Jamaicanul Kemar Lawrence a debutat în Superliga, iar acum câteva săptămâni nici nu știa unde e România pe hartă: „Avem și fotbal, nu doar Bob Marley”
Al doilea fotbalist jamaican di n istoria Superligii i-a dat palpitații la inimă lui Mircea Rednic la debutul său în tricoul UTA-ei. Kemar Lawrence (31 de ani) a intrat pe gazon după golul egalizator al arădenilor la Ploiești, cu Petrolul și nu a prea respectat sarcinile tactice ale antrenorului său. Practic, fundașul stânga trecut și pe la Anderlecht a evoluat 10 minute, cu tot cu prelungiri și evoluția sa l-a marcat pe antrenorul „Bătrânei Doamne”.
„Nu pot să judeca un jucător după câteva minute, dar ce mi-a plăcut…Eu i-am dat alte indicații, adică să nu riște, să încerce să joace pe cele două vârfuri pe care le avem în față, însă el a jucat foarte scurt, am făcut cu inima pe margine. Dar, așa e el, am încredere, de la meci la meci va fi mai bine. Mai are ceva probleme cu greutatea, dar o să joace, chiar o să fie titular în meciurile ce au mai rămas. Altfel nu am ce să fac, căci trebuie să iau o decizie legată de el”, a spus Rednic despre cel de-al 41 fotbalist folosit în acest sezon.
Fundașul Lawrence a fost creativ pe finalul meciului cu Petrolul: „Am văzut că putem forța puțin”
Lawrence a explicat cu zâmbetul pe buze de ce nu l-a ascultat întocmai pe noul său „principal”.
„Am jucat zece minute. Antrenorii îți dau instrucțiuni tot timpul și vrei să le respecți, pentru că așa își păstrezi locul în echipă. Dar, după ce am jucat fotbal atâta timp, uneori trebuie să iei ce îți oferă meciul. În acel moment am văzut că putem forța puțin, ca să câștigăm meciul și s-a văzut că am creat ocazii spre sfârșit. Am văzut că adversarii erau obosiți și personal am vrut să forțez puțin. Cu siguranță, voi vorbi mai târziu cu Mister despre acest lucru”, a punctat jamaicanul.
A plecat din MLS pentru a-și îngriji mama și apoi a dat curs ofertei lui Mircea Rednic
Kemar Lawrence a spus pe scurt și povestea venirii sale tocmai în România, țara de care nici nu auzise până nu a primit un telefon de la Mircea Rednic.
„Am avut niște probleme personale, cu mama, a fost bolnavă și a trebuit să renunț la contractul pe care îl aveam în MLS, cu Minnesota United. Mai aveam un an și jumătate de contract, dar a trebuit să fiu alături de mama timp de șase luni, să mă concentrez asupra ei. Îl cunoșteam pe domnul antrenor Rednic, pentru că am jucat în Belgia, când era și dânsul acolo. Eram în Anglia alături de fiul meu când m-a sunat și am fost de acord să vin aici. Aveam de gând să revin oricum pe teren, așa că m-am gândit să vin aici, să joc câteva meciuri, să îmi reintru în formă din punct de vedere fizic. Știu că urmează Copa America în vară, iar selecționerul echipei naționale mi-a spus că își dorește ca eu să fiu acolo, așadar totul s-a potrivit foarte bine. Cred că decizia de a semna cu UTA este una bună. Familia mea nu este aici încă, vor veni din sezonul următor. Mama este bine acum, își dorește să vină aici, dar i-am spus că s-ar putea să nu îi placă vremea”, spune noul fundaș stânga al arădenilor, care ar fi trebuit să ajungă la Arad în luna februarie, dar și-a obținut cu mare dificultate viza.
Și-a încrucișat drumurile cu portughezul Joao Pedro: „Am avut senzația că-l mai văzusem”
Lawrence este al doilea fotbalist transferat de UTA în acest sezon care a trecut prin MLS, după Joao Pedro. „Când am venit aici, am avut senzația că îl mai văzusem, dar nu cred că am jucat împotriva lui. Am întrebat dacă a jucat în MLS, mi s-a spus că da, am jucat în același campionat în aceeași perioadă, dar nu am evoluat împotriva lui” a spus jamaicanul despre mijlocașul lusitan, care a fost coleg cu Zlatan Ibrahimovic, la LA Galaxy .
Nu a știut unde România și nu a auzit nici măcar de Hagi
Întrebat dacă știa unde este România înainte să semneze cu UTA, fundașul a fost extrem de onest: „Sincer să fiu, nu aș fi putut să arăt România pe hartă înainte să vin aici, nu aveam nici o idee. Știam că e în Europa, dar nu știam exact unde. Nu știam nici despre vreun jucător român”.
Lawrence a fost coechipier la New York Red Bulls cu Andreas Ivan, fotbalist născut la Pitești, care însă a plecat în Germania la vârsta de 2 ani. Altfel, utistul este al doilea jamaican care evoluează în Superligă, după Jason Wright, un atacant care a jucat un singur meci pentru CS Mioveni în 2022, chiar la Arad. Așadar, Lawrence nu va fi nici măcar primul jamiacan care va juca pe arena „Francisc Neuman”.
„Vreau să demonstrez că avem și fotbaliști, nu doar muzica reggae a lui Bob Marley”
Jamaica este cunoscută pe plan mondial în special prin muzica reggae, al cărei principal reprezentant este legendarul Bob Marley, un adevărat simbol pentru țara din Caraibe. În ultimii ani însă, mai mulți fotbaliști din Jamaica s-au remarcat în campionatele mari, în special în Premier League.
„Sper că nu se va schimba în totalitate impresia despre Jamaica și Bob Marley, dar vreau să demonstrez că avem și fotbaliști. Muzica reggae este extrem de populară oriunde mergi, Bob Marley este un simbol extrem de important al țării noastre, dar vreau ca Jamaica să nu fie cunoscută doar pentru muzica reggae, avem mulți jucători tineri talentați. Unii au văzut că am semnat aici și m-au întrebat de ce. Le-am spus că o să le arăt, este un campionat bun, cu mulți jucători buni și poate vor veni și alți fotbaliști din țara mea aici. Deja am vorbit cu domnul antrenor despre câțiva jucători tineri, talentați, care au evoluat la naționalele de juniori ale Jamaicăi, unii dintre ei chiar și la echipa de seniori, cred că acest campionat ar putea fi un punct bun de plecare pentru unii dintre ei. Sper că transferul meu aici va deschide drumul și pentru alți jamaicani”, a mai punctat Kemar Lawrence.
Experimentatul fundaș a petrecut cea mai mare parte a carierei în MLS, la New York Red Bulls, Toronto FC și Minnesota United, dar a mai evoluat și în țara natală și Belgia. La Anderlecht, a jucat la un moment dat și cu Jeremy Doku, mijlocașul lui Manchester City.