Ionuț Rada: „Eu am jucat la Steaua, nu la FCSB”. Cei mai buni fotbaliști alături de care a evoluat și pronosticul pentru meciul ce poate decide titlul în Liga 1 | INTERVIU EXCLUSIV
Ionuț Rada (37 de ani), fost fundaș la FCSB și CFR Cluj, a prefațat meciul dintre cele două rivale și a depănat amintiri de pe vremea când era jucător, în exclusivitate pentru ProSport.
- CFR Cluj – FCSB se joacă duminică, 14 iunie, de la ora 20:00, în cadrul etapei a treia din play-off-ul Ligii 1. Partida va fi transmisă în format LIVE TEXT și pe ProSport.ro.
Ionuț Rada a jucat la FCSB în perioada 2007-2010, iar la CFR Cluj, în perioada 2010-2015, nu înainte de a îmbrăca și tricoul echipelor Universitatea Craiova (2000-2004) și Rapid București (2004-2007).
Fostul fundaș și-a amintit cele mai frumoase momente din cariera sa de fotbalist la FCSB și CFR Cluj și a explicat cum au reușit ardelenii să atingă succesul pe prima scenă a fotbalului românesc.
Ionuț Rada: „Eu am jucat la Steaua, nu la FCSB”
– Tu ai jucat la FCSB sau la Steaua?
– Eu spun la Steaua, pentru că atunci nu exista acel scandal, nu exista altă stemă. E exact aceeași situație ca la Craiova și Rapid. Pe mine când mă întreabă cei de acolo le spun că eu când am jucat acolo era o singură echipă care se numea Universitatea Craiova, eu când am jucat la Steaua, exista o singură echipă și se numea Steaua, nu FCSB. Acum, sunt lucruri care pe mine mă depășesc din punct de vedere legal, nu vreau să comentez, pentru că nu este treaba mea, dar eu am jucat la Universitatea Craiova, Rapid București și Steaua București. Este păcat și cel mai rău îmi pare că toate cele trei echipe de tradiție pierd suporteri.
– Care este cea mai frumoasă amintire a ta de la FCSB?
– Cu siguranță, debutul în Liga Campionilor, pentru că unul dintre motivele pentru care am plecat de la Rapid la Steaua a fost pentru că îmi doream ceva în plus, să evoluez într-o competiție superioară. Mă bucur că am reușit la Steaua, pentru că a fost unul dintre obiectivele mele personale.
– Îți mai amintești ce ai simțit atunci?
– Meciul meu de debut în Liga Campionilor a fost chiar în deplasare, cu Slavia Praga. La imn, aveam pielea de gâină, pentru că în acele secunde cât cântă imnul mi se părea așa că se derulează totul de la copil până la momentul ăla și zici: „Băi, odată mă uitam la finala Juventus – Ajax și ascultam imnul la meciurile din anii 90 și ajung în 2007 și joc meci de Liga Campionilor, debutez într-o competiție la care de când eram copil am visat”. Nici dacă îmi spunea cineva că o să ajung să debutez, nu credeam, însă se poate.
– Dar de la CFR Cluj care este cea mai frumoasă amintire?
– E clar că primul gol marcat în Liga Campionilor, pentru că veneam după o perioadă grea, în care șapte etape rămăsesem în tribună. Așa a fost atunci. CFR, cu Andrea Mandorlini, câștigase tot ce se putea câștiga și lupta era foarte grea pe postul meu. După șapte etape, antrenorul s-a schimbat, a venit Sorin Cârțu. A urmat primul meci din Liga Campionilor, acasă cu Basel, și a fost primul meu meci ca titular. Am marcat atunci și primul gol și am câștigat. A fost ceva extraordinar.
– Care au fost cei mai buni jucători de la FCSB și CFR cu care ai jucat?
– De la Steaua, eu tot timpul l-am amintit pe Mirel Rădoi, pentru valoarea lui, pentru felul prin care se impunea în vestiar, dar și pentru caracterul lui. Mă impresionează și acum pentru că este același om foarte disponibil, modest, cu o mare valoare în spate. Azi ești la Steaua, mâine ești selecționerul României, important e că rămâi cu picioarele pe pământ. De partea cealaltă, jucătorul care m-a impresionat prin felul în care se antrena și pentru că era un om la fel de modest este Culio. Când el a plecat la Galatasaray, mi-am dat seama că CFR a pierdut mult din valoarea echipei.
CFR Cluj, favorita lui Ionuț Rada în Liga 1
– Ce așteptări să avem de la meciul CFR – FCSB?
– Nu o să ne așteptăm la nu știu ce ritm, pentru că jucătorii nu sunt pregătiți. Indiferent câtă pregătire organizată ai făcut tu, este ca și cum ai venit după o accidentare, sunt aproape 100 de zile de pauză. Indiferent cât ești de profesionist și cât de organizat e clubul, nu ai cum să duci un jucător la capacitate maximă pentru un meci cum se anunță un derby ca cel de duminică. Nici cu Dan Petrescu antrenor, pentru că sunt perioade în care crești, sunt perioade de stagnare, scade un pic partea fizică a jucătorului. Plus că e vorba și de partea mentală aici. E clar că jucătorii, fără să își dea seama, o să aibă genul ăsta de reacții de ezitare, poate la o fază fixă, poate la un marcaj, pentru că toată perioada asta i-a afectat cumva mental. Mă aștept ca FCSB să forțeze un pic mai mult, pentru că este echipa care își dorește să recupereze punctele și să se apropie de CFR. CFR, din punctul meu de vedere, este favorită și anul acesta la titlu, pentru că are experiență, are un antrenor care știe jucătorii, jucătorii îl știu pe el și cred că lucrurile sunt deja învățate acolo. Nu văd ce ar putea să perturbe atmosfera de acolo. Riscul foarte mare, în primele meciuri, este cel al accidentărilor, pentru că nu se compară cu prestațiile din meciurile amicale.
– Omogenitatea aceasta despre care vorbești o va face pe CFR Cluj echipa favorită în meciul cu FCSB?
– Da. Echipa CFR-ului nu a pierdut jucători importanți, doar pe Culio. Plus că CFR are la dispoziție câte 2-3 jucători pe același post și de valori apropiate. Mai este vorba și despre experiență. CFR vine după un an fantastic, a câștigat campionatul, a ajuns în primăvara europeană. E clar că și ca moral stau bine. Au o stabilitate și la nivel tehnic. Numai CFR poate să piardă acest campionat. Nu îl vor câștiga celelalte echipe, ci îl va pierde CFR-ul. CFR a controlat foarte bine acest campionat, jucând pe două fronturi, Europa și campionat.
– Pe FCSB cum ai văzut-o în acest sezon?
– La FCSB au fost schimbări de antrenor, au fost discuțiile care au fost, l-au pierdut pe Gnohere. La Gnohere, cred că a fost și o problemă de grup, pentru că vedeam tot felul de declarații ale jucătorilor, vedeam declarațiile patronului care pune o presiune în plus pe unii jucători. Ei nefiind antrenați să suporte o astfel de presiune, câteodată clachează. Și Vintilă este un antrenor tânăr. Chiar dacă nimeni nu se aștepta atunci când a venit la FCSB, a avut o serie de rezultate bune. Era normal să aibă și o cădere, însă eu cred că e o instabilitate acolo. Vintilă, pentru că știu că este un antrenor disciplinat, încearcă să impună acest lucru. Cel mai important lucru care cred eu că îi lipsește FCSB-ului sunt jucătorii cu experiență.
Lucrul cel mai important pe care CFR l-a menținut de-a lungul timpului este respectarea rolurilor în cadrul unei echipe, începând de la președinte, director sportiv, antrenor, au știut să aducă un antrenor, să îl lase să își facă treaba, au știut să inverstească, să aducă jucători, să formeze un grup, o echipă valoroasă – Ionuț Rada
– Preferi agitația de la FCSB sau liniștea de la CFR Cluj?
– Mie îmi place presiunea. Și când m-am dus la Bari, acolo intrau suporterii peste tine, erau 30.000 de spectatori. Eu am fost obișnuit cu presiunea de la Craiova și Rapid. Mie îmi place, pentru că mă face să mă simt fotbalist. Eu cred că fotbalul se joacă cu stadionul plin, cu presiune, trăind la maximum. Dacă ar fi să aleg între o echipă cu suporteri, cu presiune și o echipă liniștită, aș alege fără să mă gândesc echipa cu presiune.
– Un pronostic pentru CFR – FCSB?
– Dacă CFR va câștiga, cred că lucrurile sunt deja încheiate. E clar că CFR va miza pe un joc de așteptare, așa cum îl știm, un joc închis, organizat bine și va încerca cumva să speculeze anumite probleme din apărarea FCSB-ului. Cred că va fi un rezultat 1x, dar vom vedea. E destul de greu să spui un pronostic în condițiile în care echipele au stat trei luni. Probabil, jucând acasă plus disciplina lui Dan Petrescu, CFR are un avantaj față de FCSB.