INTERVIU | Fundașul golgheter, omul care le-a provocat coșmaruri portarilor din Liga 1. De ce nu mai produce România stoperi de calitate, episodul FCSB și cum l-a schimbat Hagi: „Dacă îl asculți, ajungi un jucător mai bun”
Bogdan Mitrea (31 de ani) și-a câștigat supranumele de „fundașul golgheter”, după ce în sezonul 2014/2015 a marcat de 14 ori în Liga 1 Betano. A reușit să depășească nume uriașe într-o ierarhie a apărătorilor, printre care Dan Petrescu sau Emil Săndoi, dar nu a reușit să țină pasul până la final cu Gregory Tade și Mihai Roman II. A terminat însă pe locul 3 în clasamentul golgheterilor, peste Toto Tamuz, Constantin Budescu sau Ioan Hora.
Între timp, Mitrea a ajuns în „Insula Afroditei”. După două aventuri, la Ascoli și FCSB, s-a stabilit în Cipru. A impresionat la AEL Limassol, iar în acest sezon a trecut la Doxa Katokopias, echipă la care mai sunt legitimați Răzvan Tincu și Paul Batin. Ultimul a ajuns în această iarnă, fiind transferat de la Concordia Chiajna. Într-un interviu acordat pentru ProSport, Bogdan Mitrea a recunoscut că pe viitor s-ar putea întoarce în Liga 1 Betano, dar momentan nu ia în calcul această variantă. Îi e dor să marcheze pe bandă rulantă și a dezvăluit că sezonul 2014/2015 l-a schimbat. FCSB reprezintă un subiect închis pentru el și spune că fotbalul românesc nu poate evolua, cât timp Gheorghe Hagi este singurul care investește în juniori. Mai multe putem afla direct de la el:
ProSport: Ești deja la a doua echipă în Cipru, pare ca ți s-a potrivit la fix campionatul de acolo. Pe o scară de la 1 la 10, cât de mulțumit ești de viața în Cipru?
Bogdan Mitrea: Îmi place mult viața în Cipru, în special vremea. Aș zice un 9, pentru că mereu e loc de mai bine.
Te-ai gândit sa te întorci in România spre finalul carierei?
M-am gândit de multe ori și cel mai probabil am să revin, doar că nu știu când anume.
Au mai existat oferte sau discuții cu echipe din Liga 1 în ultima perioadă?
Da, am mai avut discuții cu echipe din Liga 1.
În 2015 ai terminat sezonul cu 14 goluri marcate in Liga 1. Lucru surprinzător pentru un fundaș. A fost cel mai bun sezon din cariera ta?
Cu siguranță sezonul în care am marcat 14 goluri a fost cel mai bun din cariera mea. Am reușit să intru în istoria fotbalului românesc, ceea ce este o adevărată mândrie pentru mine.
Te-a schimbat în vreun fel acel sezon?
Ceva s-a schimbat în mine, e clar. Mi-am dat seama că în fotbal e posibil orice.
Ți-e dor sa marchezi atât de multe goluri? Chiar dacă ai un rol defensiv.
Da, mi-e dor sa marchez multe goluri. Sunt însă conștient că sunt fundaș și e mai importantă partea defensivă. Golul este un bonus.
Cifrele lui Bogdan Mitrea în sezonul 2014/2015 al Ligii 1:
Meciuri jucate: 30 din 34
Minute: 2638 din 2700
Goluri marcate: 14 (10 din penalty)
ALEXANDRU RAITA / MEDIAFAX FOTO
Crezi că cei de la FCSB s-au grăbit in privința ta?
FCSB este un subiect pe care nu l-am comentat public și încerc să nu o fac nici pe viitor.
A avut Laurențiu Reghecampf o problemă personală cu tine?
Nu stiu. Trebuie să-l întrebați pe el.
Ai mai discutat cu Gheorghe Hagi după plecarea din România? Ți-a mai dat vreun sfat?
Da, am mai vorbit cu domnul Hagi, dar nu mi-a dat alte sfaturi. Sfaturile importante le-am primit la momentul potrivit, când jucam la Viitorul. Pentru asta am să-i fiu mereu recunoscator. Sincer să fiu, Hagi te învață cam tot. Gândește-te că el a fost număr 10 și m-a învățat foarte multe lucruri despre rolul unui fundaș.
Când exersam loviturile libere, ne învăța cum să ne alegem reperul și cum trebuie să lovim mingea. Ne învăța și cum să executăm cu exteriorul. Lui Cristi Ganea i se potrivea cel mai bine acest tip de execuție. Pe mine personal m-a sfătuit să nu mai atac decisiv. Aveam această problemă când am ajuns la Viitorul. Eram agresiv, luam multe cartonașe. Într-un meci cu Astra am luat cartonașul roșu și după aceea am stat o oră de vorbă cu el. Mi-a explicat tot ce trebuie să fac eu, ca fundaș. Apoi totul a devenit mai ușor.
Mereu ne spunea că trebuie să facem diferența. Și la meciurile oficiale, dar și la antrenament. Voia să dăm 100% când intram pe teren, iar în timpul liber ne spunea să ne deconectăm. Să avem o viață extrasportivă sănătoasă. La Viitorul trebuie să dai 100% și la antrenament, altfel nu ai nicio șansă să reușești.
Domnul Hagi ne învăța cum să ne folosim de calitățile noastre în joc. El îți explică exact care este rolul tău în echipă și ce trebuie să faci pe teren. Dacă îl asculți și pui în practică sfaturile pe care ți le-a dat, ajungi cu siguranță un jucător mai bun. Pune foarte multă pasiunea în acest proiect.
Bogdan Mitrea a ajuns în 2013 la Viitorul, fiind transferat de la Poli Iași. MEDIAFAX FOTO
Fotbalul românesc pare că traversează o criza în ceea ce privește fundașii centrali. De ce crezi că n-au mai produs centrele de juniori apărători care să facă pasul spre echipele cu pretenții și implicit spre echipa naționala?
Care centre de juniori? (râde) Până la proiectul Viitorul și Academia Hagi prea puțini oameni puneau accent pe copii si juniori. Ar trebui să se investească mai mult timp și bani pentru dezvoltarea tinerilor fotbaliști. Multe țări care au crescut valoric în ultimii ani au facut acest lucru.
Ai putea face o comparație între condițiile din Cipru și cele din România?
Condițiile sunt asemănătoare. Există plusuri și minusuri de ambele părți.
Cât de mult contează să împarți vestiarul cu alți jucatori români?
Faptul că suntem mai mulți români aici contează la nivel de comunicare și de adaptare. Mă bucur că venit și Paul (n.r Paul Batin). Sper ca pe viitor să fim mai mulți români în Cipru.
Crezi că Florin Gardoș își poate relansa cariera la Poli Iași?
Da, eu cred că își poate relansa cariera în Copou. Lui Florin îi lipsesc meciurile oficiale în acest moment. Pot doar să-i urez multă baftă.
La FCSB ai fost coleg cu Daniel Popescu, fundașul stânga adus de la Timișoara. Se spune ca a fost transferat inițial pentru ca a fost confundat cu Ovidiu Popescu, iar mai apoi nu s-a putut anula transferul. Ai auzit vreodată ceva legat de acest lucru?
Este prima dată când aud așa ceva. Mi-e greu să cred.
ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Ai fost convocat la echipa națională, dar niciodată nu ai apucat să debutezi. Ți s-a spus de ce?
Nu a fost un motiv, pur și simplu așa s-a întâmplat atunci. Nu mai contează acum. Sunt bucuros că am fost convocat. Îmi doream să debutez. mai ales că trei dintre meciurile la care am fost convocat erau amicale.
Urmărești meciurile din Liga 1?
Da, urmăresc mereu Liga 1. Eu îmi doresc ca Viitorul să câștige titlul, dar în momentul de față lupta se dă între CFR Cluj și FCSB.
Care e golul tău favorit din sezonul 2014/2015?
Golul marcat împotriva lui Dinamo. Cel din lovitură liberă.