INTERVIU | Pe cine susține Primăria Constanța? Decebal Făgădău: „Nu m-ar deranja dacă Farul mai stă un sezon în Liga 2. Oricum, noi avem Viitorul. Mă gândesc să-l aduc pe Hagi la Constanța”. Primarul Constanței spune că Marica i-a dat „vreo 20 de mesaje”. Câți bani primește Farul anul acesta

Când reporterul era cât pe ce să tragă concluzia că primarul Constanței evită o discuție directă pe teme țepoase precum relația tensionată cu Farul, un număr de telefon fix cu „0241″ în față a apărut pe ecranul telefonului mobil: Decebal Făgădău era gata pentru dialog.

Acum e-acum! Ce au de gând Partidul și Primăria cu Farul? Echipa a promovat în Liga 2, dar un conflict de amploare a adus clubul în pragul colapsului. Suporterii au înființat SSC Farul după ce „adevăratul Farul” a falimentat în 2016. Noua echipă a promovat succesiv din Liga 4 până în Liga 2 și își propunea să urce, la vară, în Liga 1. Apoi, suporterii au acuzat PSD că vrea să pună mâna pe club prin șantaj și amenințări. În peisaj a apărut Ciprian Marica, fostul fotbalist a cumpărat brandul falimentarului FC Farul și, după o gâlceavă de câteva săptămâni cu suporterii de la SSC Farul, pare să fi ajuns la o înțelegere pentru a prelua clubul din Liga 2.

Rămâne, însă, nerezolvată problema relației cu autoritățile publice. SSC Farul n-a jucat în noul sezon niciun meci de Liga 2 acasă, fanii acuzând că sunt pedepsiți astfel pentru că n-au vrut să meargă la mitingul lui Dragnea din iunie.

Edilul pesedist al Constanței este un tip foarte bine informat – cel puțin, în privința sportului – și care știe să-și împacheteze răspunsurile în forme fără colțuri. La un moment dat, pe parcursul dialogului, l-a surprins pe jurnalist cu o aluzie la stadionul neterminat al Valenciei, noul „Mestalla”, și situația „liliecilor” (preluați de un singaporez pentru a fi băgați în jocurile de culise ale impresarilor).

Dar mesajele, cel puțin așa cum le-a receptat jurnalistul ProSport, sunt clare. Decebal Făgădău privește cu reținere SSC Farul. Spune că înțelegerea inițială cu suporterii, din 2016, a fost ca Primăria să preia echipa când urcă în Liga 2. Apoi, fanii s-au răzgândit. Municipiul Constanța nu va da niciun ban în 2018 la Farul, iar în viitor rămâne de văzut dacă o va face.

Elocvent este că, de cel puțin două ori pe parcursul dialogului, la întrebările legate de susținerea pentru Farul, Decebal Făgădău a răspuns că are încredere în Hagi. Pentru primarul Constanței, proiectul Viitorul pare mai solid. Fotbalul din oraș ar trebui, în viziunea lui Făgădău, construit în jurul echipei Viitorul aduse la Constanța, Farul putând juca rolul de pepinieră sau de satelit al grupării lui Hagi, asta și pentru că – recunoaște primarul – un club de stat nu va reuși niciodată să se compare, ca eficiență, cu unul privat. 

Marica? Da, e OK și el, dar se vor întâlni doar atunci când fotbalistul va putea pune pe masă un proiect. Deocamdată…


Decebal Făgădău este unul din primarii din România care visează să aibă un club sportiv, inclusiv cu fotbal, sub comandă. FOTO: Mediafax

ProSport: Domnule Decebal Făgădău, care este situația echipei de fotbal Farul din perspectiva Primăriei Constanța, pe care o reprezentați? În sezonul trecut știu că Primăria a finanțat clubul cu o sumă importantă, cam 2.200.000 de lei…
Decebal Făgădău, primarul Constanței: Anul trecut am inițiat un proiect de hotărâre prin care am susținut financiar SSC Farul. Această finanțare a fost urmarea unor discuții anterioare în care le cerusem celor de acolo să promoveze pe puteri proprii din Liga 4 în Liga 3 tocmai pentru a avea cum să conving Consiliul Local. A fost pentru prima oară după Revoluție când s-a întâmplat ca autoritățile publice din Constanța să susțină echipa de fotbal. Tocmai de aceea le-am cerut ca, mai întâi, să promoveze pe puterile proprii. Mi se părea, să spunem, neserios să propunem o finanțare ca sport de performanță pentru o echipă din Liga 4.

De acord. Dar cei de la U Cluj au fost ajutați de Emil Boc și de Primăria Clujului încă de la început, încă din Liga 4. E drept că acolo, încă din prima secundă, a fost implicat în proiect Ovidiu Sabău…
Aha! Cel care m-a convins să inițiez proiectul de hotărâre a fost Grigoraș, nu vă ascund lucrul ăsta. E un om pe care îl apreciez, în care am încredere. Foarte serios. Totul a fost OK, și-au atins obiectivul. După ce au intrat în Liga 3 am finanțat turul din 2017, apoi returul din 2018. Cu câteva etape înainte de finalul campionatului, interesul a crescut brusc în oraș. M-am bucurat că a stârnit așa pasiune. Asta și voiam. Tot în 2016 am început formalitățile pentru preluarea stadionului.

Știu.
A durat mult… Birocrație, n-ai ce-i face. Acum a apărut și Hotărârea de Guvern. Suntem în plin proces de preluare a stadionului, pentru că orașul Constanța nu avea nici o infrastructură sportivă, nici un club sportiv. Tocmai de aceea intenția mea era de a prelua un club sportiv, am preferat și prefer această variantă în locul înființării unui nou club. Ulterior, toate cluburile pe care noi le finanțăm la diferite discipline – handbal, volei, baschet, rugby – urmau să se dizolve într-un singur club, al orașului, care să se numească Sport Club Municipal Farul Constanța. Întrucât la fotbal regulamentele LPF nu permit ca echipa orașului să joace în liga națională, noi ne gândeam să facem aici un fel de pepinieră a altor cluburi. Alături de Gică Hagi, care este un brand național, nu doar al orașului Constanța.

Deci vă gândeați să-l aduceți pe Hagi, cu Viitorul, la Constanța.
Încă mă gândesc la acest lucru! I-am adresat public această invitație.

„Visul meu e de a avea un club al Municipiului Constanța”

Hagi ce v-a răspuns?
Vă voi spune mai târziu. Revenind la Farul, din momentul în care au promovat s-au întâmplat lucruri de neînțeles (n.r. – a izbucnit un conflict între antrenorul Grigoraș și președintele Pitu, pe de o parte, și suporterii care au înființat clubul și au puterea de decizie în Consiliul de Administrație). Apoi, în plin scandal, am primit vizita lui Ciprian Marica. El m-a anunțat că a cumpărat legal brandul Farul. Culorile, sigla, palmaresul adevăratului FC Farul. Mi-a spus că vrea să dezvolte un proiect de viitor, că s-ar bucura să aibă susținerea Municipalității, dar nu crede că vor mai exista alte cluburi cu numele Farul. De aici s-a născut o luptă între suporteri și Marica. Evident, toată lumea îi înjură pe politicieni. OK, n-am o problemă cu asta. M-am bucurat să aud, acum câteva zile, că s-au înțeles și că Marica a preluat SSC Farul Constanța, că vor fuziona și va rezulta un singur FC Farul. Dar, pentru că intervenise acest scandal de natură juridică, eu nu puteam să risc să finanțăm o echipă și ulterior titularul brandului să ne ceară despăgubiri. Nu puteam să bag bugetul orașului în așa ceva. În plus, nu exista nicio perspectivă. Era un fel de gâlceavă. Nu ieșea nimic. Așa am hotărât să nu mai propun Consiliului Local alocarea, în 2018, unor sume către fotbal. Până când se lămuresc lucrurile. Sper, la un moment dat, cineva să facă lumină. Dacă este Ciprian Marica sau altcineva, are în mine un susținător. Dar visul meu e de a avea un club al Municipiului Constanța la un loc cu infrastructura. Infrastructură și structură sportivă. Pentru că orașul Constanța este un oraș sărac în infrastructură sportivă. Primăria nu are nimic. Toate bazele erau fie ale FC Farul, fie ale Rugby Farul Constanța, fie ale ministerului.

OK, dar asta e o chestiune de perspectivă.
De acord. Acum suntem în proces de preluare a stadionului „Gheorghe Hagi”.

Nu s-a publicat în Monitorul Oficial decizia?
Ba da.

Deci e la dumneavoastră acum.
Nu. HG-ul are efect în momentul când se semnează procesul verbal de predare-primire.

Și cât mai durează treaba asta?
Săptămâna asta se finalizează.

Deci, e rezolvată.
Da. Săptămâna asta finalizăm preluarea. După care vom face curățenie și vom face funcțional stadionul. Apoi îl vom pune la dispoziție tuturor doritorilor.

Inclusiv celor de la Farul.
Bineînțeles! Că doar nu m-am zbătut doi ani să iau stadionul ca să-l țin închis. Îl vom pune la dispoziție și atleților…

„Nu cred că lucrurile vor ajunge în situația ca Farul să se desființeze sau să retrogradeze”


Ciprian Marica nu pare să-l fi convins, deocamdată, pe primarul Constanței, care spune că așteaptă în continuare un proiect serios. FOTO: contul de Facebook al lui Marica

Să verificăm dacă am înțeles corect: anul acesta nu se mai pune problema să finanțați Farul.
Nu. Anul acesta, nu.

Marica a finanțat ultimele meciuri ale SSC Farul. Dar clubul din Liga 2, dacă s-au înțeles și Marica preia clubul…
Acest lucru s-a întâmplat deja.

Bun. Dacă dumneavoastră decideți ca nici la primăvară să nu îi finanțați, iar Farul ratează promovarea și se desființează, ar însemna ca o altă echipă din Constanța, cu Primăria sau nu între proprietari sau finanțatori, s-o ia de la zero, din Liga 4. S-ar pierde mulți ani. V-ați gândit la perspectiva asta?
În prima fază, pe mine m-ar interesa să existe parteneri de dialog.

Dar spuneți că acum e Marica…
Evident că voi avea o discuție cu Ciprian. Nu cred că lucrurile vor ajunge în situația ca Farul să se desființeze sau să retrogradeze. Eu am spus că anul acesta, adică 2018, nu voi propune nimic Consiliului Local, dar…

Mai sunt trei luni până la sfârșitul anului.
Bineînțeles. Începe returul… Nu e niciun fel de problemă. Cert este că eu nu aveam cu cine să discut. De pe poziții de forță, în care eram acuzat de tot felul de lucruri… Să vă spun ceva clar: eu nu m-am întâlnit și nu mă voi întâlni cu nimeni în cârciumi sau în parcuri! Despre lucrurile care țin de oraș, eu vorbesc doar la Primărie!

„Eu n-am vrut să mă întâlnesc cu Ciprian până nu își setează foarte clar pe ce stă și unde vrea să ajungă. N-am timp să pierd cu discuții din astea, ce ar fi dacă”

E normal așa. Dumneavoastră reprezentați orașul. Deci, finanțare – nu.
Pe anul fiscal 2018!

Da, pe anul fiscal. Iar din primăvară sunteți dispus să…
Vă spun, cred că mi-a dat 20 de mesaje prin cunoscuți sau direct Ciprian. Eu n-am vrut să mă întâlnesc cu el până nu își setează foarte clar pe ce stă și unde vrea să ajungă. Eu nu am timp să-mi pierd cu discuții din astea, ce ar fi dacă. What if… Nu funcționează. Asta merge doar dacă nu mai sunt primar și ne apucăm de poezie, de orice altceva.

Păi, și discuția cum ar urma să aibă loc în primăvară, dacă dumneavoastră nu…
Probabil că, într-o lună-două, o să mă întâlnesc cu Ciprian! I-am spus: preia întâi SSC, ajungi la o înțelegere cu suporterii, terminați cu atacurile. Puteți să mă atacați pe mine, nicio problemă. Dar, măcar, hai să mergem mai departe! Până una-alta, n-am nicio problemă să fiu înjurat că am ajutat cu 450.000 de euro o echipă de Divizia C să promoveze.

Dacă nu îi ajuta Primăria, nu promovau.
Știu!

„Pentru mine, să stea un an Farul în Liga 2 nu e un capăt de țară”


Farul e clubul emblematic al Constanței, dar în acest moment echipa e departe de potențialul necesar pentru a promova în Liga 1

Farul stă prost în Liga 2. La sfârșitul sezonului promovează direct două echipe, a treia merge la baraj, dar antecedentele ne arată că șansele ca locul 3 din Liga 2 să poată elimina locul 12 din Liga 1 sunt minime…
Am înțeles că anul acesta vor promova 4 echipe…

Nu.
Nu s-a mărit la 4 numărul celor care promovează?

Nu. Știu că Burleanu a promis asta în campania electorală, dar n-a reușit să și facă. Așadar, știu că U Cluj are buget vreo două milioane de euro și vrea să promoveze. Petrolul, la fel, vrea să promoveze neapărat și are un buget foarte mare. Dacă Farul nu-și revine, s-ar putea ca, în retur, când ați hotărî, eventual, să ajutați clubul, să fie prea târziu și să nu se mai poată.
De acord. Asta e o țintă foarte ambițioasă, dar puțin nerezonabilă, să promovezi, în patru ani, din Liga 4 în Liga 1.

Cei de la U Cluj și cei de la Petrolul își propun asta.
Pentru mine, să stea un an în Liga 2 nu e…

Nu e un capăt de țară.
Nu, nu este un capăt de țară. Oricum, noi avem Viitorul. Eu vreau să fie cât mai multe echipe din Constanța. Să ajung la un echilibru între Farul și Viitorul. Acum să vă zic și de Gică. El e un nebun frumos. Și-a sacrificat timpul, averea, familia pentru proiectul lui. Eu am vorbit cu el, caută un partener pentru Viitorul, dar visul lui e să rămână cu Academia ca principală pepinieră. FC Farul poate să fie și echipa a doua a Viitorul. Să facă un fel de parteneriat. Nu văd niciun fel de problemă. Prefer o creștere sănătoasă, un proiect clar, decât să mai trec vreodată prin ce-am trecut. Puneți-vă în pielea mea. Să fiu primul primar care ajută – și vorbind înainte și cu Gică, să nu se supere, că pe Gică nu l-a ajutat nimeni! Și după ce fac toate chestiile astea, să mă trezesc înjurat! Dar, domnule, nu vreți să mă înjurați pe banii voștri? Deci, nu m-ar deranja dacă Farul ar mai rămâne încă un sezon în Liga 2. Nu văd nicio problemă în asta. Important e să văd o perspectivă clară! Așadar, nu m-ar deranja să mai stăm un an în Liga 2. Prefer să văd o construcție sănătoasă și un viitor.

„Cât timp voi fi eu primar, este exclus ca stadionul să fie mutat în altă parte”


Gică Hagi e așteptat la Constanța, unde autoritățile sunt gata să-i pună la dispoziție stadionul și să-l susțină pentru a deveni, cu Viitorul, forța fotbalistică principală a orașului. FOTO: Mediafax

Înțeleg. Dar e posibil să vină Hagi cu Viitorul la Constanța sau să existe o fuziune între Viitorul și Farul?
Eu mi-aș dori.

V-ați dori?
Da.

Bun, vreau să vă întreb de stadion. Ați fost acuzat și dumneavoastră, și președintele Consiliului Județean…
Ce treabă are el?

Infrastructura pe județ e la Consiliul Județean. Ați fost acuzați că vreți să demolați stadionul, să-l reconstruiți la marginea orașului, iar zona actualei arene să o dați cuiva, să construiască un mall sau un cartier de blocuri. Ce răspundeți?
(râde) Să citească legea! Bazele sportive sunt protejate prin Legea 213, privind administrarea domeniului public. Și Legea bazelor sportive. În primul rând, nu există această posibilitate. Apoi, chiar dacă ar exista această posibilitate, nu am nicio intenție. Sunt doar minciuni, închipuiri sau, să-i spunem, motive ca unii sau alții să-și ascundă impotența. Eu vă spun că, atât timp cât voi fi primarul Municipiului Constanța, este exclus ca stadionul „Gheorghe Hagi” să se mute de pe Primăverii (n.r. – adresa arenei este pe Strada Primăverii).

Un CSM de stat nu poate avea performanțe mai bune decât o echipă privată? „Nu! Categoric, nu! Ca să vorbim deschis!”

Când estimați că ar fi gata noul stadion, dacă vă apucați să-l reconstruiți?
Nu știu. Ar fi minciună să vă spun așa ceva. Nimeni nu știe.

Apropo de Clubul Sportiv Municipal despre care vorbeați mai devreme. Burleanu vrea să modifice legislația FRF astfel încât să le permită cluburilor de drept public, deținute de stat, să joace în Liga 1. Credeți că un CSM Constanța sau un Farul deținute de stat, adică de Primărie, ar putea obține performanțe mai bune decât dacă echipa ar fi privată?
Nu! Decât un Viitorul? Nu! Ca să vorbim deschis!

Chiar și un Farul deținut de Marica!
Nu, categoric, nu! Uitați-vă: CFR versus U!

Păi, și atunci, de ce vă gândiți să-l comasați? Să-l includeți într-un club al municipalității?
Pentru mine, sport nu înseamnă numai fotbal.

Înseamnă și fotbal.
Da, și fotbal. Ca să înțelegeți care e principala mea dezamăgire. Nu faptul că un suporter guraliv spune nu știu ce despre mine. N-o să-i răspund niciodată, vă dați seama… Ceea ce mă deranjează este că stabilisem foarte clar cu cei cu care eu discutasem, conducerea din acel moment, că municipiul vine și finanțează cu 450.000 de euro ca să promoveze în Liga 2, apoi municipiul, dacă se modifică legislația și luăm și stadionul, va prelua SSC Farul! Adică să devină clubul orașului! Și să se dizolve, să devină secție de fotbal a CSM Farul Constanța! Deci, ei știau de la început toate lucrurile acestea. Dar știți de când știau? Din 2016! De când erau în Liga 4.

„Îi voi consulta pe constănțeni” în privința formei de asociere cu Farul

E clar. Presupunând că în primăvară vine Marica, Hagi sau cine o fi la Farul și discutați, cum vedeți această asociere între Primărie și deținătorul clubului? Deveniți acționari minoritari? Faceți asociere? Numiți niște oameni în Consiliul de Administrație?
Nu, nu. E prematur să spun. Sunt două paliere. Primul: al legalității și oportunității. Eu mă asigur că propunerea pe care le-o voi face constănțenilor este una 100% legală. Apoi îi voi consulta pe constănțeni.

Cum? Referendum?
Chestionar. La Cazinoul Constanța am avut zeci de mii de răspunsuri. Apoi, decizia o ia Consiliul Local. Nu primarul. Al doilea palier e cel al dorinței. Indiferent cine va conduce clubul, indiferent dacă va fi sau nu ajutat de municipalitate, cu sau fără acționar minoritar Municipiul Constanța, îmi doresc ca o echipă din oraș să fie în vârful fotbalului românesc. Apreciez foarte mult ce a făcut Gică Hagi pentru Constanța și fotbalul românesc, am mare încredere în el. Așa cum am mare încredere și în acest nou proiect. Dacă Marica a reușit să facă pace cu suporterii îmi arată că e determinat și serios. La un moment dat, această discuție între doi oameni serioși – dacă va include sau nu și municipalitatea, punem un semn de întrebare – sunt convins că va duce la un rezultat benefic pentru oraș și pentru fotbalul românesc. Ca primar, întotdeauna ai de ales între performanță și masă. Dar mi-ar plăcea ca tot mai mulți copii să fie orientați către sport. Indiferent de sport.

„Discutăm despre finanțarea Farului din momentul în care există un proiect și un parteneriat serios”

În acest moment, spre ce ați opta, să aveți mulți copii practicanți de sport sau să finanțați sport de performanță? Fotbal, handbal…
Încerc să țin un echilibru. În momentul în care statul român, adică orașul Constanța și țara, investesc 25-30 de milioane de euro pentru o Sală Polivalentă, nu vrem să dăm banii ăștia pentru o sală goală. Trebuie să finanțezi ramurile sportive pentru care sala va fi omologată: handbal, baschet, volei. Tocmai de aceea, dacă vă uitați, eu finanțez ca un metronom handbal, baschet, volei.

Deci dumneavoastră ați fi dispuși, din primăvară, să intrați în această discuție despre finanțarea Farului…
Nu, nu din primăvară. Oricând, din momentul în care se liniștesc apele și există un proiect și un parteneriat serios.

OK. Cu ce sumă credeți că ar putea Primăria să susțină efortul de performanță la Farul?
În primul rând, trebuie să existe o cerere, un buget, ceva!

Înțeleg. Deci, nu v-ați gândit.
Nu, nu. Nu m-am gândit pentru că nici n-am vorbit. N-am nimic pe masă.

 

 

Publicat: 13 09. 2018, 15:01
Actualizat: 13 09. 2018, 15:12