INTERVIU | Țepele din fotbalul românesc au făcut înconjurul lumii iar Liga 1 a ajuns ciumata Europei. Edi Iordănescu, singurul antrenor victorios în prima etapă: „Când aud din ce țară sunt căutați, jucătorii ne spun direct: «Nu vreau să vin în România!»”

Redactor:
Matei Udrea
INTERVIU | Țepele din fotbalul românesc au făcut înconjurul lumii iar Liga 1 a ajuns ciumata Europei. Edi Iordănescu, singurul antrenor victorios în prima etapă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liga 1 a ajuns paria Europei. Patronii din fotbalul românesc au reușit performanța de a transforma campionatul într-un loc de-a dreptul nefrecventabil pentru fotbaliștii străini, care evită țara noastră. Aceasta este concluzia la care a ajuns Edi Iordănescu (37 de ani), antrenorul Pandurilor, singura echipă din Liga 1 care a câștigat în prima etapă a sezonului.

Tehnicianul gorjenilor a vorbit pentru ProSport despre un fenomen de amploare  cu care se confruntă acum cluburile românești: jucătorii străini sunt tot mai greu de convins să vină aici din cauză că întrecerea internă a căpătat un renume foarte prost. Nenumăratele țepe date de patronii cluburilor, care și-au făcut un obicei din a nu plăti jucătorii, au sfârșit prin a deveni celebre peste tot în lume. Fotbaliștii dispuși la o aventură în țara noastră sunt tot mai puțini, iar sumele cu care sunt ademeniți aproape că nici nu mai contează, deoarece nimeni nu mai are încredere că își va și primi banii promiși.

Iordănescu spune că s-a izbit personal de această reticență a jucătorilor străini, iar vestea de acum câteva zile că un fotbalist polonez a refuzat Dinamo pentru că „nu vreau să joc acolo unde sunt probleme cu banii” nu face decât să confirme criza.

Antrenorul de la Pandurii, probabil unul dintre cei mai echilibrați ocupanți ai băncilor tehnice din Liga 1, nu s-a entuziasmat prea tare după victoria obținută la Timișoara, chiar dacă a fost și singura înregistrată în cele șapte meciuri ale primei etape. Descriind problemele cu care se confruntă la Pandurii, Iordănescu a descris, de fapt, fidel criza teribilă prin care trece fotbalul românesc: condus după ureche, într-o sărăcie aproape lucie, fără credibilitate pe plan extern, cu o mare instabilitate la nivelul loturilor de jucători și într-un permanent regres valoric.

ProSport: Domnule Iordănescu, sunteți singurul antrenor care a câștigat în prima etapă. Mergeați la Timișoara după ce toate celelalte șase partied se terminaseră la egalitate. Vă gândeați, dumneavoastră sau jucătorii, că ați putea să faceți tot un „X”?
Edi Iordănescu
: Sigur că te gândești, mai ales că e ultimul joc din etapă. Inevitabil să nu fie în mintea jucătorilor și astfel de lucruri. În ceea ce privește victoria, e doar un moment. Ne bucurăm de el, însă vom vedea la final pe ce loc terminăm, e un campionat lung, mai lung decât precedentul datorită noului sistem, dar trebuie să ne adaptăm. Noi am pierdut un număr foarte mare de jucători. Când pierzi peste 50% din lot, e clar că trebuie să reconstruiești. Trebuie să reconstruim din mers și să punem bazele unei echipe noi și să facem și rezultate.

„Campionatul a început prea devreme. N-am avut timp să ne regenerăm fizic și psihic”

De ce credeți că au fost șase egaluri în șapte meciuri? Întâmplare sau și cauze concrete?
Cred că e și coincidență, însă sigur că sunt și alte cauze. E prima etapă, echipele încă nu și-au găsit tonusul pe care ți-l dă competiția. Sunt după pregătiri, au arătat destul de rezervate, cum a fost și jocul nostru, destul de închis, destul de tacticizat, nimeni nu vrea să piardă în startul sezonului. Din punctul meu de vedere și ce-am simțit la propria echipă, și din cauza vacanței foarte scurte. Când ai mai puțin de 10 zile de vacanță și trebuie s-o iei de la capăt, e clar că nu te poți regenera nici din punct de vedere fizic, nici din punct de vedere mental. Nici nu s-a terminat bine că trebuie s-o iei de la capăt, mai ales că noi am terminat în focuri, pentru că am luptat pentru obiectiv până aproape în ultima etapă.

A început prea devreme campionatul?
Din punctul meu de vedere, da, clar. Ă‚sta e un subiect mai complex…

Ai resimțit la jucători asta?
În primul rând, am simțit pe pielea mea și am văzut același lucru la colegii din staf. Nu mai vorbesc de jucători. Nici n-apuci bine să te dezmeticești și trebuie s-o iei de la capăt. Noi nici n-am avut vacanță. Am muncit zi de zi, am lucrat chiar dacă n-am fost fizic zilnic la stadion, pentru că știam că pierdem foarte mulți jucători. Trebuia să ne mișcăm repede pe piața transferurilor, să aducem jucători ca să avem tot grupul în pregătiri. Ceea ce în final nu s-a întâmplat, tot din cauza acestui lucru, că s-a început prea repede competiția. Toți jucătorii din străinătate pe care i-am abordat voiau să mai aștepte, de-abia se terminaseră competițiile în Europa, voiau să vadă și alte posibilități în alte campionate. Ori cluburile de-abia atunci începeau să se miște, să facă strategia. Noi am început primii. În plus, ne afectează și perioada calendaristică în care am debutat, și clima. Toate contează.

Când ar fi trebuit să înceapă campionatul? August, septembrie?
Mi-e greu să mă pronunț. E treaba altora. Eu vorbesc doar de consecințe, de efecte. Nu s-a început prea în forță. Dacă era o pauză mai lungă, avea altă dinamică acest început de campionat. În plus, e clar că nu reușești să-ți încarci bateriile și îți afectează și perioada precompetițională, care e minimă. I-am lăsat 8-9 zile în vacanță și i-am adus înapoi atât cât să ne permită calendarul să comprimăm această perioadă la minimum.

„Jucătorii ofertați întrebau alți colegi care fuseseră aici și ne răspundeau: «M-am interesat și nu vreau să vin în România”»

Cum ți se par echipele, la o primă evaluare, după o etapă?
În mod normal, e prematur să mă pronunț acum. Însă, ca o concluzie, de la an la an, nivelul calitativ a scăzut. Scade pentru că sunt mai puțini bani în fotbalul românesc și foarte multe scandaluri, foarte multe probleme. Fotbalul românesc și-a pierdut credibilitatea. Când ai jumătate din echipe în insolvență… S-a creat o imagine a fotbalului românesc de nesiguranță și instabilitate, jucătorii vin aici și pleacă fără să-și primească drepturile. Nu e bine. O spun pentru că noi am negociat cu mai mulți jucători și au fost cazuri când doar pentru că era vorba de competiția din România n-au vrut să vină. Financiar erau mulțumiți, era în regulă, dar nu voiau să vină în România.

Nu aveau încredere.
Exact. Atât de franc și de direct a fost răspunsul: „Nu vin în România! Nu mă interesează România!”. Și unii au spus-o direct, alții au așteptat și au verificat, au întrebat conaționali și alți colegi sau cunoștințe care fuseseră în România și urma același răspuns: „M-am interesat și nu vreau să vin în România!”. E fapt real ce îți povestesc.

E incredibil.
Da. Suferim foarte mult și trebuie toți, în frunte cu cei din fruntea fotbalului, să inversăm situația asta pentru că nu face bine. Știu toți că sunt multe scandaluri, unele care nu au ținut chiar direct de cei implicați în fenomen ci de cei din jurul fenomenului, de banii cu care s-a finanțat.

Se află repede. Jucătorii vorbesc unii cu alții și…
Da, asta sută la sută. Problema vine din tot ce s-a întâmplat, toate cazurile astea de corupție, cu instabilitatea de la cluburi, pentru că oamenii care au stat în spatele unor cluburi, majoritatea, au fost judecați… Cu dosare… Nu face bine. Fotbalul românesc n-are o imagine bună în momentul de față. Chiar vreau să punctez acum asta, toți avem datoria să muncim să facem fotbalul românesc mai bun și mai credibil.

„Ne-au plecat 12-13 jucători, trebuie să iau totul de la zero”

Cum este Pandurii față de sezonul trecut? Echipa a crescut ca valoare?
Mulțumit n-am cum să fiu. Aveam deja în spate o muncă de 6 luni cu grupul, rezultatele erau de partea noastră în general și în special pe final, în ultimele patru jocuri am avut trei victorii și un egal. Asta confirmă că făceam o muncă bună cu echipa. Dusesem grupul la un alt nivel. După finalul campionatului au plecat cei mai mulți jucători și noi am luat-o, practic, de la zero. Când pierzi 12-13 jucători de calitate, în frunte cu Pintilii și Matulevicius, e clar că se ia totul de la zero. Ne va fi infinit mai greu decât anul trecut, însă pentru asta suntem aici, să muncim, să ne organizăm, echipa să fie din nou competitivă.

Obiectivul vostru este calificarea în play-off. Asta înseamnă că, după 26 de etape, trebuie să terminați în primele 6 echipe, cu cel puțin trei locuri mai sus față de sezonul trecut. În condițiile expuse de tine, obiectivul e plauzibil?
Eu, în general, am fost preocupat doar de munca mea și de ce fac eu, nu m-a interesat ce au făcut alții înaintea mea sau, după ce plec eu, ce vor face cei care vin după mine. Dar sigur că anumite lucruri se răsfrâng și asupra muncii noastre, pentru că atunci când preiei ceva sunt și lucruri bune, și lucruri rele. E normal că trebuie să faci în așa fel să corectezi ce e rău, să consolidezi ce e bun. Însă noi, strict cât am activat în sezonul trecut, adică în retur, echipa a terminat pe locul 4. Deci eu spun că am făcut un retur foarte bun. Cu mici excepții, când am făcut 2-3 jocuri care nu au fost ceea ce așteptam. Și atunci spun că a fost foarte multă neșansă la mijloc. Dar nu mai contează. Acum mă bucur de un mediu bun, pentru asta mulțumesc conducerii, celor care susțin acest proiect, pentru că au fost foarte flexibili și deschiși discuțiilor. Inclusiv obiectivul pe anul acesta l-am stabilit împreună. Dacă în general în România se impune, eu aici am analizat împreună cu conducerea și am căzut de acord ca obiectivul să fie acesta. În plus, eu am insistat foarte mult pentru un obiectiv mai îndrăzneț, pentru că chiar dacă sunt foarte tânăr și mulți privesc cu scepticism acest lucru, îmi doresc obiective importante. Și asta vreau și pentru echipă, pentru că doar așa poate să apară progresul. Dacă stau încă un an la evitarea retrogradării, n-ar mai fi fost motivant pentru mine.

E interesant, totuși, că 10 din cele 14 echipe din Liga 1 își propun să joace în play-off. Dar acolo nu sunt decât 6 locuri…
E problema lor. Pe mine mă interesează de mine și de echipa mea. Sunt sigur că, la final, cu muncă foarte multă și cu disciplină, vom reuși să ne îndeplinim obiectivul. Pandurii va fi una dintre echipele care își vor îndeplini obiectivul propus.

Spuneai ceva mai devreme de problema cu startul prematur al campionatului. La cât la sută din potențial e echipa?
Mi-e greu să spun pentru că sunt foarte mulți nou-veniți. Trebuie integrați, trebuie uniformizată pregătirea, trebuie să lucrăm individual fizic cu ei, trebuie să reconstruim ca filosofie de joc, să ne recăpătăm consistența. Abia apoi vom putea vedea până unde putem urca, când atingem plafonul de sus. Pentru că, tot așa cum se poate spune că întotdeauna e loc de mai bine, trebuie să fim realiști și să spunem că e un plafon peste care nu poți să treci.

Steaua are un mare avantaj: e singura echipă care își permite să dea bani pe piața transferurilor”

Care este atuul echipei tale acum, înaintea meciului cu Steaua, din etapa a doua?
Seriozitatea și disciplina. Calitate avem, dar seriozitatea și disciplina sunt armele noastre. Încerc să scot în față forța grupului și nu individualitățile. Vedeta noastră e echipa.

Cine s-a întărit cel mai mult în intersezon, dintre echipele de Liga 1?
E prematur să mă pronunț pentru că au venit și jucători pe care nu-i cunosc. Sunt echipe care au adus jucători din străinătate pe care nu i-am văzut. Au fost niște mișcări pe piața transferurilor, după cum ați remarcat și voi, sunt foarte puține echipe, sau probabil doar una își permite să dea bani pe piața transferurilor, mă refer la Steaua. Echipele au pus mult preț pe sistemul ăsta de scouting, să urmărească jucători, să-i vadă, să-i identifice, să fie liberi de contract. Dar e clar că nu poți doar așa. Ca să câștigi trebuie să și aduci jucători. Echipele au adus cantitate, dar vom vedea după câteva etape câte au plătit și calitate. Părerea mea e că Târgu Mureș s-a întărit foarte bine, dar mai știi ce se întâmplă și cu Târgu Mureș? Petrolul mi s-a părut că a adus mult, dar nu știu câtă calitate a adus. Steaua văd că se mișcă și dacă îl aduce și pe De Amorim e clar că o să fie pe primul loc la întăriri.

Vă avantajează că jucați cu Steaua în etapa a doua, între turul și returul din Liga Campionilor, cu Tencin?
Sigur că poate să fie un consum fizic și mental în plus pentru ei datorită mizei pe care o are pentru ei această dublă, dar asta nu înseamnă că vor veni la noi nemotivați. Vedem… La final vom ști. (râde) Pot fi niște avantaje, vom încerca să le speculăm. Steaua are niște jucători suficient de maturi și de profesioniști încât să-și găsească echilibrul.

Astra, Dinamo, Craiova și Târgu Mureș – echipele care încearcă să țină pasul cu Steaua

Vezi vreo echipă în stare, în acest moment, să oprească Steaua din drumul spre al patrulea titlu la rând?
În momentul de față văd că Steaua încă se mișcă și încearcă să mai aducă jucători. Având și șansa că poate să și investească în jucători și să dea bani pe ei îi conferă un lux față de celelalte echipe. Poate să aducă exact ce vrea și din punctul ăsta de vedere e clar că pleacă având un atu, un avans. Dar sunt și alte echipe care au încercat să se întărească și să țină pasul. Să vedem care va reuși: Astra, Dinamo… Dinamo a încercat să se întărească. Târgu Mureș ar mai fi, dar acum să vedem ce se întâmplă acolo. Petrolul a pierdut foarte mulți jucători, a și adus foarte mulți, acum să vedem dacă sunt la același nivel cu cei care au plecat. Craiova are omogenitate și și-a păstrat nucleul.

Ce antrenor și ce jucător din Liga 1 apreciezi în mod deosebit?
Ca antrenor, eu n-am avut modele niciodată nici din competiția noastră, nici din străinătate. Au fost antrenori care m-au interesat mai mult, e adevărat, din fotbalul european. Dar am încercat să-mi construiesc propria filosofie și să iau doar ce consider eu că e util. Cât privește jucătorii, sunt foarte mulți. Steaua are jucători foarte buni în componență, Astra are jucători de calitate. Sunt două echipe puternice.

În încheiere: rămâne Pandurii lider și după meciul de sâmbătă, cu Steaua?
Obiectivul nostru e să scoatem ceva de la fiecare joc, să fim eficienți. Sigur că vrem să învingem și vom aborda cu încredere jocul, mi-aș dori să rămânem sus, chiar dacă nu ăsta e obiectivul nostru principal, să fim pe primul loc. Suntem realiști, e o competiție de cursă lungă, iar jocul cu Steaua nu e decât o simplă etapă.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×