Ion Ghițulescu, ultimul interviu pentru ProSport, la 90 de ani: „L-am văzut pe Hagi sprijinit de un gard!” Ce a discutat cu „Regele” și cum a ajuns comentator sportiv
Ion Ghițulescu a plecat dintre noi la vârsta de 91 de ani, dar celebrul comentator de radio a apucat să spună povești de neuitat într-un interviu special oferit pentru ProSport, anul trecut.
O voce cu adevărat inconfundabilă, Ion Ghițulescu a mărturisit, printre altele, cum l-a întâlnit pe Gheorghe Hagi după ce „Regele” a ajuns la București.
Ghițulescu a realizat mai multe emisiuni la radio care au rămas în sufletele românilor: Radioprogramul dimineții, care se difuza între ora 6 și 9 în perioada 1967 – 1990, Matinalul (începând cu anul 1990) și Fotbal minut cu minut.
Poveștile lui Ion Ghițulescu: „L-am văzut pe Hagi. S-a uitat la mine lung”
În interviul acordat jurnalistului Cătălin Mureșanu, Ion Ghițulescu își aducea aminte de cum l-a întâlnit pe Gheorghe Hagi, pe vremea când „Regele” doar spera să ajungă un mare fotbalist.
„El era venit în București de puțin timp. Într-o zi, când am coborât de la Radio spre stația de tramvai de la Kogălniceanu, sprijinit de un gard, amărât, l-am văzut pe Hagi. S-a uitat la mine lung și mi-a zis: “Nea Ioane! Mă simt atât de singur în București”. L-am încurajat, era un copil, i-am spus că o să-și facă prieteni și o să ajungă mare”, își aducea aminte Ion Ghițulescu, pentru ProSport.
Cunoscutul jurnalist ne-a dezvăluit și cum a ajuns să comenteze meciuri la radio: „Părinții mei m-au pregătit pentru Chimie Industrială, însă tata a avut neplăceri cu tovarășa Ana Pauker, care l-a acuzat de divulgare de secrete către americani. Nu era nimic adevărat, datele erau publice, a fost condamnat la un an de închisoare. A făcut doi, însă mie mi-au spus de la facultate că pot să dau examenul, însă nu o să intru din cauza cazierului taătălui meu. Și nu am intrat. Apoi m-am dus la Educație Fizică și Sport, fără să le duc dosarul, am stat câteva luni, până când decanul, care îmi era o cunoștință, mi-a zis că trebuie să plec. Să plec eu, pentru că el nu mă putea de afară, neavând cum să demonstreze de ce m-a ținut lunile astea. Jucam baschet la clubul Flacăra și cei de acolo, pentru a mă ține la ei, mi-au spus că îmi găsesc un loc de muncă. Și așa am ajuns la radio”.
Ion Ghițulescu ne-a mărturisit în stilul său original și de ce n-a ajuns să comenteze meciuri și la tv: „Vorbeam mult domnule dragă. Mie mi-a plăcut să vorbesc mult, iar la televizor se vorbește mai puțin. De exemplu Țopescu. Și el a început tot la radio, a fost colaborator la noi. El se documenta enorm, îmi aduc aminte că mai dormeam cu el în cameră în deplasări și, noaptea, înaintea evenimentelor, decupa din ziare, nu dormea, își făcea documentarea. A doua zi îl rugam să îmi dea și mie, eu, la radio, nu puteam să stau atât de mult aplecat pe documentare, pe mine mă interesa să am ochii pe minge, ascultătorul meu vedea prin cuvintele mele”.