INTERVIU | Mircea Lucescu se așteaptă la eliminarea patronilor oportuniști: „Liga 1 cu 14 echipe e cea mai bună măsură. Crește numărul meciurilor cu miză”

Reducerea numărului de echipe din Liga 1, măsură decisă de LPF și care va intra în vigoare de anul viitor, este considerată de Mircea Lucescu calea spre epurarea fotbalului românesc de aventurierii care-l populează acum. Oportuniști precum Dumitru Bucșaru, Adrian Mititelu, Cornel Penescu (sub a căror comandă au dispărut Unirea Urziceni, Universitatea Craiova și FC Argeș) sau, mai recent, Nicolae Cristescu și Dan Adamescu (care au adus în pragul falimentului Rapid și Oțelul) au scos sau sunt pe cale să scoată în decor echipe care au obținut titlul. După trecerea la formatul cu 14 echipe, crede Lucescu, lucrurile se vor schimba.

Ținta reformei: concentrarea valorilor, alungarea „rechinilor”

Contestată vehement de Ionuț Lupescu, directorul Comisiei Tehnice a UEFA, și de Răzvan Burleanu, noul președinte al FRF, restrângerea Ligii 1 de la 18 echipe (cât numără în prezent) la numai 14 este considerată avantajoasă din multe puncte de vedere de către Lucescu senior. Pe lângă alungarea afaceriștilor neserioși, noul sistem ar mai ajuta la concentrarea valorilor, sporirea numărului de meciuri interesante și eliminarea echipelor incapabile să reziste tot sezonul la un nivel competitiv, spune antrenorul de la Șahtior Donețk.

După Revoluție, campionatul României a numărat 18 echipe și, o perioadă, între 2000 și 2006, 16 echipe. La presiunea cluburilor și din motive electorale, șefii FRF și LPF din acel moment, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, au revenit la formule expandate în primele trei ligi. Sistemul a început să se năruie acum câțiva ani, odată cu înrăutățirea condițiilor economice din România, ajungându-se ca numeroase cluburi de tradiție să dispară chiar în cursul sezonului în ligile inferioare, iar altele (Unirea Urziceni, Victoria Brănești, Corona Brașov) – imediat după ce au retrogradat din Liga 1.
 


„În acest moment sunt unii care intră în fotbal cu obiectivul de a câștiga bani imediat. Alții intră cu gândul să câștige trofee, titlul, repede-repede. Și pe urmă, dacă nu-l câștigă, ies la fel de brusc, ca și când nici n-ar fi fost, și lasă să dispară echipe mari, cu tradiție. Nu așa merg lucrurile în fotbal.”

Mircea Lucescu
 


Una dintre cauzele majore ale disoluției fotbalului românesc a reprezentat-o tocmai categoria „prădătorilor” la care face Mircea Lucescu referire în interviu. Frații Becali și Cristi Borcea au pus Dinamo pe butuci, devalizând clubul și lăsându-l cu datorii de 20 de milioane de euro înainte de a intra în închisoare exact pentru acest motiv. George Copos a băgat în insolvență Rapid, fiind de asemenea condamnat la închisoare pentru matrapazlâcurile făcute. Dumitru Bucșaru a aplicat perfect tactica „lovește și fugi”, luând titlul cu Urziceni și 17 milioane de euro din Liga Campionilor, apoi desființând clubul. Rețeta pare a fi urmată acum de Dan Adamescu, cel acuzat că a luat peste 7 milioane de euro din vistieria Oțelului Galați, pentru ca acum să bage echipa în insolvență.

ProSport: Domnule Mircea Lucescu, în România, începând din 2015, Liga 1 va avea 14 echipe…
Mircea Lucescu:
Foarte bine! Este cea mai bună măsură. Și în Ucraina se va restrânge numărul de echipe. Vor rămâne 12 sau 14, cu play-off și play-out.

Ca în România.
Da. În general, și în Ucraina, și în România sunt cam aceleași probleme ale fotbalului, de finanțare. E mai bine să se facă o ligă cu mai puține participante, decât una mare în care, pe parcurs, să abandoneze câte una sau să cedeze și să nu mai conteze până la sfârșit. Trebuie asigurată o siguranță totală și de lungă durată a competiției, nu doar pe moment.

Contestatarii spun că vor fi prea puține echipe pentru o țară atât de mare precum România.
Ucraina e și mai mare. Importantă e stabilitatea financiară. Va crește nivelul competiției. Vor fi 26 de etape în sezonul regulat, apoi vor veni meciurile din play-off și play-out. Se va realiza o concentrare a valorilor, vor rămâne echipele capabile să poată duce competiția. Echipele bune se vor întâlni de câte patru ori, va crește numărul meciurilor cu miză atât la titlu, cât și la retrogradare.

Credeți că noul sistem va aduce vreo schimbare?
Sigur. În acest moment sunt unii care intră în fotbal cu obiectivul de a câștiga bani imediat. Alții intră cu gândul să câștige trofee, titlul, repede-repede. Și pe urmă, dacă nu-l câștigă, ies la fel de brusc, ca și când nici n-ar fi fost, și lasă să dispară echipe mari, cu tradiție. Nu așa merg lucrurile în fotbal.


„E mai bine să se facă o ligă cu mai puține participante, decât una mare în care, pe parcurs, să abandoneze câte una sau să cedeze și să nu mai conteze până la sfârșit. Trebuie asigurată o siguranță totală și de lungă durată a competiției, nu doar pe moment.”

Mircea Lucescu


„Nu vă privește ce se întâmplă cu conturile mele!

În Ucraina e război civil. Ce speranțe mai aveți că veți putea continua contractul la Șahtior?
Nu pot să plec acum. N-ar fi corect din partea mea. După atâta muncă, după atâția ani… Din păcate, nu mai depinde de noi acum. Trebuie să avem încredere că această nebunie se va încheia. Sunt semne, și la nivelul Europei, că se dorește revenirea la normalitate cât mai rapid.

Sunt informații că în Ucraina au fost blocate conturile. Cum vă desfășurați activitatea fără bani?
Asta nu e o problemă. Președintele (n.r. – magnatul Rinat Ahmetov) este un om extraordinar, contractele sunt plătite la zi, ba chiar în avans cu două-trei zile, uneori. Toți jucătorii sunt, din punctul ăsta de vedere, liniștiți.

Dar dumneavoastră? Aveți conturile blocate?
Asta e o problemă personală, nu vă privește pe voi ce se întâmplă cu conturile mele! Este OK, toate lucrurile sunt în regulă, nu există niciun motiv de îngrijorare și nu-mi fac probleme. Important e să se revină la normalitate în Ucraina, să înceteze violențele.

 

Publicat: 05 06. 2014, 09:09
Actualizat: 05 06. 2014, 11:06