INTERVIU | Rapid renunță la istorie! Lichidatorul Mihai Florea anunță: „Scoatem la licitație brandul fără palmares”. Gata și cu echipele suporterilor: „Îi notific să-și schimbe numele. Rapidul e unul singur!”

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Matei Udrea
INTERVIU | Rapid renunță la istorie! Lichidatorul Mihai Florea anunță:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mihai Florea, noul lichidator judiciar al Rapidului – al patrulea administrator începând din 2014, de la venirea patronilor Valerii și Violeta Moraru – ne întâmpină într-o sală din sediul „Sierra Quadrant”, firmă specializată pe insolvențe. Este jovial, dar în mod evident copleșit de complexitatea unui faliment care a răvășit, la propriu, fotbalul românesc în ultimul an. Rapidul, așa cum îl știa România de aproape un secol, a dispărut în iunie 2016, când tribunalul a pronunțat falimentul clubului. Legenda s-a prăbușit sub povara datoriilor și incompetența patronilor succesivi.

Acum, la un an distanță, lichidatorul Mihai Florea trage nădejde că va reporni motoarele unei tradiții intrate în adormire. Este o ambiție pe care, își dă seama singur de asta, „este dificil” să o îndeplinească. Ar trebui ca totul să se deruleze pe repede înainte, din acest moment. Rapidul lipsește deja de un an de pe piață, mutat în sălile tribunalelor unde se judecă falimentul. În loc au apărut două echipe, AFC Rapid și CFR Mișcare, care au luat-o de la capăt, din Liga 5, sprijinite de suporteri. Au apărut certurile, alte grupuri de fani și-au anunțat intenția de a înființa noi echipe în această vară, palmaresul a devenit temă de sfadă: Clubul Sportiv al ministerului spune că are istoria până în 1994, AFC Rapid pretinde palmaresul până în 2006.

Actualul lichidator – la fel ca și cel precedent – spune însă că totul este la SC FC Rapid, acum în faliment. O nebunie. Florea anunță însă că va pune capăt acestui haos: va soma cluburile care s-au înscris în competiții folosind numele „Rapid” să renunțe la această titulatură: „E ilogic. Nu pot fi mai multe echipe Rapid”. Lichidatorul va notifica și FRF în această privință, amenințând că, dacă nu se vor pune în practică aceste măsuri, urmează procese în care se vor cere daune.

Ceea ce contează cel mai mult, însă, este viitorul. Iar aici, lucrurile sunt clare. Mihai Florea, senior partner la Sierra Quadrant și lichidator judiciar al Rapidului, spune că vrea să grăbească deznodământul: rezolvarea litigiilor, evaluarea mărcii, licitație și, în cel mai scurt timp, revenirea clubului în prim-plan, chiar în Liga 1. Planul ar fi simplu. Florea afirmă că poate influența, din poziția pe care o are, acest proces care va ajunge, inevitabil, la licitația pentru brandul Rapid. Și poate face în așa fel încât Rapid să nu ajungă pe mâna celor care „vor să o bișnițărească”. Portretul robot al potențialului cumpărător creionat de Mihai Florea corespunde, în acest moment, cu profilul celor de la FC Voluntari. E nevoie, spune lichidatorul, de un client care să nu mai fie persoană fizică (suporterii), care să aibă posibilități financiare, să fie serios și, dacă se poate, să fie deja înscris în Liga 1. Gruparea ilfoveană și-a anunțat deja intenția de a cumpăra brandul Rapid și de a-i prelua numele și palmaresul.


Mihai Florea, noul lichidator al Rapidului, spune că a găsit un haos de nedescris în documente, dar că se străduiește să găsească o soluție pentru ca brandul să nu dispară. Varianta cea mai la îndemână, în acest moment, ar fi ca marca Rapid să fie achiziționată de FC Voluntari

Rămâne doar de văzut dacă actualul lichidator va avea forța să împingă lucrurile înainte atât de repede pe cât își propune. Pentru că Rapid a lipsit deja un an din fotbalul românesc, ceea ce este deja prea mult, Florea afirmă că ideal ar fi să reușească să lege din nou firul istoriei încă din noul sezon. Pentru suporterii săi, pentru campionat, pentru fotbal, este timpul ca Rapid să se întoarcă.

Iar afirmația aceasta vine, veți vedea în finalul interviului (unul elocvent despre complexitatea aproape de necuprins a cazului), chiar din partea unui stelist.

ProSport: Ați ținut o Adunare Generală a creditorilor de la SC FC Rapid SA pe 31 mai.
Mihai Florea, lichidator judiciar al SC FC Rapid SA: Da.

Ce s-a realizat din cele cinci puncte de pe ordinea de zi?
Toate au fost aprobate.

Am văzut că urma să se discute și evaluarea mărcilor.
Da, s-a aprobat. N-avea niciun rost să rămânem cu ele pe loc.

Din acest moment, ce se întâmplă mai departe?
Vom da un anunț pentru selectarea evaluatorului, se vor depune oferte, le vom prezenta Adunării Creditorilor, care va hotărî cine se va ocupa de evaluarea brandului.

Palmaresul sau brandul?
Brandul și mărcile. Din anumite rațiuni, am decis să scot palmaresul din discuție. Pentru că toată lumea a pornit o discuție pe palmaresul ăsta, practic, m-am gândit și voi elimina vânzarea palmaresului. O să vând marca, emblema și brandul.

În cât timp se va întâmpla asta?
Probabil, 2-3 săptămâni. În 4-5 săptămâni vom avea evaluatorul. Va evalua marca, emblemele pe care le avem. Când avem o evaluare, o prezentăm Adunării Creditorilor. Lăsăm să treacă un termen până la care creditorii vor putea contesta, pentru că e posibil ca unii dintre ei să nu fie mulțumiți. Ulterior, stabilim metoda de vânzare. Va fi fie licitație, fie negociere. Apoi vom publica anunțurile de vânzare.

Fără palmares.
Fără palmares, pentru că palmaresul este ceva… Nu există niciun document, niciun act. Este o parte a CV-ului pe care-l are Rapid. Cine cumpără brandul și marca e normal că deține și palmaresul, pentru că este continuatorul. Eu cred că palmaresul nu este un bun material. Am stat și m-am gândit, m-am uitat prin toate hârtiile.

Deci, veți scoate palmaresul din ceea ce vindeți.
Da, voi păstra doar marca, emblema, brandul. Ca să evit orice discuție, că fiecare spune altceva. Am văzut că AFC (n.r. – Rapid, echipă promovată în Liga 4) spune că deține… Nimeni nu poate dovedi că deține palmaresul. Dar eu am cupele acelea în vitrină. Dacă tot suntem aici, am de gând să notific, în perioada următoare, celelalte echipe care folosesc numele Rapid să nu-l mai folosească. Voi înștiința și FRF. Să nu-i mai înscrie cu numele ăsta. Pentru că Rapid este unul singur.


Lichidatorul falimentarului Rapid spune că diverse echipe, precum AFC Rapid, încearcă să inducă în eroare suporterii pretinzând că ar fi „adevăratul Rapid”. Pe Facebook, cine caută AFC Rapid este redirecționat către pagina FC Rapid. Doar că această pagină nu aparține FC Rapid (care e în faliment), ci AFC, care s-a înscris în Liga 5 în 2016, după falimentul echipei „originale”. Lichidatorul Florea vrea ca inclusiv pe Facebook să se pună capăt acestui tip de confuzii

Înțeleg.
Este singura societate care deține marca.

Îi veți notifica.
Da, bineînțeles. Probabil că o voi face săptămâna viitoare.

Veți viza și echipele din provincie? 
Nu, nu. Mă refer la echipele cu numele Rapid care s-au înscris în competiții după ce SC FC Rapid a intrat în faliment.

Dacă nu se vor conforma?
Depide ce vor dori creditorii. În mod normal, ar trebui să cerem despăgubiri. Am mai avut discuții despre asta. Și nu am vrut s-o fac, am zis că, până la urmă, sunt suporteri ai echipei Rapid care vor să facă și ei ceva. Numai că, până la urmă, dacă ne gândim, Rapid este unul singur. Dacă ai încă șapte echipe din astea – cu toate că, probabil, niciuna nu va ajunge la performanță -, nu va face decât să știrbească din prestigiul echipei adevărate, iar eu să nu pot vinde marca.

Spuneți că s-ar menține o confuzie.
Exact, o confuzie! Nu s-ar ști care este Rapid. Atunci ar trebui ca aceia care s-au înființat și își arogă merite pe care nu le au să se oprească un pic.

Dumneavoastră ce rol aveți în acest proces de faliment al Rapidului?
În toată treaba asta, legată de procedura de insolvență, rolul nostru este de a valorifica patrimoniul existent al acestei societăți comerciale, în speță FC Rapid, și de a restitui către creditorii care au de luat bani, înscriși la masa credală, o parte din aceste sume și, eventual, de a da o șansă echipei FC Rapid să activeze în continuare, prin vânzarea brandului.

Brand, marcă, emblemă.
Exact. Altfel, nu avem cum să valorificăm nimic. Dacă valorific marca, vedeți dumneavoastră, mai sunt trei sau patru echipe. Au venit suporterii, o parte dintre ei, și mi-au spus: „Domnule, dați anunț, să nu mai funcționeze nicio societate sau echipă de fotbal cu numele FC Rapid, pentru că marca este înregistrată pe numele FC Rapid!”. Dacă stai și te uiți înapoi, vezi că firmele astea au fost înființate de către grupuri din suporterii Rapidului.

AFC Rapid a fost înființat de Copos, nu de suporteri, din ce știu eu, și derivă din UFC Rapid. 
Da. Și atunci am zis: nu are sens, mai bine lăsăm așa până reușim să valorificăm brandul și, eventual, ce mai avem noi pe aici.

„Nu există niciun litigiu legat de palmares. Dacă vrea AFC-ul să facă așa ceva, să vină la tribunal!”

Primul pas este ca dumneavoastră să identificați cu claritate ce vă aparține.
Da.

În acest moment, problema asta cu palmaresul din 1923 până în 2016 este litigioasă.
Nu există niciun litigiu! În momentul în care vorbim, nu există niciun litigiu!


„Am văzut că foarte multă lume se agită, brusc, de când a anunțat Voluntari că este interesată să cumpere palmaresul Rapidului. Vor să îl cumpere ei. De ce până acum nu s-au agitat? Am fost sunat de diverse persoane care au spus: domnule, suntem și noi interesați! Și oameni din fotbal, și oameni din afară. Dar brusc, după ce Voluntari a anunțat că vrea să dea niște bani! Până acum, nu era interesant Rapidul.”
Mihai Florea, lichidatorul judiciar al Rapidului


Păi, avem AFC-ul, care reclamă palmaresul…
Nu există nicio reclamație! Dacă vrea AFC-ul să facă așa ceva, să vină la tribunal, să reclame, și acolo vom demonstra! Așa, am văzut că foarte multă lume se agită, brusc, de când a anunțat Voluntari că este interesată să cumpere palmaresul Rapidului. Vor să îl cumpere ei. De ce până acum nu s-au agitat?

Cine ar mai fi interesat?
Nu știu, multă lume.

Ați fost sunat sau doar presupuneți?
Da, am fost sunat de diverse persoane care au spus: domnule, suntem și noi interesați!

Oameni din fotbal sau din afară?
Și oameni din fotbal, și oameni din afară. Dar brusc, după ce Voluntari a anunțat că vrea să dea niște bani! Până acum, nu era interesant Rapidul.

Bun. În primul rând, trebuie clarificate actele. Să știți ce aveți.
Din punctul meu de vedere, totul este foarte clar: palmaresul nu poate să fie decât al echipei de fotbal Rapid București…

…Care e în faliment acum.
Da, care e în faliment, nu al societății comerciale. Face parte dintr-un bun de patrimoniu necorporal.

Faptul că s-a întrerupt activitatea nu este o problemă?
Nu. Păi, tocmai de aia suntem aici! Haideți să vă spun ceva: am găsit un contract făcut între SC FC Rapid și AFC Rapid, care vindea drepturile de a participa în campionat…

Vindea sau ceda?
Ceda.

Deci, ceda.
Ceda cu titlu gratuit, pentru că nu avea cum să le vândă, potrivit regulamentului Federației Române de Fotbal.

Da, știu. 
În acel contract de cesiune, AFC-ul și-a rezervat un drept, ca, în măsura în care FC Rapid nu mai evoluează în campionat, să-i cedeze drepturile înapoi, aceleiași mărci.

Așa e. Am văzut documentul.
N-are logică. N-are logică! De ce nu a zis înainte: „Domnule, te duci cu echipa în faliment! Vino încoace și dă-mi echipa, ca să o scot eu, să o duc mai departe!”. Acum au văzut că e vorba de niște bani care pot veni dintr-o…


Articolul 26.4 al statutului SC FC Rapid SA prevede că, în cazul lichidării societății, dreptul de joc va fi cesionat gratuit către AFC Rapid. În baza acestui articol, AFC ar fi putut reclama, anul trecut, înscrierea în Liga 2. Dar, în continuare, articolul devine ambiguu, pentru că se precizează că AFC Rapid ar avea drept de preferință pentru dobândirea însemnelor, emblemei și mărcilor „în caz de lichidare voluntară” a societății. SC FC Rapid nu a intrat însă în lichidare voluntară, ci a dat faliment, ceea ce anulează articolul respectiv

Bun. Pasul 2 ar fi, odată ce s-ar lămuri această problemă, să evaluați marca printr-un evaluator autorizat. 
Da, evident că marca Rapid este deținută de Societatea Comercială FC Rapid. Acum, și palmaresul acesta trebuie să se găsească, din punctul meu de vedere, tot în marcă. El nu e ceva distinct, tocmai de asta nu îți dă nimeni niciun certificat. Rapid este una dintre echipele, alături de Steaua, de fapt nu Steaua, alături de puține echipe din fotbalul românesc, care nu și-a schimbat denumirea de-a lungul activității fotbalistice.

Ba da, s-au numit CFR, s-au numit Locomotiva…
Dar pe perioade mici și asta la început! În rest…

Nu. Și în anii ”50, la trei decenii de la înființare, s-au numit Locomotiva. 
Nu știam, chiar nu știam…

Revenind: în această vară veți fi în măsură să anunțați la cât este evaluat brandul. Și, apoi, pasul următor este licitația?
Se face un anunț, se publică în presă și, în funcție de ce ne aprobă creditorii, o să prezentăm un regulament de organizare a licitației către creditori. Vor fi mai multe variante. În funcție de decizie, vom aproba varianta acceptată de ei.

„M-aș strădui ca, măcar cu o săptămână-două înainte de a începe noul campionat, să am prima licitație. Ca să nu mai pierdem un an”

Haideți să vă întreb concret. Cei de la Voluntari mi-au confirmat oficial că sunt interesați de acest palmares. Există șanse ca, la startul noului campionat, să intre în competiție fostul Voluntari sub numele de Rapid? Se poate rezolva totul până la sfârșitul lunii iunie?
Este foarte dificil.

Deci, este dificil…
Da, pentru că nu depinde de mine. Dacă ar fi după mine, aș putea săptămâna viitoare să convoc Adunarea Creditorilor. Acum, mai rămâne de văzut ce decide adunarea. Dacă decide și tribunalul confirmă, voi face lucrul ăsta. Și, eventual, voi încerca. Pentru că asta este și intenția mea, să nu mai stau, pentru că altfel trebuie să mai aștept un an.

Ar însemna doi ani de pauză.
Da, doi ani de pauză. Și de ce să mai stau, pentru că deja am întârziat foarte mult lucrurile? Nu din cauza mea…

Și atunci, care este cel mai realist termen pe care îl vedeți, ca orizont de timp? Cât estimați că mai durează?
Eu m-aș strădui ca, măcar cu o săptămână, două înainte de a începe noul campionat, să am prima licitație.

„Eu, personal, n-aș mai da Rapidul unei persoane fizice. S-a văzut clar că suporterii nu au forță”

A câta parte din Steaua valorează Rapid?
Să știți că a mai venit cineva și a zis: „Domnule, eu am legături cu un club de afară care ar vrea, ar fi interesat. A auzit și ar fi interesat de o echipă ca Rapid, palmares, marcă”. Și le-am zis: „Cam cât credeți că ar da?”. Și am avut discuții legate și de ce m-ați întrebat dumneavoastră, de marca de 57 de milioane de la Steaua. Și când i-am spus că eu cred că marca Rapid se poate lua cu 2, 3 până la maximum 5 milioane de euro, s-a uitat un pic ciudat la mine și a zis: „Atât de ieftină este o echipă de fotbal de talia Rapidului?”. Până la urmă, dai 5 milioane pe ea, dar câți bani ai nevoie să bagi și de unde-i faci? Cine mai e nebun acum? Ă‚la care are 5 milioane stă liniștit pe ei sau face altceva. Mai ales la ce se întâmplă în sportul românesc. Și mai ales ce s-a întâmplat aici. A luat fiecare ce a vrut…


FC Voluntari, care și-a anunțat interesul pentru brandul Rapid, este deja o echipă puternică a României. Dan Leasă, managerul general al clubului, a precizat pentru ProSport că societatea se va prezenta la licitație, urmând să preia numele Rapidului

În cazul în care brandul nu va ajunge la o echipă deja formată, precum Voluntari, dumneavoastră ce oferiți? Oferiți un palmares și un nume care la ce pot folosi? Toată lumea se gândește cum poate valorifica un bun, fie el și brandul unei mari echipe.
Aveți perfectă dreptate. Fiecare, când vrea să cumpere ceva, se gândește la profitabilitate. Din partea mea, este foarte simplu. Cine vrea să ia marca Rapid, nu vine pentru altceva decât ca să o valorifice.

Da. Ia echipa, joacă, ia bani din drepturile TV, din transferuri, din marketing. Face afaceri.
Exact.

Păi, și atunci, dacă nu va fi o echipă deja înscrisă în competiții și va fi, să zicem, o persoană fizică, dumneavoastră ce-i oferiți? Pentru că îi dați brandul, dar n-are club, n-are nimic!
Eu o să recomand Adunării Creditorilor acest lucru, ca în măsura în care la licitație se înscrie o echipă care deja este înscrisă în campionat, să aibă întâietate. Eu, personal, n-aș mai da Rapidul unei persoane fizice. Asta ar trebui scoasă de tot din fotbal.

N-ați mai da Rapidul unei persoane fizice? Păi asta înseamnă că îl dați la stat.
Nu, am zis unei persoane fizice. Dar îl dau unei persoane juridice, private.

Vreți să spuneți că nu-l mai dați unei persoane fizice cum au fost suporterii care au preluat acțiunile în 2014, la asta vă referiți?
Da, la asta mă refer, pentru că s-a văzut clar că nu au forță. Trebuie dată unei persoane care are forță financiară, care are credibilitate și care poate să facă ceva în fotbalul românesc. Toate cluburile ar trebui să gândească la fel, din punctul meu de vedere.

Cei care au înființat vara trecută CFR București, înscrisă în Liga 5, au spus că ei ar fi interesați să participe la o asemenea licitație.
Da, sunt interesați. Sunt interesați. Din păcate, nu au putere financiară. M-au contactat, am discutat cu ei, i-am întrebat: domnule, de acord cu dumneavoastră, pentru că practic este o responsabilitate și pentru noi. Nu aș vrea să o dau la cineva care să o ia și să o bișnițărească mai departe. Adică să i-o dau unuia care să vrea, într-adevăr, să facă o echipă de fotbal și să meargă cu ea înainte. Așa, sunt mulți care zic: „Vin la licitație, o iau cu 200 și o vând la ăla cu 500 și am făcut un profit de 300″. Iar acum, un profit de 300 este… N-aș vrea să se întâmple lucrul ăsta, aș vrea să fie ceva serios.

Aveți vreo putere să organizați lucrurile de asemenea natură sau este doar o dorință personală?
Este și o dorință personală și pot influența lucrurile astea, pot face recomandări…

Deci aveți niște pârghii…
Am niște pârghii, însă acum puterea nu este la mine, este la creditori.

„Singurii cu care am discutat sunt cei de la Clubul Aristocratic, Mișcarea CFR București”

Creditorii înseamnă familia Moraru și…
Creditorii sunt mulți: statul, familia Moraru, o parte din asociați. Sunt mulți. Suporterii… Vor decide, dar din punctul meu de vedere, inclusiv familia Moraru își dorește să ajungă la cineva care poate să ducă numele mai sus. Fără nicio pretenție.

Dânșii nu mai pot participa, din ce știu, eu, conform legii, la această licitație.
Ba da, pot participa. Participarea la licitație este liberă.

Pot? Deci ei își pot cumpăra propriul…
Dacă au bani și vor să… Îl pot cumpăra. Dar cred că nu vor face asta, din câte am discutat cu ei.

Ați discutat cu domnul Copos?
Nu am discutat cu domnul Copos, pentru că nu are nicio calitate. Azuga Waters este acționarul majoritar, cu peste 98% din acțiuni. Și mai sunt vreo patru asociați, persoane fizice, care au 0,35% sau ceva de genul ăsta.

Și AFC Rapid este acționar la SC FC Rapid.
AFC Rapid nu este acționar.

Nu? Eu știu că este.
Nu. Sigur, nu.


Conform unui document oficial din aprilie anul trecut, AFC Rapid este acționar minoritar la falimentarul SC FC Rapid SA, cu 0,2498% din acțiuni

Din punctul dumneavoastră de vedere, cu ce sumă ați fi mulțumit la licitație?
Din punctul meu de vedere, vorbind realist, până într-un milion de euro. Acum depinde câți participanți sunt și cine vine la licitație. Dacă vin cinci persoane fizice, normal că prețul va fi pe măsură. Dacă îmi vin cinci-șase firme, evident că prețul va crește. Eu cred fotbalul românesc va crește în perioada următoare. Dar nu va crește decât dacă vor fi constrânși de niște reguli foarte clare.

Cei de la AFC Rapid v-au contactat?
Nu.

Deloc?
Nu.

Nici oficial, nici neoficial?
Nici oficial, nici neoficial. Singurii cu care am discutat sunt cei de la Clubul Aristocratic, Mișcarea CFR București.

Cu doctorul Pârvu ați vorbit?
Da. Am discutat, da, ar fi interesați, a rămas ca săptămâna aceasta, dacă vor și ceilalți, să vină. Ei, dacă am înțeles, sunt niște oameni care participă. Recomandarea mea a fost… Ei nu au forță financiară și, chiar dacă vor lua licitația, nu vor avea forța să gestioneze. Nu o să aibă forța și o să se ajungă în aceeași situație. Și e păcat ca cineva să cumpere și să…


Întrebat de ProSport, doctorul Mihai Pârvu, preleședintele Clubului Aristocratic Rapid, a negat cu vehemență că s-ar fi întâlnit vreodată cu lichidatorul judiciar al Rapidului.


Dumneavoastră aveți uneltele juridice ca să restricționați accesul unor entități precum CFR Mișcare, despre care spuneți de la bun început că nu au forță financiară?
Eu nu am ce să fac.

Acum exprimați o opinie, că ei nu au forța necesară.
Nu, dar ei au recunoscut că nu au forța necesară! Ei au spus: „Noi vrem, ne dorim, numai că, din păcate, nu avem sumele necesare”. Ei vin acum fiecare cu câte 400, 500 de lei de acasă și susțin echipa din Liga a 5-a, în ideea că va veni cineva și, dacă va avea nevoie de echipa aia, ei o cedează cu dragă inimă. Ca să meargă Rapid înainte. Și recomandarea mea sinceră a fost ca toate aceste echipe mici, înființate cu numele de Rapid, să se asocieze inclusiv cu cineva care are bani, cu Voluntari. Poate mai apare cineva care e mai potent decât Voluntari.

S-ar părea că situația este mai complicată decât atât.
Da, și eu cred la fel.

Deci trageți nădejde ca totul să se rezolve până la începerea noului sezon.
Da, asta este intenția mea.

Iar din sezonul viitor să existe o echipă Rapid, eventual în Liga 1?
Asta este intenția mea. Dar, din păcate, nu este numai voința mea aici. E în funcție de creditori, care pot zice: nu domnule, hai să mai așteptăm.

Ați simțit că sunt așa ostili creditorii, încât să poată să blocheze?
Nu, nu am simțit lucrul ăsta, dar sunt multe interese, simt așa, o teamă din partea multora să vină să spună.

SC FC Rapid SA se mai poate întoarce din faliment?
Nu.

Deci, nu.
Nu. A spus cineva că se poate întoarce?

Au existat persoane care au spus: hai să vedem, că ne putem întoarce. Suporterii au crezut orice le-au spus oameni din club sau de pe lângă care le-au dat speranțe.
Dacă întrebarea a fost pusă între perioada până la care s-a judecat apelul, până atunci mai exista o posibilitate ca FC Rapid SA să iasă din insolvență și să revină din faliment.

Acum nu mai e posibil?
În acest moment nu mai e posibil, nu mai e cale de întoarcere. Din păcate, la vremea respectivă, cei care au gestionat, au gestionat-o greșit. Rapidul, când a intrat în faliment, pe planul de organizare mai avea de plătit vreo 120.000 de lei. Ceea ce…

Eu știu că se strânseseră, din momentul în care s-a aprobat planul, încă 10 milioane datorii curente la Fisc.
Da, s-au strâns încă 10 milioane datorii curente la Fisc.

Fiscul a cerut acest faliment.
Dacă cineva știa ce trebuie să facă și ce are de făcut, putea să meargă la Fisc, să negocieze cu ei, puteau să plătească o parte… 10 milioane de lei însemnau două milioane de euro…

O societate care intră în insolvență mai are dreptul să acumuleze datorii?
Logic, nu ar mai fi trebuit.

Legea ce spune?
Conform legii, nu! Nu mai trebuie! Acum, sentința este corectă, numai că nu s-a știut, persoanele care erau acolo nu au știut să gestioneze. Se putea rezolva, trebuiau niște bani, într-adevăr, dar exact ce vă spuneam, de la persoană fizică la persoană fizică nu au posibilitatea și clubul strânge datorii și ajunge în situația asta. Și lumea zice ăla nu a avut, domnule, putere. Când a luat-o domnul Moraru, era în groapă, nu avea de unde să plătească atâția bani. Era în groapă societatea.

Păi, se mai restructurase datoria, mai rămăsese foarte puțin de plătit.
Erau, erau destule datorii, erau din urmă datorii mari cât China.

Eu știu că s-au șters toate și rămăsese o sumă foarte mică. Au fost inițial 29,5 milioane de euro datorii. S-au șters. În momentul în care a venit Moraru rămăsese o sumă mică.
588.000 de lei rămăseseră. Din care, în vara lui 2016, mai erau de plată 120.000.

La care s-au adăugat alți 10 milioane de lei datorii curente, acumulate după 2014.
După 2012. Sumele restante acumulate pe perioada de reorganizare, despre care vorbiți dumneavoastră, erau din 2012. Ieri m-am uitat pe declarația ANAF. Din 2012 până în 2016. 10 milioane. Acum, care, cum au fost, nu știu. Dar vă imaginați că la ăștia 10 milioane au fost niște penalități și dobânzi destul de mari că, la un moment dat, dacă te duci în 2014…

Bilele acelea de ordin avalizate de Azuga Waters le-ați recuperat?
Nu, nu le-am recuperat. Acolo e o întreagă discuție.

Cum se procedează cu ele?
A fost o activitate desfășurată în perioada în care FC Rapid funcționa în mod normal. Din păcate, ceea ce nu voiam să vă spun și să intru în amănuntele astea… A fost o degringoladă totală în activitatea acestui club.

Când s-a făcut această degringoladă?
Tot timpul. De exemplu, discuta Comitetul Creditorilor că „noi vrem să le prelungim contractele la oamenii ăștia”. Pe ordinea de zi era prelungirea contractelor lui Vasile, Ion și Gigel. Comitetul Creditorilor spunea: dar cine le poate plăti salariile? Să le plătească Azuga Waters! Azuga Waters zice: bine domnule, le plătesc eu, emiteți niște bilete de ordine pe care să plătești contractele ăstora. În discuțiile astea, în cele mai multe cazuri, despre aceste bilete de ordin este vorba. Nu poți să emiți bilete de ordine dacă nu ai o obligație în spate.

„Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Au fost niște fricțiuni între ei, cu certitudine, dar nu știu să vă spun de la ce a pornit”

Nu cumva aceste bilete la ordin reprezentau garanția că se vor plăti taxele la stat?
Trebuie să ai un contract. Între două societăți comerciale, obligațiile se stabilesc prin contracte, nu prin vorbe.

Eu știu că erau emise pentru a acoperi obligațiile fiscale către stat. S-au angajat în fața ANAF că Rapid va plăti impozitele către stat și Azuga Waters, adică soții Moraru, au garantat cu aceste bilete la ordin.
Nu există nicun document în sensul ăsta. Există un angajament de plată ulterior. După ce au intrat în faliment sau chiar înainte de a intra în faliment s-a făcut o expertiză, pentru că Azuga Waters a zis: eu v-am angajat către dumneata să-ți dau 2 milioane și jumătate de lei. Ei au tot discutat în tot felul de ședințe că să garanteze și aia, să dea și aia…

În contul unic al clubului nu s-a virat niciun ban. Dacă s-a făcut vreo plată, nu s-a făcut prin contul unic al clubului. Deși orice sumă, la societățile în insolvență, trebuie să treacă obligatoriu prin acest cont unic.
S-au făcut plăți inclusiv prin contul societății.

Când? În ultimul an de insolvență, sigur nu.
Nu pot să vă spun cu certitudine când. Cert este că acesta a fost unul dintre motivele pentru care creanța celor de la Azuga Waters nu a fost înscrisă de către vechiul administrator în tabelul de creanțe, motivat de faptul că plățile nu au fost făcute prin contul de insolvență.

Așa cere legea.
Nu cere legea așa.

Nu?
Toate sumele care se încasează de către societate, din contractele pe care le are…

Și plățile nu tot din contul unic se fac?
De acolo se fac plățile. Prin ăla. Iar aici, Azuga Waters a depus șase documente cu facturile pe care scrie: „Plată pentru Rapid”. Și factura.

Am înțeles. Dar, nefiind aprobate de administratorul judiciar al Rapidului, nefiind văzute de cel care conducea clubul… Cum se poate demonstra că acea plată chiar s-a făcut?
Administratorul trebuia să avizeze plățile făcute de FC Rapid, nu de altcineva.


Azuga Waters a facturat, în contul Rapidului, inclusiv apă plată în valoare de 1.491 de lei pe lună. În acest timp, alte echipe din Liga 1 primesc apa gratuit, de la aceeași firmă, în contul unor sponsorizări

Da. Dar totul trebuie făcut prin intermediul contului unic.
Dacă o să vă uitați la expertiză, o să vedeți că scrie că sunt două contabilități total diferite.

Asta ce înseamnă?
Una la Rapid și alta făcuta la… nu știu, oamenii ăia care au făcut. Dacă experții ăia care au făcut contabilitatea au spus că am făcut aia și toți banii au intrat aici! Eu nu pot să îl cred nici pe domnul Brihac…

Eu nu cred pe nimeni, eu vă întreb. Mai ales că, înțeleg, nu a existat niciun acord între club și Azuga Waters, prin care clubul ar accepta ca Azuga să plătească în numele clubului ceva, cuiva.
Nici nu trebuie, nu ai nevoie de un acord! Dacă mergem pe Codul Civil și ne uităm la plată și la condițiile de plată, o să vedeți că oricine… Dacă dumneavoastră vreți să îmi plătiți abonamentul la telefon, puteți să o faceți mâine fără nicio restricție. Asta nu înseamnă că nu pot să vă cer banii.

Dar în fața instanței cum justific, atât timp cât noi doi nu avem un acord?
Păi, pe banii dumneavoastră faceți ce doriți. Pot să demonstrez că am făcut plata și, în eventualitatea în care vreau să iau banii înapoi, pot să iau banii înapoi. Din punct de vedere legal, este corect, să știți! Nu se puteau face plăți din conturile FC Rapid fără să fie avizate de administratorul judiciar, numai că a venit cineva care a văzut că FC Rapid nu are bani și a plătit el facturile. Pentru că a plătit salarii, a plătit… Sunt contracte de cesiune! Nu știu ce s-a întâmplat acolo, la un moment dat. Au fost niște fricțiuni între ei, cu certitudine, dar nu știu să vă spun de la ce a pornit. Dar trebuie să fim obiectivi. Domnule, a plătit Azuga Waters ceva pentru Rapid? A plătit! Evident că a plătit, sunt șase bibliorafturi cu facturi, e clar. Cum ajuns factura de la Rapid la Azuga Waters? Nu știa domnul Brihc? Păi, cum  ajuns factura aia acolo, de unde știa altă societate ce factură aveți dumneavoastră de plătit? E evident că a fost o înțelegere între ei, dar acolo s-au dus și au zis: uite, domnule, plătește asta, numai că ulterior s-a întâmplat, ce s-o fi întâmplat, nu știu… Problema este în felul următor, există o dispoziție în lege care spune: pe perioada în care societatea este în reorganizare, se desfășoară activitatea de sine stătător, prin administratorul special. Societatea, la vremea respectivă, a luat o decizie, cu privire la acele creanțe, și a spus: ți-am dat niște bilete la ordin, ca să îți garantez… Biletele la ordin trebuie să aibă în spate, pentru că nu poți să dai niște bilete la ordin așa, trebuie să îți garanteze ceva, ce garantează. Sunt niște reguli, totuși, nu pot fi făcute lucrurile așa…

„Parcă nu suntem în mileniul trei. Adică sunt oameni nepregătiți, scuzați-mă de expresie”

Eu știu că prin asta se garanta către Fisc faptul că vor fi plătite obligațiile Rapidului către stat.
Eu nu am văzut așa ceva!


Prima pagină a angajamentului de plată prin care Azuga Waters se obliga, pe 17 august 2015, să achite eventualele datorii făcute de FC Rapid. În acest scop, au fost emise niște bilete la ordin cu care se garanta solvabilitatea clubului. Cu excepția a două bilete la ordin, în valoare de 588.000 de lei, acestea nu au fost folosite. Datoriile Rapidului au urcat la 10 milioane de lei și, în iunie 2016, a dat faliment

Nu?
Nu! Toată lumea vorbește de lucrul ăsta, că a existat, că a făcut. Ca cineva să fie obligat față de Rapid sau față de stat, trebuie să existe o convenție între ei, prin care el se obligă să plătească asta. Există, într-adevăr, un angajament de plată, în care spune că eu, Azuga Waters, o să plătesc salariile astea dacă FC Rapid nu are bani. Ce presupune lucrul ăsta? Că FC Rapid trebuie să îi spună: tu, Azuga Waters, te-ai angajat cu asta, vezi că eu nu am bani să plătesc, plătește tu sumele astea. Nu există nicio corespondență de genul ăsta! Au fost discuții, într-adevăr, între ei, în Adunarea Creditorilor, în care s-a zis să plătească Azuga Waters. Adunarea Creditorilor a decis: da, domnule, să plătească Azuga Waters! Ori, acum, noi doi nu putem să decidem ca datoriile noastre să le plătească un terț, nu are nicio logică.

Am înțeles.
Că Azuga Waters a fost, într-adevăr, executată pe două dintre acele bilete la ordin… Vom vedea ce spune instanța. A fost executată pentru că au ajuns la niște persoane. Numai că nu exista nicio bază a datoriei. E un bilet la ordin care s-a completat cum s-a completat… Ei se pare că n-au știut cum să se apere, cei de la Azuga, și au fost executați. Pentru că, dacă este așa cum susțineți dumneavoastră, sau cum vi s-a spus, s-au executat două bilete și s-au încasat vreo 300.000 de lei. De ce nu s-au dus banii la stat, dacă garantau acele plăți?

Nu știu.
Pun eu întrebarea asta retorică, pentru că nici eu nu știu să vă răspund. Într-adevăr, dacă biletele alea garantau plata către ANAF, ANAF-ul trebuia să le execute. Și biletele trebuiau date către ANAF, nu către altcineva. Ori, aici a existat, așa, un talmeș-balmeș fără nicio logică juridică în toată povestea asta. Pentru mine este… Parcă nu suntem în mileniul trei. Adică sunt oameni nepregătiți, scuzați-mă de expresie.

În momentul în care își schimbă societatea statutul, respectiv Rapid, din insolvență în faliment, nu se reia tot procesul? Și atunci, banii ăia, după ce sunt încasați, nu trebuie să îndestuleze creditorii?
Nu se mai reia nimic. Banii ăia nu mai sunt, au fost executați, i-a cheltuit, poate, domnul Brihac pe diverse lucruri.

Și lucrul ăsta cum o să se rezolve?
Domnul Brihac a făcut o acțiune în instanță împotriva fostului administrator special, care a restituit aceste bilete la ordin. Biletele la ordin, din documentația pe care am primit-o, sunt restituite pe baza unei expertize. Pentru că, la vremea respectivă, din ce am înțeles de la administratorul special (n.r. – Adrian Diaconescu, director la Azuga Waters, firma soților Moraru), cu care am discutat acum câteva zile, s-a pus în discuție inclusiv de domnul Brihac restituirea acestor bilete la ordin. Și unii susțineau că s-a plătit, alții susțineau că nu s-a plătit. Au ajuns la concluzia să facă expertiză. Au făcut expertiză, au luat cunoștință de ea, administratorul special a spus, da, domnule, dacă s-a plătit, dăm biletele înapoi. Am înțeles, eu nu am exemplarul ăla, că există un exemplar semnat inclusiv de domnul Brihac. Administratorul special a făcut un proces verbal în care a spus: având în vedere concluziile expertizei, restitui biletele la ordin! Ulterior, după un an de zile, s-a trezit că domnul Brihac l-a dat în judecată. Că nu i-a restituit biletele. Eu nu știu unde este adevărul.

„În momentul de față avem tabelul de creanțe făcut anterior, în care avem 118 milioane de lei”


Evoluția datoriilor la FC Rapid în intervalul 2012-2015. S-a plecat de la 115 milioane de lei datorii. În 2014 s-a aprobat planul de reorganizare și s-au șters aproape toate datoriile, rămânând de plată 2,2 milioane de lei. După venirea lui Moraru, datoriile au crescut iar. În primul an au ajuns la 6,5 milioane, iar în cel de-al doilea (2016) s-au dus la 10 milioane. În acel moment, tribunalul a decis intrarea în faliment

Haideți să ne întoarcem la ce este cel mai important: viitorul.
Se pare că nu ne putem ocupa de viitor din cauza trecutului.

Cât poate acoperi, din datoriile existente la societatea falimentară, ceea ce se va încasa din vânzarea brandului Rapid?
Foarte puțin.

Ce înseamnă foarte puțin? 50%? 30%?
În momentul de față avem tabelul de creanțe făcut anterior, în care avem 118 milioane de lei.

S-au reactivat toate creanțele de dinainte de intrarea în insolvență.
Din punctul meu de vedere, nu.

Nu?
Nu, pentru că suntem pe Codul vechi, care are Articolul 110, care spune că se vor avea în vedere doar creditorii care au rămas conform planului de reorganizare. Din care se scad plățile efectuate între timp.

Deci dumneavoastră spuneți că toți cei care au renunțat la datorie în 2012, când s-a aprobat planul de reorganizare, nu mai pot reactiva acum, în faliment, creanțele respective.
Logic, așa ar trebui să fie. Din moment ce ai renunțat la ceva, nu mai poți reveni. Ar însemna că n-ai renunțat!

Eu știam că se reia toată procedura de contabilizare a datoriilor, exact cum s-a făcut când s-a intrat în insolvență.
Să vă spun acum că a fost declarație de creanțe făcută ulterior și toți vor și banii ăia!

Da. Știu.
Ca să nu creem degringoladă în toate astea, o să-i punem pe toți în tabelul de creanțe și ce se recuperează… Există o ordine în care se fac plățile. În funcție de ea, vom plăti ulterior. Pentru că, dacă mă apuc să fac acum tabelul de creanțe, o să am o sută de mii de contestații și, în loc să mă ocup, să vând ce am de vândut, o să stau să soluționez contestații care oricum nu-mi folosesc la nimic. Dacă aș lua 10 milioane de euro, aș spune: băieți, vă trec pe toți, că ajunge să vă dau la toți.

Pe Copos îl paște încă un proces. „Terenul bazei ProRapid a fost concesionat de Ministerul Transporturilor pentru echipa Rapid”


Istorie: George Copos și soția sa, Cristiana, împreună cu Mircea Lucescu, inaugurând baza Pro Rapid la finalul anului 1997. Două decenii mai târziu, lichidatorul FC Rapid spune că ar fi o posibilitate ca întregul complex să revină la clubul în faliment

Cum lămuriți problema cu baza ProRapid?
Ă‚… Nu știu să vă spun. Mă gândesc.

Ce soluții aveți?
O să văd cum a fost trecut terenul bazei din proprietatea Ministerului Transporturilor, pentru ce a fost dat. Înțeleg că există un contract de concesiune pe 49 de ani care a fost dat… Nu știu cui a fost dat, dar a fost dat pentru ca echipa Rapid să se antreneze acolo, să aibă un loc unde să poată face performanță. În eventualitatea în care există vreun drept al FC Rapid de a-și mai desfășura activitatea acolo, probabil că… Vom vedea!

Veți ajunge tot la un proces.
Tot la un proces! Pentru că, dacă există vreo mică șansă ca Rapid să se antreneze acolo și să poată beneficia de prevederile acelui contract de concesiune – parcă a mai rămas ceva din 49 de ani, nu? -, voi încerca să exploatez și lucrul ăsta. Păi, e o întrebare logică. Dăm baza ca să facă Rapidul, hai să o lăsăm, poate vine cineva să… Poate Voluntari nu are nevoie, dacă vine și cumpără Rapidul…

Probabil că nu are nevoie, dispune de propria bază.
Dacă nu au nevoie, o ia altcineva. Dar dacă au nevoie…

Ultima întrebare: dumneavoastră cu cine țineți?
Cu Steaua! 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Naţionala din Kosovo a luat o hotărâre drastică, după ”fuga” de pe Arena Naţională: ”Nu vom mai pariticipa la niciun meci în care...”
Naţionala din Kosovo a luat o hotărâre drastică, după ”fuga” de pe Arena Naţională: ”Nu vom mai pariticipa la niciun…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a luat foc. Accident cumplit pe contrasens în oraşul Panciu din Vrancea
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a luat foc. Accident cumplit pe…
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a…
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Se verifică buletinele. Regula pe care românii NU o respectă: E dezastru!
Se verifică buletinele. Regula pe care românii NU o respectă: E dezastru!
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Mike Tyson după meciul cu Jake Paul: Nu regret că am urcat în ring pentru ultima dată
Mike Tyson după meciul cu Jake Paul: Nu regret că am urcat în ring pentru ultima dată
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la…
×