. Nu o să uit niciodată primul meci în tricoul Rapidului, nu am luat niciun gol! A fost un amical la Bradu cu Pitești. Am câștigat, 2-0. Acolo am avut primul impact cu suporterii, n-am avut nicio problemă pentru că mă așteptam la chestia asta. Nu credeam că o să fiu primit cu pâine și cu sare. Nu! Vin de la o rivală (n.r. – FCSB), mi-am asumat tot ce am făcut până atunci legat de Steaua și așa mai departe, la fel cum îmi asum și acum tot ce am făcut la Rapid. În acest moment, cu cei de la Rapid, am o relație foarte bună de prietenie cu cei care au fost lângă mine, m-au susținut și m-au respectat pentru ceea ce fac. Eu, la rândul meu, cred că i-am respectat și i-am tratat așa cum, poate, nu se așteptau. Nu am avut probleme de genul acesta cu nimeni.
Ștefan Ciuculescu se consideră rapidist? Da, da! Pentru că am trăit aici cele mai frumoase momente ale mele de când joc fotbal. M-am simțit ca și cum aș fi unul de-al lor. Zici că acolo am crescut, acolo am fost tot timpul. M-am simțit cum nu m-am simțit niciodată. E și un cântec „Rapidul din Giulești, iubește-l și ai să înnebunești”. Eu eram nebun de mult, deci practic… (râde)
Constantin Schumacher sau Daniel Pancu? Eu nu am nicio problemă cu nimeni. „Șumi” a fost antrenorul care m-a adus la Liga 4, iar cu Pancone am continuat de la Liga 3. Nu pot să spun că aș avea un preferat din punctul ăsta de vedere. Pe amândoi îi consider antrenori cât suntem la stadion și în timpul antrenamentului și prieteni în afara terenului.
Ștefan Ciuculescu, celebrând alături de galeria Rapidului succesul din Liga 4 cu CSA Steaua, scor 2-0. FOTO: Mediafax.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER