INTERVIU | Portarul care a oprit Rapidul cu o mână lucrează mult la mobilitate. Tudorel Mihăilescu: „Le-am scos din vinclu o minge de pe stânga la care au rămas toți… Credeau că, dacă trag în stânga, îmi dau gol”
Despre Tudorel Mihăilescu a scris și The New York Times, acum câțiva ani, într-un reportaj despre echipa de amatori unde joacă acesta, ASF Frăția. Apoi, o perioadă, Tudorel și colegii săi și-au văzut de fotbalul lor din Liga 4 și Liga 5, pe terenuri desfundate, cu tribune ruginite și câteva zeci de spectatori, până când a venit Rapidul. Echipa a doua a celor de la Frăția a jucat miercuri o restanță din ultima ligă a Asociației Municipale de Fotbal București și a remizat, scor 1-1, cu AFC Rapid, una din cele două formații care își dispută un loc în inima suporterilor giuleșteni după falimentul adevăratului Rapid.
Tudorel ține cu Steaua. În imagine, ca de la portar la portar, alături de marele Duckadam. FOTO: contul de Facebook al lui Tudorel Mihăilescu
Între rapidiști și cea de-a patra victorie consecutivă în tot atâtea meciuri de campionat a răsărit însă Tudorel. „Ce ironie, chiar glumeam cu băieții, s-au făcut 40 de ani de când am dat probe de joc pentru Rapid și acum mă întâlnesc cu ei în Liga 5″, râde portarul de 49 de ani. Îi lipsește antebrațul stâng, apără doar cu o mână, dar compensează prin experiență și foarte multe exerciții de mobilitate și viteză de reacție. Asta și aroganța adversarilor, care cred că e suficient să-i tragă la poartă pe partea stângă, ca să-i dea gol.
Amatorii de la ASF Frăția au un cont de Facebook mult mai bun decât au jumătate din echipele de Liga 1 din România. Mesajul trimis de ProSport a primit răspuns în doar câteva minute. „Chiar eu mă ocup de cont, sunt administratorul lui”, începe dialogul telefonic cu Tudorel Mihăilescu, portarul de 49 de ani care apără în Liga 4 și Liga 5 cu o singură mână.
„La sfârșit le-am strâns mâna și le-am urat baftă”
ProSport: Cum a fost meciul cu Rapid?
Tudorel Mihăilescu: Au o echipă bună, copii foarte buni. Nu știu dacă vor merge mai departe, dar cu siguranță vor face lucruri bune.
Au șanse de promovare?
Da, pot merge în play-off, acolo sunt echipe bunicele. Dar, cu puțin noroc și doi-trei jucători cu experiență, dacă aduc, eu zic că fără probleme promovează.
Cu cine se bat?
Cu VK Soccer, care e o echipă bună, și cu CS Dinamo, echipă tânără, cu republicanii lui Otopeni. Sunt echipe bune în seria asta. Dar, eu implicându-mă total în meciul de ieri, am simțit pe pielea mea. Au echipă bună și vor face o figură frumoasă. Eu chiar le-am și urat multă baftă.
Ați vorbit cu ei după meci.
Le-am strâns mâna, le-am urat baftă. E o echipă tânără, cuminte. Ă‚ia de la Dinamo, de exemplu, sunt foarte gălăgioși. Dar cei de la AFC Rapid au o echipă cuminte.
Tudorel Mihăilescu spune că lucrează mult la mobilitate și viteza de reacție pentru a compensa lipsa brațului stâng. FOTO: contul de Facebook al clubului Frăția
De câți ani jucați dumneavoastră?
Chiar râdeam ieri (n.r. – miercuri) cu niște colegi și le spuneam că, după 40 de ani, de când am dat eu probă de joc la ei, ne-am întâlnit acum, în Liga 5.
Cu Rapid.
Da. A fost o întâlnire frumoasă.
Dumneavoastră ce meserie aveți?
Sunt operator monitorizare. La dispecerat video. Fotbal fac din plăcere.
Nu vă e greu să apărați cu o singură mână?
Din fericire pentru mine, nu. E o curiozitate pentru alții, într-adevăr, poate părea ceva foarte greu, dar eu m-am obișnuit. Sunt 40 de ani de când joc fotbal.
„Lucrez foarte mult la viteza de reacție și la mobilitate”
Tudorel Mihălescu a apărut și în The New York Times. FOTO: contul de Facebook al lui Tudorel
Cum compensați? Vă așezați în poartă mai apropiat de bara din stânga?
Nu, nu am o tehnică anume, deosebită. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că am lucrat și lucrez foarte mult la viteza de reacție. La reacție și la mobilitate. Sunt chestii care mă ajută.
Cred că îi surprindeți pe mulți dintre adversarii care–și imaginează, înaintea meciului, că e un fleac să vă dea gol.
Păi, inclusiv ieri (n.r. – la meciul cu AFC Rapid) le-am scos din vinclu o minge de pe partea stângă la care au rămas toți… M-au aplaudat toți. Au crezut că, dacă trag în stânga, îmi dau gol.
Extraordinar. Vă admir.
Da. Ei, am foarte mare experiență. Asta contează foarte mult.
Dumneavoastră cu cine țineți? Cu Rapid, dacă spuneți că ați dat probe la ei când erați copil?
Nu aveam atunci… Când eram mic, nu eram orientat spre o echipă. Acum țin cu Steaua, dar îi simpatizez și pe Rapid, de ce să nu recunosc? Sunt o echipă muncitorească.
„Aș fi mers la meciul cu Villarreal, dar aveam antrenament. Ne așteaptă un meci greu cu Progresul”
Țineți cu Steaua: cu echipa lui Gigi Becali sau cu CSA, clubul Armatei?
Eu niciodată n-am făcut diferența. Steaua e Steaua. Că e a lui Gigi, că e a Armatei… Am văzut că unii fac diferența asta. Acolo e altă poveste, alte interese.
Sunt suporteri care cer să rămână Becali, alții vor să plece și să vină alții sau să se întoarcă echipa la Armată.
Am văzut. Sunt și interese. Pentru că, dacă iubești un club, îl iubești și cu bune, și cu rele. Gigi, de exemplu, a făcut și bune, și rele. E păcat să se distrugă un club cu așa tradiție. Că, până la urmă, asta se vrea, să se distrugă. Acum, nu că sunt eu stelist, dar e singura echipă care ne mai aduce câte ceva. Aș fi mers și la meciul cu Villarreal, dar am antrenament, pentru că apoi avem meci cu Progresul, care va fi foarte-foarte greu, în Liga 4. Încercăm să ne pregătim.
Tudorel are la frăția un antrenor născut în Congo: pe Aime Lema, venit în România în 1991. FOTO: contul de Facebook al echipei Frăția
Deci dumneavoastră jucați, de fapt, și în Liga 4 și în Liga 5!
Da, da. Ieri (n.r. – miercuri) am mers, de fapt, mai mulți de la prima echipă, din Liga 4. Fiind un meci mai tare, vă dați seama că am mers 6 băieți de la Liga 4, am întărit puțin echipa. Că echipa din Liga 5 o avem cu puștani din ăștia mai mici, am zis că e presiunea mai mare și de la spectatori, așa că la meciul cu Rapid am venit noi, cu experiență.