Juniorii antrenați de băiatul unui mare dinamovist, umiliți la un turneu din Austria desfășurat sub egida UEFA: „Organizatorul a plecat cu banii și oamenii s-au luat la bătaie. Copiii au început să plângă!” Un club din București, țeapă de 20.000 de euro. „Au plătit banii în avans și au fost lăsați în aeroport!” | EXCLUSIV

Se întâmplă în Occident! Echipa de copii a lui George Țălnar, fiul fostului jucător și antrenor de la Dinamo, Cornel Țălnar (66 de ani), a fost fost lăsată cu ochii în soare la un turneu organizat în Austria, la U9. Încununat campion, alături de elevii săi, într-o competiție din Serbia, GT Sport Alba Iulia a primit tichetul de participare la Champions Trophy 2023, un fel de Liga Campionilor la această categorie de vârstă din Europa. Din nefericire, după doar două meciuri oficiale disputate în Austria, haosul s-a dezlănțuit. Chiar în mijlocul primei zile de competiție, sâmbătă, 10 iunie, organizatorul a plecat de la baza sportivă unde micii fotbaliști își disputau meciurile și, în acest moment, este de negăsit. Mai mult, hotelurile copiilor, susțin părinții și antrenorii, nici nu au fost plătite, iar mulți dintre aceștia au fost nevoiți să doarmă în autocare.

Prosport a luat legătura cu fiul „Țânțarului”. Acesta, în exclusivitate, a povestit, pas cu pas, tot ceea ce s-a întâmplat. Copiii, cu vârste fragede, au trăit, practic, un șoc și, la un moment dat, în tot haosul de acolo, au început să plângă. Informațiile s-au răspândit imediat atât în presa locală, cât și în țări precum România, Serbia sau Croația. La turneu, pe lângă micuțul club din județul Alba, au mai participat formații din 25 de țări. Printre acestea, cele mai sonore nume din Europa sunt Liverpool, Chelsea, Manchtester City, Juventus Torino, Benfica Lisabona, Sporting Lisabona, Ajax Amsterdam, dar și Sao Paolo, din Brazilia.

George Țălnar: „Mi s-a părut ceva neclar din prima zi!”

George Țălnar, antrenorul echipei GT Sport Alba Iulia și fiul fostului jucător de la Dinamo, a povestit despre drumul pe care l-au parcurs el și elevii lui pentru a ajunge în Austria.

Pe scurt, noi am participat la un turneu în Serbia, la grupa de U9, născuți 2014. Un turneu de 64 de echipe, majoritatea din Europa de Est, pe care l-am câștigat. A fost unul dintre cele 12 jucate la nivel de toată Europa. Premiul I a presupus participarea la Champions Trophy 2023, în Austria, în St. Polten. Pe lângă echipele câștigătoare ale acestor turnee preliminare, au mai venit și echipe de top din Europa, pe bază de invitație, precum Steaua Roșie Belgrad, Wolverhampton, Fulham, Benfica, ca să menționez câteva. De asemenea, și din Austria au venit LASK Linz sau Red Bull Salzburg, ca să dau două exemple locale. În Serbia ni s-a dat un voucher pentru Austria și un număr de contact al lui Alexander Ruckowitz. L-am sunat, am primit detaliile organizatorice, am trimis totul.”

Vineri am ajuns în Austria. De atunci mi s-a părut ceva neclar, el n-a mai răspuns la telefon. Nici la hotel nu primiseră nimic, niciun ban pentru cazare sau asigurări în acest sens. Alexander Ruckowitz este cel cu care am vorbit și care n-a mai răspuns. Festivitatea de deschidere a avut loc pe „NV Arena”, stadionul celor de la St. Polten. Și acolo, la fel, mi s-a părut ceva dubios. Nu vedeam oameni care să te îndrume, oameni îmbrăcați într-o anumită ținută, s-a dezlănțuit, practic, un haos la festivitatea de deschidere.”

Alexander Ruckowitz, organizatorul competiției pentru U9

Meciurile s-au disputat în preajma stadionului formației St. Polten, din Liga 2 austriacă. Ulterior, finalele de la categoriile de vârstă (U9, U10, U11) ar fi trebuit să se dispute aici. Pe contul oficial de Facebook, formația austriacă a oferit un comunicat prin care se dezice de aceste evenimente.

Din cauza numeroaselor plângeri în legătură cu Champions Trophy de la complexul sportiv „St. Polten City”, dorim să evidențiem faptul că SKN St. Polten nu a fost implicat în organizarea acestui eveniment în niciun fel. SKN St. Polten este participant, dar NU organizator!”.

„Omul de la pupitru a strâns tot, la un moment dat, a dat două telefoane, a strâns arbitrii și au plecat”

La început, au existat mici probleme legate de orele de start ale meciurilor care, ulterior, s-au decalat. GT Sport Alba Iulia a apucat să dispute două partide oficiale.

Au fost cam 80 de echipe la U9. Noi am jucat sâmbătă. Cu noi în turneu erau Juventus, Atletico Madrid, Benfica, Rangers, Steaua Roșie Belgrad, printre altele. Pentru fiecare categorie de vârstă, a fost stabilit un campus de disputare a partidelor. Am ajuns unde trebuie să jucăm noi, dar pe teren erau alte echipe. Am așteptat, după ce s-a încheiat meciul, am intrat și noi, am bătut primul meci și ar fi trebuit să mai jucăm peste o oră și jumătate. Ne-am pus acolo și așteptam. Era o sigură masă, un pupitru, unde arbitrii predau rapoartele de joc și el, Alexander Ruckowitz, introducea rezultatele pe site. Noi făcusem programul de masă și tot în funcție de ora meciurilor. Cazarea era la 30 de minute cu autocarul de unde se juca.”

Dintr-odată, însă, organizatorul turneului de U9 și-a strâns materialele, a folosit telefonul preț de câteva minute, și, în scurt timp, arbitrii de pe celelalte terenuri de joc s-au strâns și au plecat.

Scenele demne de un film thriller de la Hollywod au făcut ca, în scurt timp, haosul să se declanșeze. Obosiți din cauza drumului, cu efort fizic depus pe durata meciului, fără posibilitatea unei mese corespunzătoare, au fost martorii unor evenimente reprobabile. Anumite persoane au ajuns chiar la violență, iar jucătorii de U9 au trăit un adevărat șoc.

La un moment dat, omul de la pupitru și-a strâns tot, a dat două telefoane, au venit arbitrii de pe toate terenurile și au plecat. „Pleacă organizatorul, plecăm și noi!”, ne-au zis. Ne înțelegeam greu în engleză. Am câștigat și al doilea meci, apucasem să-l jucăm. După am rămas noi, antrenorii, și copiii pe teren. Am încercat să arbitrăm noi, dar a ieșit un haos. Site-ul a fost închis imediat. Am stat șase ore pe teren… Toată lumea voia să jucăm meciuri amicale. Au început să se certe, să se bată pe acolo…”

  • 5 meciuri a disputat GT Sport Alba Iulia în Austria, oficiale și amicale.

„ A doua zi, totul era închis și zona plină de poliție”

A doua zi, când ne-am dus acolo, totul era închis și zona plină de poliție. În paralel, turneul de U11, în alt campus, s-a desfășurat normal. Ca să explic, Geri Berger, CEO al Champions Trophy, a subcontractat alte 3 persoane, 3 societăți diferite ca să zic așa, să se ocupe de fiecare categorie de vârstă în parte, U9, U10 și U11. La U11 a fost ok. Mai puține echipe, dar au dus competiția la capăt. Oamenii care organizau la U11 nu știau nimic, dădeau din umeri. Echipele mari, venite din Anglia, Portugalia, aveau bilete de avion, autocare care să le lase la aeroport. Totul a fost dat peste cap. Din ce-am înțeles, în anii precedenți, turneul a fost organizat sub egida UEFA, un fel de Liga Campionilor la această categorie de vârstă”.

Geri Berger, CEO al Champions Trophy

O altă formație autohtonă care a ieșit pe minus din acest turneu este Progresul Spartac. GT Sport Alba Iulia, prin victoria de la competiția din Serbia, a primit un voucher prin care clubul a scutit o mare parte a cheltuielilor.

În schimb, bucureștenii, proaspăt retrogradați în Liga 3, au înregistrat o pierdere de aproximativ 22.000 de euro.

Hai să vă zic și de Progresul Spartac, de la noi. Și-au luat țeapă de vreo 20.000 de euro. Am vorbit cu antrenorul lor, îl cunosc. Au avut echipe înscrise la U9 și U10. Ei au plătit, în avans, 22.000 de euro. Au venit cu avionul, aveau înțelegere să vină cineva să-i ia de la aeroport, n-au mai venit. Bătaie de joc! Să-ți bați joc de niște copii la nivelul ăsta? Noi am mai jucat câteva meciuri amicale pe acolo.”

Copiii au trăit un adevărat șoc. Pe lângă timpul pierdut la teren, pe drumuri sau la hotel, dar și scenele de violență la care au fost martori, întreg evenimentul ar putea lăsa, pe viitor, sechele.

Cu visul unui viitor în lumina reflectoarelor, în fața stadioanelor pline, cu numele scandat de suporteri, în schimb, copiii pot abandona fotbalul din cauza unui astfel de eveniment neplăcut.

Incertitudinea a lăsat, evident, semne în tabăra ardelenilor. Copiii, neștiind ce se întâmplă, s-au panicat și, în mod natural, au început să plângă, după cum mărturisește antrenorul. Totuși, în urma unui dialog deschis, juniorii legitimați la Alba Iulia au înțeles situația. Mai mult, în drumul spre țară, când lucrurile s-au liniștit, chiar au glumit pe seama evenimentelor din Austria.

Le-am spus că, din diverse motive, s-a blocat turneul. Nu-s foarte mari, dar înțeleg și ei cum se desfășoară un sistem competițional. Mă întrebau cu cine joacă, când joacă. Până la urmă le-am explicat ce s-a întâmplat, au înțeles, au fost dezamăgiți și, evident, au plâns. Totuși, au făcut haz de necaz după. După ce am câștigat în Serbia, cântau „Campionii GT Sport Alba Iulia, campioni în Serbia” Acum, și-au făcut melodie: „Campionii din Serbia, și-au luat țeapă-n Austria” (n.r. – râde).

Știrea a fost preluată, imediat, de presa din Croația (LINK AICI) sau Austria (LINK AICI), dar și Serbia. 

„Un coleg antrenor, de la Partizan Belgrad, mi-a arătat ce au publicat site-urile și ziarele din Serbia. Din păcate, am trăit o experiență neplăcută. Una e să fii la seniori, își asumi, înțelegi, dar totuși, sunt copii de 9-10 ani…”, a încheiat, cu un ton extrem de dezamăgit, George Țălnar.

Publicat: 13 06. 2023, 11:10